16.1.15

ΟΔΟΣ: 1+1 για την Εύθυμη χήρα




Προσφορά 2 εισιτήρια στην τιμή του ενός
για την "Εύθυμη χήρα" του Lehár


Οι 30 πρώτοι που θα κάνουν κράτηση στα γραφεία της ΟΔΟΥ (τηλ. 2467029638 και e-mail: odos-kst@otenet.gr) θα αποκτήσουν δύο εισιτήρια αξίας 36,00 ευρώ στην τιμή των 18,00 ευρώ.
Η πληρωμή πραγματοποιείται με το κουπόνι της ΟΔΟΥ (του φύλλου 771 της Πέμπτης 15.1.2015) την ημέρα της αναμετάδοσης από την Νέα Υόρκη το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 στις 19:55, στην είσοδο του ΤΕΙ Καστοριάς (με ονομαστικό κατάλογο που θα καταρτίσει η ΟΔΟΣ). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.
Ευγενική χορηγία της ΟΔΟΥ
  ΕΞΑΝΤΛΗΘΗΚΕ | SOLD OUT  
Η προσφορά 1+1 των 30 εισιτηρίων (για 60 άτομα) έχει εξαντληθεί. Λόγω αυξημένης ζήτησης και κατόπιν συνεννοήσεως με την αντιδημαρχία Πολιτισμού, δημιουργείται ένας δεύτερος εκπτωτικός κατάλογος των 13,00 ευρώ ανά άτομο αντί 18,00, μαζί με το κουπόνι της ΟΔΟΥ. Πληροφορίες δηλώσεις συμμετοχής τηλ. 2467029638, odos-kst@otenet.gr, εφημερίδα ΟΔΟΣ Μητροπόλεως 4, β’ όροφος.

H σπουδαία Renée Fleming πρωταγωνιστεί το προσεχές Σάββατο στην εξαιρετικά δημοφιλή βιεννέζικη οπερέττα, στον ρόλο της συναρπαστικής μοιραίας γυναίκας που γοητεύει όλο το Παρίσι στην κεφάτη οπερέττα του Lehár, σε μια νέα σκηνοθεσία από τη δεξιοτέχνη σκηνοθέτη και χορογράφο του Μπρόντγουεϊ Susan Stroman (The Producers, Oklahoma, Contact). Η Stroman και η σκηνογραφική της ομάδα, με τον Julia Crouch (Satyagraha, The Enchanted Island) και τον σχεδιαστή κουστουμιών William Ivey Long (Cinderella, Grey Gardens, Hairspray), δημιούργησαν ένα art-nouveau σκηνικό που βρίσκει την κορύφωσή του με τον χορό και το τραγούδι των grisettes στο θρυλικό Μαξίμ. Ο Nathan Gunn συμπρωταγωνιστεί ως Ντανίλο και η Kelli O’Hara είναι η Βαλενσιάν. Την ορχήστρα διευθύνει ο Andrew Davis. 
Η παράσταση θα μεταδοθεί το Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 στις 19:55 σε ζωντανή μετάδοση από την Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης, στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Καστοριάς.

Η τρίπρακτη οπερέτα Η εύθυμη χήρα βασίζεται σε ποιητικό κείμενο των Βίκτορ Λέον και Λέο Στάιν που στηρίχτηκαν στη γαλλική κωμωδία Ο διπλωματικός ακόλουθος του Ανρί Μεγιάκ (1861)
Η Εύθυμη χήρα είναι μια από τις οπερέτες που έχουν παρουσιαστεί με τεράστια επιτυχία στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Τα βιεννέζικα βαλς, η ανάλαφρη πρόζα, οι γλυκές, νοσταλγικές μελωδίες και η παιχνιδιάρικη ιστορία της όμορφης, πλούσιας χήρας, είναι τα στοιχεία που την κάνουν τόσο αγαπητή στο κοινό. Μάλιστα στο Παρίσι, μετά την μεγάλη επιτυχία των παραστάσεων στο Παλαί Γκαρνιέ, οι Γάλλοι θεατές την χαρακτήρισαν «très Parisienne». 
Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε για τελευταία φορά την καλλιτεχνική περίοδο 2000-2001, σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία.

Η υπόθεση του έργου αφορά τη νέα, όμορφη και πλούσια χήρα Άννα Γκλάβαρι από το υπερχρεωμένο κρατίδιο Ποντεβέντρο των Βαλκανίων. Ο βαρόνος Ζέτα, πρέσβης του Ποντεβέντρο στο Παρίσι, πρέπει οπωσδήποτε να την πείσει να παντρευτεί εκ νέου συντοπίτη της, διαφορετικά η κληρονομιά της, τόσο απαραίτητη στο κρατίδιο, θα χαθεί. Ρίχνει στη μάχη το γοητευτικό κόμη Ντανίλο Ντανίλοβιτς. Υπήρξε παλιός έρωτας της Άννας κι έτσι τα συναισθήματα που ξαναζωντανεύουν και από τις δύο πλευρές είναι αληθινά. Αν και η αποστολή του Ντανίλο θα αποδειχτεί αρκετά περίπλοκη, το τέλος θα είναι αίσιο.




