21.5.12

ΘΡΑΣΥΒΟΥΛΟΥ ΟΡ. ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΗ: Ανοίξτε το Μπούχενβαλντ...


Ανοιχτή επιστολή στο γερμανικό λαό



Είν’ η πατρίδα σου πίσω σου,
όπου ανθούν οι μηλιές…
Είναι η πατρίδα, οι δρόμοι της δύσβατοι
δεν οδηγούν πουθενά
ειν’ η πατρίδα μια θλίψη γλυκύτατη,
τώρα σε πνίγει ξανά.
Τρέχει ο χρόνος, δε γίνεται τίποτα,
τόσο λεπτό το κλαδί!
Λιώνει το σύννεφο, άσκοπα ζήσαμε
πέφτει το μήλο στη γη.

Μαξίμ Ζάμσεβ,
Στο βάρος άντεξε ο ουρανός1


Αγαπητοί μας “σύμμαχοι” και “εταίροι” γερμανοί,

Αισθάνομαι την ανάγκη να σας γράψω ανοιχτά και δημόσια αυτό το γράμμα, για να εκφράσω κάποια πράγματα που βρίσκονται στα χείλια και στην ψυχή εκατομμυρίων συμπατριωτών μου, χωρίς βεβαίως να περιμένω από σας απάντηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι και οι δικοί μας αρχαίοι πρόγονοι προέβαιναν σε πληθυσμιακές εκκαθαρίσεις. Για παράδειγμα στη Σπάρτη υπήρχε ο Καιάδας, γκρεμός στον οποίο ερρίπτοντο οι ανάπηροι και οι υπερήλικες. Επίσης στη νήσο Κέα υπήρχε το Κείων Νόμιμον, σύμφωνα με τον οποίο οι υπερήλικες αποχωρούσαν οικειοθελώς από τον οικισμό και κατευθύνονταν σε ερημικό μέρος, όπου ήταν καταδικασμένοι να τελευτήσουν το βίο τους, πίνοντας κώνειο. Από τότε όμως πέρασαν σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια και στην υφήλιο επικράτησαν οι ανώτερες αρχές του ανθρωπισμού, τις οποίες εμείς στην πατρίδα μας ενστερνιστήκαμε απόλυτα.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία επίσης πως εμείς δεν ανήκουμε στην Άρια φυλή σας – ούτε θα θέλαμε άλλωστε να ανήκουμε. Στην πατρίδα μας εκτιμούμε τον πολιτισμό και δεν χωρίζουμε τους ανθρώπους σύμφωνα με τις φυλές, ούτε βεβαίως σύμφωνα με τους οικονομικούς δείκτες της χώρας καταγωγής τους. Διότι Έλλην είναι αυτός που μετέρχεται την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, χωρίς να αναλύουμε τις αιματολογικές του ρίζες.

 Την προηγούμενη φορά που μας επισκεφτήκατε με τους αγέρωχους και σιδερόφρακτους στρατιώτες σας και την πολεμική σας μηχανή σε πλήρη ανάπτυξη, είχατε την εντύπωση ότι θα μείνετε για πάντα εδώ, απορροφώντας την πατρίδα μας στο Γ’ Ράιχ σας και συνθλίβοντας κι εξαφανίζοντας το λαό μας.

Δεν τα καταφέρατε όμως. Οι πατεράδες μας ανέβηκαν στα ελληνικά βουνά και σας πολέμησαν. Όταν καταφέραμε να ομονοήσουμε – διότι αυτό δεν το καταφέρνουμε πάντοτε – πραγματοποιήσαμε άθλους. Θυμηθείτε απλώς το Γοργοπόταμο και την απαγωγή του στρατηγού σας Κράϊπε…

Εσείς βεβαίως απαντούσατε με εκτελέσεις και εκτοπίσεις. Ονόματα όπως Κερδύλια, Καλάβρυτα, Δίστομο, Κάντανος, Κλεισούρα, Κομμένο, Λυγκιάδες, Καισαριανή, Κοκκινιά, σε σας μπορεί να μη λένε τίποτε, αλλά σε μας λένε πάρα πολλά. Αργότερα μάλιστα τα δικαστήρια σας θεώρησαν σύννομες αυτές την πράξεις σας, ως «επιτρεπτές υπό προϋποθέσεις σύμφωνα με τις τότε ισχύουσες διατάξεις του διεθνούς δικαίου».

Έχω πολλά ακούσματα από την πρώτη Κατοχή σας, διότι δεν είχα γεννηθεί ακόμη, ώστε να έχω βιώματα. Άλλωστε, τα βιώματα από την τωρινή στάση της πατρίδας σας, τα νιώθουμε όλοι οι Έλληνες σήμερα. Δεν μπορώ λοιπόν να βγάλω από το μυαλό μου την εικόνα με τα καροτσάκια των αναπήρων Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, που χάσανε τα μέλη τους πολεμώντας τους πατεράδες σας και τους φασίστες του συμμάχου σας Μουσολίνι. Κι εσείς με την αποφασιστικότητα που σας χαρακτηρίζει, αποφασίσατε να τους επιβραβεύσετε με μια θέση στα κρεματόρια του Άουσβιτς, αφού προηγουμένως φροντίσατε με τη μονεταριστική λογική που σας χαρακτηρίζει να τους αφαιρέσετε τα τεχνητά μέλη, για να τα χρησιμοποιήσετε αλλού. Θα ήθελα ειλικρινά να διάβαζε την επιστολή μου αυτή ο υπουργός σας των Οικονομικών, που πολλά καταμαρτυρεί στην πατρίδα μας. Θα είχε πραγματικά πολλά να διδαχτεί.

Ήταν κι άλλες φορές που προκαλέσατε δεινά στην πατρίδα μας: στον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, κι όταν συμβουλέψατε τους Οθωμανούς να καταστρέψουν τον ελληνισμό της Ανατολής – αλλά και τον Αρμενικό λαό, για να μην ξεχνιόμαστε, αλλά και πιο παλιά όταν στείλατε την Αντιβασιλεία σας, που δυνάστευσε το μικροσκοπικό τότε και στα σπάργανα ευρισκόμενο κράτος μας. Δεν θέλω όμως να σταθώ στην ιστορία, γι’ αυτό και θα αναφερθώ στο παρόν.

Εμείς βεβαίως ποτέ κανένα κακό δεν προκαλέσαμε στην πατρίδα σας. Μπορεί να δανειστήκαμε από τις τράπεζες σας και μπορεί τα κέρδη που αποκόμισαν από το λαό μας να μην ήταν τα προσδοκώμενα. Μπορεί επίσης τα κέρδη των βιομηχανιών οπλικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιών, που με ξεχωριστές ικανότητες έχετε αναπτύξει, να μην πέτυχαν τα επιδιωκόμενα: κέρδισαν φυσικά πολλά από τις παραγγελίες μας, που συχνά δεν εκτελέστηκαν με συνέπεια από εσάς, αλλά ίσως αυτά τα κέρδη δεν ήταν αρκετά για σας. Διότι εσείς βεβαίως είσαστε οι δυνατοί. Τα δικά σας οικονομικά σκάνδαλα τα μετατρέπετε σε αγαθοεργίες, ιδίως όταν γίνονται σε βάρος φτωχών λαών, ενώ τα δικά μας βεβαίως τα αντιμετωπίζετε ως ασυγχώρητα κακουργήματα – δικαίως ίσως, αλλά παραβλέποντας ότι πίσω τους κρύβονται πάντοτε δικοί σας υπήκοοι.

Δεν παραβλέπω φυσικά ότι πλήθος αφελών συμπατριωτών μας ψωνίζει τα πολυτελή αυτοκίνητα σας και όχι μόνον, ενώ άλλοι συνέλληνες εξ ανάγκης κατατρέχουν στα σούπερ μάρκετ που διασπείρατε στη χώρα μας: Προφανώς τα χρήματα των Ελλήνων δεν σας είναι και τόσο δυσάρεστα… Αλλά αυτό φυσικά είναι ένα άλλο ζήτημα.

Δε χωρά λοιπόν αμφιβολία ότι μας δανείζετε. Μας δίνετε τα λεφτά του γερμανικού λαού, όπως λέτε, τα οποία βεβαίως δεν παίρνουμε εμείς, αλλά επιστρέφουν στις τράπεζες σας για να πληρωθούν τα επιτόκια, τα πανωτόκια και οι τοκογλυφικοί ανατοκισμοί που μας έχετε επιβάλει. Σας χρωστάμε λοιπόν, και από ότι φαίνεται αυτό είναι το σχέδιο σας: να μη πάψουμε ποτέ να σας χρωστάμε, ώστε να έχετε τη δυνατότητα να μας επιβάλετε τις θελήσεις σας.

Μας επιβάλατε λοιπόν σκληρή λιτότητα. Δεν μας βοηθάτε βέβαια να αναπτύξουμε την οικονομία μας, διορθώνοντας τα λάθη μας, αλλά είστε ανεπανάληπτοι στα ευχολόγια και στην αναπτυξιακή φλυαρία: για την ανάπτυξη που όλο περιμένουμε, αλλά δεν έρχεται.

Με τη στάση σας αυτή, επιδιώκετε να διαλύσετε ότι ακόμη μένει όρθιο σε αυτή τη χώρα, για να το οικειοποιηθείτε εσείς και ο δικός σας ανώτερος λαός. Πιστεύω πως δεν θα το καταφέρετε: η οικονομία μας με τα μέτρα που πήρατε καταρρέει και θα καταρρεύσει ακόμη περισσότερο. Και βεβαίως εσείς θα εισπράττετε λιγότερα.

Γιατί λοιπόν δεν καταφεύγετε στις παλιές σας κλασσικές μεθόδους; Γιατί δεν ανοίγετε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, όχι το Άουσβιτς βεβαίως, ή το Μάϊντανεκ, που άλλωστε βρίσκονται στην Πολωνία. Διότι βεβαίως ούτε εκεί οι πατεράδες σας υπήρξαν γενναίοι: θέλησαν να κρύψουν τα ανοσιουργήματα τους σε μιαν άλλη χώρα, όπου και κατασκεύασαν το μεγαλύτερο μέρος των στρατοπέδων εξόντωσης. Ακόμη κι εκεί έδειξαν τη δειλία τους, κρυμμένη πίσω από την πολεμική ισχύ. Καταλαβαίνω ότι αυτά σας θυμίζουν το αντισημιτικό ναζιστικό παρελθόν σας, το οποίο προσποιείστε ότι θέλετε να αφήσετε πίσω. Αν και βεβαίως η Οικουμένη ούτε το ξέχασε, ούτε θα το ξεχάσει ποτέ και γελιέστε αν πιστεύετε κάτι τέτοιο.

