Eίναι πολύ πιθανό ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ρήμος, όντας μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής μέσω της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού, να γνώριζε εξ αρχής τα άσχημα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Καστοριάς.
Με το ξεκίνημα της δεύτερης θητείας της δημοτικής αρχής την 1-1-2024 και κατά επέκταση του δημοτικού συμβουλίου στο σύνολό του, επισημάνθηκε το γεγονός πως δεν θα παρατηρηθούν ουσιαστικές διαφορές στον τρόπο διοίκησης του Δήμου. Καθώς η πλειοψηφία όσων διατηρούν θέσεις άσκησης εξουσίας δεν διαφοροποιείται κατά πολύ των προσώπων που το έπραξαν κατά την διάρκεια της πρώτης θητείας της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη από το 2019.
Και από την στιγμή που διοικούν τα ίδια λαμπρά και υπέρλαμπρα πρόσωπα, φέροντας τις γνωστές –όχι και τόσο παλιές– νοοτροπίες, τότε και τα αποτελέσματα αυτού του είδους διοίκησης δεν θα μπορούσαν να έχουν διαφορετική κατάληξη. Τα οποία με την σειρά τους δεν θα μπορούσαν να είναι τίποτα λιγότερο από υπέρλαμπρα (not). Καθώς όπως πολύ καλά θυμούνται οι αναγνώστες σου αλλά και οι δημότες Καστοριάς, η δημοτική αρχή εργαζόταν και εργάζεται 24 ώρες/7 ημέρες/30 ημέρες για το πολυπόθητο νοικοκύρεμα του Δήμου που θα έφερνε ευημερία στην πόλη και κατά επέκταση στους δημότες της.
Ποιος άλλωστε μπορεί να ξεχάσει τα έσοδα που διαβεβαίωναν πως θα εισέρρεαν στα δημοτικά ταμεία από την πώληση του πλοιαρίου «Ορεστειάς» το οποίο παρεμπιπτόντως βρίσκεται ακόμα παρόχθια παροπλισμένο επάνω στα σκαριά στην πολυσυζητημένη είσοδο της πόλης ή τις… σπατάλες που εξοικονομήθηκαν από την ακύρωση προβολής των παραστάσεων της Όπερας. Που κακά τα ψέματα –για τους φωστήρες της τότε δημοτικής αρχής– είχε ως στόχο την εφημερίδα, αγαπητή ΟΔΟΣ και κυρίως στους αναγνώστες σου που αποτελούσαν και το μεγαλύτερο μέρος του κοινού που παρακολουθούσε τις συγκεκριμένες παραστάσεις.
Ή τις χιλιάδες ευρώ που εξασφαλίστηκαν για τα ταμειακά διαθέσιμα του Δήμου μετά την απόλυση υπαλλήλων παιδικών σταθμών που εν τέλει και μετά από αρκετές δικαστικές διαμάχες ο Δήμος Καστοριάς καλείται να επαναπροσλάβει μέρος των απολυμένων του κ. Κορεντσίδη και ενδεχομένως να αποζημιωθούν αναδρομικά για τα χρόνια που στερήθηκαν την εργασία τους υπαιτιότητας της δημοτικής απόφασης.
Από το τελευταίο μάλιστα παράδειγμα δημοτικού νοικοκυρέματος, πέρα των αποζημιώσεων που θα λάβουν οι απολυμένοι δημοτικοί υπάλληλοι καλό θα ήταν να προσμετρηθούν στα δημοτικά έξοδα και οι νομικές δαπάνες εκπροσώπησης του Δήμου στις δικαστικές αίθουσες. Που δεν βγήκαν φυσικά από τον προσωπικό κουμπαρά κανενός, ούτε του ίδιου του δημάρχου Καστοριάς, αλλά κυρίως από τους δημοτικούς φόρους που πληρώνουν οι δημότες μέσω των λογαριασμών ΔΕΚΟ.