Φραντς Λέχαρ | Franz Lehár 1870 - 1948
De lustige witwe | H εύθυμη χήρα | The merry widow 

Διευθυντής ορχήστρας: Sir Andrew Davis. Παραγωγή-σκηνοθεσία: Susan Stroman. Hanna Glawari: Renée Fleming. Valencienne: Kelli O'Hara. Danilo: Nathan Gunn. Camille de Rosillon: Alek Shrader. Βαρώνος Mirko Zeta: Thomas Allen.


• ΤΕΙ Καστοριάς Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2015 στις 19:55 

Τιμές εισιτηρίων: 18,00€ . Μαθητικό, φοιτητικό ανέργων: 13,00 €.  Με το κουπόνι της ΟΔΟΥ 1+1 που δημοσιεύεται  στην 6η σελίδα η τιμή είναι 18,00€ για δύο άτομα (δηλαδή 9,00 € το άτομο). Η προσφορά είναι για 30 εισιτήρια (60 άτομα). Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας μέχρι εξαντλήσεως της προσφοράς.

Διευθυντής ορχήστρας: Sir Andrew Davis. Παραγωγή-σκηνοθεσία: Susan Stroman. Hanna Glawari: Renée Fleming. Valencienne: Kelli O'Hara. Danilo: Nathan Gunn. Camille de Rosillon: Alek Shrader. Βαρώνος Mirko Zeta: Thomas Allen.

Πληροφορίες: γραφείο Πολιτισμού Δήμου Καστοριάς Αθ. Διάκου 1 (πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, κ. Ανδρέας Κυπαρίσσης) τηλ. 2467028999, εφημερίδα ΟΔΟΣ Μητροπόλεως 4, τηλ. 2467028999


Φραντς Λέχαρ
Ο συνθέτης Φραντς Λέχαρ γεννήθηκε το 1870 σε περιοχή που σήμερα ανήκει στην επικράτεια της Σλοβακίας, τότε όμως ήταν μέρος της Αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας. Ο πατέρας του διηύθυνε μία από τις μπάντες του ιππικού. Ο Φραντς σπούδασε βιολί και σύνθεση στο Ωδείο της Πράγας και ο Αντονίν Ντβόρζακ τον παρότρυνε να ασχοληθεί με τη σύνθεση. Αποφοιτώντας το 1899 ανέλαβε βοηθός μπάντας πλάι στον πατέρα του ενώ το 1902 έγινε αρχιμουσικός στο περίφημο Θέατρο του Βην, όπου την επόμενη χρονιά παρουσιάστηκε η πρώτη του οπερέτα Γυναίκες της Βιέννης.
Το 1905 ήρθε η ώρα της Εύθυμης χήρας. Ακολούθησαν και άλλες οπερέτες ανάμεσα στις οποίες Ο κόμης του Λουξεμβούργου (1909), Παγκανίνι (1925), O τσαρέβιτς (19 26), Η χώρα του μειδιάματος (1929), Τζουντίττα (1934). Σε πολλές από αυτές πρωταγωνιστούσε ο διάσημος τενόρος Ρίχαρντ Τάουμπερ, για τον οποίο ο Λέχαρ συνέθεσε έξι από τις οπερέτες του. Η σχέση του Λέχαρ με τους ναζί ήταν δύσκολη, καθώς ο συνθέτης είχε συχνότατα συνεργαστεί με Εβραίους συγγραφείς ενώ και η σύζυγός του ήταν εβραϊκής καταγωγής. Ο συνθέτης πέθανε το 1948 στο Μπαντ Ισλ, λουτρόπολη και θέρετρο των Αψβούργων.  

Διάρκεια της παράστασης (μαζί με τα διαλείμματα) περίπου 3 ώρες.

Επόμενη αναμετάδοση: 31 Ιανουαρίου 2015: Offenbach: Les Contes d'Hoffmann | Τα παραμύθια του Χόφμαν. Διευθυντής ορχήστρας: Yves Abel. Παραγωγή-σκηνοθεσία: Bartlett Sher. Olympia: Erin Morley. Antonia/Stella: Hibla Gerzmava. Giulietta: Christine Rice. Nicklausse: Kate Lindsey. Hoffmann: Vittorio Grigolo. Τέσσερις Κακοί: Thomas Hampson.


2 σχόλια:

  1. Αναγνώστης18/1/15

    Πολύ τρυφερό, πολύ αναγκαίο και πολύ σωστό το γεγονός ότι προτάθηκε και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της Νένης Τσαδήλα. Αλλωστε η Νένη αφήνει πραγματικά ένα κενό δυσαναπλήρωτο με τη φυγή και τη σιγή της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/1/15

    Ήταν συγκινητική η στιγμή για τη Νένη, στην οθόνη να δείχνει τα βιολιά να παίζουν χωρίς ήχο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