Ανοίξτε λοιπόν ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Γερμανία, το Μπούχενβαλντ ας πούμε. Σας προτείνω το Μπούχενβαλντ, γιατί αυτό βρίσκεται μέσα στα εδάφη της πατρίδας σας και η λειτουργία του ξεκίνησε αρκετά νωρίς, στα 1937, πριν από την επίσημη κήρυξη του πολέμου και επειδή εκεί ξεκινήσατε τα απάνθρωπα ιατρικά σας πειράματα σε βάρος αθώων ανθρώπων. Όπως και τώρα, που πρωτοστατείτε στα οικονομικά και κοινωνικά πειράματα σε βάρος ενός λαού, σε βάρος έντεκα εκατομμυρίων Ελλήνων…

Αλλά εκεί να εφαρμόσετε τις ίδιες κλασικές σας μεθόδους. Αρχίστε τις μαζικές εκτοπίσεις σας από τους συνταξιούχους μας – περιττοί είναι κι αναπαραγωγικοί, έτσι δε λέτε εσείς; Έτσι δε θα υπάρξει ποτέ ξανά στο μέλλον πιθανότητα να μας δανείσετε για να τους πληρώνουμε παχυλές συντάξεις. Θα λύσετε το πρόβλημα μεμιάς. Μπορείτε επίσης να στείλετε το πλήθος των δημοσίων υπαλλήλων που θέλετε να απολύσετε, αλλά και τα εκατομμύρια των ιδιωτικών υπαλλήλων και των ελεύθερων επαγγελματιών και εμπόρων, που έχασαν ή θα χάσουν προσεχώς τη δουλειά τους. Έτσι θα πετύχετε απόλυτα τους οικονομικούς και δημοσιονομικούς σας στόχους, με μια «τελική λύση» για τους «τεμπέληδες» του νότου, κατά τους προσφιλείς σας όρους.

Έτσι λοιπόν, οι ολίγοι που θα μείνουν ζωντανοί σε αυτή τη χώρα θα μπορούν κάλλιστα να δουλέψουν ως εργάτες στο μεγάλο στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων του Γκρήχενλαντ, που θα έχετε δημιουργήσει. Και φροντίστε να μας θυμίζετε πάντοτε πως η «εργασία απελευθερώνει: Arbeit macht frei, όπως λέτε στη γλώσσα σας.

Σας γράφω τα παραπάνω επειδή αισθάνομαι ότι επαναλαμβάνετε την ιστορία σας και όχι ως φάρσα, αλλά πάλι ως τραγωδία. Εσείς είστε που μας λέτε «τεμπέληδες Έλληνες», «ειδική περίπτωση» και αναφέρεστε στην «τελική λύση» του ελληνικού προβλήματος, συνδέοντας το αμαρτωλό σας παρόν με το εγκληματικό σας παρελθόν.

Οι χώρες της Ευρώπης και οι λαοί της σιωπούν, εν τη πλάνη τους ή εν τη αγωνία τους, κοιτάζοντας με δέος αυτά που κάνετε. Αλλά εμείς οι Έλληνες δεν σας φοβόμαστε – και επειδή είμαι ένας από αυτούς, νιώθω την ανάγκη να σας το φωνάξω.

Γι’ αυτό σας λέω, όλα τα παραπάνω πρέπει να σπεύσετε να τα πραγματοποιήσετε γρήγορα. Γιατί διαφορετικά κάποιοι από μας μπορεί να ανέβουν πάλι στα βουνά, για να αντισταθούν στις θελήσεις σας. Και τότε ίσως τα πράγματα δεν πάνε καλά για σας. Οι επίτροποι κι γκαουλάϊτερ σας θα ζήσουν δύσκολες μέρες, γιατί ο δικός μας λαός δεν έχει μάθει να σκύβει το κεφάλι και ξέρει να αντιστέκεται. Γιατί εμείς οι Έλληνες δεν σας φοβόμαστε, γερμανοί, ότι κι αν μας κάνατε, ότι κι αν σχεδιάζετε να μας κάνετε!


Θρασύβουλος Ορ. Παπαστρατής
Ένας από τους Verfluchten Griechen



(1) Μετάφραση από τα ρωσικά: Στεφανία Αμοιρίδου, λογοτεχνική απόδοση: Χρήστος Χαρτοματζίδης, Εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης, Κομοτηνή


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 15 Μαρτίου, αρ. φύλλου 633

97 σχόλια:

  1. Ανώνυμος21/5/12

    Μόνο ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ δεν αρκούν, για να εκφράσουν την παραδοχή των γραφομένων. Τούτη την ώρα όμως, μόνον αυτό μπορώ να γράψω και να στείλω σαν χαιρετισμό στον κύριο Παπαστρατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος21/5/12

    Εξαιρετικό κείμενο, ιστορικά τεκμηριωμένο και με θάρρος γνώμης. Αντιπροσωπευτικό του τρόπου σκέψης και άλλων ευτυχώς Ελλήνων. Οι Γερμανοί που επαίρονται για την κλασσική τους Παιδεία είναι κρίμα που έμπρακτα έρχονται σε αντίφαση με τις διακηρύξεις τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος21/5/12

    ΤΕΤΟΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΞΙΖΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΡΑΣΥΡΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΗΝ ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος21/5/12

    Έχω την αίσθηση ότι το κείμενο δεν απευθύνεται μόνο στους Γερμανούς.
    Αυτά έπρεπε να είχαν διαβάσει ιδίως οι κάτοικοι των περιοχών που είχαν θύματα θηριωδίας και να μην πάνε να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές αντιπροσώπους που έχουν πρότυπα τους Ναζιστές.
    Όπως ο Διογένης, με το φανάρι ψάχνουμε τον άνθρωπο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος21/5/12

    Η αναβίωση του φασισμού έχει ξεκινήσει ήδη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστική ένδειξη αποτελεί το συγκεκριμένο άρθρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος21/5/12

    Από την λακωνικότητά του το προηγούμενο σχόλιο δεν έγινε κατανοητό. Χρειάζεται να αποσαφηνιστεί η δεύτερη πρόταση, αν θέλει ο συντάκτης του να τού δοθεί η δέουσα σημασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος21/5/12

    Ο θεός να βοηθάει από τέτοιους πατριωτισμούς που είναι επικίνδυνοι σαν γλυκό δηλητήριο.
    Ο φασισμός έχει πάντα ένα πρόσωπο, το ίδιο, από όποια μεριά και να το κοιτάξεις.
    Ο κ. Παπαστρατής έχει παραστρατίσει και υπάρχουν και άλλοι πλανεμένοι, όπως βλέπουμε. Αν δεν μπορείτε να δείτε την παγίδα, συγκρατηθείτε τουλάχιστον λιγάκι, ή είστε όλοι Χρυσαυγίτες;
    Δεν υπάρχει πατριωτισμός χωρίς σεβασμό για την πατρίδα του άλλου, και αυτό που χειροκροτάτε δεν είναι τίποτε άλλο από τυφλός [.....], που φοράει τα ρούχα του πατριωτισμού. Αλλά ίσως ψιλά τα γράμματα αυτά, έτσι;

    Η εμμονή του κατά των Γερμανών έχει πλέον ανησυχητικές διαστάσεις, αλλά δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που βλέπουν και ιστορικά τεκμηριωμένο κείμενο και θάρρος γνώμης, προφανώς δεν είναι ούτε καν χομπίστες ιστορικοί, αλλά αρκούνται σε επιχειρήματα- μείγμα μεταξύ του φαντασιακού και του συμπλεγματικού.
    Wenn du mit dem Finger auf andere Menschen zeigst, zeigen drei Finger auf dich selbst, λένε οι φίλοι μας οι Γερμανοί, δηλαδή, οταν δείχνεις κάποιον με το δάκτυλο, δείχνουν 3 δάκτυλα τον εαυτό σου.
    Για σκεφτείτε το λίγο, αν μπορείτε.
    ΣΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η ΟΔΟΣ υποχρεώνεται συχνά να περιορίζει τα σχόλια των ανωνύμων, επειδή περιέχουν εκφράσεις και χαρακτηρισμούς για πρόσωπα που υπερβαίνουν τα όριά της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος21/5/12

    Ο λόγος, λοιπόν, του αρθρογράφου, πολύ λίγο διαφέρει από αυτόν των [.....]. Όπως αυτός στοχοποιεί τους Γερμανούς χωρίς καμία απολύτως διάκριση, με τον ίδιο τρόπο στοχοποίησαν οι φασίστες Στάλιν και Χίτλερ τους Εβραίους, οι φασίστες κεμαλιστές τους Έλληνες της Ιωνίας, του Πόντου και της Πόλης, οι τωρινοί εγχώριοι δικοί μας τους Αλβανούς, τους ξένους, τους αλλοδαπούς. Αδιακρίτως και στα τυφλά. Και όλοι, μα όλοι αυτοί (και πολλοί άλλοι), είχαν επιχειρήματα για να υποστηρίξουν τη στάση τους. Ο αρθρογράφος έχει δυστυχώς αποδείξει με πλήθος δημοσιευμάτων πως έχει χάσει το μέτρο. "Μηδέν άγαν", κύριε αρθρογράφε. Ίσως μόνο στην υπέρβαση των αρετών το "παν μέτρον άριστον" να έχει μηδενική ισχύ. [.....] όμως, υπάρχουν όρια. Πρέπει να σας τα υποδείξει, επιτέλους, κάποιος, κύριε αρθρογράφε.
    Αν αυτό λέγεται καθάριο πνεύμα ελληνικό και αθάνατο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Η ΟΔΟΣ ζητεί από τους σχολιαστές να απαντούν επί της ουσίας των επιχειρημάτων και να μην αναλώνουν τα σχόλιά τους στην παρουσίαση των κινήτρων άλλων αρθρογράφων ή σχολιαστών, ιδιαίτερα δε όταν αυτά ανάγονται σε στοιχεία της προσωπικότητας του καθενός και όχι σε πραγματικά γεγονότα. Με αυτόν τον τρόπο η ΟΔΟΣ υποστηρίζει ότι οικοδομείται υγιής διάλογος, απαλλαγμένος από στοιχεία προσωπικών εγκλήσεων, που μειώνουν την αξιοπιστία των απόψεων. Πολύ περισσότερο όταν χρησιμοποιούνται οξείες εκφράσεις και προσωπικοί χαρακτηρισμοί, πόσο μάλλον ύβρεις, τις οποίες η ΟΔΟΣ συστηματικά αφαιρεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος22/5/12

    Προς τον αρχισυντάκτη, για τις παραπάνω περικοπές: Αν δεν μπορείτε να του το πείτε εσείς, κύριε αρχισυντάκτη, πως έχει [……] σκέψη και πως διακατέχεται πλήρως από ρατσιστικά συμπλέγματα, αφήστε να του το πούμε εμείς. Πρέπει κάποιος να του υποδείξει τα όρια. Τέτοια άρθρα είναι ντροπή. Δεν τιμά την εφημερίδα σας. Τα δικά μου σχόλια είναι πολύ πολύ λιγότερο καυστικά και προσβλητικά, σε σχέση με αυτά που έχει δημοσιεύσει ο κύριος Π. στην εφημερίδα σας. Και εσείς του το επιτρέπετε. Πόσο λυπάμαι. Και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, αν ο πατέρας σας ήταν Γερμανός αντιστασιακός. Θα το δημοσιεύατε σε αυτήν την περίπτωση το συγκεκριμένο άρθρο; Σας παρακαλώ πολύ, μην δίνετε βήμα σε […….]. Έχετε κι εσείς πολύ μεγάλη ευθύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος22/5/12

