26.3.22

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
«Έξω από το Ενυδρείο, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό κάποιο ―έντονο― πρόβλημα υπάρχει με το καράβι, δε νομίζετε; Ο επισκέπτης πόσο νομίζετε ότι θα ασχοληθεί να βρει μια λογική λύση, πριν κατακρίνει και μπει μέσα στο (άλλη πικρή ιστορία) Ενυδρείο; Ακόμα και όταν περιμένεις στο αυτοκίνητό σου, το φανάρι στην διασταύρωση, σε ενοχλεί αισθητικά η εικόνα που αντικρίζεις», αναφέρει το aboutkastoria, μία από τις σπάνιες ιστοσελίδες της Καστοριάς που έχουν κριτική άποψη.


Η παραδοσιακή κληρονομιά της πόλης –σε όλες τις εκφάνσεις της– φαίνεται να μοιάζει με καράβι ακυβέρνητο και χαμένο σε πολιτικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές τρικυμίες.


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Το περασμένο Σάββατο στο κρατικό κανάλι ΕΡΤ 1 φιλοξενήθηκε από την... "covid free" Καστοριά ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Αθανάσιος Ρήμος. Ήταν η πρώτη φορά νομίζω που ο συγκεκριμένος νεοδιορισμένος αντιδήμαρχος έκανε την εμφάνιση του δημοσίως και πόσο δε στο τηλεοπτικό γυαλί. Η αμηχανία και το άγχος του ήταν κατά την γνώμη μου, εμφανείς. Αλλά αυτό ενδεχομένως να μπορεί και να δικαιολογηθεί, αφού ήταν η πρώτη του φορά και ως τέτοια μπορεί περάσει στα ψιλά.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση – και μάλιστα αρνητική–  ήταν μερικά από όσα ανέφερε κατά την παρουσίαση της τουριστικής –αν μη τι άλλο– Καστοριάς. Ως προς τα τουριστικά προϊόντα που μπορεί να απολαύσει κάποιος επισκεπτόμενος την πόλη της Καστοριάς αλλά και όχι μόνο. Πέρα από τα πολυδιαφημιζόμενα εναπομείναντα αρχοντικά, ο τουρίστας μπορεί να δει άλλα τόσα, που αφέθηκαν στην τύχη τους και θα τα αντικρίσει μισορημαγμένα και μερικά πεσμένα.

Αλλά αυτό μην σε απασχολεί αγαπητή ΟΔΟΣ. “Πουλάμε” σαν πόλη αυτό που έχουμε να παρουσιάσουμε την δεδομένη χρονική στιγμή και μάλιστα πρέπει να είσαι ικανοποιημένη και ευγνωμονούσα. Για τις υπόλοιπες παραδοσιακές οικίες, «μην σε μέλλει». Απλά, θα αφεθούν στην ρημαδοτύχη τους, αφού τα διαθέσιμα κονδύλια για την αναστήλωση τους –έστω ορισμένων εξ αυτών– πέρασαν μπροστά από τους υπεύθυνους –τωρινούς και του παρελθόντος– όταν κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα. Παγερά αδιάφορα.

Τι τους νοιάζει εξάλλου; Κάποιοι υποστηρίζουν πως ενδεχομένως οι υπεύθυνοι να μην τα αναγνωρίζουν ή αισθάνονται ως κομμάτι της πόλης, από την στιγμή που η πλειοψηφία όλων των αιρετών προέρχεται από τα γειτονικά περίχωρα της πόλης. Που το συγκεκριμένο δεν σημαίνει απαραίτητα κάτι ή μπορεί και όχι. Οπωσδήποτε όμως, σημαίνει κατά την γνώμη μου ότι ενδέχεται να μη γνωρίζουν καλά την πραγματική Καστοριά που καλούνται να προβάλλουν ως παραδοσιακό – τουριστικό προϊόν. Πάντως ένα είναι σίγουρο. Πως όλοι όσοι έχουν περάσει από τις πολιτικές θέσεις της Καστοριάς, έχουν δείξει –ανεξάρτητα και από τις προθέσεις τους και τελικώς με τις πολιτικές τους πράξεις– πως δεν ενδιαφέρονται πραγματικά για την σωτηρία της αστικής παράδοσης της Καστοριάς και αυτό δεν είναι δεκτικό πειστικών αντιρρήσεων. 

