ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108 |
Μαρία Τσάμη & Αθανάσιος Κωνσταντίνου
χαρίζουν ελπίδα σε μια πόλη απελπισμένη
[+] Οι δύο νεαροί συμπολίτες, μαθητές λυκείου και οι δύο που προτίμησαν τα φύλλα της ΟΔΟΥ για την δημοσίευση, η μεν Μαρία Τσάμη (μαθήτρια του 2ου λυκείου Καστοριάς) ενός διηγήματος με τον τίτλο το "Μαύρο Χιόνι" εμπνευσμένο από το δράμα των Εβραίων της Καστοριάς την περίοδο της κατοχής, ο δε Αθανάσιος Κωνσταντίνου, μαθητής της γ' λυκείου Καστοριάς, που ασχολείται ερασιτεχνικά και με την ζωγραφική, το σχέδιο για κόμικς και την λογοτεχνία, και μιας ανάλυσης ουσιαστικά με τον τίτλο "Θίασοι", δεν είναι καθόλου «νέοι» στην συγγραφή.
Παράλληλα με τα μαθήματά τους και την ηλικία τους, έχουν ήδη διακριθεί σ’ αυτή την τόσο νεαρή ηλικία μέσα από συμμετοχές σε πανελλήνιο τουλάχιστον επίπεδο. Μεταξύ άλλων έχουν βραβευθεί σε διαγωνισμούς διηγήματος από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, από τον μορφωτικό όμιλο Πετρούπολης, από την Μαθηματική Εταιρεία, και από άλλους φορείς, και σε διαγωνισμούς του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η ωριμότητα της σκέψης και η πυκνότητα των νοηματοδοτήσεών των κειμένων τους, αποκαλύπτουν ταλέντα της Καστοριάς, που μπορεί παράλληλα σε όλη αυτή την υποβάθμιση να εμπνέει και να παρακινεί.
«Χαρίζουν ελπίδα σε μια πόλη απελπισμένη»: έτσι θα μπορούσαν να αποδοθούν συνοπτικά τα σχόλια των φίλων της ΟΔΟΥ που υπέδειξαν τους νεαρούς συγγραφείς συμπολίτες, ενθαρρύνοντας τους να ακολουθήσουν την δύναμη της κλίσης τους.
Ενώ το βιβλίο του Αθανάσιου Κωνσταντίνου "Η βασιλεία του χάους" αναμένεται να εκδοθεί σύντομα, πρόσφατα δε κέρδισε και αριστείο σε διαγωνισμό της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, βραβευμένα διηγήματά της Μαρίας Τσάμη έχουν εκδοθεί επίσης από τις εκδόσεις Εντύποις και Δάρδανος, σε τρεις συλλογές διηγημάτων.
Το κάπως περίεργο αυτό φαινόμενο, να αποκαλύπτεται ότι η Καστοριά συνεχίζει να δημιουργεί, να εμπνέεται, να συγγράφει μέσα από θύλακες ποιότητας, είναι στοιχείο και γεγονός που υπογραμμίζει την πολιτική ευθύνη των εκλεγμένων, αλλά και την κοινωνική απαίτηση, για στήριξη της πόλης και του ανθρώπινου δυναμικού της, στον χώρο του πνεύματος.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108.
Σχετικά:
- ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2021
- Φωτογραφία 2021
- Δήλωση 2021
- Πρόσωπα 2021: Μητροπολίτης Καστοριάς Καλλίνικος [1]
- Πρόσωπα 2021: Οι Αρνητές (και αναχωρητές) [2]
- Πρόσωπα 2021: Ζήσης Τζηκαλάγιας [3]
- Πρόσωπα 2021: Ηλίας Παπαμόσχος [4]
- Πρόσωπα 2021: Αθανάσιος Μπατσόπουλος [5]
- Πρόσωπα 2021: Νικόλαος Γιαννουσάς [6]
- Πρόσωπα 2021: Νώντας Τσίγκας [7]
- Πρόσωπα 2021: Σπύρος Κορεντσίδης [8]
- Πρόσωπα 2021: Δημήτριος Σαββόπουλος [10]
Είναι λυπηρό η δίδα Τσάμη να εμπνέεται μόνο από το δράμα των εβραίων κι όχι από την καταστροφή της Χίου ή της Μικράς Ασίας......
ΑπάντησηΔιαγραφήΕύγε στη νέα γενιά! Μας κάνετε υπερήφανους!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπορία : Στην εκδήλωση για την ημέρα της γυναίκας μίλησαν ξεχωριστές γυναίκες της περιοχής μας, όλες πετυχημένες και μπράβο τους, έχουν την εκτίμηση όλων μας. Αυτό το Κέντρο Συμβουλευτικής όμως, νοιάζεται μόνο για κακοποιημένες ή διακεκριμένες γυναίκες; Μήπως να σκεφτούν σε καμιά επόμενη εκδήλωση να καλέσουν να μιλήσει και καμιά αφανής ηρωίδα; Οι πολύτεκνες μητέρες, οι άνεργες εργάτριες, αυτές που δηλώνουν επάγγελμα οικιακά είναι ανύπαρκτες ή αόρατες; Άσε που δεν φορούν όλες οι γυναίκες στολή, υπάρχουν και αυτές που φορούν ράσο. Την άλλη φορά ας καλέσουν και μια μοναχή ή πρεσβυτέρα, για να το δούμε πλουραλιστικά το θέμα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓια την παρουσίαση και το σέλφι κάλεσαν τον alpha male
ΔιαγραφήΦυσικά. Τί ισότητα θα ήταν αυτή χωρίς το σέλφι του Ζήση
Διαγραφή