    Με τούτη τη λογική αγαπητή ΟΔΟΣ, πώς επιτρέπετε να δημοσιευτεί το παραπάνω άρθρο; Είναι γεμάτο ύβρεις, οξείες εκφράσεις και προσωπικούς χαρακτηρισμούς απέναντι σε έναν ολόκληρο λαό. Πώς θα νιώσει ένας νεαρός Γερμανός αν διαβάσει το κείμενο αυτό; Ή ο πρόξενος στη Θεσσαλονίκη; Ή ο όποιος Γερμανός επισκέπτης και φιλοξενούμενος στην πόλη της Καστοριάς;
    Μήπως εσείς θα πρέπει να βάλετε ένα στοπ στις παρεκτροπές αυτές και να σταματήσετε να δημοσιεύετε τα τέτοιου είδους φασιστικά και επικίνδυνα κείμενα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ανώνυμος22/5/12

    Γράφει ο Θ.Π.: "Στην πατρίδα μας εκτιμούμε τον πολιτισμό και δεν χωρίζουμε τους ανθρώπους σύμφωνα με τις φυλές"... Να αρχίσω να γελάω ή να κλαίω τώρα μετά από αυτά που διάβασα; Ο ίδιος δεν διαχωρίζει με το κείμενό του απροκάλυπτα τους (κακούς) Γερμανούς από τους (καλούς) Έλληνες; Δεν σχολιάζει με άκρως προσβλητικά και υποτιμητικά σχόλια τον πολιτισμό των Γερμανών; Ή εγώ δεν κατάλαβα καλά;
    ..."Από τότε όμως πέρασαν σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια και στην υφήλιο επικράτησαν οι ανώτερες αρχές του ανθρωπισμού, τις οποίες εμείς στην πατρίδα μας ενστερνιστήκαμε απόλυτα."... Τι και πόση σχέση έχει το παραπάνω κείμενο με τις αρχές του ανθρωπισμού; Απολύτως καμία.
    Αν δεν αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι και τα στενά μυαλά μας, αυτή η χώρα δεν θα αλλάξει ποτέ. Καληνύχτα, Κεμάλ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος22/5/12

    "...για να εκφράσω κάποια πράγματα που βρίσκονται στα χείλια και στην ψυχή εκατομμυρίων συμπατριωτών μου..."
    Πάντως το σίγουρο είναι, κύριε Θρασύβουλε, πώς στα χείλια και στην ψυχή άλλων τόσων εκατομμυρίων συμπατριωτών μας βρίσκονται πράγματα που δεν τα έχετε περιγράψει εσείς καθόλου στο κείμενό σας. Ευτυχώς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Κύριε Μπαϊρακτάρη,
    με κατάπληξη διαβάζω την, προφανώς, ενορχηστρωμένη επίθεση που γίνεται από, προφανώς, τον ίδιον, ή την ίδια, μάλλον, ανώνυμη σχολιάστρια, για τα κείμενα που δημοσιεύει η "Οδός" και υπογράφονται από τον κ. Θ. Π.
    Οι επιθέσεις πια άρχισαν να στρέφονται κατά της εφημερίδας σας, που σαφώς αναφέρεται ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις των επιστολογράφων της.
    Επομένως, δεν αντιλαμβάνομαι, ποια μύγα τσίμπησε ξαφνικά κάποιους και καταφέρονται με τον κρυφό ρατσιστικό τους τρόπο, σε βάρος των απόψεων του κ. Παπαστρατή, έστω, κι αν σε πολλές από αυτές διαφωνώ και εγώ ο ίδιος.
    Χάνεται τόσο πολύ το μέτρο, από το μένος που εκφράζουν ο ένας, ή καλύτερα η μία σχολιάστρια, που δύσκολα κρύβει ότι είναι Φιλογερμανίδα, δικαίωμά της, ίσως και Ναζίστρια, ή απλά Λαζογερμανή.
    Έλεος, αντί, να ασκήσετε κριτική σε αυτά που λέει ο Σόϊμπλε και η Μέρκελ για τις παρεμβάσεις που ασκούν στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη, διαμαρτύρεστε γι’ αυτά που γράφει ένας απλός Έλληνας πολίτης, υπερασπιζόμενος την χώρα του;
    Άλλο Γερμανός και άλλο Λαζός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος22/5/12

    Γεια στο στόμα του προλαλήσαντος !
    (από τον Άθω προέρχεται;)
    Από τη γενικευμένη σύγχυση δεν θα ξεχάσουμε και το όνομά μας.
    Άλλο παιδεία άλλο προπαγάνδα.
    Το δόλωμα για τους Χρυσαυγίτες πόσο χάρηκα που κανείς δεν το τσίμπησε... Είναι λάθος να μην εξετάζουμε πανανθρώπινες και διαχρονικές αξίες και αρχές, οι οποίες άλλοτε εφαρμόζονται και άλλοτε όχι, και αντ' αυτού να προβάλλουμε διαρκώς και κατ' αποκλειστικότητα (ακόμη και με αρνητική διαφήμιση) μια παράταξη που σήμερα είναι, αύριο δεν είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ανώνυμος22/5/12

    Η Γερμανία όταν είναι ενωμένη, είναι επικίνδυνη. Η Ευρώπη εννοείται ότι έχει διδαχθεί από αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ανώνυμος22/5/12

    "Πώς θα νιώσει ο γερμανός πρόξενος στη Θεσσαλονίκη αν διαβάσει το κείμενο του κ Παπαστρατή;" ρωτάει ο/η ανώνυμος πιο πάνω και ζητάει από την Οδό να μην φιλοξενεί τέτοια άρθρα!!!
    Προφανώς το όνομα της/του ανωνύμου πρέπει να είναι Σόϊμπλε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ανώνυμος22/5/12

    Δυστυχώς για την ομάδα που υποστηρίζει τον ακραίο και μισαλλόδοξο λόγο του Θ.Π., αυτοί που έχουν διαφορετική άποψη και διακρίνουν έντονα ρατσιστικές αποχρώσεις στο κείμενό του και το κρίνουν αρνητικά είναι πολλοί, όχι μόνο ένας ή μία ανώνυμη. Πάντως, εγώ απαντήσεις στα ερωτήματα των διαφωνούντων δεν άκουσα ακόμη. Να δω ως λαός για πόσο ακόμη θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Δεν έχετε καταλάβει ποιος έφερε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση; Ξεκινήστε πρώτα από τους δικούς μας. Μην κάνετε σαν να μην φταίμε σε τίποτα εμείς ως λαός. Έχετε πάει στο άλλο άκρο από την αγανάκτισή σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ανώνυμος22/5/12

    Τα περί Λαζών δείχνουν το πόσο αστοιχείωτος είναι αυτός που τα γράφει, εκτός του ότι χτυπά κάτω από τη ζώνη, διαχωρίζοντας τους ανθρώπους σε ράτσες. Ας διαβάσει λίγο εδώ, για να μην ξαναεκτεθεί:
    http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9B%CE%B1%CE%B6%CE%BF%CE%AF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος22/5/12

    Εγώ προτείνω πάντως να συστρατευτεί ο Π. με τον γνωστό καστοριανό πολιτικό που είπε τα μνημειώδη: "Εμείς τα τελευταία 40 χρόνια πήραμε δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας κι έχουμε στον τομέα της δημιουργίας πολλά πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και άλλοι. Αυτοί, μια χώρα 85 εκατομμυρίων, τι έχουν να επιδείξουν; Μπας και βγάλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν το πήραμε χαμπάρι;"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. [Λαζογερμανός]
    Να κρατήσει τα μαθήματά της η ανώνυμη για τον εαυτό της. Απλώς να της υπενθυμίσω, ότι με τον όρο «Λαζός» εννοείται ο καταπιεσμένος μετανάστης της Γερμανίας, που επιστρέφοντας στην χώρα του, αν και Λαζός, παριστάνει τον Γερμανό και παρέχει μαθήματα πολιτισμού και γερμανικής γλώσσας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Ανώνυμος22/5/12

    Η Γερμανία έβγαλε τον Χίτλερ. Τελεία και παύλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Ανώνυμος22/5/12

    Είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας ή Ελληνίδα, εδώ στην Καστοριά, που ενδιαφέρεται να μην... συγχυστεί ο Γερμανός Πρόξενος στην Θεσσαλονίκη, από τα γραφόμενα του κ. Παπαστρατή???!!!
    Αν όντως έτσι είναι, εύγε κ. Παπαστρατή! Εύγε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Ανώνυμος22/5/12

    Να προσφέρω και εγώ στον διάλογο περί Λαζών:
    Εδώ και χρόνια, τους κατοίκους των παραλιακών εδαφών του Πόντου (ελληνόφωνους, γεωργιανόφωνους, τουρκόφωνους) τους αποκαλούσαν “Λαζούς”, κάτι παρόμοιο που γινόταν στα Βαλκάνια αποκαλώντας όλους τους κατοίκους “Μακεδόνες” ανεξάρτητα από την ντοπιολαλιά και την εθνική καταγωγή του καθενός.
    Η Λαζική επί Βυζαντίου, σήμερα Λαζιστάν, βρίσκεται ανατολικά της Τραπεζούντας και είναι μια γεωργιανόφωνη περιοχή, όπου κατοικούν Μιγγρέλοι μουσουλμάνοι, Αυτοί είναι οι εθνικά “Λαζοί”. Αυτός ο παραδοσιακός χαρακτηρισμός συνόδευε και τους Έλληνες πρόσφυγες στην προσφυγιά. “Λαζογερμανούς” ονόμασαν -με υποτιμητική διάθεση- όσους Πόντιους της Ελλάδας μετανάστευσαν από τη δεκαετία του ’50 και εφεξής -ως γκασταρμπάιτερ αρχικά- στη Γερμανία. Από αυτούς προέρχεται η ονομασία ατυχώς, επειδή οι Πόντιοι κατάγονταν από εκείνα τα Λαζικά μέρη.
    Ι.Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Ανώνυμος22/5/12

