5.1.15

Προκλητική φωτογράφιση του αντιπροέδρου της Βουλής των Σκοπίων



Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, μαζί με μία ομάδα ορειβατών από τη χώρα του, αναρριχήθηκε πριν από μερικές ημέρες στην υψηλότερη κορυφή του Ολύμπου και φωτογραφήθηκε με τον δεκαεξάκτινο Ήλιο της Βεργίνας.

Το γεγονός γνωστοποίησε ο ίδιος στο Facebook όπου έγραψε: «Όταν πατήσαμε το πόδι μας στην κορυφή του Ολύμπου αγκαλιαστήκαμε, φωνάζαμε και τραγουδούσαμε. Εννοείται ότι βγήκαμε φωτογραφία. Η φωτογράφηση μιας τέτοιας μακεδονικής παρέας συνοδεύεται απαραίτητα από τα κρατικά και ιστορικά μακεδονικά σύμβολα. Τη σημαία με τον μακεδονικό δεκαεξάκτινο ήλιο την κουβαλώ πάντοτε μαζί μου. Ένα άλλο μέλος της ορειβατικής ομάδας είχε μαζί του την κρατική σημαία της χώρας μας. Έτσι, στην κορυφή του Ολύμπου κυμάτισαν και οι δύο σημαίες και βγάλαμε φωτογραφίες με ιδιαίτερη ικανοποίηση».

Η εφημερίδα Vest υπενθυμίζει επίσης ότι τον Αύγουστο του 2010 ο κ. Μιλόσοσκι, ο οποίος τότε ήταν υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, εμφανίστηκε στον αγώνα μπάσκετ ΠΓΔΜ - Μεγάλης Βρετανίας, με τη σημαία με τον Ήλιο της Βεργίνας, την οποία κρατούσε ο τρίχρονος γιος του.

Η ΠΓΔΜ χρησιμοποίησε το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας στην εθνική σημαία της χώρας από το 1991 έως το 1995, όταν και το απέσυρε με την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995. Σε άρθρο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, αναφέρεται ότι η ΠΓΔΜ, με την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας, θα παύσει να χρησιμοποιεί καθ' οιονδήποτε τρόπο το σύμβολο με τον Ήλιο της Βεργίνας σε όλες του τις μορφές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν εφαρμόζεται από την ΠΓΔΜ, αφού το σύμβολο χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από κρατικούς και άλλους θεσμούς, όσο και από ιδιώτες.

Επίσης ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι κόλλησε στο ορεινό καταφύγιο και αυτοκόλλητο με την ένδειξη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» στον πίνακα ανακοινώσεων, όπου υπάρχουν αυτοκόλλητα και από άλλες χώρες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Κωνσταντίνος Κούτρας ερωτηθείς για την εν λόγω προκλητική κίνηση του Αντόνιο Μιλόσοσκι επί ελληνικού εδάφους, απάντησε: «Ευχαριστούμε τον κ. Μιλόσοσκι που επισκέφθηκε τη χώρα μας, προκειμένου να φωτογραφηθεί, εντός της Ελλάδας, με τον Ήλιο της Βεργίνας, ένα ελληνικό εθνικό σύμβολο».
Και πρόσθεσε: «Δεν τον παροτρύνουμε, όμως, να το κάνει και στη χώρα του, καθώς αυτό θα συνιστούσε ακόμα μία παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας και του Μνημονίου Πρακτικών Μέτρων. Οι προκλήσεις μπορεί να δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις απέναντι σε κάθε είδους αλυτρωτισμό, αλλά δεν βοηθούν κανέναν. Και σίγουρα όχι την πΓΔΜ και το λαό της».


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 757, 


βασισμένο (και η φωτογραφία) σε πηγές του διαδικτύου.


Σχετικά:

2 σχόλια:

  1. Ανώνυμος6/1/15

    Του χρόνου, προφανώς ο Σύλλογος Τσαρσί, και ο κ. Πετρόπουλος, θα καλέσουν τον κ. Μιλόσοσκι να έρθει στο φεστιβάλ Βαλκανικής μουσικής της Κουμπελίδικης, που ο κ. Αγγελής ευελπιστεί να κάνει θεσμό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος7/1/15

    Μα ο κύριος κατάγεται από χωριό της Καστοριάς. Έτσι είναι σίγουρο ότι θα τον καλέσουν!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