Τα παραπάνω αποτελούν ένα μικρό δείγμα του συνολικού παστρικού δημοτικού νοικοκυρέματος (not), συνδυαζόμενα με το πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής ελέγχου για την πολυσυζητημένη –και πολύπαθη– Μακεδνός. Και καταδεικνύουν ενδεχομένως πως η συγκεκριμένη οικονομική πολιτική που ασκήθηκε από τον κ. Κορεντσίδη και τους αρμόδιους αντιδημάρχους του όχι μόνο δεν έφεραν τα επιθυμητά για εκείνους αποτελέσματα, αλλά μακροπρόθεσμα ενδεχομένως να αποδειχθούν ακόμη περισσότερο ζημιογόνα για τους δημότες και εναπομείναντες κατοίκους Καστοριάς.
Και από την στιγμή που η ανεξάρτητη ελεγκτική αρχή ασχολήθηκε με μια ελλειμματική δημοτική δομή όπως η Μακεδνός, που εύκολα θα κέρδιζε τον χαρακτηρισμό όπως διαχρονική οικονομική πληγή, ακόμα και κατά τα χρόνια της διαχείρισης της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη, ένα καλό ερώτημα που θα μπορούσε να προκύψει για παράδειγμα είναι γιατί άραγε να μην γίνει το ίδιο και με κάποιες άλλες δημοτικές επιχειρήσεις. Οι οποίες συνεχίζουν να λειτουργούν με αρνητικό ισοζύγιο εδώ και πολλά χρόνια. Και καθώς φαίνεται θα συνεχίσουν να λειτουργούν συσσωρεύοντας χρέη εκατομμυρίων ευρώ.
Όπως για παράδειγμα φαίνεται πως συμβαίνει με την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης Καστοριάς. Της οποίας ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος αλλά (διορισμένος) πρόεδρος κ. Τόσκος καθ’ όλη την διάρκεια της πρώτης φοράς «Ώρα για δουλειά», ναι μεν αποδεχόταν την αύξηση του χρέους της επιχείρησης προς την ΔΕΗ, αλλά διαβεβαίωνε για την διαγραφή του συγκεκριμένου χρέους από το κεντρικό κράτος. Γεγονός που μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά αλλά και από κανένα κυβερνητικό στέλεχος.
Και αν τα –γνωστοποιημένα από τον ίδιο– εκατομμύρια ευρώ κατά τα οποία αυξήθηκε το χρέος της ΔΕΥΑ Καστοριάς είναι αυτά που ουσιαστικά αναγνωρίζει ο πρόεδρος της κ. Τόσκος, ποιος μπορεί να βάλει το χέρι του στην φωτιά για λογαριασμό του ίδιου και της επιχείρησης της οποίας προεδρεύει, πως το έλλειμμά της περιορίζεται μόνο προς την ΔΕΗ; Δεν θα φάνταζε ως μια πολύ καλή επιλογή, η συγκεκριμένη δημοτική επιχείρηση να εισαχθεί σε καθεστώς ελέγχου, με τρόπο όμοιο της Μακεδνός;
Φυσικά και το ερώτημα είναι ρητορικής φύσης. Αν και αντικειμενικά όλο και πιο επιτακτική φαντάζει η ανάγκη να κινηθεί η δημοτική αρχή προς αυτήν την κατεύθυνση. Διαφορετικά, θα αμβλύνει περισσότερο το οικονομικό άνοιγμα της συγκεκριμένης επιχείρησης και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κρυφτεί πίσω από τους μη αναρτήσιμους ισολογισμούς της ως όφειλε να γίνει τουλάχιστον στην ιστοσελίδα της.
Και όχι όπως πραγματοποιήθηκε στο ραδιοστούντιο δημοσιογραφικού πάνελ όταν και φιλοξένησε τον κ. Τόσκο. Και όταν με το καλό εισαχθεί σε καθεστώς εξέτασης από την ανεξάρτητη αρχή οικονομικού ελέγχου, τότε εν μέσω πλήρους διαφάνειας θα αποδειχθεί ποιος/ποιοι από τους προηγούμενους ή τρέχοντες προέδρους της συνέχισαν να συμβάλλουν στην οικονομική κατάρρευση της επιχείρησης ακόμα και μέσω των νόμιμων χρηματικών αποζημιώσεων που δικαιούνται, γνωρίζοντας ουσιαστικά εκ προοιμίου την βαλτωμένη οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑ Καστοριάς.
Έτσι ενδεχομένως δύναται να δικαιολογηθεί –κατά κάποιον τρόπο– η ίδρυση της νέας αντιδημαρχίας Οικονομικών, δημοτικής περιουσίας και υπηρεσίας δόμησης. Με κύριο χαρτοφυλάκιο όπως αυτό προκύπτει από τον τίτλο της τα δημοτικά οικονομικά. «Μοιάζει με απέλπιδα προσπάθεια για να σώσει ό,τι σώζεται» υποστήριξαν αρκετοί, από τους οποίους σαφώς και δεν διαχωρίζω την θέση μου. Στην νεοσύστατη λοιπόν αντιδημαρχία, τοποθετήθηκε ο κ. Αθανάσιος Ρήμος του οποίου πρότερη επαγγελματική του δραστηριότητα ήταν συναφής με το αντικείμενο των καθηκόντων που του ανατέθηκαν από τον επικεφαλής του κ. Κορεντσίδη.
* * *
Και να θεώρησε ορθώς πως ο κ. Κορεντσίδης του έδωσε ένα χαρτοφυλάκιο που μοιάζει με “καυτή πατάτα”. Ή με οικονομική “βόμβα” που απλά δεν θα επιθυμούσε κανένας να σκάσει στα χέρια του.
* * *
Καταδεικνύοντας ενδεχομένως πως η δεύτερη φορά «Ώρα για δουλειά» έχει να αντιμετωπίσει πολύ πιο σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως εκείνα ενδεχομένως προέκυψαν από τους χειρισμούς της πρώτης θητείας της δημοτικής αρχής του κ. Κορεντσίδη. Τα οποία προς το παρόν φαίνεται να μην είναι άμεσα επιλύσιμα. Και που κανένας δεν θέλει να σκέφτεται πως τα οικονομικά προβλήματα αντί να συρρικνωθούν όπως διατυμπάνιζαν με στόμφο έχουν γιγαντωθεί σε σχέση με εκείνα που παρέλαβαν καταγγέλλοντας είτε άμεσα είτε με το γάντι τις προηγούμενες δημοτικές αρχές.
Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, να έχουν βάση όσα από τα παραπολιτικά σχόλια έφτασαν στα αυτιά των πολιτών και αφορούσαν την έντονη δυσαρέσκεια του κ. Ρήμου όταν του ανακοινώθηκε το νέο για εκείνον χαρτοφυλάκιο από τον κ. Κορεντσίδη. Διότι είναι πολύ πιθανό ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Ρήμος, όντας μέλος της προηγούμενης δημοτικής αρχής μέσω της αντιδημαρχίας Πολιτισμού και Τουρισμού, να γνώριζε εξ αρχής τα άσχημα οικονομικά δεδομένα του Δήμου Καστοριάς.
Και να θεώρησε ορθώς πως ο κ. Κορεντσίδης του έδωσε ένα χαρτοφυλάκιο που μοιάζει με “καυτή πατάτα”. Ή με οικονομική “βόμβα” που απλά δεν θα επιθυμούσε κανένας να σκάσει στα χέρια του. Βέβαια κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος με το τι πραγματικά συμβαίνει στα οικονομικά του Δήμου, πόσο δε όταν τα αυτά που ισχύουν δεν είναι ξεκάθαρα εδώ και τεσσεράμισι χρόνια.
