Αν προσπαθήσει κάποιος να αποτιμήσει πολιτικά την παρουσία των υποψηφίων που πέρασαν από την πόλη της Καστοριάς, τότε με βεβαιότητα θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα πως στο σύνολο τους δεν άφησαν το προεκλογικό τους αποτύπωμα, όπως ενδεχομένως να πίστευαν όταν ξεκινούσαν την διαδρομή τους προς την Καστοριά.
Λίγες ημέρες πριν την προσφυγή του εκλογικού σώματος στις κάλπες των ευρωεκλογών, τα επιτελεία των κομμάτων φαίνεται να «δουλεύουν» με εντατικούς ρυθμούς. Για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβόλιση στους αντιπάλους και την ευρύτερη απήχηση στο εκλογικό σώμα, με αποκλειστικό σκοπό την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων για τα κόμματα τους.
Τόσο μέσω των περιοδειών που πραγματοποιούν μεγαλοστελέχη τους ανά την επικράτεια όσο και δια της παρουσίας των αρχηγών των κομμάτων σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος. Και ως είθισται, οι πόλεις "σταθμοί" που επιλέγονται από τα κομματικά επιτελεία επί το πλείστον και λιγότερο από τους αρχηγούς, έχουν για διαφορετικούς λόγους για το καθένα από αυτά, την δική τους συμβολική ή και ουσιαστική σημασία.
Και εν μέσω του διαμορφωθέντος στρατηγικού σχεδιασμού των κομμάτων, η πόλη της Καστοριάς δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τους προεκλογικούς προορισμούς αρκετών εκ των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Όπως αυτό τουλάχιστον προκύπτει εκ του αποτελέσματος μέσω της παρουσίας αρκετών υποψήφιων ευρωβουλευτών τους από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου και έπειτα.
Αν προσπαθήσει κάποιος να αποτιμήσει πολιτικά την παρουσία των υποψηφίων που πέρασαν από την πόλη της Καστοριάς, τότε με βεβαιότητα θα μπορούσε να καταλήξει στο συμπέρασμα πως στο σύνολο τους δεν άφησαν το προεκλογικό τους αποτύπωμα, όπως ενδεχομένως να πίστευαν όταν ξεκινούσαν την διαδρομή τους προς την Καστοριά. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για όσους εκ των πολιτικών αρχηγών κυρίως, δεν συγκατέλεξαν την πόλη της Καστοριάς στον προεκλογικό τους σχεδιασμό.
Και όπως ισχύει σχεδόν με όλους τους κανόνες, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις τους. Και αυτές εκφράστηκαν κυρίως μέσω της παρουσίας τριών πολιτικών προσώπων, τα οποία για διαφορετικούς λόγους το καθένα, άφησαν ηθελημένα ή μη το πολιτικό τους στίγμα. Είτε με θετικό πρόσημο είτε με αρνητικό. Γεγονός που απομένει να γίνει γνωστό λίγες ώρες μετά το κλείσιμο των καλπών.
Η παρουσία του νυν ευρωβουλευτή κ. Κόκκαλη ήταν μία εκ των τριών αυτών παρουσιών που ενδεχομένως να άφησε αρνητικό αποτύπωμα κατά το πέρασμα του από την Καστοριά. Ο ίδιος εκλεγμένος το 2019 με τον ΣυΡιζΑ μέχρι το 2023 όταν και ανεξαρτητοποιήθηκε, καταλήγοντας τελικά στην προσχώρησή του στην ευρωομάδα των "Πρασίνων" στο τέλος του φετινού Ιανουαρίου. Κατά την επίσκεψή του στην Καστοριά ως πρόεδρος του κόμματος "Κόσμος" και εκ νέου υποψήφιος στις ευρωεκλογές, υπέπεσε κατά την γνώμη μου σε παντελώς λάθος δήλωση που αφορούσε το μέλλον του γουνοποιητικού κλάδου.
Όπου μεταξύ των υπολοίπων δήλωσε στην κάμερα και μάλιστα μπροστά στον τέως πρόεδρο του συνδέσμου γουνοποιών "προφήτης Ηλίας" και νυν δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη πως «το πρόβλημα στην Καστοριά δεν είναι η απολιγνητοποίηση, είναι η απογουνοποίηση». Ο κ. Κόκκαλης εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνο την δική του α λα κάρτ οικολογική πολιτική ατζέντα, δεν έδειξε την στοιχειώδη πολιτική περίσκεψη όταν προέβη στην συγκεκριμένη δήλωση. Υποβαθμίζοντας το θέμα της απολιγνιτοποίησης που οι περισσότεροι γνωρίζουν ποιο κράτος εξυπηρετούν τέτοιες τοποθετήσεις, αναβαθμίζοντας ταυτόχρονα σε μείζον οικολογικό πρόβλημα τον γουνοποιητικό κλάδο!
