21.1.15

ΟΔΟΣ: Αc[σ]τικό ΚΤΕΛ Καc[σ]τοριάc[ς]: Δρομολόγιο Zeller Reisen



Τι κι’ αν απέτυχαν και έπεσαν στον βρόντο οι πολιτικά απατηλές υποσχέσεις, ότι ο αερολιμένας της Καστοριάς, εκτός από ανάλογο διάδρομο προσγειώσεων – απογειώσεων, θα γινόταν κάποια στιγμή, διεθνής; Που ανήκαν στους γνωστούς πολιτικά παντοδύναμους και πανίσχυρους που ευθύνονται για τις κακοδαιμονίες από τον καιρό της μεταπολίτευσης του 1974 και μετά;

Διότι η φωτογραφία αποδεικνύει ότι η Καστοριά, αν δεν απέκτησε διεθνές αεροδρόμιο (πέρα από τους ναύλους των αεροπορικών εισιτηρίων από και προς Αθήνα που με βάση τα σημερινά δεδομένα, είναι «διεθνείς» αφού ταιριάζουν σε τιμές ναύλων διεθνών προορισμών), απέκτησε τουλάχιστον διεθνείς αστικές συγκοινωνίες.

Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά στην Καστοριά που παρατηρείται το μάλλον κωμικό, αν όχι κάπως γελοίο θέαμα να κυκλοφορούν δημόσια μέσα μαζικής μεταφοράς, με κάτι παράξενες επιγραφές σε ξένες γλώσσες, προερχόμενες από τις χώρες αγοράς τους (ως μεταχειρισμένων).

Αλλά τα συμπαθή δημόσια μεταφορικά οχήματα αστικής συγκοινωνίας όπως της φωτογραφίας, που κυκλοφορούν τους τελευταίους πολλούς μήνες εκτελώντας πρόθυμα τακτικά δρομολόγια στην Καστοριά, χωρίς μέχρις στιγμής να υπάρξει προσαρμογή τους με ένα απλό χρωματισμό, στην πρόσοψη και στα πλαϊνά τους, στην γερμανική γλώσσα και με διαφημιστικές επιγραφές της προηγούμενης κατάστασής τους, μεταξύ σοβαρού και αστείου, δεν δείχνει απλά την... διεθνοποίηση και... γερμανοποίηση της Καστοριάς (μια καταγγελία που είναι και της μόδας).




Προπαντός αποδεικνύει ένα πρόβλημα επαγγελματισμού, έλλειμμα ταυτότητας, αλλά και σεβασμού στους πολίτες και εν δυνάμει επιβάτες, τους οποίους ξαφνιάζει ή συνηθίζει σε ανύπαρκτα στοιχεία. Αποδεικνύεται ότι η γερμανική κατοχή -που εσχάτως καταγγέλλει ωρυόμενη η γνωστή και από τα παλιά, θεόσταλτη κυρία Λουκά, είναι εδώ. Και ότι η Καστοριά στενάζει κάτω από την... γερμανική μπότα. Σε λίγο θα κυκλοφορεί ανενόχλητη ακόμη και η γκεστάπο, με... βυζαντινή γραμματοσειρά (για να μην ξεχνάμε την ιστορία μας).



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 9 Οκτωβρίου 2014, αρ. φύλλου 759.
Φωτογραφίες: Κόμβος Μ. Αλεξάνδρου & Γράμμου / 11ης Νοεμβρίου



Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/1/15

    Το αεροδρόμιο έπρεπε να έχει γίνει στη δεκαετία του ΄70 ... Τότε που η Καστοριά εκτελωνιζε τα γουναρικά της σε Θεσσαλονίκη και Πειραιά. Και 'έσω Αθηνών ή Θεσσαλονίκης" κατέφθανον οι ενδιαφερόμενοι -συναλλασόμενοι
    Τότε που υπηρχε (ΤΟ )χρήμα έπρεπε να δοθεί και σημα για τουριστική ανάπτυξη σχετικές επενδύσεις και σύντομα η πόλη θα ήταν μια μικρη Γενεύη... ένα Μοντραί χωρίς καμμιά υπερβολή....
    Η "μόδα" όμως έστειλε τους καημένους τους καστοριανους να αποκτήσουν τον μεγαλυτερο στόλο απο Μερσεντες στης χωρα και να επενδύουν τα χρήμτά τοςυ σε ακίνητα στη Θεσσαλονίκη κυρίως.. (Α, ναι και να βαζουν εξωλέμβιες στα "καράβια" ...).
    Με το που ήρθαν οι κοκκορόμυαλοι της χούντας με τους δικούς τους εργολάβους, διέλυσαν την ακτοπλοϊκή συγκοινωνία στους παραλιμνιους οικισμούς κι έβαλαν μπρος τα αστικά λεωφορεία ,μακέλεψαν τα αρχοντικά της πόλης και ύψωσαν τις άχαρες πολυκατοικίες της ανάπτυξης"της πλάκας".
    Το νέο αεροδρόμιο αυτό έτσι που κατασκευάστηκε ήταν απλως τραγέλαφος... Και ΜΝΗΜΕΙΟ ΚΑΚΟΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ-ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ.
    Σαν να πηγαινει κανείς στην πεθαμένη ("εμπορικά")
    Τεργέστη και να στηνει εμπορικες αποβαθρες για τον "Ιπτάμενο Ολλανδό" ...που δεν θάρθει ποτέ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Προβληματισμένος πολίτης21/1/15

    Θερμά συγχρητήρια στην ΟΔΟ για το άρθρο αυτό! Για μία φορά ακόμη θίγει ένα πρόβλημα που για κάποιους από τους πολίτες ούτε καν υφίσταται. Και άλλες φορές στις σελίδες της ΟΔΟΥ έχουν τεθεί θέματα όπως η μουσική που επιλέγουν οι οδηγοί και είναι υποχρεωμένοι οι επιβάτες να ακούνε-συνηθέστατα μουσική κακής ποιότητας. Κι όμως! Και νόμοι υπάρχουν και δεοντολογία και βασικοί κανόνες αισθητικής, που όμως, καθώς δεν εφαρμόζονται, είναι σαν να μην υπάρχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προβληματισμένος πολίτης21/1/15

    Και μια που τέθηκε τέτοιο θέμα, ζητάμε από την ΟΔΟ να μας πει αν ισχύει ο νόμος που απαγορεύει τις ξενόγλωσσες επιγραφές στα μαγαζιά, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε και γι' αυτό η παραλία μας π.χ. ήταν και είναι πάντα γεμάτη με μαγαζιά όπως-τελείως ενδεικτικά- τα Lago, Stardust, Zoo και πολλά άλλα (τα περισσότερα). Άλλος ένας νόμος που δεν εφαρμόζεται και αναρωτιόμαστε πάντοτε έτσι θα είναι η Ελλάδα, μια χώρα με πολλούς νόμους, μα μόνο στα χαρτιά, ποτέ στην πράξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/1/15

    Από γελοιότητες και γραφικότητες στο τόπο μας, άλλο τίποτα!!! Μόνο τέτοια!!! Και μόνο τέτοια!!!! Καμία σοβαρότητα. Χοντρόματα, καμώματα και κουτσουμπολιό!!! Από το ψάρι βρωμάει το κεφάλι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μέρκελ21/1/15

    Είναι αυτό που λένε "υπερήφανος να είσαι Έλληνας"!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. DX Milan [facebook]22/1/15

    Pou na'fernan k to traino..!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