Με βάση τα παραπάνω αλλά και την παρουσία του κ. Ρήμου σε τοπικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων – magazine, παρουσιάστρια του οποίου είναι και ταυτόχρονα ειδική συνεργάτιδα του δημάρχου Καστοριάς, ο νυν αντιδήμαρχος Οικονομικών μόνο φειδωλός δεν φάνηκε ως προς την προηγούμενη θητεία στην αντιδημαρχία Πολιτισμού και Τουρισμού. Καθώς ούτε λίγο ούτε πολύ παραδέχτηκε υπερήφανος πως κατά την διάρκεια της θητείας του οι δαπάνες από 20.000 ευρώ ετησίως το 2019 σχεδόν επταπλασιάστηκαν τα τελευταία δύο με τρία χρόνια αγγίζοντας τις 140.000 (!) ευρώ ανά έτος.
Χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις προς τις δραστηριότητες στις οποίες δαπανήθηκαν όλα αυτά τα χρήματα. Προκαλώντας στους πολίτες το αίσθημα απορίας και «υποθέσεων» ως προς αυτά που δήλωνε ο ίδιος και αφορούσε τις δαπάνες προβολής της πόλης. Όταν ο ίδιος διαβεβαίωνε μάλιστα, πως τα ΜΜΕ στο σύνολο τους (έντυπα, ηλεκτρονικά, ραδιοτηλεοπτικά) που διαφήμιζαν την πόλη της Καστοριάς ως τον απόλυτο (!!!) τουριστικό προορισμό, δεν χρειαζόταν να αποζημιωθούν για αυτές τις υπηρεσίες τους.
Επομένως εύλογα δημιουργούνται ερωτήματα ως προς το που ακριβώς κατέληξαν περισσότερα από 500.000 ευρώ τα τελευταία δύο με τρία χρόνια. Όπως και αν αυτό το τεράστιο ποσό δημοτικών δαπανών που “επενδύθηκε” στον τουρισμό –αλλά και στον πολιτισμό βεβαίως βεβαίως– είχε την αντίστοιχη αποδοτικότητα στα δημοτικά έσοδα που να δικαιολογεί μια εκ νέου τέτοιου είδους “επένδυση". Όπως πρόκειται να συμβεί κατά το Σαββατοκύριακο της Αποκριάς στην Μεσοποταμία.
Όπου στα πλαίσια των καρναβαλικών εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν εκεί, ο σύλλογος «Παραδοσιακών μακεδονικών χορών Μεσοποταμίας» (!) θα επιχορηγηθεί με το ποσό των 2.000 ευρώ. Όταν την ίδια στιγμή, για το καρναβάλι της Καστοριάς που αποτελεί το μεγαλύτερο καρναβαλικό γεγονός του νομού, δαπανώνται κατά αναλογία πολύ μικρότερα ποσά για την ουσιαστική του αναβάθμιση.
Αλλά βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ από το καρναβάλι της Καστοριάς ως τους μωμόγερους της Μεσοποταμίας και από την σούρβα των περιχώρων ως τα αργκουτσάρια της Κλεισούρας, δημοτικό μέλημα είναι η επιχορήγηση των... πολιτιστικών συλλόγων. Καθώς διαμέσου αυτών διακυβεύονται αρκετά ψηφαλάκια. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο τους.
Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 7 Μαρτίου 2024, αρ. φύλλου 1215.
Οταν η δημοτική αρχή ανέλαβε την πρώτη φορά {2019} είχε πολλαπλώς αναφέρει ότι ανέλαβε από τους προηγούμενους 15.000.000 ευρώ έλλειμα. Μια και από 1-1-24 ανέλαβε η νέα δημοτική αρχή, έστω και αν είναι οι ίδιοι, μπορούμε να μάθουμε τί ακριβώς οικονομική κατάσταση (με νούμερα) ανέλαβε από την δημοτική διακυβέρνηση 2019-2023 ? Μήπως είναι και υποχρέωση των πολιτών να ενημερωθούν ?
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαί αμεεεέ μπρίτς που θα σας πούμε εμείς παιδί μου αυγατίζουμε τα μισθά μας…..
ΑπάντησηΔιαγραφήΤέττιξ
Μηπως η αντιπολιτευση πρεπει να ενδιαφερθει;
ΑπάντησηΔιαγραφή