    Σε ποιες απορίες των διαφωνούντων να απαντήσουμε; Αφού τις απαντούν μόνοι τους. Και μάλιστα με τρόπο απόλυτο. Δηλαδή οι συμφωνούντες δεν γνωρίζουν ανάγνωση; Κοίτα, Ανώνυμε, που δεν τούς θεωρείς ούτε χομπίστες ιστορικούς (ιστοριοδίφες τους έλεγαν παλιά), μη σού αποκαλυφθεί ιστορικός ολκής και πάθεις καμιά πλάκα μεγαλύτερη από του πρόξενου. Για εκείνον δεν τρώω και την ψυχή μου. Έχει τη δυνατότητα να κάνει καμιά κοσμική δεξίωση και να παρηγορηθεί. Σαν εκείνη της διαφήμισης, όπου μια γόησσα λέει όλο νάζι : Μάς κακομαθαίνετε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ανώνυμος22/5/12

    athoc11: Ξεκόλλα με την ανώνυμη που συνεχώς αναφέρεις. Εδώ μέσα υπάρχουν πολλοί που σκέφτονται και γράφουν και είναι άντρες. Η προσωπική σου επίθεση δείχνει μόνο εμπάθεια και κόμπλεξ. Ξεκόλλα. Και πες μας: είναι τελικά ντροπή να είσαι και να λέγεσαι Λαζός; Το επίπεδό σου έχει φανεί από τον τρόπο που μιλάς για την ανώνυμη. Εσύ τι παρέχεις; Μαθήματα εθνικισμού;
    Μην νιώθεις κατώτερος, μπορείς κι εσύ. Αρκεί να προσπαθήσεις. Να το πιστέψεις πρώτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος22/5/12

    ...Για σκεφτείτε το λίγο, αν μπορείτε...
    Προκλητική η προτροπή σου, "πράκτωρ" ΣΖ !
    Εσύ από τη φόρα σου (αιτιολογημένη και όχι δικαιολογημένη, για όποιον/αν ερωτεύτηκε στη Γερμανία) δεν πρόσεξες καν ή τεχνηέντως απέκρυψες ότι πρόκειται για Ανοιχτή Επιστολή, κείμενο προσωπικό μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη και όχι δοκίμιο σε πλάγιο λόγο. Διόρθωσε πρώτα τον εαυτό σου, που το αναφέρεις ως άρθρο. Μαθητής Λυκείου μπορεί να κάνει τη διάκριση.
    Ο λόγος του Θρασύβουλου Παπαστρατή είναι ευθύς προς τους Γερμανούς. Ας τού απαντήσουν οι ίδιοι. Ποιος ανέλαβε αυτόκλητος/η συνήγορός τους; Όταν υπογράφει επωνύμως Νομικός και αναλαμβάνει την ευθύνη των λόγων του, θα λάβει σοβαρά υπόψιν ανώνυμα και εμπαθή σχόλια;
    Ούτε τους υπόλοιπους αναγνώστες ωφελούν τέτοια σχόλια , πρώτον και κύριον διότι με συγκεκριμένες εκφράσεις είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχει σεβασμός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Ανώνυμος22/5/12

    Στο ερώτημα του ανωνύμου: "Πώς θα νιώσει ένας νεαρός Γερμανός αν διαβάσει το κείμενο αυτό;" δεν απάντησε κανείς. Μόνο εκεί που βολεύει. Αποκοπή και παρανόηση. Την ξέρετε καλά την τεχνική. Συνεχίστε έτσι. Θα πάμε μπροστά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Ανώνυμος22/5/12

    Das ist der Wahnsinn!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Ανώνυμος22/5/12

    Μακάρι ο νεαρός Γερμανός να νιώσει αυτά που περνάει ο νεαρός Έλληνας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Ανώνυμος22/5/12

    ΣΖ μην ασχολείσαι πια. Δεν τους αξίζει, ούτε μπορούν να μάθουν. Συγχώρεσέ τους. Μάταια ξοδεύεις και το χρόνο σου και την ενέργειά σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Ανώνυμος22/5/12

    Arbeit macht frei

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Ανώνυμος22/5/12

    Πρέπει να παραδεχτούμε την ευθύτητα και το θάρρος του αρθρογράφου, να λέει τα πράγματα επώνυμα. Όσο κι αν διαφωνούμε ή συμφωνούμε με τις απόψεις του. Ενώ όλοι εμείς, οι ανώνυμοι, οι Ελληναράδες και Γερμαναράδες, εκ του ασφαλούς κρίνουμε. Και ψηφίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Ανώνυμος22/5/12

    Η ευθύτητα από πότε ταυτίζεται με το μίσος; Το θάρρος με την προσβολή και την ύβρη;
    Όλο το άρθρο έχει γραφτεί από κάποιον, που λόγω της καταγωγής του, έχει θεριέψει το μίσος κατά των Γερμανών μέσα του και έχει γίνει αδυσώπητο. Γι'αυτό κι εκφράζεται έτσι. Άλλα δεν φταίει αυτός.

    Τελικά, βρισκόμαστε ως κοινωνία στο επίπεδο που μας αξίζει.

    Ένας απελπισμένος και απογοητευμένος Έλλην πολίτης.
    (Και να σταματήσει η καραμελίτσα με την "ανώνυμη" από τους τσάμπα μάγκες εδώ μέσα...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Χ.Κ.22/5/12

    Στον κ. Παπαστρατή αξίζουν συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  37. Ανώνυμος22/5/12

    Τα Ελληνάκια δεν έχουν να φάνε, εξ αιτίας της Γερμανίδα Μέρκελ. Και μου λέτε να σκεφτώ τι θα πει κάποιο νεαρό Γερμανάκι?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  38. Ανώνυμος22/5/12

    Εξαιτίας των Ελλήνων πολιτικών και αυτών που τους έχουν ψηφίσει μέχρι τώρα δεν έχουν να φάνε τα Ελληνάκια. Πόσο μυαλό θέλει πια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  39. Ανώνυμος22/5/12

    Συλλυπητήρια αξίζουν στον κ. Παπαστρατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  40. Ανώνυμος23/5/12

    ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΧΑΜΕ ΤΟΥΣ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥΣ. ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΠΛΕΥΡΕΣ-ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΧΑΝ ΜΙΑ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΙΣΤΑΜΕΝΗ: ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.
    ΞΑΦΝΙΚΑ ΠΡΟΕΚΥΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ Η ΑΓΑΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΟΪΜΠΛΕ.
    ΜΕ ΤΟΣΑ ΦΙΛΟΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ.
    ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ Σ’ ΕΣΦΑΞΑΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  41. Ανώνυμος23/5/12

    Χαίρομαι για τον διάλογο, αλλά βλέπω πως δεν βγαίνει και τίποτα. Αρκεί που προσπαθήσαμε.
    Όταν πριν δέκα χρόνια σε ένα φόρουμ κοινωνιολογίας σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας με καλεσμένο τον Slavoj Zizek είχε πει Έλληνας ακαδημαϊκός " Η Ελλάδα βρίσκετε κοινωνιολογικά 50 χρόνια πίσω", είχα πειραχτεί κάπως. Τώρα όμως καταλαβαίνω τι εννοούσε.
    Ρίξτε τις πέτρες και τις λάσπες σας ελεύθερα. Ας το δούμε σαν κοινωνικό πείραμα.
    ΣΖ
    (και για τους μάλλον αρσενικούς μάγους ανάμεσά μας, αυτό είναι το 2 δικό μου ποστ)

    ΥΓ. Καλή σας μέρα και συνεχίστε έτσι, να δούμε στο τέλος που θα φτάσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  42. Ανώνυμος23/5/12

    Αχ και κάτι τελευταίο, ας μου επιτραπεί.
    Αφού δεν σας ενδιαφέρει λοιπόν καθόλου το τι σκέφτονται οι Γερμανοί, οι Αυστριακοί, οι Ολλανδοί, οι Βέλγοι και όλοι εκείνοι τέλος πάντων που δεν μπορούν να νιώσουν το μέγεθος της μεγαλείου σας, και μιας και θέλουμε να κάνουμε την Καστοριά τουριστικό προορισμό διεθνούς βελινεκούς, ας μεταφράσουμε το κείμενο του Παπαστρατή και να το κάνουμε διαφημιστική καμπάνια για να αναβαθμίσουμε τον τουρισμό μας από τη φετινή σαιζόν κιόλας.
    Και για να δείτε πόσο γενναιόδωρη είμαι, θα την κάνω για σας χωρίς κόστος και θα την στείλω στον ΕΟΤ για προώθηση.
    ΣΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  43. Ανώνυμος23/5/12

    Τελικά ΣΖ αυτή ήταν η κορώνα-κατάληξη του πατριωτισμού;
    Για το… τουριστικό χρήμα; (!!!)

    Όντως έχει δίκαιο αυτός που είπε ότι "είμαστε κοινωνιολογικά 50 χρόνια πίσω".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  44. Ανώνυμος23/5/12

    Τα γκαρσόνια της Μέρκελ λοιπόν θέλετε να γίνουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  45. Ανώνυμος23/5/12

    ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΟΣΥΜΜΟΡΙΤΑΙ ΚΑΤΕΣΦΑΞΑΝ ΤΟΥΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥΣ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ. Ο ΚΟΣΜΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΤΙΣΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΙΣΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥΣ.
    ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΧΕΙ ΒΓΑΛΕΙ ΕΝΑΝ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗ. ΑΛΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΞΕΧΝΑΜΕ. ΚΙ ΑΣ ΗΤΑΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΧΙΤΛΕΡ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  46. Ανώνυμος23/5/12

    Βρε ευλογημένε, για το χρήμα δεν έχει δημιουργηθεί όλη αυτή η κατάσταση στη χώρα μας; Τι θα πει τουριστικό και τι θα πει βιομηχανικό; Επικοινωνείς; Εσύ είσαι έτσι πατριώτης; Την τσέπη σου βλέπεις που αδειάζει τόσον καιρό και βγαίνεις στους δρόμους. Ή μήπως σε ενοχλεί που πολιτιστικά η χώρα είναι ακόμη στο επίπεδο του πανηγυριού, και αγανάκτησες; Θα μας τρελάνουν όλοι αυτοί εδώ μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  47. Ανώνυμος23/5/12

    Την Μέρκελ και τον Σόϊμπλε δεν τους θέλουμε σε καμία μα καμία περίπτωση. Ούτε η ίδιοι οι Γερμανοί και θα το δούμε στις γερμανικές εκλογές. Αλλά ο Π. έστειλε ανοιχτή επιστολή στον γερμανικό λαό, όχι στη Μέρκελ ή στον Σόϊμπλε. Υπάρχουν πάρα πολλοί Έλληνες στη Γερμανία που είναι παντρεμένοι με Γερμανίδες, και έχουν παιδιά που είναι και Ελληνάκια και Γερμανάκια. Και πάρα πολλοί από την Καστοριά μας. Απευθύνεται και σε αυτούς ο Π.; Λίγο να σκεφτόσασταν όλοι οι δήθεν υπερασπιστές του Π. εδώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  48. Ανώνυμος23/5/12

    Στην Καστοριά, εκτός από Γερμανούς, έχουμε και Λαζογερμανούς. Προφανώς δεν απευθύνετε σε αυτούς ο κ. Π.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  49. Ανώνυμος23/5/12

