![]() |
ΟΔΟΣ 25.4.2024 | 1222 |
Και έφθασε η Άνοιξη του 2024 και η ιστορία κύλησε ως τις ημέρες αυτές τις προεόρτιες. Δηλαδή στο τέλος της Τεσσαρακοστής και ολοταχώς στην Μεγάλη Εβδομάδα σε μια νέα προεκλογική περίοδο που ήδη ξεκινά.
ΗΤΑΝ ΕΠΤΑ ολόκληρους μήνες προηγουμένως κάπου τον Οκτώβριο του 2023 –και πάντως αρκετούς μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου που ανέδειξαν και πάλι στην κυβέρνηση την Νέα Δημοκρατία με το περιβόητο 41%. Και γι αυτό η κυρία Μαρία Αντωνίου, βουλευτής της μονοεδρικής πλέον Καστοριάς με την Νέα Δημοκρατία που εξελέγη υπό τις γνωστές συνθήκες αλληλοϋπονόμευσης στα εσωκομματικά, πρόεδρος (επιπλέον) της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, έμοιαζε να απολαμβάνει την καλύτερη περίοδο της πολιτικής της εξέλιξης, μόνο λίγο πριν ξεκινήσει τις διαδρομές της ανά την υφήλιο. Εν όψει βεβαίως των κοινοβουλευτικών της αποστολών.
Εκείνες ακριβώς τις ημέρες γινόταν γνωστό ότι παραχώρησε, ενθάδε, την πρώτη της συνέντευξη τύπου με την ιδιότητα της προέδρου της Επιτροπής Ισότητας Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής. Όταν και μεταξύ... άλλων στην ίδια συνέντευξη, παρουσίασε και σχολίασε τις συνταρακτικές εξελίξεις που υπήρχαν για το Φράγμα Νεστορίου.
![]() |
ΟΔΟΣ 25.4.2024 | 1222 | σ.3 |
Πιο συγκεκριμένα είχε τονίσει τότε, ότι είχαν πια «ξεπεραστεί» τα νομικά εμπόδια που έθετε η «ανάδοχος εταιρεία» του φράγματος, η οποία με τη σειρά της δεσμεύθηκε ότι αφού ολοκληρώσει τις προβλεπόμενες εργασίες που έχει αναλάβει, θα αποχωρούσε από το έργο και θα την διαδεχθεί η τρίτη κατά σειρά ανάδοχος εταιρεία. Κανείς δεν πολύ κατάλαβε τι ακριβώς εννοούσε η ίδια, και κανείς βεβαίως δεν ζήτησε συγκεκριμένες αναφορές και όχι εκθέσεις ιδεών.
Έτσι στην συνέχεια, η κυρία Μαρία Αντωνίου έσπευσε να διευκρινίσει με στόμφο πως αυτό σημαίνει ότι «ξεμπλοκάρονται» οι «αγκυλώσεις» που κρατούσαν το έργο καθηλωμένο επί τόσα χρόνια και θα προχωρήσει κανονικά η ολοκλήρωσή του. Στην γεμάτη αιχμές αυτή δήλωση, που προφανώς είχαν στο κάδρο τον προκάτοχο βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ζήση Τζηκαλάγια και δευτερευόντως την κυρία Ολυμπία Τελιγιορίδου, που μαζί της, πολιτικά, με κουκιά μετρημένα δεν είχε να διαμοιράσει και κάτι κανείς δεν αντέδρασε. Και κανείς δεν την ρώτησε για οτιδήποτε συγκεκριμένο.
Μιας και ο λόγος περί Νεστορίου, θα μπορούσε εξ άλλου κάποιος ίσως να ερμηνεύσει τα "ήξεις-αφήξεις" και τους χρησμούς σαν μια προσέγγιση πολιτικής ανάλυσης στον ίδιο τον Νεστόριο, και όχι στο γνωστό Φράγμα, τον μεγάλο ασθενή. Δηλαδή στον Νεστόριο που διετέλεσε αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως (428-431) και ήταν εισηγητής του Νεστοριανισμού. Εκείνος, προηγουμένως εκάρη μοναχός στην Αντιόχεια, χειροτονήθηκε πρεσβύτερος και απέκτησε μεγάλη φήμη, χάρη στην ευγλωττία και τη θεολογική του μόρφωση.
