23.4.22

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2021


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108

2021

Κυνισμός

200 χρόνια από την Επανάσταση 


ΤΟ 2021 αντικειμενικά είναι ακόμη και ως το τέλος του, έτος επετειακό: 200 χρόνια από την Επανάσταση που οδήγησε στην σύσταση και ανεξαρτησία του νεοελληνικού κράτους. Ωστόσο λόγω κυρίως της πανδημίας που κυριάρχησε, όλα αυτά τα επετειακά, έμειναν πολύ πίσω πλάνο των ενδιαφερόντων.

ΠΑΡΑ το γεγονός ότι η απελευθέρωση της Καστοριάς ολοκληρώθηκε πολλά χρόνια αργότερα, η επέτειος της Παλιγγενεσίας έχει ακριβώς τον ίδιο ισχυρό συμβολισμό. Η Καστοριά όμως δεν είχε προετοιμαστεί επαρκώς ούτε γι’ αυτό, ακόμη και σε συνθήκες κανονικότητας. Έτσι κουκουλώθηκε η κατάσταση βολικά για τους ιθύνοντες.

ΤΟ CONTRAST είναι ότι το 2021 κυριάρχησε ο κυνισμός. Τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και στην Καστοριά. Και το ενστικτώδες της ανάγκης για επιβίωση που σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα. Τα αμέτρητα θύματα του κορωνοϊού στην Καστοριά δεν έκαναν σοφότερες τις αρχές, αλλά ούτε και τον τοπικό πληθυσμό, που αντιμετωπίζει με σχετική αδιαφορία όλο αυτό το «θανατικό». Κάποτε άλλες πανδημίες ή έστω ατυχήματα, ακόμη και με λιγότερα θύματα, με λιγότερα μέσα, επικοινωνία, καθημερινούς ανθρώπινους δεσμούς, ενέπνεε τους θρύλους και την λογοτεχνία. 

ΜΕΣΑ στο 2021 επίσης καθώς η επέλαση της πανδημίας ήταν ακάθεκτη, έκλεισαν οι στρόφιγγες στις αποκαλύψεις για τις προφητείες δημοφιλούς αγίου. Δεν μάθαμε τι προβλέπουν οι διάφορες γερόντισσες και οι γέροντες. Σε τοπικό επίπεδο πάντα, ο θάνατος του μακαριστού μητροπολίτη Σεραφείμ μόλις τον Δεκέμβριο 2020 από κορωνοϊό, αντιμετωπίσθηκε το ίδιο ψυχρά. Δεν νοηματοδότησε κανένα χρήσιμο συμπέρασμα στην εκλεγμένη ελίτ της περιοχής. Ούτε στους απλούς πιστούς. 



ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108



ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ επίπεδο, η κυβέρνηση που είναι η κυρίως υπόλογη, έχασε το μέτρο. Παρά το γεγονός ότι η εκλογή της το καλοκαίρι του 2019 βασίστηκε σε κάποιο βαθμό σε όλα τα δεινά του ΣυΡιζΑ, όπως για παράδειγμα και ενδεικτικά, την συμφωνία των Πρεσπών και τα 100 τουλάχιστον θύματα στην μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Μάτι της Αττικής, κατηγορώντας και για αυτά την τότε κυβέρνηση για αμέλεια, ανικανότητα και αδιαφορία. Κι όμως ούτε δύο χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη της Νέας Δημοκρατίας δεν «κατάπιε αμάσητη» απλά την Συμφωνία των Πρεσπών. Αλλά δείχνει να μη συνειδητοποιεί και το γεγονός των 21.000 και πλέον νεκρών έως αυτές τις ημέρες από την πανδημία. 

Η ΕΛΛΑΔΑ μετράει κάθε μέρα από 100 περίπου νεκρούς, από ένα «Μάτι» με ένα τρομακτικό αριθμό νεκρών, για τους οποίους έχει αντικειμενικά την πολιτική ευθύνη. Δεν έχει πολιτική ευθύνη ο κορωνοϊός. Κι όμως ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα όφειλε να αποδεικνύει αν μη τι άλλο την συντριβή του, παραμονές της τελικής επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον, όπως ο κ. Τσίπρας το έσκαγε σε κρουαζιέρες, αυτός προτίμησε το χειμερινό σκι. Χαμογελαστός – χαμογελαστός, δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί του για τους 21.000 νεκρούς. Είναι ωστόσο ο ίδιος που κάπου στις αρχές της πανδημίας τον Μάρτιο 2020, δήλωνε ότι η συνείδησή του δεν σήκωνε «ούτε ένα νεκρό». Οι κριτικές αυτές παρατηρήσεις δεν αντισταθμίζονται από την εντελώς λάθος στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

