15.4.22

Πρόσωπα 2021 [5]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα | Αθανάσιος Μπατσόπουλος
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108


Αθανάσιος Μπατσόπουλος  

κωπηλάτης της ανθρωπιάς



[+] Ο κ. Αθανάσιος Μπατσόπουλος, ο «κυρ Θανάσης» όπως τον προσφωνούν στην Καστοριά και ευρύτερα, στο παρελθόν του, δεν ήταν πάντα αρθρογράφος, σχολιαστής. Δεν δημοσιογραφούσε ακριβώς, αλλά ούτε και ήταν ευρύτερα γνωστό ότι έγραφε διηγήματα ή ποιήματα. Ο κ. Μπατσόπουλος, με το Κ – κεφαλαίο, ανήκει στην παλιότερη γενιά των συμπολιτών Καστοριανών, πάλι με το Κ – κεφαλαίο. Είχε μια συνετή ζωή με την σύζυγο και την οικογένειά του, υπήρξε γουνοποιός, μαχητικός πολίτης μέσα και έξω από τον συνδικαλισμό. Με αξιοσημείωτη δραστηριότητα στον ναυταθλητισμό. Και γενικά είχε ενεργό κοινωνική ζωή και κινητικότητα. Με όρους ιδιωτικότητας πάντως και διάκρισης. 

Ταυτόχρονα στην ακμή της ηλικίας του ανήκε σε άλλον –από τον κυρίαρχο εδώ–ιδεολογικό χώρο, προοδευτικό σύμφωνα με την ψυχροπολεμική ορολογία μιας κάποιας της εποχής. Και πάντως όχι στον χώρο της Δεξιάς που ήταν η επικρατούσα... πολιτική θρησκεία. Ο ίδιος πάντα παρών στην πόλη της Καστοριάς ειδικότερα, γεγονός που αποδεικνύει ότι αγαπά πολύ την πόλη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Όσο και να το συγκρατεί είναι εραστής της πόλης αλλά όχι παθιασμένος. Παρά ταύτα απέφυγε να δημιουργήσει φανατικούς αντιπάλους ή ακόμη περισσότερο εχθρούς. Όπως απέφυγε τον πειρασμό να εκμεταλλευθεί για στενά δικό του όφελος, τις διαιρέσεις και τις ευκαιρίες που του δόθηκαν. 

Είναι ο κ. Μπατσόπουλος, όπως και ήταν πάντα, ενωτικός και νηφάλιος. Συγκαταβατικός. Με θετικό βλέμμα και προφανείς τις καλές του προθέσεις. Ακριβώς έτσι παρέμεινε και σε όλη την διαδρομή του, από τον κόσμο της δημοσιογραφίας και της ενημέρωσης. Πότε γράφοντας σε εφημερίδες επώνυμα ή και ίσως όχι πάντα επώνυμα. Πότε ως σχολιαστής ραδιοφωνικός ή τηλεοπτικός, πότε ως ενεργός πολίτης, ο κ. Αθ. Μπατσόπουλος ήξερε πάντα, να παρουσιάζει ή να κρίνει, με πειθώ, δύναμη και ανεξικακία. Αλλά και ουσιαστικά. Χωρίς να εγείρει αμφισβητήσεις για τα βαθύτερα κίνητρά του και χωρίς να προτάσσει από τις αρχές του το οποιοδήποτε αντάλλαγμα. Μπορεί κάποιος να μη συμφωνούσε μαζί του σε αδρές γραμμές, αλλά στα σίγουρα η άποψή του κέρδιζε τον σεβασμό. 

Μέσες – άκρες αυτές είναι οι εξηγήσεις των αναγνωστών που τον υπέδειξαν ως ένα από τα πρόσωπα που διακρίθηκαν στην Καστοριά το 2021. Και όχι μόνο το 21. Για την διαχρονικότητα, την δύναμη της ηρεμίας και την ακεραιότητά του, που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει σε μια πόλη σαν την Καστοριά. 

Σε μια πόλη σαν την Καστοριά, όπου άλλοι που διατυπώνουν δημόσιο λόγο και προσδοκούν να διαπλάσουν την κοινή γνώμη, εξασκώντας στην… γλυπτική. Ανταλλάσσουν, πωλούν και εμπορεύονται την κριτική τους, ακόμη και την ειδησεογραφία, αρκεί να εξασφαλίσουν το περιβόητο 50ευρω στην πιο… αθώα περίπτωση. Γιατί υπάρχουν και οι άλλες, οι ζοφερές περιπτώσεις. Όχι απλής εκδούλευσης, αλλά και εκβιασμών. Σε μια Καστοριά που τα στόματα σφραγίστηκαν όταν κάποτε κάποιοι είχαν κατ’ αρχήν αποφασίσει να καθαρίσουν τον Κόπρο του Αυγείου. Που αργότερα ωστόσο γνώρισε το απόγειό του. 

