12.1.15

Λόγος & αντίλογος

Αγαπητοί κύριοι,

Μετά τη δημοσίευση στην έγκριτη εφημερίδα σας για τη συμμετοχή της Αναστασίας Βαϊνά στην Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σας αποστέλλω ένα μικρό κείμενο για την ίδρυση, τη στελέχωση, και το σκοπό της Ορχήστρας αυτής.
Κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό το European Union Youth Orchestra 2014 Summer Tour Brochure με πλήρες πρόγραμμα και πολλές πληροφορίες για την Ορχήστρα.
μπορεί κανείς να το κατεβάσει από τη διεύθυνση εδώ.

* * *

ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΝΕΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ “E.U.Y.O.”

“Ένας θεσμός μεταξύ των καλύτερων του είδους του…”
'New York Times

Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια ορχήστρα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Ενώνει τους πιο ταλαντούχους νέους μουσικούς της Ευρώπης υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης διευθυντών ορχήστρας, σε ένα σύνολο που ξεπερνά τα πολιτιστικά, κοινωνικά, οικονομικά, θρησκευτικά και πολιτικά όρια, στην κοινή αναζήτηση της μουσικής τελειότητητας.
Η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (European Union Youth Orchestra-EUYO) είναι μία από τις πλέον λαμπρές και δυναμικές ορχήστρες του κόσμου. Πέντε χιλιάδες περίπου εξαίρετοι νέοι μουσικοί από τα 28 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν κάθε χρόνο σε ακροάσεις, προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να παίξουν σε αυτήν. Ιδρύθηκε το 1976 από τους Lionel και Joy Bryer και, έκτοτε, εξελίχθηκε σε ένα θεσμό που παρέχει μια εξαιρετική γέφυρα μεταξύ των μουσικών σχολών και του κόσμου των επαγγελματιών της μουσικής, για περισσότερους από 3.000 απόφοιτους. Μια ομάδα που περιλαμβάνει διευθυντές ορχήστρας, σολίστ και μουσικούς ορχήστρας από τη Συμφωνική Ορχήστρα του Λονδίνου, τη Φιλαρμονική του Βερολίνου, τη Συμφωνική Ορχήστρα της Βοστόνης, τη Βασιλική Ορχήστρα του Concertgebouw και η λίστα συνεχίζεται…
Για περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες, από τη νέα Υόρκη στη Λευκωσία, από τη Σεούλ στο Σάο Πάολο και από τη Μόσχα στο Ντουμπάι, η EUYO συνεργάστηκε με μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της κλασικής μουσικής, όπως οι Martha Argerich, Daniel Barenboim, Leonard Bernstein, Herbert von Karajan, Jessye Norman, Mstislav Rostropovich και, ειδικά, με τρεις εξαίρετους Διευθυντές Ορχήστρας, τον Claudio Abbado, τον Bernard Haitink και τον σημερινό Διευθυντή της, τον Maestro Vladimir Ashkenazy.
Η EUYO είναι γνωστή για το ρεπερτόριό της που αποτελεί πρόκληση από τεχνικής άποψης. Εμπνευσμένα έργα, μερικά ιδιαίτερα δυναμικά, άλλα βαθιά συγκινητικά. Με τέτοια δεξιοτεχνία και ταλέντα, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι έχει τιμηθεί με σημαντικά διεθνή βραβεία όπως το Βραβείο “Ολυμπία” του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αλέξανδρος Ωνάσης”, το “Prix d'Initiative Européenne”, το “Grant for Young Artists”του “Praemium Imperiale”, καθώς και το “European Union Media Prize”.
Η EUYO αποτελεί ζωντανή απόδειξη της ρήσης του Αριστοτέλη, σύμφωνα με την οποία “Το σύνολο είναι κάτι περισσότερο από το άθροισμα των μερών που το αποτελούν”.
Ενώ η Ορχήστρα ενθαρρύνει το εξαιρετικό ατομικό ταλέντο, μια από τις ιδρυτικές της αρχές ήταν να καταδείξει το ευρωπαϊκό ιδανικό μιας κοινότητας της συνεργασίας. Από το 1976 αποτελεί πρέσβη πολιτισμού για την Ευρωπαϊκή Ένωση, καλλιεργώντας την πολιτιστική ανάπτυξη, την επικοινωνία και τις ηγετικές ικανότητες μεταξύ των γενιών Ευρωπαίων που διαδέχονται η μία την άλλη. Είναι συνεπώς απόλυτα φυσιολογικό, μεταξύ των μεντόρων της EUYO να βρίσκονται οι Αρχηγοί των Κρατών και Κυβερνήσεων των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και οι Πρόεδροι και Επίτροποι της ΕΕ, ενώ η Ορχήστρα ενισχύεται οικονομικά από τα 28 κράτη-μέλη και από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με εκτίμηση
Αργύρης Βαϊνάς

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 754

Σχετικά: Αναστασία Βαϊνά

2 σχόλια:

 1. Athena16/1/15

  Άξιος συγχαρητηρίων ο κ. Αργύρης Βαϊνάς, όχι μόνο για την πρόοδο των παιδιών του, αλλά και για την ενημέρωση των συμπολιτών για ένα θέμα μεγάλης σημασίας, αφού προβάλλει το όραμα στους νέους μέσα στην ασχήμια της σύγχρονης εποχής!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος16/1/15

  @Athena
  ΝΑΙ, ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΤΙ ΣΠΟΥΔΑΙΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΤΟ ΜΟΙΡΑΖΕΣΑΙ.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