Μέχρι που οι χριστολογικές απόψεις του προκάλεσαν έριδα πάνω στο ζήτημα αν στον Χριστό ενοικούν δύο πρόσωπα (ο θεός Λόγος και ο άνθρωπος Ιησούς) ή αν στον Χριστό υπάρχει μόνο ένα πρόσωπο. Με τον Νεστόριο να κηρύττει ότι ο όρος «Θεοτόκος» δεν είναι σωστός, και ότι αντ’ αυτού θα πρέπει η Παναγία να αποκαλείται «Χριστοτόκος». Όμως στην περίπτωση της συνέντευξης της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, ήταν περίπου βέβαιο, ότι η ανάλυση δεν ήταν θεολογική και αναφερόταν στο φράγμα ή έμφραγμα του γνωστού σε όλους μας Νεστορίου. Στο τοπικό «ανατολικό ζήτημα».
Ακολούθως ο κατά κοινή ομολογία ήπιος χειμώνας 2023-2024 της Καστοριάς κύλησε ήσυχα. Με την βουλευτή Καστοριάς σε υψηλού επιπέδου παγκόσμιας εμβέλειας κοινοβουλευτικές αποστολές around the globe* να συμβάλλουν στην περιδίνηση των επιτυχιών της.
![]() |
ΟΔΟΣ 25.4.2024 | 1222 | σ.4 |
Ναι σωστά διαβάζει κάποιος: Η γούνα της Καστοριάς, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και πυλώνα της εθνικής οικονομίας (!) και της ανάπτυξης της περιοχής! Αυτό είναι που κατάλαβε, αυτό γνωρίζει και αυτό νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
* * *
«Για να εκλέγομαι, άρα αξίζω», θα σκέφτεται εύλογα η ίδια και καθένας που επανεκλέγεται. Όσο εύλογη είναι όμως και η κριτική που δεν αφορά στην πραγματικότητα το πρόσωπό της, αλλά το κυβερνητικό κόμμα για τις επιλογές και τα αποτελέσματα της εξουσίας που ασκεί. Προφανώς και τους ψηφοφόρους –και όχι μόνο αυτούς–της Νέας Δημοκρατίας για τις επιλογές και τις παθητικότητές τους. Στην εποχή που τα πάντα ρει, εδώ απλά αναπνέουν. Αργά παν.
Ώσπου πέρασαν οι μήνες, μιά με τα παγκόσμια fora, μιά με τις βασιλόπιτες και βεβαίως (άλλη μιά) με τους «αυτονόητους» λόγους για την στάση της σε θεσμικά και συμβολικά κρίσιμα νομοσχέδια που πέρασαν από το κοινοβούλιο. Και έφθασε η Άνοιξη του 2024 και η ιστορία κύλησε ως τις ημέρες αυτές τις προεόρτιες. Δηλαδή στο τέλος της Τεσσαρακοστής και ολοταχώς στην Μεγάλη Εβδομάδα σε μια νέα προεκλογική περίοδο που ήδη ξεκινά. Και είναι αυτή για τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.
Στις οποίες, όλα τα πολιτικά κόμματα με πρώτη και πιο χαρακτηριστική όμως την ίδια την Νέα Δημοκρατία, προσέρχονται με τα πλέον ευφάνταστα και αντιπαραγωγικά, μη πολιτικά –ειδικά στις νέες προσωπικότητες που περιλαμβάνουν– ψηφοδέλτια υποψηφίων. Με επιλογές κάτι απίθανων προσώπων που ρευστοποιούν την αναγνωρισιμότητά τους. Καθώς οι μηνιαίες απολαβές των ευρωβουλευτών προκαλούν ίλιγγο.
Ωστόσο δεν έγινε γνωστό για ποιο ακριβώς λόγο τα κόμματα επιβραβεύουν αυτά τα πρόσωπα. Με μια τόσο τιμητική αναγνώριση στις ικανότητές τους, παρέχοντάς τους το δικαίωμα να εκπροσωπούν κόμματα και Ελλάδα στο ναό της ευρωπαϊκής Δημοκρατίας. Ίσως ποτέ άλλοτε στο παρελθόν, τουλάχιστον σε κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία, τον ΣυΡιζΑ και το ΠαΣοΚ, δεν ήταν τόσο... πλουραλιστική η σύνθεση των ψηφοδελτίων τους. Που περιλαμβάνουν από έμπειρους ή και λιγότερο, από καταξιωμένους ευρωπαϊστές ως και υποψηφίους στα όρια του ευτελισμού της πολιτικής. Και πολλούς αντιεωρωπαϊστές.
