11.4.22

Πρόσωπα 2021 [7]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα | Νώντας Τσίγκας
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108


Νώντας Τσίγκας  

ο Νώντας και ο Ίων του Βογατσικού



[+] Ο ιατρός, μεγάλος φίλος και συνεργάτης της ΟΔΟΥ, καταγόμενος ο ίδιος από το Βογατσικό, αν και γεννήθηκε στην Αθήνα όπως ακριβώς και ο Ίων Δραγούμης, επιμελητής του βιβλίου "Ίων Δραγούμης, τα κρυμμένα ημερολόγια, Οκτώβριος 1912 - Αύγουστος 1913", που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Πατάκη, με εισαγωγικό πρόλογο του Φιλίππου Δραγούμη, τάραξε τα νερά. 

Στην Καστοριά βέβαια τα λιμνάζοντα νερά της πόλης δεν είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούν την σοβαρή τομή στην ανάλυση της εξέχουσας αυτής προσωπικότητας με καταγωγή από το Βογατσικό επίσης. Η ενασχόληση της πλειοψηφίας με τα τοπικά ιστορικά πρόσωπα είναι περιστασιακή, αποσπασματική και συνήθως επιδερμική. Παρά ταύτα, υπάρχουν πολλοί αναγνώστες της ΟΔΟΥ που αντιλήφθηκαν ότι το νέο βιβλίο-μελέτη του κ. Νώντα Τσίγκα αποτελεί σημαντικό έργο. Έγινε δεκτό από την κοινότητα του δημόσιου λόγου, της ιστορίας και της γραμματείας ως κάτι πολύ ιδιαίτερο και σημαντικό, προκαλώντας πολύ θετικές κριτικές. 

Είναι που ο Ίων Δαγούμης δεν ήταν ένας κλασσικός Έλληνας. Για την ακρίβεια κανείς δεν γνωρίζει ακόμη ποιος ήταν τελικώς ο Ιων Δραγούμης. Και κανείς δεν μπορεί να τον περιγράψει. Καταγράφτηκε ως ονειροπόλος υπερπατριώτης, σχεδόν εθνικιστής. Ένας ιδιότυπος όμως εθνικιστής που υπήρξε σύμβολο του αντιβενιζελισμού κατά τον Εθνικό Διχασμό με τραγική κατάληξη την εν ψυχρώ εκτέλεση του στους δρόμους της Αθήνας στις 20 Ιουλίου 1920. Στις εποχές που προδιέγραφαν τα λάθη που οδήγησαν στην Μικρασιατική Καταστροφή. Η αλήθεια είναι ότι η δολοφονία του επιτάχυνε την κρίση που σοβούσε. 

Αλήθεια μοιάζει να είναι επίσης ότι ο Ίων Δραγούμης δεν ήταν μόνο οραματιστής πολιτικός, δημοτικιστής και χαρισματικός συγγραφέας. Αλλά κατ’ ουσία ιδρυτής του δικού συστήματος και μιας κοσμοθεωρίας. Η σχέση του με την Μαρίκα Κοτοπούλη ο τολμηρός αντιβενιζελισμός του, τον έκαναν απλά τον εαυτό του, ένα μεγάλο αιρετικό και οπωσδήποτε εκκεντρικό. Για την ακρίβεια ήταν ένα κομμάτι μόνο του εαυτού του, που μοιάζει με ένα παζλ. 

Η νέα έκδοση «Ιων Δραγούμης: Τα «κρυμμένα» ημερολόγια, Οκτώβριος 1912 – Αύγουστος 1913» σε εισαγωγή-επιμέλεια-σχόλια του Νώντα Τσίγκα επιχειρεί να προσεγγίσει και να παρουσιάσει τον μεγάλο Έλληνα από το Βογατσικό σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα την περίοδο των Βαλκανικών Πολέμων. Αν και είχαν κυκλοφορήσει ημερολόγια του Ι. Δραγούμη, έλειπε αυτή συγκεκριμένη, κρισιμότατη και ταραχώδης περίοδος. 

Όπως γράφει χαρακτηριστικά ο Μάρκος Φ. Δραγούμης: «Ο Νώντας γνωρίζει τον Ίωνα όσο κανένας άλλος και τον αντιμετωπίζει με μεγάλη αγάπη. Τα σκαμπανεβάσματα στις ψυχικές διαθέσεις και πεποιθήσεις του Ίωνα, είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του. Αυτό ενοχλεί πολλούς, καθώς τους εμποδίζει να τον κατατάξουν σε μία συγκεκριμένη κατηγορία, αν κι αυτό έχει γίνει εντελώς αυθαίρετα και αψυχολόγητα από κάποιους υπερεθνικιστικούς κύκλους. Ο Ίων έγραφε στα Τετράδιά του για τον εαυτό του, όχι για να γίνουν αυτά κοινό ανάγνωσμα. Αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήταν πιο προσεκτικός. Εξ άλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι άλλος ήταν ο Ίων του 1902, άλλος του 1912 κι άλλος του 1920, στις παραμονές της δολοφονίας του». Και το φως που ρίχνει ο Νώντας Τσίγκας σε όλα αυτά δικαιολογούν πλήρως την επιλογή του συγγραφέα στα πρόσωπα του 2021.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108.

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος11/4/22

    Το Βογατσικό πέραν του Ίων Δραγούμη έχει και Ζήση Τζηκαλαγια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/4/22

      Και Αγνή Κανδύλη.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/4/22

      Με πόπ κόρν ή άνευ.....;;!!

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος12/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος12/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος12/4/22

      Τώρα τι συνγκρίνετε και εσείς, έναν μεγάλο άνδρα με ψευδοσελέμπριτις [....]

      Διαγραφή
    6. Ανώνυμος12/4/22

      Σωστός ξέχασες την Αγνή....

      Διαγραφή
    7. Ανώνυμος12/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    8. Ανώνυμος12/4/22

      ψευδοσελέμπριτις στον πληθυντικό.
      Δεν καταλαβαίνω όμως γιατί [....]

      Διαγραφή
    9. Ανώνυμος12/4/22

      Με σημαία ΠΑΣΟΚ στο ένα χέρι και Νέας Δημοκρατίας στο άλλο χέρι...

      Διαγραφή
    10. Ανώνυμος12/4/22

      Όπου μυρίζει 🍿🍿🍿 τρέχει σαν το 🐕🐕🐕🐕.... Αυτή τη φορά θα τη δείτε με το Σύριζα...

      Διαγραφή
    11. Ανώνυμος13/4/22

      Ο Τσίπρας έχει αδυναμία σε χαζοβιόληδα και ξανθοβαμένα όντα

      Διαγραφή
  2. Αμφιβάλλω αν οι τοπικοί μας άρχοντες γνωρίζουν κάτι, τα πιο βασικά έστω, για το Δραγούμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος12/4/22

      Ξέρουν για τη Ρούλα Πισπιριγκου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος12/4/22

      Θαυμάζουν και τον Άδωνη

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος13/2/23

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