    ΣΖ στη διαφημιστική καμπάνια που θα στείλεις, μην ξεχάσεις να αρχίσεις με το τσιτάτο "Εμείς τα τελευταία 40 χρόνια πήραμε δύο Νομπέλ Λογοτεχνίας κι έχουμε στον τομέα της δημιουργίας πολλά πρόσωπα με διεθνή ακτινοβολία, όπως ο Χατζιδάκις, ο Θεοδωράκης και άλλοι. Αυτοί, μια χώρα 85 εκατομμυρίων, τι έχουν να επιδείξουν; Μπας και βγάλαν κανένα νέο Μπετόβεν και δεν το πήραμε χαμπάρι;" αφού στον Παπαστρατή αρέσει πολύ να αρχίζει με τσιτάτα. Αλλά με ένα Π. θα έχεις καλύψει και τα δύο Π. των ονομάτων. Αφού και η λογική τους ίδια είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  50. Ανώνυμος23/5/12

    Ανώνυμε περί των Λαζογερμανών, συνέχισε να αποκαλύπτεσαι. Μας βοηθάς να σε καταλάβουμε. Με αυτόν τον κόσμο και με αυτά τα μυαλά δεν θα έρθει ποτέ η καλύτερη μέρα... Πόσο σε λυπάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  51. Ανώνυμος23/5/12

    ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΟΥΣ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΥΣ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  52. Ανώνυμος23/5/12

    ...ΛΑΖΟΓΕΡΜΑΝΟΥΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  53. Ανώνυμος23/5/12

    και επικίνδυνους καθυστερημένους... να προσθέσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  54. Ανώνυμος23/5/12

    ...και ρατσιστές καθυστερημένους, όπως καθαρά φαίνεται πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  55. Ανώνυμος23/5/12

    Ένας μόνο εδώ μέσα έχει το θάρρος να εκφράζει τις απόψεις του με θάρρος: ο κ. Παπαστρατής.
    Όλοι οι άλλοι (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου) φαίνεται ότι είμαστε οι λεγόμενοι ….«αγανακτισμένοι», εκ του καναπέως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  56. Ανώνυμος24/5/12

    Οι ύβρεις του Παπαστρατή πυροδότησαν το φόρουμ εδώ μέσα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  57. Ανώνυμος24/5/12

    Λάθος κάνεις φίλε. Όλα ξεκίνησαν με αρχικά συγχαρητήρια στον κ. Παπαστρατή. Φαίνεται δεν το άντεξε αυτό η κ. ΣΖ, και ξεκίνησε εκστρατεία να μας πείσει ότι πρέπει να ενδιαφερθούμε για την… ψυχική υγεία του Προξένου της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη και για τα… Γερμανόπουλα, μην πάθουν κατάθλιψη διαβάζοντας Παπαστρατή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  58. Ανώνυμος24/5/12

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  59. Ανώνυμος24/5/12

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  60. H ΟΔΟΣ υποχρεώνεται να διακόψει την ανάδειξη των σχολίων που έχουν προσωπικά σχόλια και χαρακτηρισμούς επί ζητημάτων με λεπτές πτυχές.
    Από κάποια σχόλια που έχει λάβει η ΟΔΟΣ, διαπιστώνεται ότι στοχοποιείται ο κ. Θ. Παπαστρατής και δεν σχολιάζονται απλώς οι απόψεις του.
    Η εφημερίδα δηλώνει ότι θα διαφυλάξει τον αρθρογράφο της από οποιονδήποτε τον στοχοποιεί.
    Εννοείται ότι όλα τα υπόλοιπα σχόλια πάντοτε θα αναρτώνται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  61. Ανώνυμος24/5/12

    Στον Ανώνυμο:
    [....] Μιλάς για τα δύο-τρία ποστ της κ. ΣΖ (που μάλλον την ξέρεις, άρα είναι η μόνη που έχει το θάρρος να μιλά επώνυμα εδώ μέσα, ενώ εσύ δεν το έχεις) και δεν μιλάς για όλα τα άλλα που υπάρχουν. Κωφεύεις επειδή δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις. Ξαναδιάβασε όλα τα ποστ από την αρχή και μην γίνεσαι προκλητικός, γιατί εκτίθεσαι. [....] Και αν δεν έχεις να γράψεις τίποτε άλλο, μην γράφεις ασυναρτησίες και εξυπνακίστικα σχόλια, γιατί σε κοροϊδεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  62. Ανώνυμος24/5/12

    ΑΝΤΙΣΗΜΙΤΙΣΜΟΣ = ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.
    ΑΝΤΙΓΕΡΜΑΝΙΣΜΟΣ = ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  63. Ανώνυμος24/5/12

    Σε ποιον Ανώνυμο αναφέρεται ο προηγούμενος με τα <...> ; Όλοι ασυναρτησίες γράφουμε;
    Και τα αρχικά δεν δείχνουν θάρρος, όπως βιάζεται να επαινέσει, γιατί μπορεί άδικα να φέρουν σε δύσκολη θέση άλλο πρόσωπο. Κι εγώ ξέρω μία [....] που το όνομά της αρχίζει από Σ και Ζ και έχει Γερμανό [....] Αυτή είναι; Καλύτερα να αποφεύγονται τα αρχικά και οι ασάφειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  64. Ανώνυμος24/5/12

    Πώς να το κάνουμε φιλογερμαναράδες, δεν συμπαθούμε καθόλου αυτά που υποστηρίζετε.
    Δεν είμαστε Χιτλερικοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  65. Σε επικοινωνία του με την ΟΔΟ ο κ. Θρασύβουλος Παπαστρατής δήλωσε ότι κατά πάγια πρακτική και για λόγους αρχής δεν παρεμβαίνει και δεν απαντά σε ανώνυμα σχόλια. Θα απαντήσει όμως σε οποιοδήποτε εμφανιστεί επωνύμως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  66. Ανώνυμος25/5/12

    Στον Ανώνυμο 22/5 «..Για σκεφτείτε το λίγο, αν μπορείτε...
    Προκλητική η προτροπή σου, "πράκτωρ" ΣΖ !...»

    Εγώ [Ανώνυμε], πάλι δεν κατάλαβα κάτι, και σας παρακαλώ βοηθήστε με: Εφόσον ο κ. Παπαστρατής στην ανοιχτή του επιστολή προς τον γερμανικό λαό απευθύνεται μόνο σε αυτόν, εφόσον πρόκειται για "κείμενο προσωπικό μεταξύ αποστολέα και παραλήπτη και όχι δοκίμιο σε πλάγιο λόγο", και εφόσον περιμένει να του "απαντήσουν οι ίδιοι", για ποιο λόγο το δημοσίευσε στην ΟΔΟ της Καστοριάς; Εφόσον λοιπόν κανείς δεν μπορεί να αναλάβει "αυτόκλητος/η συνήγορός τους", και εφόσον ο ίδιος "υπογράφει επωνύμως Νομικός, με κεφαλαίο Ν, και αναλαμβάνει την ευθύνη των λόγων του" [όπως σχολιάζετε κ. Ανώνυμε], γιατί δεν στέλνει την επιστολή του σε μία γερμανική εφημερίδα; Πραγματικά απορώ. Γιατί πρέπει ο Καστοριανός αναγνώστης να ανεχτεί φανφαρολογίες; Θέλει με αυτόν τον τρόπο ο κ. Παπαστρατής να μας δείξει πόσο πολύ αγαπάει την πατρίδα; Θα το καταλάβαινα, αν έστελνε αυτήν την επιστολή σε μια γερμανική εφημερίδα, και εμείς τη διαβάζαμε σε μεταδημοσίευση. Τώρα όμως αναρωτιέμαι, τι νόημα έχει μια τέτοια ανοιχτή επιστολή προς εσωτερική κατανάλωση, που θα τη διαβάσει ο κόσμος της Καστοριάς, και πρέπει μόνο να χειροκροτήσει. Αφού, όποιος έχει αντίθετη άποψη, θεωρείται απλά "φιλογερμαναράς" και "Λαζογερμανός" (ή άλλος ρατσιστικός χαρακτηρισμός).
    Μπορείτε μήπως εσείς να μου απαντήσετε, κ. Παπαστρατή;

    Ένας απελπισμένος αναγνώστης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  67. Ανώνυμος26/5/12

    Υπάρχουν 2 κατηγορίες Ελλήνων, αυτοί που δεν έφυγαν ποτέ απ΄τη χώρα και στους οποίους ανήκει η πλειοψηφία και εκείνοι που έχουν εμπειρία μακρόχρονη σε μια άλλη χώρα.
    Οι πρώτοι βλέπουν τα πράγματα σήμερα με έναν τρόπο, πού οι δεύτεροι σχεδόν ντρέπονται ακούγοντας ή διαβάζοντάς τις θέσεις τους.
    Τη στάση αυτή (δηλαδή αυτόν τον περίεργο ρατσιστικό εθνοπατριωτισμό που βάζει τους Έλληνες σε βάθρο πάνω από όλους τους άλλους λαούς για λόγους αρχαιολαγνείας, αδιαφορώντας για τα τελευταία 100 χρόνια, την κατάντια του συστήματος, το πελατειακό κράτος της μίζας κτλ) δεν την καταλαβαίνει κανείς άλλος λαός αλλά ούτε και οι Έλληνες της Διασποράς και ούτε εκείνοι που επέστρεψαν στην Ελλάδα.
    Ένα χαρακτηριστικό δείγμα αυτού του φαινομένου βλέπουμε και εδώ.
    Είναι πολλοί οι λόγοι βέβαια που οι αταξίδευτοι Έλληνες έχουν τέτοιες φαντασιώσεις για τον εαυτό τους και για τους άλλους.

    Φυσικά υπάρχουν και πολλοί αταξίδευτοι που φρόντισαν να ενημερωθούν και δεν βλέπουν τα πράγματα με αντικειμενικότητα και απόσταση και παραδέχονται πως ο ελληνικός λαός μαζί με τους πολιτικούς του είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της συμφοράς.

    Δυστυχώς ένα μεγάλο λόγο έχει και η κακή και ελλιπείς παιδεία ακόμα και στα ΑΕΙ, η οποία επίσης είναι μολυσμένη από την οικογενειοκρατία και το κομματικό πελατειακό σύστημα.