Και αντί ο κ. Κορεντσίδης να ανταπαντήσει στον τρομερό φραστικό μπακαλιάρο που ειπώθηκε μπροστά του, προτίμησε την κατοχύρωση των δημόσιων σχέσεων του, βρισκόμενος εκτεθειμένος στο τοπικό εκλογικό σώμα που έμμεσα ή άμεσα είχε ή έχει σχέση με τον κλάδο της γούνας. Και όλο αυτό έγινε ακόμα καλύτερο, όταν αντί για την αναμενόμενη αντίδρασή του, εκείνος του έδωσε τα εύσημα ανακηρύσσοντας τον ως «άριστο γνώστη των θεμάτων της Καστοριάς»!
Πολύ εύκολα μπορεί να φανταστεί κανείς αγαπητή ΟΔΟΣ, ποια μπορεί να είναι η πολιτική στάση του κ. Κορεντσίδη όταν απέναντι του έχει πολιτικά πρόσωπα, θεσμικά ανώτερα του κ. Κόκκαλη (που είναι πολύ πιθανό να μην εκλεγεί ξανά), και όταν παράλληλα θα πρέπει να διαπραγματευτεί μείζονα ζητήματα που αφορούν την καλυτέρευση της ζωής της τοπικής κοινωνίας.
«Η υπόκλιση τύπου Γεραπετρίτη στον Ταγίπ, εκφράζει μια σχολή πολιτικής στάσης σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι, από τους οποίους σαφώς και θα διαχώριζα την θέση μου. Καθώς ο κάπως οριακά επανεκλεγμένος δήμαρχος κ. Κορεντσίδης, έχει αποδείξει κατά το παρελθόν το υπέρμετρο πολιτικό του θάρρος απέναντι σε υπουργούς και υφυπουργούς. Μετατρέποντας ήδη την Καστοριά σε Κόμο. Ή και όχι. Ας κριθεί από κάποιους τοπικούς ιθαγενείς και υπηκόους, οι οποίοι έχουν αδιαμφισβήτητα καθαρή πολιτική κρίση, αποδεικνύοντας σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.
Το δεύτερο πρόσωπο που λόγω της ύψιστης θεσμικής του θέσης ενδεχομένως να άφησε το πολιτικό του στίγμα, είναι η παρουσία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη στην πόλη της Καστοριάς. Αδιαμφισβήτητα η παρουσία του εκάστοτε πρωθυπουργού ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης δεν μπορεί να περνά απαρατήρητη. Είτε συμφωνεί κανείς με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές είτε όχι. Το ιδανικότερο βέβαια θα ήταν αυτή να συνδυάζεται και με συγκεκριμένες εξαγγελίες για ουσιαστικές λύσεις στα τοπικά προβλήματα.
Από ό,τι φαίνεται όμως, τους ψηφοφόρους τούς φαίνεται να μην τους ενδιαφέρουν τα αποτελέσματα μιας τέτοιου υψηλού συμβολισμού επίσκεψης, όντας κομματικά «θαμπωμένοι» και κατά κύριο λόγο προσωπολάτρες. Είναι πολύ πιθανό, με την συγκεκριμένη κατάσταση να συμβιβάζεται και το τοπικό κομματικό ακροατήριο για αυτό και η Καστοριά βρίσκεται στο σημείο που βρίσκεται.
Καθώς όπως για κάθε πολιτικό, έτσι και για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από την θέση του πρωθυπουργού δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο πέρα από την συγκέντρωση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου αριθμού ψήφων. Και το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας γενικά φαίνεται να τα καταφέρνει αρκετά καλά στην γαλάζια Καστροπολιτεία, παρά τις όποιες αυξομειώσεις των ποσοστών της.
Το τρίτο πολιτικό πρόσωπο που επισκέφτηκε την πόλη της Καστοριάς αλλά και τον ευρύτερο νομό, προσπαθώντας να αφήσει το δικό του πολιτικό στίγμα, είναι εκείνο του υπουργού Υγείας και αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Άδωνη Γεωργιάδη. Και αποκτά ξεχωριστή σημασία, όταν αυτή δεν έγινε μία φορά αλλά δύο φορές σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων. Με την δεύτερη μάλιστα να πραγματοποιείται λίγες ημέρες μετά την παρουσία του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη.
Και αν στην περίπτωση της πρώτης επίσκεψής του κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου αφορούσε έστω και τυπικά σχεδόν αποκλειστικά ζητήματα που σχετίζονται με το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Υγείας και πιο συγκεκριμένα την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Καστοριάς, η δεύτερη παρουσία του στην Καστοριά στα τέλη του ίδιου μήνα, είχε κατά κύριο προεκλογικό χαρακτήρα. Καθώς φαντάζουν ευδιάκριτα τα κριτήρια για κάθε μία από τις επισκέψεις του. Αρκεί να δει κανείς το πρόγραμμα της δεύτερης επίσκεψης του.
Κοινός παρονομαστής και των δύο επισκέψεών του δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από την ανάδειξη της θρησκευτικής του πίστης καθώς φρόντισε ο ίδιος γι’ αυτό. Τόσο με την επίσκεψη του στον μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλίνικο κατά την πρώτη του παρουσία στην Καστοριά. Όσο και κατά την δεύτερη όταν και επέδειξε υπέρμετρο θρησκευτικό ενδιαφέρον μέσω των ξεναγήσεων σε βυζαντινές εκκλησίες της πόλης αλλά και την προσκυνηματικού χαρακτήρα επίσκεψη του στο μοναστήρι της Κλεισούρας!
«Μην είστε τόσο φιλελεύθεροι εκεί στην Νέα Δημοκρατία» σημείωσαν αρκετοί μειδιώντας, που θυμήθηκαν τις προεκλογικές δηλώσεις γαλάζιων στελεχών που ενέτασσαν τον πολιτικό τους προσδιορισμό στον φιλελεύθερο ευρωπαϊκό χώρο. Και μόνο τέτοιος δεν φαντάζει να είναι. Φαίνεται πως μερικά από τα μεγαλοστελέχη της Νέας Δημοκρατίας επιθυμούν να δείξουν στο θρησκευόμενο μέρος του εκλογικού σώματος, πως παρά τις όποιες νομοθετικές τους πράξεις που αντιτάσσονταν στις αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, είναι δίπλα του και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το παραδώσουν απλόχερα σε κόμματα που ενδεχομένως να καπηλεύονται τα ευαίσθητα θρησκευτικά φρονήματα των πολιτών, όπως η Ελληνική Λύση και η Νίκη.
Στον αντίποδα, αρνητική εντύπωση προκάλεσαν και οι ηχηρές αρχηγών πολιτικών κομμάτων, που οι ψηφοφόροι τους ενδεχομένως να αξίωναν την δική τους παρουσία στην πόλη της Καστοριάς. Και η αναφορά γίνεται κυρίως για τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Κασσελάκη, αρχηγούς του Πα ΣοΚ και ΣυΡιζΑ αντίστοιχα. Και αν ο κ. Ανδρουλάκης επέλεξε για αδιευκρίνιστους λόγους να παρακάμψει την πόλη της Καστοριάς κατά την περιοδεία στην Δυτική Μακεδονία, μεγαλύτερα ερωτήματα προκάλεσε η απουσία του προέδρου του ΣυΡιζΑ κ. Κασσελάκη από την Καστοριά. Και αυτή η κίνηση ενδεχομένως να έχει και μεγαλύτερες προεκτάσεις από αυτές που αρκετοί κομματικοί διακινούν.
Καθώς, αν δεν έχει γίνει πλήρως κατανοητό, η πόλη της Καστοριάς έχει την τύχη να εκπροσωπείται για πρώτη φορά μέσω του ευρωψηφοδελτίου του ΣυΡιζΑ η τέως βουλευτής και κυβερνητική υφυπουργός κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου. Και αυτό από μόνο του θα έπρεπε να κινήσει τους αρμόδιους κομματικούς μηχανισμούς προς μεγαλύτερη στήριξη σε ένα πρόσωπο που αδιαμφισβήτητα αγωνίστηκε τόσο για το κόμμα της όσο και για την περιοχή της Καστοριάς.
Γεγονός που δεν εισέπραξε ούτε από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που ήταν εκ των πραγμάτων αρκετά δύσκολο σε μία παραδοσιακά γαλάζια περιοχή, αλλά και λίγες ημέρες πριν το τέλος της προεκλογικής περιόδου. Ο πρόεδρος της οποίας δεν στήριξε όσο έπρεπε την προσπάθεια της πρώην βουλευτή, ακόμα και μέσω μιας ολιγόλεπτης επίσκεψης του στην πόλη της Καστοριάς. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο του.
Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Ιουνίου 2024, αρ. φύλλου 1228
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.