Πανηγύρι Άργους Ορεστικού |
ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Προς: Διευθυντές σχολικών μονάδων Α/Βάθμιας και Β/Βάθμιας ΕκπαίδευσηςΚοινοποίηση:
Περιφερειακή Δ/τρια Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας
Δ/ντη Δ/νσης Α/βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς
Δ/ντρια Δ/νσης Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς
Ένωση Γονέων και Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων
ΘΕΜΑ: «Διακοπή λειτουργίας σχολικών μονάδων του Δήμου Άργους Ορεστικού»
Ως λαό μας χαρακτηρίζει η βαρύτητα που δίνουμε σε έθιμα και παραδόσεις προκειμένου να διατηρήσουμε την εθνική μας ταυτότητα. Η Εμποροπανήγυρη του Άργους Ορεστικού αποτελεί από το 1600 το μεγαλύτερο οικονομικό, ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός για την τοπική μας κοινωνία. Ο Δήμος Άργους Ορεστικού σεβόταν ανέκαθεν το εθιμικό δίκαιο που σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται πως υπερισχύει του νομικού, όπως στην περίπτωση της λειτουργίας των σχολείων την τελευταία ημέρα της Εμποροπανήγυρης.
Έτσι, ο Δήμαρχος, ως εκφραστής των τοπικών συμφερόντων, αποφασίζει να διακόψει τη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου Άργους Ορεστικού για την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014, ώστε να δώσει και συμβολικά στους μαθητές την ευκαιρία να συμμετάσχουν ομαδικά σε όλες τις δυνατότητες που δίνει ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τον τόπο τους.
Σε μια περίοδο κρίσης αξιών και ταυτότητας, η υπεράσπιση των παραδόσεων και των εθίμων είναι ηθική μας υποχρέωση.
Ο Δήμαρχος Άργους Ορεστικού
Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου
* * *
Είναι πιθανό η ανακοίνωση του κ. δημάρχου Άργους Ορεστικού, με μια πρώτη ανάγνωση, ίσως και να μην προκαλεί εντύπωση (αν και θα περίμενε κανείς να προκαλέσει εντύπωση στην α/θμια & Β/θμια Εκπαίδευση Καστοριάς). Ωστόσο με μια δεύτερη ανάγνωση και πιο κριτική προσέγγιση, το περιεχόμενό της, μπορεί να θεωρηθεί πρωτοφανές.
Όχι απλώς για το περιεχόμενο μανιφέστο, ότι ο δήμαρχος, εκτός από απλός εκπρόσωπος και υπόλογος, είναι και εκφραστής των τοπικών συμφερόντων, ιδιότητα που προϋποθέτει διαφοροποιημένες αναλύσεις και χωρίς να ταυτίζονται παραπέμπουν σε ελέω Θεού αντιλήψεις. Ίσως να πρόκειται για μια «ενθουσιαστική» διατύπωση που να οφείλεται στην σπουδή.
Αλλά και διότι αφ΄ενός μεν χαρακτηρίζεται μια εμποροπανήγυρη (άλλοτε και ζωοπανήγυρη) με σουβλάκια, χαλβάδες, ρετάλια ή επώνυμα, βελέντζες και τα συναφή (που η οργάνωσή της έχει ομολογουμένως επιτυχία –αλλ’ αυτό είναι ζήτημα άλλης ανάλυσης για το πόσο περιποιεί τιμή στο σύνολο των τοπικών αρχών η ανάγκη του κόσμου να εκφράζεται «πολιτιστικά» και «αξιακά» μέσα από τέτοιου είδους διοργανώσεις -των καρναβαλιών συμπεριλαμβανομένων), ως «το μεγαλύτερο οικονομικό, ιστορικό και πολιτιστικό γεγονός για την τοπική μας κοινωνία, από το 1600».
Αφ ετέρου, διότι ο ίδιος ο πρώτος δημότης του Δήμου Άργους Ορεστικού, (που εκλέχτηκε για δεύτερη θητεία), αν και νέος στην ηλικία ακόμη για να μπορεί να δικαιολογηθεί υπό μια έννοια η συντηρητική στροφή, όχι μόνο θεωρεί ότι βρισκόμαστε «σε μια περίοδο κρίσης αξιών και ταυτότητας», αλλά και ότι η εμποροπανήγυρη έχει αξιακό χαρακτήρα και ότι «η υπεράσπιση των παραδόσεων και των εθίμων είναι ηθική μας υποχρέωση».
Σε μια εποχή στην οποία, στο όνομα των πατροπαράδοτων αξιών, των ηθών και της παραδόσεως – ακόμη και πριν το 1600, γίνονται θαύματα και εγκλήματα, αποκεφαλισμοί και πόλεμοι ιεροί (τζιχάντ) και ανίεροι, θα περίμενε κανείς στην καθημαγμένη Καστοριά, το Άργος Ορεστικό και στα πέριξ, ο δημόσιος λόγος των «εκφραστών» χωρίς να αποκηρύσσει απαραίτητα το παρελθόν, να διαθέτει και ένα σχεδιασμό για το μέλλον.
Και στο επίπεδο αυτό, η απόφαση του κ. δημάρχου Άργους Ορεστικού καταγράφει μια ανησυχητική υστέρηση. Τουλάχιστον, όπως αναφέρεται στην «ανακοίνωση» αν γινόταν το ίδιο, γινόταν εθιμικά στο παρελθόν, δηλαδή «σιωπηλά». Ενώ τώρα προσλαμβάνει δια- στάσεις επίσημης, δημοτικής – και όχι μόνο- ιδεολογίας.
Πίσω λοιπόν, στα 1600...
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 758
Εσύ καλά τα λες, αλλά δεν ιδρώνει το αυτί κανενός. Σήμερα τα σχολεία ήταν πάλι κλειστά σε ένα δείγμα άκρατου λαϊκισμού, παρά την αντίθετη εισήγηση (και ορθώς κατά πολλούς γονείς) των Προϊσταμένων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης.
ΑπάντησηΔιαγραφήΓιατί ούτε το επιχείρημα για τον παγετό στέκει, ας τα θέρμαιναν τα σχολεία εγκαίρως, ούτε το τοπικό έθιμο, γιατί αυτό έληξε χθες.
Αντίθετα, με την παραδοχή ότι τα παιδιά θα ήταν σήμερα κουρασμένα είναι σαν να νομιμοποιείται έμμεσα η κατάχρηση του αλκοόλ από ανηλίκους.