16.4.22

Πρόσωπα 2021 [4]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα | Ηλίας Παπαμόσχος
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108


Ηλίας Παπαμόσχος  

οδηγίες επιβίωσης σε μια απέραντα μελαγχολική πόλη



[+] Με ένα νέο μυθιστόρημα, που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις "Πατάκη" με τον εξαιρετικό τίτλο «Η καταγωγή της λύπης» ο Ηλίας Παπαμόσχος, ο κατ’ εξοχήν καστοριανός συγγραφέας της γενιάς που μεγάλωνε την μεταπολιτευτική περίοδο και ώσπου να ανδρωθεί, να ολοκληρώσει σπουδές και να επιστρέψει, έζησε παράλληλα την άνοδο και την πτώση μιας ολόκληρης Καστοριάς. Αλλά και την ευτυχία και την απώλεια, τις απώλειες για την ακρίβεια που άλλοι, στην συνήθη πορεία των πραγμάτων βιώνουν πολύ αργότερα, παρουσιάζει την νέα του προσέγγιση και ανάλυση. Με την μορφή του μυθιστορήματος. 

Ο ίδιος, που από τα πρώτα του βήματα άνοιξε… φτερά μέσα από τις σελίδες της ΟΔΟΥ, ποτέ δεν παραλείπει να τονίσει την άρρηκτη σχέση των βιωμάτων, των υπαρκτών προσώπων, της μνήμης που κάποια από αυτά άφησαν του περιβάλλοντός του στην Καστοριά με όσα ερεθίσματα τον εμπνέουν να γράψει. 

Από πού κατάγεται η λύπη; –είναι το συγκλονιστικό ερώτημα. Πού βρίσκεται η πατρίδα και οι πρόγονοί της; Πού φθάνουν οι ρίζες της; Αυτά προσεγγίζει ο Ηλίας Παπαμόσχου που ήδη θεωρείται ένας από τους καταξιωμένους έλληνες συγγραφείς που συνεχίζουν να κρατούν την Καστοριά ψηλά. 

Παραδέχεται ότι δεν τον απασχολεί η υστεροφημία του, αλλά ουσιαστικά η Καστοριά γι’ αυτούς που έγραψε, για τα πρόσωπα που τον συγκίνησαν, που αγάπησε, και που δεν συμβιβαζόταν με τον οριστικό χαμό τους. 

Σύμφωνα με τον καστοριανό συγγραφέα «Ο εαυτός είναι μια άγκυρα που κάπου-κάπου πρέπει να σηκώνεις για να συναντήσεις τον άλλο», και αυτά υποστηρίζει σε μια πόλη στην οποία κανείς δεν σηκώνει άγκυρα και δεν βάζει πλώρη για τους άλλους. 

«Η πατρίδα, ως γενέθλιος κυρίως τόπος που μας σφραγίζει, οι ρίζες, το γενεαλογικό μας δέντρο, φυλλοβόλο ή αειθαλές, οι πρόγονοι, οι σύγγονοι αλλά και οι επίγονοί μας, οι άνθρωποι εντέλει, ως παρουσίες αλλά κυρίως ως εν ενεργεία (κάποτε και ως εν δυνάμει) απουσίες γεννούν, τρέφουν, συντηρούν τη λύπη μας» αναφέρεται στις αναλύσεις του νέου του έργου. 

Οι αναγνώστες της ΟΔΟΥ, οι φίλοι της ανάγνωσης και της πνευματικής υπόστασης της Καστοριάς, δεν ήταν φειδωλοί στα εγκωμιαστικά σχόλια και τις παρατηρήσεις τους για τον Ηλία Παπαμόσχο που με το νέο του μυθιστόρημα προκάλεσε ανακούφιση σε όσους προσπαθούν να εντοπίσουν σύμβολα ζωής και οδηγίες επιβίωσης σε μια απέραντα μελαγχολική πόλη. 

Ο Ηλίας Παπαμόσχος γεννήθηκε στην Καστοριά το 1967 μια σημαντική χρονιά που ίσως και να έχει σχέση με την ιδιοσυγκρασία και την καταγωγή του δικού του χαρίσματος. Πριν από το μυθιστόρημα αυτό, έχουν εκδοθεί έξι συλλογές διηγημάτων. Μάλιστα, η συλλογή του «Η αλεπού της σκάλας» ("Kίχλη", 2015) τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος-Νουβέλας (2016). 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108.


6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος16/4/22

    Καλά τα λέει ο Ηλίας... Η Καστοριά έχει γίνει φυλακή, κι εμείς ξέρουμε από φυλακές....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος16/4/22

    Η φυλακή είναι πηγή έμπνευσης για ποιητές και συγγραφείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος16/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος16/4/22

    Ο Ηλίας είναι η απόδειξη ότι η Καστοριά δεν παράγει μόνο πολιτικούς τενεκέδες αλλά και αξιόλογους ανθρώπους.
    Μπράβο του, άξιος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος16/4/22

    Ο Ζήσης πήγε με τις Λαζαρίνες της Κορησου να κλέψει λίγη από τη λάμψη τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