![]() |
ΟΔΟΣ 13.6.2024 | 1229 |
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της π. Κυριακής σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για πολλές χώρες ανατρεπτικά. Καθώς μετά την ανακοίνωσή τους, πυροδότησαν σειρά εξελίξεων στο εσωτερικό των κρατών όπου οι μέχρι πρότινος κυρίαρχοι προεδρικοί/κυβερνητικοί σχηματισμοί, υπέστησαν βαριές ήττες στις ευρωεκλογές.
Τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών της π. Κυριακής σε ευρω-παϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν για πολλές χώρες ανατρεπτικά. Καθώς μετά την ανακοίνωσή τους, πυροδότησαν σειρά εξελίξεων στο εσωτερικό των κρατών όπου οι μέχρι πρότινος κυρίαρχοι προεδρικοί/κυβερνητικοί σχηματισμοί, υπέστησαν βαριές ήττες στις ευρωεκλογές.
Το μεγαλύτερο και πιο εκκωφαντικό πολιτικό πλήγμα φαίνεται εκ του αποτελέσματος πως υπέστη ο συνασπισμός "Αναγέννηση" με επικεφαλής τη Βαλερί Χέιερ που υποστήριζε ανοικτά ο Εμμανουέλ Μακρόν στην Γαλλία, ο οποίος υπέστη συντριπτική ήττα από το ακροδεξιό κόμμα "Εθνικός Συναγερμός" της Μαρί Λεπέν με ποσοστό 31,5% έναντι 15,2% Διαφορά που αδιαμφισβήτητα, ώθησε τον πρόεδρο της Γαλλίας στην προκήρυξη εθνικών βουλευτικών εκλογών στις 30 Ιουνίου και στις 7 Ιουλίου και όχι προεδρικών, καθώς ο ίδιος θα υπηρετήσει από την προεδρική θέση την χώρα του ως και το 2027.
Με λίγα λόγια, ο Εμμανουέλ Μακρόν αναγκάστηκε να προσφύγει στις βουλευτικές κάλπες, γιατί το κόμμα της ακροδεξιάς Μαρί Λεπέν με το οποίο αναμετρήθηκε για την προεδρία της Γαλλίας στις τελευταίες προεδρικές γαλλικές εκλογές μόλις τον Απρίλιο του ’22, κατάφερε να υπερκεράσει το δικό του με διπλάσια ποσοστά. Αυτό που τελευταία αποκαλείται και ως double-score αποδίδοντας ταυτόχρονα χαρακτήρα ξεκάθαρης υπεροχής στον εκάστοτε νικητή. Και υπό των συγκεκριμένων δεδομένων πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά και να μην επισπεύσει τις πολιτικές εξελίξεις, όταν ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας αποδέχτηκε την ήττα του.
Ανάλογες πολιτικές εξελίξεις ενδεχομένως να λάβουν χώρα και στην πάλαι ποτέ ευρωπαϊκή υπερδύναμη Γερμανία. Και αν όχι τόσο άμεσα χρονικά όπως στην Γαλλία, τότε αναπόφευκτα τα αποτελέσματα των γερμανικών ευρωεκλογών ίσως αποτυπωθούν στις ερχόμενες ομοσπονδιακές εκλογές που είναι προγραμματισμένες για το 2025. Καθώς, οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς στις ευρωεκλογές κατετάγησαν στην τρίτη θέση με ποσοστό κοντά στο 14%, όταν στις εθνικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του ’21 είχαν καταλάβει το πρώτο ποσοστό κοντά στο 26%
Το πλέον ανησυχητικό για την Γερμανία και κατά επέκταση για την Ευρώπη, είναι η άνοδος του νεοναζιστικού κόμματος "Εναλλακτική για την Γερμανία" το οποίο στις ευρωεκλογές κατάφερε να βρεθεί στην δεύτερη θέση μπροστά από το κόμμα του καγκελάριου Όλαφ Σολτς με ποσοστό κοντά στο 16%, με τους Χριστιανοδημοκράτες να καταλαμβάνουν τελικά την πρωτιά με ποσοστό κοντά στο 30%. Αναπόφευκτα και στο κράτος της Γερμανίας, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα υπάρξει αλλαγή στο πολιτικό σκηνικό την επόμενη ημέρα, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τα χειρότερα πολιτικά σενάρια, δηλαδή την πολιτική άνοδο του νεοναζιστικού κόμματος στην δεύτερη θέση.
Επιπλέον, στο Βέλγιο μετά την διπλή διεξαγωγή ομοσπονδιακών εκλογών και ευρωεκλογών, ο μέχρι πρότινος πρωθυπουργός του Βελγίου υποχρεώθηκε σε παραίτηση μετά την συντριπτική ήττα που υπέστη το κόμμα του και στις δύο εκλογικές διαδικασίες, με το κόμμα των συντηρητικών να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και να ακολουθεί το ακροδεξιό και αντιμεταναστευτικό κόμμα στην δεύτερη θέση.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν το βράδυ της Κυριακής όπου καταγράφηκε άνοδος ακροδεξιών κομμάτων και σχηματισμών και που θα κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους στο ευρωκοινοβούλιο (συγκέντρωσαν 128 έδρες) από την προηγούμενη θητεία τους, θα πρέπει να ηχήσει σαν καμπανάκι κινδύνου προς αποφυγή μιας γενικότερης αύξησης σε ευρωπαϊκό επίπεδο τέτοιων κομμάτων και σχηματισμών.
Και παρά το γεγονός πως οι τρεις κυρίαρχες ομάδες του ευρωκοινουλίου (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές & Δημοκράτες και οι Φιλελεύθεροι) έχουν εξασφαλίσει μια σχετικά άνετη πλειοψηφία, θα πρέπει οι εκπρόσωποί τους να ακούσουν και να αφουγκραστούν τους προβληματισμούς των πολιτών που αντιμετωπίζουν και εκφράζουν έντονους προβληματισμούς σε θέματα ασφάλειας και της ανεξέλεγκτης εισροής (λαθρο)μεταναστών στο ευρωπαϊκό έδαφος και τελικά καταφεύγουν στην εκλογική επιλογή ακροδεξιών πολιτικών δυνάμεων.
* * *
Η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας προκλήθηκε κυρίως από την αποχή που επέλεξαν να κάνουν οι ψηφοφόροι της στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη, αρνούμενοι ταυτόχρονα την επιλογή των υπόλοιπων κομμάτων.
* * *
Σε αντίθεση με τις προαναφερθείσες χώρες, όπου μετά το πέρας των ευρωεκλογών προέκυψαν πολιτικές εξελίξεις και ενδεχομένως αλλαγή πολιτικών συσχετισμών, στην Ελλάδα με μια πρώτη ανάγνωση των αποτελεσμάτων δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά την πολιτική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έναντι των άλλων δύο κομμάτων εξουσίας. Αυτό που προαναφέρθηκε ως double-score στην περίπτωση της Γαλλίας.
Όπου παρά την πτώση των ποσοστών της κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες από τις ευρωεκλογές του 2019, το ελληνικό εκλογικό σώμα δεν έδωσε στα υπόλοιπα δύο κόμματα επαρκή ποσοστά (το αντίθετο μάλιστα) ώστε να προκύψουν ανατροπές στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, όπως αυτό συνέβη για παράδειγμα στην Γαλλία. Ή όπως έγινε στην Ελλάδα το 2019, όπου μετά την ήττα στις ευρωεκλογές του κυβερνώντος κόμματος του ΣυΡιζΑ, ακολούθησε η ήττα και στις εθνικές εκλογές δύο μήνες αργότερα σε προκαθορισμένη εκλογική διαδικασία.
Και αυτό σαν γεγονός, θα πρέπει να απασχολήσει πρωτίστως τον ΣυΡιζΑ όντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς αυτό θα ήταν που κατά πάσα πιθανότητα θα καρπωνόταν τους καρπούς της αδιαμφισβήτητης πολιτικής δυσαρέσκειας των πολιτών έναντι του κυβερνώντος κόμματος, όπως αυτή θα αποτυπωνόταν μέσω των αποτελεσμάτων της εκλογικής διαδικασίας των ευρωπαϊκών εκλογών. Και που κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγούσαν την χώρα έναν χρόνο μετά και πάλι σε εθνικές εκλογές.
Τουναντίον, το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ναι μεν υπέστη εκλογικές απώλειες προερχόμενες κατά κύριο λόγο από τους ψηφοφόρους της στις προηγούμενες εκλογές, αλλά ταυτόχρονα την διατήρησαν στην πρώτη θέση και μάλιστα δίνοντάς της ξεκάθαρη διαφορά από το δεύτερο και τρίτο κόμμα, ΣυΡιζΑ και ΠαΣοΚ αντίστοιχα.
Και επιχειρώντας κανείς ακόμα και την σύγκριση καρπουζιών με πεπόνια, συγκρίνοντας δηλαδή τις επιδόσεις ενός κόμματος στις ευρωεκλογές με εκείνες που κατέγραψε στις εθνικές εκλογές, τότε και πάλι, πολύ ξεκάθαρα θα μπορούσε να καταλήξει στο σχεδόν ασφαλές συμπέρασμα, πως πέρα του κόμματος των κηραλοιφών και των επιστολών του Ιησού του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και της νεοεισερχόμενης "Φωνής της λογικής" της Αφροδίτης Λατινοπούλου, οι ιδεολογικές διαρροές σε κόμματα δεξιότερα της, δεν ήταν αυτές που καθόρισαν επί της ουσίας την πτώση των ποσοστών της.
Η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας προκλήθηκε κυρίως από την αποχή που επέλεξαν να κάνουν οι ψηφοφόροι της στέλνοντας ταυτόχρονα ηχηρό μήνυμα στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη για την ανεπάρκεια με την οποία κρίνουν την έως τώρα δεύτερη κυβερνητική θητεία που του έδωσαν απλόχερα τον περασμένο Ιούνιο, αρνούμενοι ταυτόχρονα την επιλογή των υπόλοιπων κομμάτων, κρίνοντάς τα τόσο ανεπαρκή που ούτε αποπειράθηκαν τυχόν εκλογική στήριξή τους.
Αναγνωρίζοντας ουσιαστικά, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποκλειστικά την τύχη της πρωθυπουργικής του πορείας στα χέρια του, την οποία ενδεχομένως να του δώσουν για τρίτη φορά όταν ξαναγίνουν εκλογές, εφόσον κάνει την καθημερινότητά τους καλύτερη. Όπως εκείνος και τα στελέχη του διατυμπάνιζαν κατά την διάρκεια των προεκλογικών τους δεσμεύσεων.
Από την άλλη, τι να πρωτοσχολίασει κανείς για τα δύο εν δυνάμει (;) κόμματα εξουσίας που ακολούθησαν ποσοστιαία την Νέα Δημοκρατία. Πρόκειται για πραγματικό κατόρθωμα να μην μπορούν να κερδίσουν απολύτως τίποτα εκλογικά, ακόμα και την στιγμή που το κυβερνών κόμμα υπέστη πτώση των ποσοστών του. Είτε αυτή θωρείται πως είναι 5% είτε 13% Και αν η σύγκριση επιχειρηθεί να γίνει με το 13% καταλαβαίνει κανείς πως όχι μόνο δεν κέρδισαν το παραμικρό (πέρα από μια μικρή, τόσο δα αύξηση των επιδόσεων του ΠαΣοΚ), αλλά είναι και αντιστρόφως ανάλογα τα κέρδη τους με τις κυβερνητικές απώλειες.
Καθώς ακόμα και ο πλέον προβεβλημένος αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν άφησε εκπομπή για εκπομπή της πρωινής και μεσημεριανής τηλεοπτικής ζώνης (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κοινό που απευθυνόταν), κατάφερε όχι μόνο να μην κερδίσει τίποτα από την πτώση της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και να μειώσει και τα ποσοστά του κόμματός του, είτε συγκρίνοντας τα με εκείνα των βουλευτικών εκλογών του ΄23, είτε με εκείνα των ευρωεκλογών του ’19.
Και όλα αυτά τα πολιτικά κατορθώματα του Στέφανου Κασσελάκη ήρθαν την ίδια στιγμή που τόσο ο ίδιος όσο και ορισμένοι βαθυστόχαστοι πολιτικοί αναλυτές που διέκριναν πολιτικό (!) και επικοινωνιακό (!) χάρισμα σε εκείνον, έκαναν λόγο για πολιτική ανατροπή και λοιπούς μπακαλιάρους. «Ή που ο πρόεδρος του ΣυΡιζΑ τους κοροϊδεύει ή που το κάνουν εκείνοι που είναι δίπλα του και του φουσκώνουν τα ήδη φουσκωμένα μυαλά» σημείωσαν σκωπτικά ορισμένοι, από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την άποψη μου.
Και εδώ που τα συζητάμε, μόνο αγάλματα και ανδριάντες των αρχηγών του ΣυΡιζΑ και του ΠαΣοΚ δεν έχουν στήσει έξω από την Πειραιώς να τους προσκυνούν κάθε μέρα, που τους έτυχε τόσο ανεπαρκής αντιπολίτευση, που ούτε ο Μητσοτάκης στα πιο τρελά του όνειρα δεν θα φανταζόταν. Και εδώ που τα λέμε καθόλου μπράβο τους.
Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Ιουνίου 2024, αρ. φύλλου 1229.
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.