Η παραδοσιακή κληρονομιά της πόλης –σε όλες τις εκφάνσεις της– φαίνεται να μοιάζει με καράβι ακυβέρνητο και χαμένο σε πολιτικές, πολιτιστικές και πολιτισμικές τρικυμίες. Μη αστικές βεβαίως. Και αυτό συμβαίνει για πολλά χρόνια τώρα. Το γεγονός πως πέρασε πολύς καιρός από τότε που εφαρμόστηκαν πολιτικές αποαστικοποίησης της άλλοτε αυθεντικής πόλης, κάνει τώρα περισσότερο από ποτέ εμφανή τα αποτελέσματα εκείνων των πρακτικών.

Που εφαρμόζονταν και συνεχίζουν ακόμα να εφαρμόζονται και που την έχουν φέρει σε αυτήν την δεινή «επαρχιώτικη» κατάσταση. Δεν θέλω να πιστεύω πως μερικοί από τους συγκεκριμένους εμπλεκόμενους χαμογελούν σαρδόνια για αυτό το αποτέλεσμα, αλλά τουλάχιστον στα μάτια των περισσοτέρων φαίνονται να μην στενοχωριούνται κιόλας. Ηθελημένα ή όχι, με τις πράξεις τους και βασικά με τις παραλείψεις τους, η πόλη της Καστοριάς έφτασε στο σημείο που βρίσκεται τώρα με τα σημάδια ρημαδοποίησης στο άμεσο μέλλον να γίνονται όλα και πιο εμφανή.

Κάποιοι υποστηρίζουν πως πέτυχαν τον σκοπό τους και σταδιακά έχουν αρχίσει να αποσύρονται, από τους οποίους και διαχωρίζω την θέση μου. Ή και όχι. Πάντως η εμπλοκή τους όλα αυτά τα χρόνια έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία επίδοξων νεότερων διαδόχων. Έτσι φαίνεται για την ώρα. Το προσεχές μέλλον θα δείξει αν οι “γόνοι της παράδοσης” θα διαφοροποιηθούν από την συγκεκριμένη “παραδοσιακή στρατηγική” και θα ακολουθήσουν τον ζητούμενο και ξεχασμένο αστικό χαρακτήρα της Καστοριάς. Αλλά σε τέτοιου είδους ζητήματα θα αναφερθούμε στο μέλλον μιας και θα δοθούν αρκετές ευκαιρίες ακόμα.


«Νο1 τουριστικό σημείο της πόλης, η εικόνα με τους τηλεφωνικούς θαλάμους στην αρχή της Μ. Αλεξάνδρου. Χρόνια βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Βάλτε και τις πινακίδες (και μηχανήματα) για παρκάρισμα με χρέωση που υπάρχουν... παραμελημένη κατάσταση!»

«Στο Δήμο μας, ο πολίτης έχει αρχίσει να κουράζεται. Η υπομονή εξαντλήθηκε. Του χρόνου τέτοια εποχή θα μιλάμε επίσημα για υποψηφιότητες. Άρα θα αποπροσανατολιστούμε. Αυτά τα 2 χρόνια θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολλά περισσότερα. Δεν φταίει ο covid. δεν φταίει η απειρία, δεν φταίει η τύχη, φταίνε άλλα που δεν εί-ναι της παρούσης, αλλά όποιος έχει στοιχειώδη αντίληψη καταλαβαίνει περισσότερα από όσα δημοσιεύονται στα ανούσια δελτία τύπου. Ο αριθμός των likes στο Facebook δε μεταφράζεται σε επιτυχία και αποδοχή κι αυτό δεν είναι αντιληπτό» - 
aboutkastoria.


«Προσοχή: εμείς πάντως σας προειδοποιήσαμε…»aboutkastoria

* * *

Επιστρέφοντας στην συνέντευξη /παρουσίαση της τουριστικής Καστοριάς του αντιδημάρχου Τουρισμού κ. Ρήμο, ακούστηκε και κάτι εκπληκτικό. Κατά την γνώμη μου φυσικά και μέσα από την δική μου οπτική ματιά. Το οποίο φτάνει στα όρια του παραμυθιού, της διαστρέβλωσης και της εικονικής πραγματικότητας. Και δεν αναφέρομαι σε τίποτα άλλο πέρα από την αναφορά του ίδιου στα καραβάκια της λίμνης Καστοριάς (!) Ναι αγαπητή ΟΔΟΣ. Όπως ακριβώς στο γράφω.

