Μέχρι να απαντηθούν τα σχετικά ερωτηματικά, η φήμη αυτή θα εξακολουθήσει να αιωρείται. Μάλιστα στις συνηθισμένες συζητήσεις, ενοχοποιήθηκαν κατά καιρούς διάφοροι λόγοι και αιτίες για την «έξαρση». Η πυρηνική έκρηξη στο πυρηνικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ της τότε Σοβιετικής επικράτειας το 1986, η λειτουργία του Κοζλοντούϊ στην Βουλγαρία, η γειτνίαση της Καστοριάς με τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος σε Πτολεμαϊδα αλλά και Αμύνταιο. Η λίμνη και η μόλυνση της ιχθυοπαραγωγής από τα φονικά φυτοφάρμακα των γειτονικών αγροκτημάτων, και οι καταγγελίες για λειτουργία κάποιων αμιαντοσωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης της Καστοριάς, που ουδέποτε διαψεύστηκαν από την ΔΕΥΑΚ. Η επιμόλυνση των υδάτινων πόρων και του υπεδάφους από ροές που προέρχονται από τα γειτονικά κράτη.
Αυτοί είναι μερικοί από τους «ύποπτους» λόγους. Στους οποίους, στις συζητήσεις και τα σχετικά πηγαδάκια δεν συμπεριλαμβάνονται μερικά απλά αίτια, όπως η ολέθρια συνήθεια του καπνίσματος. Ίσως διότι οι συζητήσεις γίνονται συνήθως με ένα τσιγάρο στο χέρι. Η συζήτηση για τις συνέπειες του καπνίσματος -λόγω της πρόσφατης απαγόρευσης στους στεγασμένους δημόσιους χώρους- απέκτησε επίκαιρη σημασία.
Κι’ όμως, η συνήθεια του καπνίσματος που ενδημεί σε ανησυχητικά επίπεδα (και) στην Καστοριά, σε όλους τους δημόσιους αλλά και σε ιδιωτικούς χώρους στους οποίους συναθροίζονται πολλοί, θα μπορούσε να είναι αντικειμενικά βέβαιος ένοχος, το «υπόστρωμα» για τα πολλαπλάσια κρούσματα θανατηφόρων καρκινικών νόσων στην Καστοριά, και οπωσδήποτε θα μπορούσε να αναφέρεται ως μια από τις αιτίες.
Αλλά στην Καστοριά, στην οποία συμβαίνουν τα πάντα και κατά προτίμηση όλα τα ανομολόγητα, καμμιά δημόσια αρχή ή άλλος φορέας δεν ασχολήθηκε ενημερωτικά ή υπηρεσιακά με την καταγραφή, την ανάλυση και παρουσίαση, των κοινωνικών προβλημάτων. Πλην των πολιτικών επαφών της κ. Π. Μπουζάλη με τους απανταχού και αλλαχού παράγοντες, πλην των αφόρητα υπνηλιακών αφηρημένων ερωτήσεων του κ. Φ. Πετσάλνικου -ο οποίος διανθίζει το φόντο με φωτογραφίες από τα… έργα του (τώρα έχει επιλέξει σήραγγες), πλην των θορυβωδών παρεμβάσεων του νομάρχου και φυσικά πλην του πάντοτε απόντος Δήμου Καστοριάς. Οι οποίοι περί άλλων τυρβάζουν.
Και ενώ το κάπνισμα σε δημόσιους στεγασμένους χώρους και ακόμη περισσότερο σε υπηρεσίες (απ’ όπου χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες σε περασμένες δεκαετίες για την απομάκρυνση των πτυελοδοχείων) υποτίθεται ότι απαγορεύεται από χρόνια τώρα, οι «θεριακλήδες» του τόπου, επιμένουν να αγνοούν ότι η παράλειψη της πολιτείας και των αρχών της Καστοριάς να επιβάλλουν τις σχετικές απαγορεύσεις, μπορεί να είναι η ηθική αυτουργός καρκίνων. Όπως όλοι νομίζουν ότι το πρόβλημα θα είναι πάντοτε πρόβλημα των άλλων.
Στην νομαρχία, στα δημαρχεία, στα δικαστήρια αλλά και μέσα στο ίδιο το αεροδρόμιο, και ακόμη χειρότερα σε μερικές περιπτώσεις (ευτυχώς όχι πάντα) μέσα στον ίδιο το νοσοκομείο, σύννεφα καπνού και ρυπαρές οσμές από τον φρέσκο ή τον «χωνεμένο» και απορροφημένο καπνό, καθώς και από τα πεταμένα και σωρευμένα σε λόφους αποτσίγαρα, κάνουν την κατάσταση αφόρητη. Εκθέτουν την Καστοριά και τους κατοίκους της για το επίπεδο υπευθυνότητας και ωριμότητάς τους. Και βεβαίως υποθηκεύουν την δημόσια υγεία, τόσο για τους ίδιους τους καπνιστές, όσο και για τους παθητικούς.
