7.4.22

Λόγος & Αντίλογος

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ: Σαν ολοκαύτωμα | 1168 | 30.3.2023


«Δύσκολη μέρα η σημερινή»


Αγαπητή Οδός,

Δύσκολη μέρα η σημερινή για μένα γιατί, ειλικρινά, δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω: Έλαβα σήμερα το τεύχος 1168 της Οδού από 30 Μαρτίου 2023. Το εξώφυλλο δεν με εξέπληξε καθόλου, μια και είχα ήδη ενημερωθεί, μέσω ιστοσελίδων και λογαριασμών στο fb, για την καρατόμηση των δέντρων στο άλσος του Αγίου Αθανασίου. Να ρωτήσω: προηγήθηκε τουλάχιστον της κοπής η μελέτη δασοπόνων; Δεν είμαι ειδική στο θέμα, αλλά με την κοινή λογική, υποθέτω ότι μερικά από τα πεύκα αυτά, —ένα; δύο;— ίσως ήταν πράγματι σάπια και έπρεπε να κοπούν. Τόσα πολλά όμως; Και θλίβομαι πράγματι με την ευκολία με την οποία φροντίζουν όλοι οι «ειδικοί» να αποψιλώνουν άλση, δρόμους και πλατείες. Λες και μας περισσεύουν και, μάλιστα, σε μια εποχή στην οποία παντού στον κόσμο μιλούν για καταστροφική αποψίλωση του πρασίνου γενικά. Τι κρίμα… Αν, τουλάχιστον φρόντιζαν για την άμεση αντικατάστασή τους από τρυφερούς, έστω, βλαστούς…

Άλλο ένα θέμα, στο οποίο θα αναφερθώ, ορμώμενη από μία ανάρτηση στην ιστοσελίδα σου, αφορά στην αναμετάδοση της όπερας Lohegrin, ερμηνευμένης από την Όπερα της Νέας Υόρκης, στις 28 Μαρτίου, στην Πρέβεζα. Περασμένα μεγαλεία. Κάποτε είχαμε την τύχη και τη χαρά να απολαμβάνουμε και στην πόλη μας αυτές τις αναμεταδόσεις, έστω και αν, λόγω έλλειψης Πνευματικού Κέντρου, αναγκαζόμασταν να τις παρακολουθούμε από το αμφιθέατρο του πανεπιστημίου. Το ίδιο, όμως, χρονικό διάστημα, το μουσικό γυμνάσιο-λύκειο Καστοριάς παρουσίασε τα δικά του έργα, όσα με πολύ κόπο και μεράκι πετυχαίνουν οι μικροί μας μουσικοί συμπολίτες. Πόσο ωραίο θα ήταν να μπορούσαν όλοι αυτοί να είχαν την ευκαιρία να απολαμβάνουν τις παραστάσεις της Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης —δωρεάν— και να εμπλουτίζουν τις μουσικές τους γνώσεις. Τι κρίμα που τους στερούμε μία τέτοιου είδους απόλαυση…

Δεν θα σταματήσω εδώ: στο ίδιο φύλλο της περασμένης εβδομάδας διάβασα το κείμενο του Θανάση Μπατσόπουλου "Το Τσαρσί". Είναι ένα πραγματικό μοιρολόι για το πάλαι ποτέ κέντρο της πόλης. Έσφυζε από ζωή και κουβαλούσε τον πολιτισμό της πόλης μας. Μου θύμισε, όταν έτυχε να το διασχίσω πρόσφατα, εκείνες τις εγκαταλειμμένες πόλεις που έκτιζαν όσοι τολμηροί και ριψοκίνδυνοι αποφάσιζαν να διασχίσουν την αμερικανική ήπειρο από την ανατολική προς τη δυτική ακτή και τις εγκατέλειπαν μόλις προχωρούσαν πιο δυτικά. Ακριβώς έτσι…

Θα μου επιτρέψεις τώρα να αναφερθώ και σε ένα άλλο θέμα που "καίει" πραγματικά. Εξηγούμαι: Την περασμένη Κυριακή γιορταζόταν παντού στον κόσμο η "Παγκόσμια Μέρα Αυτισμού" και το εδώ Κέντρο Ημέρας άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό. Για να δούμε όλοι τι κάνουν και τι προσφέρουν στο κτήριο αυτό για τα αυτιστικά άτομα. Εκεί, λοιπόν, ενημερώθηκα ότι η μεγάλη έγνοια και προσπάθεια της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Καστοριάς, είναι η ανέγερση ενός Οικοτροφείου, στο οποίο θα στεγάζονται άτομα με αυτισμό, όταν δεν θα είναι δυνατόν να τα προσέχουν πια στο σπίτι, είτε γιατί οι γονείς θα έχουν πεθάνει ή γιατί θα είναι δύσκολο να παραμείνουν χωρίς ειδική φροντίδα.

Ήδη έχουν βρει τους πόρους, έχουν έτοιμη τη μελέτη και, το μόνο που απομένει είναι η παραχώρηση του οικοπέδου από τον Δήμο. Το οποίο επίσης έχουν βρει και προτείνει στις Δημοτικές Αρχές. Το ερώτημά μου είναι: Τι περιμένει ο Δήμος για να υπογράψει την παραχώρηση αυτού του οικοπέδου; Γιατί, στην προκειμένη περίπτωση, μιλούμε για συνανθρώπους μας με ιδιαίτερες ευαισθησίες, που έχουν ανάγκη τη στήριξή μας. Για να μπορούμε να φέρουμε τον τίτλο μιας πολιτισμένης κοινωνίας.

Έκκληση, λοιπόν, μέσω της εφημερίδας σας, σε όλους τους συμπολίτες. Ας απαιτήσουμε άμεσες και σωστές αποφάσεις από τον Δήμο. Πρώτα για τους ανθρώπους, μετά για τη φύση γύρω μας και για τη διάσωση με κάθε τρόπο της πόλης μας και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

Μια παλιά Καστοριανή
(Χρυσούλα Πατρώνου-Παπατέρπου)

Υ.Γ. Παράκληση: να μην αποκαλούν τους βυζαντινούς μας ναούς «ναΰδρια». Προσβάλλουν τη μνήμη όσων τους έκτισαν.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Απριλίου 2023, αρ. φύλλου 1169.

Σχετικά:



1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος10/4/23

    Η. Κύρια. Πατρωνου. Σε όσα θέματα. Αναφέρθηκε. Είναι ακριβής. Και παραθέτει ολόκληρο Ρεπορταζ. Συμπληρώνω ακόμη το εξής πριν από δεκαπέντε χρόνια. Φίλος μου καλός μου. Έδωσε την πληροφορία ότι μέρη σαν την Καστοριά είναι ιδανικά για τα παιδιά τα αυτιστικά. Άρα ο Δήμος. Αργεί και κοιμάται όπως πάντα. Δυστυχώς. Η κατάσταση είναι κάτι από παραπάνω. θΛΙΒΕΡΗ!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