Ο κ. Αθανάσιος Μπατσόπουλος το 2021 με σημαντικές γραπτές του παρεμβάσεις, στην εποχή του κορωνοϊού και της παρακμής, ειδικά μέσα από τις φιλικές για τον ίδιο και ανοικτές πάντα σελίδες της ΟΔΟΥ, πότε γράφοντας για τα τραγικά παθήματα της ζωής και πότε για τα θαύματά της, και όλα αυτά σε μια κλίμακα κοντινή, σε μια πόλη σαν την Καστοριά, την λίμνη και τους ανθρώπους της, έγραψε με το χέρι αλλά προπαντός την καρδιά του ιστορία. Έγινε ο ίδιος κωπηλάτης της ανθρωπιάς, παρατηρώντας και τους μοναχικούς ανθρώπους. Όπως έγραψε όλα αυτά τα χρόνια, την δική του ιστορία μέσα από τις παρουσίες και τα σχόλια του σε τηλεόραση και όχι μόνο. Έγραψε στην ίδια πόλη, για τα ίδια θέματα, για τα οποία άλλοι της Καστοριάς την ίδια στιγμή μπορούσαν να γράψουν ακρότητες και να λιβανίσουν κρατούντες και καταστάσεις. Όπως γράφτηκε, κάπου από κάποιον, ότι «Είναι η πρώτη φορά μέσα στον 21ο αιώνα που ο Δήμος Καστοριάς επανέρχεται δυναμικά και με αξιώσεις στον δρόμο της αναβάθμισης. Ένα μεγάλο μπράβο χρωστά η Καστοριά στον Δήμαρχό της Γιάννη Κορεντσίδη»!

Ώστε να είναι η πατρίς που οφείλει ευγνωμοσύνη και όχι το αντίθετο. Και αυτό αναφέρεται μόνο ενδεικτικά και δεν είναι το μοναδικό παράδειγμα κολακείας με άποψη, που θα μπορούσε να επιλεγεί για να καταδειχθεί αλλά και να εξηγηθεί η θεωρία του ύψους και του βάθους. Και ο σχεδόν εφηβικός ενθουσιασμός του κυρ Θανάση με το σφρίγος της νιότης ακόμη. Αλλά και την προσδοκία του για μια καλύτερη Καστοριά που αξίζουν οι κάτοικοι της, όπως την εκφράζει ο ίδιος. Χωρίς φόβο, χωρίς πάθος και χωρίς υποταγή. Η ΟΔΟΣ με ικανοποίηση καταχώρησε την υπόδειξή του στα πρόσωπα με θετική συμβολή για το 2021. Αθανάσιος Μπατσόπουλος, με το Κ κεφαλαίο.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108.


14 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/4/22

    Η κυρ Θανάσης ήταν φανατικός ΠΑΣΟΚ στα νιάτα του... Εξου και το ζιβάγκο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/4/22

      Περασμένα μεγαλεία διηγοντας τα να κλαις

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος16/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/4/22

    Πέφτει χαρτζιλίκι από το Γιάνη ή κάνα μπετόνι βενζίνη για το αυτοκίνητο;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος16/4/22

      Το «Είναι η πρώτη φορά μέσα στον 21ο αιώνα που ο Δήμος Καστοριάς επανέρχεται δυναμικά και με αξιώσεις στον δρόμο της αναβάθμισης. Ένα μεγάλο μπράβο χρωστά η Καστοριά στον Δήμαρχό της Γιάννη Κορεντσίδη» το έγραψε ο Λεωνίδας Εκιτσόγλου, όχι ο Θανάσης Μπατσόπουλος. Ο Μπατσόπουλος έχει επίπεδο.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος16/4/22

      Ο Λεωνίδας το έγραψε και ανταμοιφθηκε με 3μηνη απασχόληση στο Δήμο αν δεν κάνω λάθος...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος16/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/4/22

    Τον βλέπω να γυρνάει μόνος του στα Super Market...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος16/4/22

    Ένας άνθρωπος αξιοπρέπεια και ήθος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος16/4/22

    Ο Γιάνης ήδη έχει ενδιαφερθεί μέσω του Βοήθεια στο Σπίτι για την φροντίδα και υγιεινή του. Τα Βοήθεια στο Σπίτι θα καθαρίσουν το σπίτι και θα πλένουν τα ρούχα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος17/4/22

    Ο Γιάννης που ήτανε να υποδεχτεί τον Χαρδαλιά;; δήθεν φίλο Νίκο... βόλτες;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος17/4/22

      Ο Γιάνης το τελευταίο διάστημα κρύβεται γενικότερα

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος17/4/22

    Σπάνιο ήθος μεταξύ των συνανθρώπων μας. Η τοπική κοινωνία, δυστυχώς με τη νέα γενιά που εμφανίστηκε στο προσκήνιο ως "μεσίες", έγινε πιο βάρβαρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος17/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