    Για πληροφορίες σχετικά με την κατάντια του επιπέδου των ελληνικών πανεπιστημίων (γιατί όλοι αυτοί οι ένθερμοι "πατριώτες" εδώ θα πιστεύουν πως έχουν και τα καλύτερα πανεπιστήμια μαζί με όλα τα καλύτερα) διαβάστε εδώ:
    http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.article&id=15425
    και εδώ λεπτομέρειες
    http://www.universitas21.com/

    Γιώργος Παναγιωτόπουλος
    από Βέλγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  68. Ανώνυμος27/5/12

    Δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το πρόβλημα του/της αναγνώστριας για το αν η επιστολή του κ. Παπαστρατή δεν δημοσιεύθηκε στον γερμανικό τύπο ή δεν γράφτηκε στα γερμανικά;
    Δεν μπορεί μία ΑΝΟΙΧΤΗ επιστολή να δημοσιεύεται χωρίς περιορισμούς; Αλλιώς τι ανοιχτή επιστολή θα ήταν;
    Φτάνει αυτό το κόλλημα με την υποστήριξη των Γερμανών! Το καταλάβαμε, και το εμπεδώσαμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  69. Ανώνυμος27/5/12

    Αν εγώ θέλω να γράψω μία ανοιχτή επιστολή προς Ποντίους, θα πρέπει να την συντάξω στα Ποντιακά; Και να την δημοσιεύσω στον Τύπο της Τραπεζούντας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  70. Θρ. Παπ.27/5/12

    "H ανοιχτή επιστολή δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΟΔΟΣ", διότι αυτήν επέλεξε ο συντάκτης της για να τη δημοσιεύσει. Και βεβαίως το αποδέχτηκε ο εκδότης της. Απευθύνεται μεν στο γερμανικό λαό, ειναι όμως σε γνώση του συντάκτη της ότι ελάχιστοι γερμανοί θα τη διαβάσουν, διότι προφανώς ελάχιστοι γνωρίζουν ελληνικά. Θα μπορούσε να έχει δημοσιευτεί και σε γερμανική εφημερίδα, πλην όμως ο συντάκτης της δεν γνωρίζει τη γλώσσα αυτή και επιπλέον δεν έχει πρόσβαση σε καμμιά γερμανόφωνη εφημερίδα. Μπορεί πάντως ο σχολιογράφος που προσεφέρθη, να τη μεταφράσει και υποθέτω ότι η "ΟΔΟΣ" θα την δημοσιεύσει τουλάχιστον στην διαδικτυακή της σελίδα, οπότε θα μπορούν να τη διαβάσουν όσοι τυχόν γερμανοί ενδιαφέρονται. Εντούτοις, η επιστολή διαβάστηκε απο αρκετούς Έλληνες - και αυτό συγκαταλεγόταν στις προθέσεις του συντάκτη της, που πιστεύει ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να είναι ενημερωμένος και σε εγρήγορση - αν και βεβαίως ο συντάκτης της δεν αναζητά κανένα χειροκρότημα. Πάντως ο συντάκτης της εκτιμά ότι εφημερίδες του επιπέδου της "ΟΔΟΥ" δεν αποτελούν αντικείμενο προς κατανάλωση. Ασφαλώς και κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να έχει αντίθετη άποψη και δεν ειναι υποχρεωμένος να συμφωνεί με τα γραφόμενα στην επιστολή αυτή, ούτε με οποιαδήποτε θέση του συγκεκριμένου συντάκτη. Κάθε Έλληνας πολίτης έχει επίσης το δικαίωμα να είναι φιλογερμανός ή να πιστεύει ότι η Γερμανία έχει απόλυτο δίκιο στις θέσεις της και την πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα, και πως η τελευταία τελεί απολύτως εν αδίκω. Στη χώρα μας άλλωστε έχουμε δημοκρατικό πολίτευμα και δεν είμαστε Ράϊχ. Όμως κανένας Καστοριανός αναγνώστης δεν διαμαρτυρήθηκε όταν δημοσιεύτηκε σε έντυπη μορφή η επιστολή (15-3-2012). Προφανώς οι όποιοι διαφωνούντες είναι ευτυχείς πίσω από την ανωνυμία του διαδικτύου. Τέλος, χρήσιμο θα ήταν να γινόταν ιδεολογική αντιπαράθεση και όχι προσωπική επίθεση στο συντάκτη της επιστολής, με αιχμές μάλιστα για την καταγωγή του. Θα μπορούσε πχ. όποιος διαφωνουσε, να συντάξει μια ανοιχτή επιστολή στον ελληνικό λαό, όπου θα ανέπτυσσε τα δίκαια της Γερμανίας, το πόσα καλά έχει κάνει στην Ελλάδα και να καταφερθεί στην αγνωμοσύνη των Ελλήνων απέναντι στην άρεια φυλή. Δεν το έκανε όμως. Σημειώνω τέλος, ότι εγώ προσωπικά κανέναν δε χαρακτήρισα "Λαζογερμανό" ούτε απεύθυνα οποιοδήποτε άλλο χαρακτηρισμό και σε κανένα δεν αμφισβήτησα το δικαίωμα άποψης και θέσης. Επιπλέον δε, επισημαίνω ότι ουδέποτε αυτοπροσδιορίστηκα ως νομικός με "Ν" κεφαλαίο - η επαγγελματική μου ιδιότητα είναι άσχετη με την ουσία της επιστολής και παρατίθεται από την "ΟΔΟ" στα πλαίσια του προσδιορισμού ενός συνεργάτη της. Τέλος σημειώνω, ότι δεν θα επιθυμούσα να εμπλακώ σε ένα ατέρμονα διαδικτυακό διάλογο - για ουσιαστικούς αλλά και πρακτικούς λόγους, δεδομένου ότι δεν είμαι κατ' επάγγελμα δημοσιογράφος, προτιθέμενος εφεξής να απαντήσω μόνο σε τυχόν ουσιώδη και καλής προαιρέσεως σχόλια.
    Θρ. Παπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  71. Ανώνυμος29/5/12

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  72. Ανώνυμος29/5/12

    Gecmis [...]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  73. Σουλτάνα Ζορπίδου11/6/12

    Θέμα 1ο: Το Ολοκαύτωμα των Εβραίων είναι ένα μοναδικά φρικτό και απερίγραπτο κεφάλαιο της ευρωπαϊκής ιστορίας που δεν μπορεί να συγκριθεί με οτιδήποτε άλλο.
    Το να συγκρίνει κανείς εξαιρετικά δυσάρεστες ιστορικές συγκυρίες, όπου άνθρωποι φτάνουν στα όρια της απόγνωσης ή υποφέρουν αβάσταχτα, με τη βιομηχανοποίηση του θανάτου και των λοιπών παραμέτρων της Shoa, θεωρείται (ακαδημαϊκά τουλάχιστον) μέγα λάθος και μεγάλη ύβρις. Δεν υπάρχει τίποτα που να συγκρίνεται με το Ολοκαύτωμα και δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιείται καταχρηστικά ως παραλληλισμός με οποιοδήποτε άλλο ιστορικό φαινόμενο γιατί απλά οι διαστάσεις του είναι τόσο φρικτές που ξεπερνάνε κάθε μέτρο, κάθε όριο.
    Η κατάσταση στην Ελλάδα σήμερα είναι κάτι το "χαριτωμένο" σε σύγκριση με τα απερίγραπτα δεινά του μηχανισμού εξόντωσης των Ναζί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  74. Σουλτάνα Ζορπίδου21/6/12

    Σύμφωνα με την απόλυτα κατανοητή απαίτηση των επιζώντων και τα συμπεράσματα της ιστορικής έρευνας, δεν συγκρίνεται ΤΙΠΟΤΑ με το Ολοκαύτωμα γιατί τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί μαζί του.

    Τα αντανακλαστικά κάποιου (όπως και τα δικά μου) που έχει σπουδάσει, κοινωνικοποιηθεί και εργαστεί στο ακαδημαϊκό χώρο της Γερμανίας, λειτουργούν αυτόματα κάθε φορά που ακούει ή διαβάζει τοποθετήσεις σαν τις δικές σας.
    Είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείται σήμερα με τέτοια ευκολία και δίχως καμία βαθύτερη αντανάκλαση η σύγκριση οποιασδήποτε τραγικής οικονομικής ή οικονομικής κατάστασης με το Ολοκαύτωμα.

    Η διαφορά στα μεγέθη είναι απερίγραπτα μεγάλη και από σεβασμό για τη μνήμη των Εβραίων επιβάλλεται να μη χρησιμοποιούμε την Ιστορία αυτή για να περιγράψουμε ή να συγκρίνουμε οτιδήποτε συμβαίνει σήμερα, γιατί μέσα απ΄αυτή την εύκολη και απλή σύγκριση ΥΠΟΒΙΒΑΖΟΥΜΕ, ΑΠΛΟΠΟΙΟΥΜΕ, και κάνουμε το ακατανόητο να φαίνεται κατανοητό. Κάνουμε απλό στη χρήση κάτι που θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε μόνο όταν αναφερόμαστε στο ίδιο το γεγονός και για τίποτε άλλο. Ποτέ για άστοχες συγκρίσεις, είναι ύβρις.

    Έτσι, αρνούμαι να δεχτώ το παράδειγμά σας για το Μούχενβαλντ, για μένα είναι ανεπίτρεπτο και απαράδεκτο και δεν έχει καμία μα καμία απολύτως θέση το παράδειγμα των Εβραίων με την κατάσταση των Ελλήνων, που πιστεύω πως δεν είναι αθώα θύματα κανενός, αλλά αν όχι απόλυτα υπεύθυνοι, τότε σίγουρα συνυπεύθυνοι για το χάλι τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  75. Σουλτάνα Ζορπίδου31/6/12

    Θέμα 2ο: Η ελληνική κοινωνία – σε κοινωνιολογικούς/ψυχαναλυτικούς όρους- πάσχει από εγκλωβισμό στην παιδική ηλικία, είναι ανώριμη.
    Η διαφορά ανάμεσα στον ενήλικο και τον ανήλικο, φαίνεται κυρίως στο βαθμό υπευθυνότητας και αντίδρασης σε κρίσιμες καταστάσεις. Ενώ ο ενήλικος πρέπει να σκεφτεί ορθά πριν αντιδράσει και με σοβαρότητα να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του, ο ανήλικος δικαιολογημένα δεν αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των πράξεών του και εφευρίσκει μια δικαιολογία –πολλές φορές υπερβολικά αφελή- για την «αθώωση» του. Το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι αντιδρά με την ανωριμότητα ενός ανήλικου στις κρίσιμες στιγμές για το παρόν και το μέλλον της.
    Όλες αυτές οι παιδικές αντιδράσεις του τύπου "μα εγώ δε σε φταίω σε τίποτα, οι άλλοι φταίνε για όλα, αυτοί είναι όλοι κακοί και θέλουν να με καταστρέψουν γιατί με ζηλεύουν...κτλ" και επίσης η χρήση σωματικής βίας σε πιο αδύναμους, θυμίζουν έντονα παιδική συμπεριφορά και είναι ενδεικτικά της ανωριμότητας της κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  76. Σουλτάνα Ζορπίδου41/6/12

    Θέμα 3ο: Η εξίσωση “γερμανική πολιτική = ο κάθε απλός Γερμανός πολίτης ανεξαρτήτου επαγγέλματος, ηλικίας και φύλου” είναι επίσης προσβλητικά απλοποιημένη και δεν θα έπρεπε να γράφεται.
    Προσωπικά πιστεύω πως αυτό από μόνο του μηδενίζει την ποιότητα ολόκληρου του κειμένου και μαζί με το προηγούμενο μου σχολιασμό για την ανεπίτρεπτα εύκολα χρήση του Ολοκαυτώματος, καθιστά το κείμενό σας ισότιμο ρατσιστικού αντιγερμανικού λαϊκιστικού παμφλέτου.
    Αυτή ήταν η πρόθεσή σας;
    Αν δεχτούμε την εξίσωση για το γερμανικό λαό θα πρέπει να τη δεχτούμε για όλους τους λαούς, και για τον ελληνικό. Αλλά εδώ αρνείστε να βάλετε στο ίδιο καζάνι την πολιτική κάστα της χώρας με τους πολίτες της. Γιατί χρησιμοποιείτε την εξίσωση αυτή για το Γερμανούς πολίτες και γιατί η επιστολή σας απευθύνετε στο “γερμανικό λαό”; Γιατί ενοχοποιείτε έναν ολόκληρο λαό και τον βάζετε στο στόχαστρο ενώ από την άλλη έναν άλλο λαό τον χαϊδεύετε σαν μικρό παιδάκι που κάνει σφάλματα και πρέπει να του δείχνουμε πάντα κατανόηση;
    Δεν είναι αυτό η ουσία του ρατσισμού; Δεν κάνετε ακριβώς αυτό που κατηγορείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  77. Σουλτάνα Ζορπίδου51/6/12

