17.4.22

Πρόσωπα 2021 [3]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα | Ζήσης Τζηκαλάγιας
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108


Ζήσης Τζηκαλάγιας 

κάνοντας ό,τι μπορεί για να κάψει το πολιτικό του προφίλ



[-] Ο έμπειρος βουλευτής Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία, συνόδευσε την επικράτηση του το 2019 έναντι της κυρίας Μαρίας Αντωνίου με κάθε δυνατή αισιοδοξία για τους υποστηρικτές του. Και όχι μόνο γι' αυτούς. Στις ίδιες εθνικές εκλογές άλλωστε, επικράτησε αυτοδύναμα και η Νέα Δημοκρατία ύστερα από μεγάλες δυσκολίες του τόπου. Οπότε και λόγω των συσχετισμών της περιοχής, που θέλουν την Καστοριά «κάστρο» της Κεντροδεξιάς παράταξης, ελπίδα ήταν μια φυσιολογική αντίδραση. Όμως η πραγματικότητα και η επικαιρότητα αποδείχθηκαν στην συνέχεια αρκετά διαφορετικές. 

Η "διαφορά" επιβεβαιώθηκε ειδικά το 2021. Ενδεικτικά ενώ στο παρελθόν ο κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας, όσο ζούσε ο μακαριστός μητροπολίτης κ. Σεραφείμ κρατούσε γενικά καλά τις ισορροπίες μεταξύ των προσωπικών του θρησκευτικών πεποιθήσεων και των κοσμικών, πόσο μάλλον των πολιτικών ζητημάτων, κάπου, το 2021 και αρκετές φορές, με τις παρεμβάσεις του, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πραγματοποίησε στροφή που δεν βοήθησε την πολιτική εικόνα του. Σίγουρα πάντως ορισμένες ενέργειές του, δεν θα τον κατέτασσαν στο μπλοκ του εκσυγχρονισμού σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας.

Επίσης το γεγονός ότι όντας προπαντός ιατρός πνευμονολόγος ο ίδιος με μεγάλη εμπειρία πολλών δεκαετιών στην ιδιαίτερη πατρίδα του την Καστοριά, μέσα στο 2021 άρχισε να υποστηρίζει δημόσια ότι δεν υπάρχουν κίνδυνοι διάδοσης του κορωνοϊού από τα σκεύη των θείων μυστηρίων, αλλά και να αναρτά φωτογραφίες του σε εκκλησιασμούς και στασίδια με μηνύματα αναλόγου ύφους και περιεχομένου, δεν μπορεί να θεωρηθεί καινοτόμο πολιτικό έργο. Μαρία Αντωνίου, Ιωάννης Κορεντσίδης και Ζήσης Τζηκαλάγιας, φωτογραφικά τουλάχιστον, το 2021 αποθανατίστηκαν στην μάχη για το στασίδι του επισήμου.

Όχι μόνο για πολλούς αναγνώστες και φίλους της εφημερίδας, αλλά και για την ΟΔΟ, η χειρότερη στιγμή του ήταν όταν μέσα στο 2021 γιορτάζοντας κάτι προσωπικό του (γενέθλια), ανάρτησε, τουλάχιστον σε ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφία του, την οποία για λόγους λεπτότητας η ΟΔΟΣ ούτε καν θέλησε να σχολιάσει, αν και μέσα στο 2021 φρόντισε κατ’ επανάληψη να του υπενθυμίσει την σπουδαία ευκαιρία που του παρέχει η επανεκλογή του: Όχι τόσο να δικαιώσει τους ψηφοφόρους του, ιδίως τους ανιδιοτελείς αλλά κυρίως να παρουσιάσει έργο. 


ΟΔΟΣ Πρόσωπα | Ζήσης Τζηκαλάγιας
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108


Αν εξαιρεθούν οι γενικές και αόριστες ανακοινώσεις του για ερωτήσεις, διάφορες άλλες επιτυχημένες παρεμβάσεις του, όπως για την σήραγγα της Κλεισούρας που προσπαθεί να παρουσιάσει ως αιχμή του πολιτικού του δόρατος και την επιτομή της προσωπικής του διαδρομής, η υποστήριξή του στο αίτημα μεταφοράς (εξορίας) της κύριας εισόδου της Καστοριάς από τον γνωστό άξονα Καστοριάς-Δισπηλιού, αλλά και οι προσωπικές προτιμήσεις του και υποστήριξη σε πρόσωπα όχι ακριβώς του περιθωρίου (που συχνά είναι ένας σημαντικός ζωτικός χώρος), ούτε καν γραφικά, αλλά της κακής πλευράς της Καστοριάς, όπως και πολλές άλλες αφορμές μοιάζουν να είναι κάποιοι λόγοι για τους οποίους υποδείχθηκε στα πρόσωπα της χρονιάς. 