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού της Καστοριάς, σε live μετάδοση είπε με λίγα λόγια στο πανελλήνιο πως η ενδεχόμενη παρουσία επισκεπτών στην Καστοριά θα μπορέσει να συνδυαστεί με πιθανή βόλτα στην λίμνη της Καστοριάς με όχι ένα, αλλά δύο καραβάκια. Τουλάχιστον έτσι το ερμήνευσα εγώ. Δεν μπορώ να γνωρίζω τί είχε στο μυαλό του ο συγκεκριμένος αντιδήμαρχος, αλλά καλά θα ήταν να τον ενημερώσει κάποιος πως η λίμνη της Καστοριάς δεν διαθέτει κανένα καραβάκι προς τουριστική και μη αξιοποίηση.

Γιατί στην περίπτωση που εν γνώσει του έκανε την συγκεκριμένη δήλωση, τότε ήρθε να προστεθεί στην λίστα ακόμα ένα δημοτικό στέλεχος το οποίο φλερτάρει λαμπρά με τα όρια της αλήθειας. Όπως βολεύει τον καθένα. Τουλάχιστον στα μάτια όσων γνωρίζουν την αλήθεια και όχι των άτυχων τηλεθεατών που ενδεχομένως να τους εντυπωσίασε με όσα δήλωσε. Γιατί πέρα από τα αρχοντικά (τρία ή τέσσερα που είναι επισκέψιμα, ίσως και λιγότερα), τις βυζαντινές εκκλησίες (απ’ έξω), την σπηλιά του Δράκου, το βυζαντινό μουσείο και το υπερβαλκανικό ενυδρείο ψαριών γλυκού νερού δεν έχει να δει κάτι άλλο.

Μπορεί να επισκεφτεί και τον λιμναίο οικισμό στο Δισπηλιό που δεν το ανέφερε –γιατί άραγε;– αλλά με την τωρινή του εικόνα εγκατάλειψης, μάλλον απογοήτευση θα νιώσει ο επισκέπτης παρά ικανοποίηση. Αυτά είναι όλα και όλα που μπορεί να επισκεφτεί κάποιος τουρίστας στην πόλη της Καστοριάς. Πολλά; Λίγα; Αυτά είναι και σε όποιον αρέσουν αγαπητή ΟΔΟΣ. Δεν θα δώσουμε και εξηγήσεις στους επισκέπτες.

Εμάς μας ενδιαφέρει να «τσιμπήσουμε» τουρίστες με κάθε τρόπο. Παρά το γεγονός που ειπώθηκαν παραμύθια για τα καραβάκια κοκ. Εμείς απλά σαν δημοτική αρχή σώνει και καλά πρέπει να αναδείξουμε την πόλη της Καστοριάς σε τουριστικό προορισμό. Πώς να το κάνουμε τώρα; Αυτό πρέπει να είναι το σκεπτικό τους. Δεν εξηγείται διαφορετικά. Χωρίς αρχή και τέλος. Πάλι καλά που υπάρχουν ορισμένες ιδιωτικές πρωτοβουλίες που μπορούν να καλύψουν τον εναλλακτικό τουρισμό στην Καστοριά, και δεν θα μείνουν με το δάχτυλο στο στόμα όσοι από τους τουρίστες θελήσουν να δραστηριοποιηθούν στην λίμνη της Καστοριάς και όχι μόνο.

Προσπαθώντας να μην καταχραστώ τον χώρο σου αγαπητή ΟΔΟΣ, δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά της στήλης σε ένα ακόμα περιστατικό στο οποίο δεν τηρήθηκαν τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα. Και φυσικά αναφέρομαι σε όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο στην εκκλησία των Αγίων Πάντων κατά την άφιξη της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας που φυλάσσεται στον ναό της Αγίας Παρασκευής στο Ντολτσό. Θαρρείς πως δεν μπορούσαν να επισκεφτούν το συγκεκριμένο εικόνισμα στην φυσική του θέση. 