![]() |
ΟΔΟΣ 25.4.2024 | 1222 | σ.5 |
Kατά κοινή ομολογία ο ήπιος χειμώνας 2023-2024 της Καστοριάς κύλησε ήσυχα. Με την βουλευτή Καστοριάς σε υψηλού επιπέδου παγκόσμιας εμβέλειας κοινοβουλευτικές αποστολές around the globe να συμβάλλουν στην περιδίνηση των επιτυχιών της.
* * *
Στο πλαίσιο αυτό, το πολιτικό γραφείο της κυρίας Μαρίας Αντωνίου, η οποία συγκαταλέγεται στην προεκλογική επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας για τις εκλογές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, κατά κάποιο τρόπο επανήλθε. Ενθάδε εννοείται. Ανήγγειλε μία ρύθμιση, την... τρίτη κατά σειρά, που επιλύει «ένα σημαντικό ζήτημα» για την Καστοριά.
Επιλύεται διότι, όπως ανακοινώθηκε σε συγκεκριμένο άρθρο σχεδίου νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ρυθμίζεται το ζήτημα της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο έργο του φράγματος Νεστορίου. Κάτι που προφανώς σημαίνει (ή μήπως όχι;) ότι εν τω μεταξύ, ολοκληρώθηκε το... Φράγμα του Νεστορίου –του κανονικού και όχι του ιδρυτή της θεολογικής αίρεσης. Και έτσι τώρα ρυθμίζεται και το... πασίγνωστο και ακανθώδες ζήτημα της άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Εκτός κι αν η προκαταβολική και πρόωση αυτή «ρύθμιση», που γίνεται πριν την ολοκλήρωση και παράδοση του δημόσιου έργου, μοιάζει με τα εγκαίνια του μετρό στη Θεσσαλονίκη επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα. Και είναι μια ακόμη ψηφίδα στα μεγάλα έργα σε... μακέτα.
Όπως τότε που η ίδια, ως υπεύθυνη του γραφείου του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, πόζαρε στα έργα για το φυσικό αέριο, λίγο πριν τον ανήφορο προς το Νοσοκομείο Καστοριάς. Ή εκτός κι αν η ρύθμιση κρύβει κάτι πιο "φωτογραφικό" και πιο "πολιτικό".
Όπως δε τονίσθηκε, η σχετική ρύθμιση είναι αποτέλεσμα μιας σειράς συντονισμένων ενεργειών της ίδιας της βουλευτή και συναντήσεων εργασίας με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη και με την αρμόδια υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, σε συνεργασία με τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Αμανατίδη. Η "δυναμική" ανακοίνωση δεν θα μπορούσε να μη περιλαμβάνει την διαβεβαίωση ότι «η επίλυση ζητημάτων που σχετίζονται με το έργο του φράγματος του Νεστορίου βρίσκονται ψηλά στις προτεραιότητές μου ως βουλευτή Καστοριάς, καθώς συμβάλλουν καθοριστικά στην αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής μου».
Ναι, η δήλωση αυτή είχε το κτητικό «μου». Αλλά και μια σημαντική αποκάλυψη ότι η πολιτική «του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει επίκεντρο τον πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, στον οποίο η ακριτική Καστοριά έχει το δικό της διακριτό ρόλο και μερίδιο, με μοναδικό κριτήριο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της, των συμπολιτών μου» (και πάλι με το κτητικό «μου» στο τέλος).
Το ποια ακριβώς είναι η υπόλοιπη πολυδιάστατη πολιτική, δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος να το μάθει ο «λαός» της Καστοριάς. Καθώς τις ίδιες ημέρες, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, με την συμμετοχή πέντε υπουργών και των αρμόδιων γενικών γραμματέων (σύνολο δέκα δηλαδή), για την «περαιτέρω» ενίσχυση του κλάδου της γουνοποιίας και την προσπάθεια ένταξης ακόμη περισσότερων επιχειρήσεων στα προγράμματα στήριξης. Δηλαδή κομματικής χορηγίας με αντισταθμιστικά οφέλη στην κάλπη.
![]() |
ΟΔΟΣ 25.4.2024 | 1222 | σ.6 |
Μιας και ο λόγος περί Νεστορίου, θα μπορούσε εξ άλλου κάποιος ίσως να ερμηνεύσει τα "ήξεις-αφήξεις" και τους χρησμούς σαν μια προσέγγιση πολιτικής ανάλυσης στον ίδιο τον Νεστόριο, και όχι στο γνωστό Φράγμα. Τον Νεστόριο του Νεστοριανισμού.