Όμως υπάρχουν και άλλες αφορμές: Όπως η δημόσια παραδοχή ότι αποδέχθηκε αγόγγυστα την άδικη απόφαση του πρωθυπουργού «ξεχάστε την Αρχιτεκτονική». Ακόμη, η ανεξήγητη ευθυγράμμισή του με μια δημοτική κατάσταση στην Καστοριά, που αν μη τι άλλο, δεν τα καταφέρνει. Όταν για παράδειγμα έπλεκε το οικονομικά «φιλελεύθερο» εγκώμιο του κ. Ιωάννη Κορεντσίδη στην υπόθεση ξεπουλήματος κατά πολλούς της επιχείρησης "Μακεδνός" εκθειάζοντας και τον πλειοδότη, την ίδια στιγμή που ο δήμαρχος Άργους Ορεστικού κ. Π. Κεπαπτσόγλου, ζητούσε να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων. 

Ή όταν υποστήριξε ότι «η Καστοριά βρίσκεται στην πρωτοπορία», ενώ η αλήθεια είναι πώς η Καστοριά βούλιαξε. Όταν παρενέβαινε στην υπόθεση του νερού της ΔΕΥΑΚ προκαλώντας μεγαλύτερη σύγχυση απ' αυτή που ίσως ο ίδιος πίστευε ότι θα ξεκαθαρίσει. Όπως πιστεύει ότι «δεν μεταδίδεται ο κορωνοϊός δια της θείας κοινωνίας», έτσι πιστεύει ότι «το νερό της ΔΕΥΑΚ είναι αρίστης ποιότητας».

Με την παρατήρηση ότι αν και μερικές φορές δείχνει να κάνει ό,τι μπορεί για να κάψει το πολιτικό του προφίλ χωρίς ωστόσο ακόμη να τα έχει καταφέρει απόλυτα, η ΟΔΟΣ θυμίζει την άστοχη ενέργεια, να παρευρεθεί στο μνημόσυνο του Βιτσίου μαζί με όλο το αναχρονιστικό πολιτικό μαυσωλείο των γραφικών, αλλά και προς το τέλος του 2021 την εντελώς ανεξήγητη ενέργειά του να παρέμβει δημόσια με ένα άδικο αντιαμερικανικό μύδρο για την "Black Friday". Κάποιος μάλιστα αναγνώστης, που δήλωσε παντοτινός του ψηφοφόρος, περιγράφοντας την κατάσταση, χρησιμοποίησε τον επίκαιρο όρο "μετάλλαξη".


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108.


18 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/4/22

    Σανδάλια με άσπρη κάλτσα και κοστούμι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/4/22

      και θηλυκή συνοδεία με ψηλοτάκουνα και δέρμα παντελόνι αλά Beckham.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος18/4/22

      Που ήταν μες τη τρελή χαρά που φωτογραφηθηκε με τον Υπουργό που τον περνούσε [....]

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος17/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος17/4/22

    Λειτουργεί ξανά το συντριβάνι ( γούρνα) στην Ομόνοια... άλλη μια τεράστια επιτυχία του δήμου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/4/22

      Σταματημό δεν έχουν οι υπάλληλοι.... Χρειαζόταν τον Γιάνη για να τους εμπνεύσει...

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος18/4/22

    Ο δήμος Καστοριάς ζητάει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της πόλης μας. Ο Γιάννης από πού ψωνίζει ;;; Ας μιλήσουν τα couriers!!! Για λόγια και ιδέες.... πρώτοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος18/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος18/4/22

      Ο Γιάνης στηρίζει τα μαγαζιά του τόπου του, βάση τιμολογίου ΔΕΥΑΚ και ΔΕΗ.... Μηδαμινές αυξήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες Δημοτικές Αρχές

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος18/4/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/4/22

    Δεν κάνει απολύτως τίποτα και δεν καίει κανένα προφίλ, αυτό που βλέπετε ΕΙΝΑΙ το προφίλ του όπως αντίστοιχα αυτό είναι και το προφίλ όλων των υπολοίπων όπως μας έχουν συνηθίσει, της δασολόγου που ξέχασε από που ξεκίνησε, του ποπ κορν girl που άλλαξε κόμμα στα 37 και του νεογιάπη που δεν μπόρεσε να μπει Νομική με Πανελλήνιες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος19/4/22

    Από την Θεσσαλονίκη. Τι έκανε τόσες μέρες.... δουλειές ή ψώνια στα εμπορικά;;; Ετοιμάζεται για νέα εμφάνιση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος19/4/22

    Ο Κεπαπτσόγλου φωτογραφία με τον Πέτσα ο άλλος στην Τούμπα... Τι επίπεδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος19/4/22

      Άσε να σκάσει είναι ο Κέπα με το ξεπούλημα του Νταμαριου...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος19/4/22

      Αυτό δεν λέει τίποτα. Και ο Ζήσης ξεσκίζετε στα σελφι με υπουργούς. Βγήκε τίποτα για τον νομό;
      Εντάξει, ο Κεπα φέρνει ρυπογόνα αθλήματα. Κάτι είναι και αυτό.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος21/4/22

      Περισσότερες φωτογραφίες βγαίνει ο Βουλευτής ή οι Δημοτικοί Άρχοντες...;;;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος21/4/22

      Φυσικά ο Ζήσης, είναι λίγο πιό κάτω από την Τούνη.

      Διαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