Για ακόμη μια φορά, με τρόπο προκλητικό προς το δημόσιο κοσμικό αίσθημα, οι τοπικοί ενοριακοί παράγοντες δεν τήρησαν τα απαιτούμενα υγειονομικά μέτρα. Ούτε καν τα προσχήματα. Χωρίς μάσκες και δίχως να τηρούν τις απαιτούμενες αποστάσεις ασφαλείας τέλεσαν εντός της εκκλησίας, συμπαρασέρνοντας και μερικούς από τους πιστούς. Κάποιοι λένε πως οι κληρικοί του τόπου δίνουν αρνητικό παράδειγμα στους πιστούς και δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί τους.

Πλέον, δεν μένει κάτι άλλο από το να μιμηθούν συναδέρφους τους κληρικούς άλλων περιοχών που δήλωναν εντός των ναών πως δεν θα δέχονται εμβολιασμένους πιστούς (!) με την δικαιολογία πως «υπέκυψαν στην επιθυμία του Διαόλου» (!). Αντί λοιπόν να παραδειγματιστούν από την τραγική και τόσο άδικη κατάληξη που είχε η περιπέτεια του μακαριστού μητροπολίτη Σεραφείμ με τον κορωνοϊό, αυτοί συνεχίζουν το δικό τους υγειονομικό τροπάριο. Και καθόλου μπράβο τους. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 20 Μαΐου 2021, αρ. φύλλου 1080. 

20 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/3/22

    τί έχει σπουδάσει ο κύριος Ρήμος; Πού δούλεψε πριν εκλεγεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/3/22

      Κι όμως αυτός ο κύριος απέλυσε Βρεφονηπιοκομους και Μάγειρες κι ο Γιάνης τον αναβάθμισε....

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος28/3/22

      Είναι όμως πρωταθλητής, και αυτό φαίνεται να μετράει στους ιθαγενείς.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος28/3/22

      Εδώ άλλαξε όνομα σην αντιπαθεστατη ομάδα της γειτονιάς του.... και καμαρώνουν κιόλας...

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος29/3/22

      Ένας άνθρωπος ο οποίος ο ίδιος αναφέρει στο βιογραφικό του την οικογενειακή επιχείρηση ιδιωτικού βρεφονηπιακού σταθμού τοποθετείται σε πόστο αντιδημάρχου που διαχειρίζεται δημόσια/δημοτικά αντίστοιχα ιδρύματα, απολύει κόσμο και δεν βρίσκεται ένας να μιλήσει για αντικρουόμενα συμφέροντα και ασυμβίβαστο, τέτοια ξεδιαντροπιά.

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος26/3/22

    Σάπια καράβια τα όνειρα τους....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/3/22

    Τιτανικός...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/3/22

    Από παντού μπαζουν νεράααα...!!! Ξημέρωσε ρεεεε... ξυπνήστε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/3/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος29/3/22

    Ρε παιδιά λίγο ώς πολύ άσχετο αλλά εκείνο το πόρισμα από την έκρηξη στο Τσάμης τι να γίνεται άραγε.....;;;;!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/3/22

      Το κατάπιε ο Ζήσης όπως το πόρισμα για την μόλυνση του υδροφορέα.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος29/3/22

      Ότι έγινε κι η διαθήκη του Σεραφείμ... Στο σκοτάδι...

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος29/3/22

      Το πρόσφατο ατύχημα στα Γρεβενά αποδεικνύει ότι τέτοια καταστροφή όπως αυτή που συντελέστηκε στο ξενοδοχείο μόνο αθώα δεν είναι.

      Διαγραφή
  7. Ανώνυμος29/3/22

    Κρυπτόμενος δεν δοξάστηκε κάνεις. Κιμ Καρντάσιαν ή Κιμ Γιουνγκ Ουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/3/22

      Σάκη εσύ; Για τσίπουρα ήσουν;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/3/22

      Ψηλά βάζεις τον πύχη φίλε για τον δικό μας τον Κιμ.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος30/3/22

      Ψηφίζω ενενδοίαστα τον σύντροφο Κιμ.....διαχρονική αξία. Όχι σαν τις δικές μας τις λινάτσες!!!

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