* * *
Ανακοινώθηκε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η υλοποίηση προγράμματος στήριξης, στο οποίο θα ενταχθούν επιπλέον 150 με 200 μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις γουνοποιίας, που δεν έχουν λάβει οικονομική ενίσχυση από προηγούμενα σχετικά προγράμματα. Να μη μείνει δηλαδή κανείς παραπονεμένος εν όψει ευρωεκλογών.
Τονίστηκε μάλιστα εμφατικά ότι (και αυτή) η δέσμευση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφής: «Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι στον κλάδο της γουνοποιίας μέχρις εξάντλησης των δημοσιονομικών περιθωρίων, καθώς αποτελεί –λέει– έναν από τους βασικούς πυλώνες (!) ανάπτυξης και ταυτόχρονα συνεισφέρει (!) σημαντικά στην τοπική και εθνική οικονομία»!
Ναι σωστά διαβάζει κάποιος: Η γούνα της Καστοριάς αποτελεί σημαντικό παράγοντα και πυλώνα της εθνικής οικονομίας (!) και της ανάπτυξης της περιοχής! Αυτό είναι που κατάλαβε, αυτό γνωρίζει και αυτό νομίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά τα αλλεπάλληλα, τρίτωσε το «καλό». Διότι ανακοινώθηκε ότι ο τόπος υποδέχθηκε, μέρες που είναι μετά Βαΐων και Κλάδων τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο της σήραγγας της Κλεισούρας, όπου «έκανε» αυτοψία και ενημερώθηκε για την πορεία εξέλιξης των εργασιών κατασκευής του έργου.
Η κατασκευή της σήραγγας της Κλεισούρας που εντάσσεται στον οδικό άξονα Καστοριάς-Πτολεμαΐδας, αποτελεί για την Νέα Δημοκρατία και στην μετά κ. Ζήση Τζηκαλάγια εποχή ένα «μεγαλόπνοο (!) έργο. Ένα όραμα (!) για όλη τη Δυτική Μακεδονία που αποτέλεσε πάγιο αίτημα (!) των κατοίκων της Καστοριάς και της Εορδαίας εδώ και δεκαετίες, και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς». «Επιβεβαιώθηκε ότι με την ολοκλήρωσή του θα ενώσει τρεις περιοχές (Καστοριά, Εορδαία, Αμύνταιο) και θα αποτελέσει εφαλτήριο (!!) περιφερειακής ανάπτυξης, μειώνοντας παράλληλα τις αποστάσεις και αυξάνοντας οδική ασφάλεια».
Και για να μη διαφύγει, επαναλήφθηκε «για μια ακόμη φορά, ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αποδεικνύουν έμπρακτα (!) το ενδιαφέρον τους για τις ακριτικές περιοχές, στρέφοντας την προσοχή τους σε εκείνες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σημαντικών έργων υποδομής, ώστε πράγματι να τονωθεί η κοινωνική συνοχή και να επιτευχθεί η περιφερειακή ανάπτυξη»!
Είναι έτσι αναπόφευκτοι οι συνειρμοί, στον Νεστόριο, στην οσία Σοφία της Κλεισούρας, στον προφήτη Ηλία των γουνοποιών. Συντονισμένοι και αυτοί.
Εν τω μεταξύ όλη αυτή η πανδαισία έργων (οργασμός καλύτερα) σταμάτησε κάπου εκεί. Οι φήμες ότι κάτι παραγγέλματα «Λάζαρε, δεύρο έξω», κάτι «Ωσαννά» και άλλα συναφή γνωστά από τα Άγια Πάθη, οφείλονται στις «συντονισμένες» συσκέψεις της βουλευτή Καστοριάς και βεβαίως το «αμέριστο προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού» ή ότι αποδίδονται στο διορατικό και οξυδερκές πολιτικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, προφανώς οφείλονται σε υπερβολή και δεν επαληθεύονται. Όχι για άλλο λόγο, αλλά είναι και που πλησιάζουν το «Σταύρωσον-σταύρωσον» και κάτι άλλα μη καταληπτά για τον Βαρραβά. Πριν την Ανάσταση και το Πάσχα.
(*) around the globe = σε όλον τον κόσμο
Φωτογραφίες του σημερινού φύλλου στις σελ. 1, 3, 4, 5, 6, 7, 11 και 17, λεπτομέρειες από την "Αποκαθήλωση" του Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν (1399 -1464) λάδι σε ξύλο βαλανιδιάς, 220 × 262 cm. Μουσείο Πράδο, Μαδρίτη.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 25 Απριλίου 2024, αρ. φύλλου 1222.
Σχετικά:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.