ΚΑΤ’ ΟΥΣΊΑΝ το κέντρο της πολιτικής ζωής αντιγράφει την Καστοριά ή το αντίθετο. Διότι και εδώ συμβαίνει κάτι αντίστοιχο. Μέσα στο 2021 τόσο ο βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία, ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, ιατρός ο ίδιος, όσο και στην Αντιπεριφέρεια αλλά και στον Δήμο Καστοριάς, αν δεν έκαναν συναπτά λάθη, σφύριζαν αδιάφορα. Σαν να μην υπάρχει η πανδημία και να μη κυριαρχεί η απόγνωση. Κυνισμός παντού.

ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ, όπως και στο τοπικό επίπεδο, τα φιλικά ΜΜΕ αποπροσανατολίζουν συστηματικά, ακόμη και παραπληροφορούν την κοινή γνώμη, έτσι και στην κεντρική πολιτική σκηνή, τα συστημικά ΜΜΕ, πρωτοστατούν στις στάχτες στα μάτια. Αντί να εστιάσουν στην εθνική τραγωδία του κορωνοϊού, σαν τα κοράκια με τις κάμερες τρέχουν πίσω από κάθε κατηγορούμενο για τα πιο απίστευτα εγκλήματα. Ζητώντας να γίνουν περίπου όλα τα αδικήματα, κακουργήματα, αδιαφορούν για το κακό που προκαλούν στην κοινή γνώμη. Και η κυβέρνηση υπακούει. 

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ επικαιρότητα με τον αντιστάρ παρουσιαστή της "Ράδιο Αρβύλας" και τις κάμερες κόντρα σε κάθε τεκμήριο αθωότητας, δικό του προσωπικό δεδομένο, το αποδεικνύει. Κανιβαλλίζουν και λιθοβολούν, απαιτώντας από τον πρόθυμο υπουργό δικαιοσύνης, περίπου τις έσχατες των ποινών για κάθε αδίκημα. Ξεχάστηκαν τα ο «φερόμενος» δράστης. Κατ’ ευθείαν στο ψαχνό με την ετυμηγορία στο χέρι. Ο δημόσιος βίος μετατρέπεται σε ρωμαϊκή αρένα μέσα από μια υπερσυντηρητική κατρακύλα. Που για τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, επιστρατεύει την βορά και τον λίθο του αναθέματος με κάθε σοβαρή ή όχι αφορμή. Όπως ακριβώς στην Καστοριά.

ΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ στην Καστοριά που το 2021 δεν ανέδειξε αλλά απέδειξε ότι από πρόσωπα στον πολιτικό στίβο πάσχει. Και ό,τι παθαίνει, είναι αμφίβολο εάν μαθαίνει. 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, το 2021 προκάλεσε επίσης χιλιάδες νεκρούς, όπως τότε. Άραγε το 2022, 100 χρόνια μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, πως θα είναι; Και όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, καλύτερα να σου βγει το Μάτι. Παρά το όνομα.

Καλή χρονιά.



+ = θετικές προτιμήσεις των αναγνωστών
- = αρνητικές προτιμήσεις των αναγνωστών



Φωτογραφίες: 
Εξώφυλλο: Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο ή Αρτσιμπόλντι (1526-1593) Ο αυτοκράτορας Ροδόλφος Β΄ ως ο θεός Βερτούμνος, 1591, Κάστρο Skoklosters, Σουηδία.
Δεύτερη σελίδα: Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο ή Αρτσιμπόλντι (1526-1593) Καλοκαίρι, 1572, λεπτομέρεια, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης της Βιέννης.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108.



3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29/4/22

    Η καστοριανή αρσενική Καρντάσιαν μας ενημερώνει ότι 'Καλά προχωρεί η ανάρρωση' της και μας παρουσιάζει και το βιβλίο που διαβάζει στην απομόνωση. Μην σκεφτούμε ότι είναι και αργόσχολη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος29/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