    Θέμα 4ο: Πιστεύω πως η ελληνική κοινωνία χρειάζεται εξυγίανση από τα θεμέλια. Είναι μια καλή ευκαιρία αυτή η κρίση να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, όμως εσείς δεν βοηθάτε καθόλου, το αντίθετο μάλιστα.
    Δεν συμφωνώ σε καμία περίπτωση με τον τρόπο που προσπαθεί η γερμανική πολιτική να επιβάλλει τα μέτρα λιτότητας, μνημόνιο, κτλ. στην ελληνική κοινωνία και σε καμία κοινωνία.
    Όμως, Έλληνες πολιτικούς είχε απέναντί της η Άγγελα Μέρκελ και μάλιστα από τους πιο εξαγοράσιμους, όπως βλέπουμε, εκείνοι έβαλαν την υπογραφή τους στο μνημόνιο. Το ταγκό θέλει 2 για να το χορέψεις. Ποιος τους στηρίζει αυτούς τους πολιτικούς; Πώς έφτασαν εκεί που έφτασαν; Γιατί;

    Μήπως να βάλουμε έναν καθρέφτη μπροστά μας, να ζωγραφίσουμε πάνω του τη Μέρκελ και κοιτώντας τον να λέμε, “εσύ φταις!”;

    Φιλικά
    Σουλτάνα Ζορπίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  78. Θρ. Παπαστρατής5/6/12

    Κυρία Ζορπίδου,

    Χαίρομαι που τα σχόλια σας είναι νηφάλια. Σας απαντώ συνοπτικά, όχι λόγω έλλειψης εκτίμησης, αλλά λόγω έλλειψης χρόνου.

    ΘΕΜΑ 1ο : Προφανώς και το Ολοκαύτωμα βρίσκεται πέραν πάσης συγκρίσεως και αξίζει και χαίρει του ύψιστου σεβασμού μου. Και ασφαλώς συγκριτικά με αυτό, τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα, μοιάζουν απλά περιπέτεια. Άλλωστε στο κείμενο μου δεν προβαίνω σε καμιά σύγκριση. Μνημονεύω μόνο ένα επιλεγμένο περιστατικό με τους ανάπηρους Έλληνες Εβραίους, ήρωες του Ελληνικού Στρατού. Σημειώνω επίσης ότι το Μπούχενβαλντ δεν ήταν στρατόπεδο στο οποίο εξοντώθηκαν κατ’ αποκλειστικότητα Εβραίοι. Εντούτοις δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι το Ολοκαύτωμα συνέβη από και εξ αιτίας της γερμανίας, και με τη συναίνεση ή και συμμετοχή δυστυχώς της μεγάλης πλειοψηφίας των καθημερινών γερμανών πολιτών. Και στο γεγονός αυτό δεν χωρεί εξιλέωση, ούτε θα ξεχαστεί ποτέ. Σας θυμίζω επίσης, παρά το ότι τα μεγέθη είναι προφανώς ασύγκριτα, ότι εξ αιτίας της πολιτικής λιτότητας που επιβάλλεται στη χώρα μας από τη γερμανία – και όχι από την Ισπανία, την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα – μεγάλο μέρος συμπατριωτών μας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και η ζωή του βρίσκεται εν κινδύνω. Το δε Σύστημα υγείας καταρρέει και συντόμως θα καταγράφονται νεκροί ελλείψει δυνατότητας περίθαλψης. Ενώ, διόλου αμελητέος είναι ο αριθμός εκείνων των συμπολιτών μας, οι οποίοι εξ αιτίας της λιτότητας αυτής που επιβάλει το Βερολίνο – και όχι η Ρώμη - , ευρισκόμενοι σε έσχατη απελπισία, προέβησαν σε απονενοημένα διαβήματα, τερματίζοντας το βίο τους…

    ΘΕΜΑ 2ο Ασφαλώς και ο ελληνικός λαός έχει ευθύνες για πολλά και είναι άξιος των πολιτικών που τον κυβερνούν και αντιστρόφως. Ουδέποτε το αμφισβήτησα και πολλάκις το επισήμανα. Εντούτοις, η ταυτότητα μου με υποχρεώνει να υπερασπίζομαι το λαό μου… Και αυτό έχω σκοπό να κάνω και στο μέλλον.

    ΘΕΜΑ 3ο Η σημερινή πολιτική της γερμανίας γίνεται αποδεκτή από την μεγάλη πλειοψηφία του γερμανικού λαού και όχι μόνο από το πολιτικό ακροατήριο της κας Μέρκελ και των κομμάτων που την στηρίζουν. Και βεβαίως, ακόμη και όταν γίνει πολιτική αλλαγή στη γερμανία, αυτή η πολιτική δε θα αλλάξει στις γενικές της γραμμές. Δεν υπάρχει βεβαίως αμφιβολία πως υπάρχουν Γερμανοί πολίτες και πολιτικοί, που διαφωνούν κάθετα με αυτή την πολιτική – στους οποίους υποκλίνομαι. Άλλωστε και στη διάρκεια του Γ’ Ράϊχ υπήρχαν αντιφρονούντες Γερμανοί, που τελεύτησαν σε κάποιο στρατόπεδο. Η πλειοψηφία όμως είναι εκείνη που χαρακτηρίζει ένα λαό…
    Για τη σχέση των γερμανών πολιτών με το Ολοκαύτωμα, σας συνιστώ το βιβλίο «Οι εκτελεστές του Χίτλερ - Οι καθημερινοί γερμανοί και το Ολοκαύτωμα» του , Ντάνιελ Τζόνα Γκολντχάγκεν.

    Σημειώνω επίσης ότι Ευρωπαϊκή Ένωση είναι και η Γαλλία, και άλλες χώρες, η δε Γαλλία συμμετέχει σημαντικά στα προγράμματα στήριξης αδυνάμων χωρών. Ουδέποτε όμως αντιμετώπισε τη χώρα μας με τον τρόπο που την αντιμετωπίζει η γερμανία. Ο δε γαλλικός λαός συμπάσχει με την Ελλάδα και δεν βρίσκεται απέναντι. Και ουδέποτε, σας ενημερώνω, είτε επί Σαρκοζί, είτε τώρα, είτε επί οποιουδήποτε άλλου Γάλλου προέδρου, σκέφτηκα να γράψω μια ανάλογη επιστολή προς τη Γαλλία και το γαλλικό λαό. Αλλά και αν εγώ ή οποιοσδήποτε άλλος έγραφε μια τέτοια επιστολή προς το γαλλικό ή κάποιον άλλο λαό, υποθέτω ότι δεν θα είχατε αντιδράσει…

    ΘΕΜΑ 4ο Νομίζω πως εδώ δεν διαφωνούμε. Έχω άλλωστε σε πληθώρα κειμένων μου γράψει πολλά και για το ελληνικό πολιτικό σύστημα και για τους ελλαδίτες πολιτικούς…

    ΤΕΛΟΣ: Παρά τη νηφαλιότητα του κειμένου σας, μερικοί από τους χαρακτηρισμούς που απευθύνετε σε μένα και στα κείμενα μου, είναι βαρείς έως προσβλητικοί, χωρίς να υπάρχει λόγος γι’ αυτό.

    Φιλικά
    Θρ. Παπαστρατής

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  79. Ανώνυμος5/6/12

    Εγώ, πραγματικά, δεν καταλαβαίνω την εμμονή τού κυρίου Παπαστρατή να δικαιολογεί τα αδικαιολόγητα. Η ισοπεδωτική του εξίσωση και τα στερεότυπα δίνουν το δικαίωμα στους άλλους να μάς κατονομάζουν ως "φοροφυγάδες", "διαβρωμένους πολιτικά", "πολίτες ενός διεφθαρμένου συστήματος", "αδελφοκτόνους" [βλέπε "εμφύλιος", μιας και ο κύριος Παπαστρατής έχει πιαστεί από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο], "πολίτες που δεν αγαπούν την πατρίδα τους, αλλά την κατακλέβουν σε κάθε ευκαιρία", και πολλά άλλα, πολύ δυσάρεστα. Εμείς δεν δεχόμαστε, φυσικά, τους παραπάνω χαρακτηρισμούς, και κανέναν από αυτούς. Άσχετα αν υπάρχει δόση αληθείας ή όχι. Αλλά, έτσι, με δικά μας στερεότυπα και ισοπεδωτικές εξισώσεις κάνουμε αυτό που δεν μας αρέσει να μας κάνουν. Τέτοια υποστήριξη δεν χρειάζεται η πατρίδα μας, και τέτοιοι υποστηρικτές δεν ωφελούν το λαό, απλά τον αποπροσανατολίζουν και τον γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Εγώ, θα την ονόμαζα, παλαιοπολιτική συμπεριφορά και αντίδραση. Και επίσης, ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ. ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΥΠΕΥΘΥΝΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  80. Ανώνυμος5/6/12

    Σωστά λέγεις: "Απέναντι σε κάθε είδους ρατσισμό έχουμε υποχρέωση να αντιδράσουμε όλοι".
    Και γι' αυτό αντιδρούμε όλοι (οι ελεύθεροι Ευρωπαίοι) με τους Γερμανούς, με την Μέρκελ και τον Σόϊμπλε...
    Οι αποδεδειγμένοι ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ της Ευρώπης.
    Που γι’ άλλη μία φορά, λόγω βαθύτατου ρατσιστικού μένους στον Νότο και τους ελεύθερους λαούς, προσπαθούν να τους υποτάξουν, όπως έκαναν όλα τα Ράϊχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  81. Ανώνυμος5/6/12

    Ας ακούσουμε πόσο όμορφα τα λέει ο Νίκος Δήμου στο Spiegel:

    " Ερώτηση: Κύριε Δήμου, έχετε ασχοληθεί με την ψυχή των Ελλήνων όσο κανείς άλλος. Ξέρετε την ανατομία της. Σε τι κατάσταση βρίσκεται η ελληνική ψυχή σήμερα;

    Απάντηση: Το κυρίαρχο αίσθημα είναι η αβεβαιότητα. Οι Έλληνες δεν αισθάνονται πλέον σιγουριά, κι αυτό οφείλεται εν μέρει στην ιστορία τους. Έχουν υποφέρει πολύ. Αλλά η αβεβαιότητα οδηγεί και στην επιθετικότητα. Σ’ εμάς τους Έλληνες αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας: Εξηγούν και στηρίζουν κατά κάποιον τρόπο την ανασφάλειά μας. Για το λόγο αυτό δεν σκεφτόμαστε μόνο με το μυαλό και με τη λογική, αλλά και με το θυμικό. Θα πρέπει πάντοτε να έχετε κατά νου ότι οι Έλληνες από την αρχαιότητα χαρακτηρίζονταν «παιδιά» από τους αιγύπτιους σοφούς. Αλλά αυτή η ανωριμότητα ενέχει και ένα είδος ομορφιάς. "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  82. Ανώνυμος5/6/12

    Δεν νομίζω ότι τα... «λέει όμορφα» ο κ. Δήμου. Διαβάστε προσεκτικά και θα καταλάβετε ότι είναι προσβλητική η ψυχανάλυση για τον Έλληνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  83. Ανώνυμος6/6/12

    Όλοι οι λαοί κρίνονται από την ιστορία τους, και όλοι οι λαοί έχουν θετικές και αρνητικές πλευρές. Δυστυχώς πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο Γερμανικός λαός (για λαό μιλάω κα Ζορπίδου και όχι για συγκυριακή πολιτική ιστορία), παρ' όλες τις θετικές πλευρές που έχει αναδείξει, φαίνεται ότι έχει στο... γονίδιό του κάτι που ενόχλησε, και ενοχλεί. Αν εσείς το κρίνετε αυτό ρατσιστικό, δικαίωμά σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  84. ΣΖ6/6/12

    Αγαπητέ κ. Παπασταρτή,

    διαπιστώνω πως έχουμε ένα θέμα επικοινωνίας κεντρικών τοποθετήσεων, που είναι και κατά τη γνώμη μου ενδεικτικό του προβλήματος της χώρας αυτής.
    Δεν μου απαντήσατε ουσιαστικά σε κανένα ερώτημά μου, δεν πειράζει. Αν και αφιερώνετε τόσο χρόνο γράφοντας άρθρα για την ΟΔΟ, δεν βρίσκετε χρόνο για μια ουσιαστική και επί της ουσίας αντιπαράθεση στο θέματα που σας έθεσα.
    Τη Γερμανία την ξέρω πολύ καλά και την Ελλάδα επίσης και δεν κρίνω ούτε από αυτά που μου υποβάλουν τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ αλλά ούτε και από τη φαντασίωση μου. Και υπάρχουν και τόσα που δεν γνωρίζετε για τη σύγχρονη Γερμανία και την εσωτερική πολιτική της, όπως επίσης φαντάζομαι και για τη Γαλλία, που τολμώ να πω, χωρίς πραγματικά να θέλω να σας θίξω προσωπικά, πως δεν έχετε ιδέα για το τι πραγματικά συμβαίνει. Γιατί αν είχατε έστω και την παραμικρή υποψία, θα γνωρίζατε πως η γερμανική πολιτική είναι και μέσα στη Γερμανία το ίδιο αυστηρή και αμείλικτη και στους δικούς της πολίτες, και πόσα πόσα άλλα.
    Και συγνώμη, ποιος τους φώναξε τους Γερμανούς και τους ζήτησε χρήματα; Ήρθαν από μόνοι τους; Αλλά ξέχασα, άλλο οι Έλληνες πολιτικοί και άλλο ο ελληνικός λαός, ενώ για τους Γερμανούς ισχύει το ΟΛΟΙ είναι κακοί και πανούργοι και έχουν βαλθεί να μας ξεπαστρέψουν, από τον πρώτο ως τον τελευταίο. Οι Γάλλοι βέβαια είναι καλοί άνθρωποι και μας αγαπούν. Είναι ωραίο το παραμύθι, αν δείτε την Χιονάτη, δώστε της από μένα χαιρετίσματα και φιλιά στον κυνηγό.

    Όσο για τη βιβλιογραφική σας υπόδειξη, δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να κλάψω.

    Αυτή η φαντασίωση του κακού Γερμανού και του καλού και αθώου Έλληνα είναι θέμα σοβαρό και πολυεπίπεδο. Είναι η πηγή που εξυπηρετεί την άρνηση της πραγματικότητας καθώς επίσης και το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού προβλήματος.
    Όσο υπάρχουν οι κακοί Γερμανοί, που μας μισούν για κάποιον ανεξήγητο λόγο και έχουν βαλθεί να μας εξοντώσουν οικονομικά και κοινωνικά, δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθούμε σοβαρά με το πραγματικό πρόβλημα, που είναι πολύ δικό μας και πολύ μέσα μας, αλλά δεν θέλουμε να το παραδεχτούμε και γι αυτό το θάβουμε βαθιά και ψάχνουμε να βρούμε αλλού τον φταίχτη. Είναι το κλασικό ζήτημα της μετατόπισης, όπως μας δίδαξε ο Freud.

    Σε αντίθεση με σας, που, παρ΄όλο που είστε νομικός και θα έπρεπε να είστε με το μέρος του αντικειμενικού δικαίου, λέτε πως: “η ταυτότητα μου με υποχρεώνει να υπερασπίζομαι το λαό μου… Και αυτό έχω σκοπό να κάνω και στο μέλλον“,
    εμένα η ταυτότητά μου ως ευρωπαίου πολίτη και πολιτισμολόγου με υποχρεώνει να βλέπω και να κρίνω τα πράγματα σύμφωνα με τα γεγονότα και όχι με την εθνική φαντασίωση και την συμπλεγματική μετατόπιση που οδηγεί τη χώρα στην αυτοκαταστροφή.
    Αυτή είναι και η βασική διαφορά μας.


    Φιλικά
    Σουλτάνα Ζορπίδου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  85. Ανώνυμος8/6/12

    Έχεις χαιρετισμούς από την Χιονάτη και φιλιά από τον κυνηγό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  86. Ανώνυμος17/6/12

    Ρατσισμός είναι και το αντίθετο: Η υπέρμετρη προσπάθεια για τους Ποντίους, και ο μη σεβασμός στους υπόλοιπους και την ιστορία τους. Αγαπητή κυρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  87. Ανώνυμος19/6/12

    Εκτός από τη γερμανοφοβία πάσχουμε και από ποντιοφοβία, βοήθεια, ένας γιατρός!
    ΣΖ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  88. Ανώνυμος23/6/12

    Στο σημερινό ποδοσφαιρικό αγώνα η κυρία ΣΖ με ποιο μέρος ήταν? Με τους Έλληνες, με τους Γερμανούς ή με τους Λαζούς?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  89. Ανώνυμος23/6/12

    Σίγουρα είναι μέγας ανθέλλην αυτός ο ύπουλος που στοχοποιεί τους Πόντιους. Τον ξέρω αυτόν. Μπορεί, αν θέλει, να τραβήξει κατά τα Σκόπια, εκεί που θα επιθυμούσε να ανήκει. Εδώ είναι Ελλάδα. Ρε τι έχουμε πάθει με τους τρελούς ανθέλληνες...

    Ένας Πόντιος
    Υ.Γ.:Σε περιμένουμε στη Νέα Λεύκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  90. Ανώνυμος23/6/12

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  91. Ανώνυμος24/6/12

    Καλά είναι να βλέπει ο κύριος Παπαστρατής ποιοι είναι τελικά αυτοί που τον χειροκροτούν, και τι μυαλά κουβαλούν. Αν κουβαλούν...

    Ο ίδιος Πόντιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  92. Ανώνυμος24/6/12

    Οι Λαζοί επιβεβαιώνονται τελικά!
    Και δικαιώνονται τα ανέκδοτα!


    ΥΓ. Με περιμένετε στην Νέα Λεύκη? Χμμμ…. Το σημειώνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  93. Ανώνυμος24/6/12

    Έλα, έλα, και θα μάθεις τον λαγγεφτό χορό...


    Όχι ένας, όχι δύο, όχι τρεις Πόντιοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  94. Μαρία Νεφέλη4/10/12

    Κύριε Παπαστρατή,
    ΘΕΡΜΟΤΑΤΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ για την υπομονή, τη διαλλακτικότητα και την ανεκτικότητα που κρατήσατε απέναντι ακόμη και στα πιο καυστικά σχόλια, επιλέγοντας απλώς να μην ανοίγετε διάλογο με τους Ανώνυμους/Ψευδώνυμους και λοιπούς Συνανθρώπους και όχι απαιτώντας embargo.
    Σάς έφερα στο νου μου σαν "καλό παράδειγμα" για την περίπτωση, όπως και άλλους αρθρογράφους στην ΟΔΟ, με αφορμή μια πρόσφατη δυσάρεστη κατάσταση, με της οποίας τα αρνητικά δεν επιτρέπουν ο χρόνος και οι υποχρεώσεις μου να ασχοληθώ περαιτέρω.
    Ειλικρινά βρίσκω συγκινητική αυτή σας τη στάση και εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  95. Προς Μαρία Νεφέλη:
    "Καταλαβαίνω πόσο ο καθένας έχει δίκαιο έναντί μου, άσχετο τι λέω και υποστηρίζω. Δεν πιστεύω ότι με τα λόγια βρίσκω το δίκαιό μου. Το δίκαιο μειώνει το μέγεθος του κόσμου που ζητώ ν' αγκαλιάσω. Ντρέπουμαι που είμαι αδιόρθωτα εγωϊστής."
    Ν. Γ. Πεντζίκης "Ο πεθαμένος κι η Ανάσταση".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  96. Μαρία Νεφέλη5/10/12

    Κύριε Τσίγκα,
    επειδή μου απευθύνατε τον λόγο -όχι τον δικό σας, αλλά του Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη, τον οποίον ευτύχησα να γνωρίσω προσωπικά- θεωρώ χρέος μου να σάς ξεκαθαρίσω ότι δεν έχω τα περιθώρια για διάλογο μαζί σας προς το παρόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  97. Α, μη μου προσάπτετε τώρα Μαρία Νεφέλη μου και καμιά πρεμούρα να συνομιλήσω ντε και καλά μαζί σας...
    Εγώ θυμάμαι πάντοτε αυτό που λέγατε εκεί στα 1979 (δια στόματος ποιητού Αλεπουδέλη):

    "Ένα σκάκι για κόρακες εξασκημένους
    να κερδίζουν πάντοτε και από τις δύο πλευρές
    "μαύρα πουλιά" που λεν "μαύρα μαντάτα".

    Γι' αυτό και στέκω μακρυά σας. Επειδή όμως σαφώς μνημονεύσατε τους κακούς μου τρόπους κατέληξα κι εγώ ο έρμος ("άλαλα τα χείλη των ασεβών") ν' αφήσω τον κατά πως μαθαίνω φίλο σας και μπράβο χίλια μπράβο για τις φιλίες σας- τον Ν.Γ. Πεντζίκη σας τα πει για λογαριασμό μου.
    Πάντως μεγάλη κοπέλα είσθε θα γνωρίζετε βέβαια πως και η έλλειψη διαλόγου μια μορφή συνομιλίας είναι... ΟΛΟ ΑΡΝΗΣΕΙΣ ΒΕΒΑΙΑ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