Μέχρι πριν ελάχιστες ημέρες η εικόνα όλων αυτών (και όχι μόνο αυτών, αλλά όλων) των δημόσιων υπηρεσιών ήταν αποκαρδιωτική και απαράδεκτη. Με πρώτο και καλλίτερο τον χώρο του αεροδρομίου «Αριστοτέλης» στον επιβατικό σταθμό όπου βασίλευε και εκεί το ραχάτι των δακτυλίων καπνού, ακόμη και στην διαδικασία του check in. Και όπου πλην των ασύδοτων καπνιστών επιβατών, ή επισκεπτών του χώρου, κάπνιζαν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα, μέσα στον χώρο του αεροδρομίου μέχρι και ορισμένοι υπάλληλοι, αλλά και κάποια μέλη της αστυνομικής φύλαξης, στην ώρα υπηρεσίας. Ευτυχώς που η ολέθρια αυτή ανοχή, η οποία τα τελευταία χρόνια επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο, δεν επεκτάθηκε μέσα στα αεροπλάνα ή τα λεωφορεία. Στα οποία για να επιβληθεί και να επικρατήσει επιτέλους η απαγόρευση, χρειάστηκαν πρώτα να περάσουν πολλά χρόνια. Μια και ο τράχηλος του Έλληνος, καθώς και ο διάσημος ελληνικός νταλκάς, ανδρών τε και γυναικών, τέτοιο ζυγό δεν υπέμενε.
Τριτοκοσμικές εικόνες και καταστάσεις δηλαδή που ταπείνωναν την Ελλάδα και την Καστοριά και υποβάθμιζαν το επίπεδο της καθημερινότητας προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους. Το χειρότερο όμως όλων είναι η κατάσταση που επικρατούσε στα εστιατόρια, τις καφετέριες, καθώς και στα κέντρα διασκέδασης, - όπου παρεμπιπτόντως, μερικοί ιδιοκτήτες ισχυρίζονται πως επιτρέποντας το κάπνισμα στους «ναούς» της διασκέδασης -στους περισσότερους των οποίων γίνονται νυχθημερόν δεήσεις υπέρ της «καθ’ ημάς» Ανατολής, στην πραγματικότητα εκτονώνεται το φορτίο της λαϊκής δυσαρέσκειας από την νοσηρή πολιτική και οικονομική κατάσταση. Ώστε στο τέλος οι ίδιοι, ισχυρίζονται ότι, επιτελούν δημόσιο κοινωνικό έργο.
Κι’ όμως γι’ αυτή την Καστοριά της τσίκνας, της μόλυνσης και της έκθεσης στην γνωστή υπερβολή του νέο Έλληνα και των αγενών καταχρήσεών του, κανείς φορέας δεν έλαβε ποτέ οποιαδήποτε πρωτοβουλία ενημέρωσης ή δημιουργίας ρεύματος ευαισθητοποιημένων πολιτών. Με αποτέλεσμα, εν όψει και του διάτρητου από παραθυράκια νέου νόμου, να είναι αμφίβολο αν η από 1ης Ιουλίου τεθείσα σε ισχύ απαγόρευση εφαρμοστεί με επιτυχία, τουλάχιστον σε δημόσιες υπηρεσίες και τα συναφή. Απ’ όπου –συναφή και τα άλλα τοιαύτα- θα αρχίσουν επιτέλους να διαλύονται τα αποπνικτικά σύννεφα και να απομακρύνονται οι οσμές του ποτισμένου από καπνό άπλυτου ιδρώτα των -μόνο γι’ αυτά και κάτι τέτοια- «παθιασμένων» νέο Ελλήνων.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 16.7.2009
Και να ήτανε μόνο στην Καστοριά καλά θα ήτανε. Tα αίτια των καρκίνων πολλά αλλά το κάπνισμα παραμένει η Νο1 αιτία. Πραγματικά αποκαρδιωτική η κατάσταση σε όλα τα μαγαζία και τις δημόσιες υπηρεσίες από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που δημιουργούνε τα σύννεφα καπνού. Φαινόμενα όπως το κάπνισμα μέσα σε νοσοκομεία είναι απλά απαράδεκτα, ανεύθυνα και συνάμα εγκληματικά και δείχνουνε έναν ανευ προηγουμένου έλλειψη σεβασμού και υποθηκεύουν την δημόσια υγεία.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣίγουρα ο νόμος έχει κάποια παραθυράκια τα οποία αφήνουνε κάποια ερωτηματικά για τη σωστή εφαρμογή του αλλά ας ελπίσουμε με την συνεργασία όλων να δούμε διαφορές οι οποίες θα είναι συμβάλλουν στην καλή υγεία όλων μας.
Σίγουρα είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους είναι επιβαρυμένη η ατμόσφαιρα στην Καστοριά αλλά και το τσιγάρο την κάνει την κατάσταση χειρότερη. Δημόσιος κίνδυνος λοιπόν παρά την επιβαρυμένη ήδη ατμόσφαιρα και δημιουργός πολλών ειδών καρκίνων το κάπνισμα. Η πολιτεία πρέπει να λάβει το συντομότερο δυνατόν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προστατεύσει τους πολίτες της. Η ευαισθητοποίηση στο θέμα του καπνίσματος είναι απαράιτητη.
ΑπάντησηΔιαγραφή