26.2.25

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς

«Μακεδονικός αγώνας: Τεκμήρια στο "σφυρί". Χιλιάδες φωτογραφικά ντοκουμέντα που αποτυπώνουν την ιστορία της Καστοριάς στο γύρισμα του 20ου αιώνα και στα ταραγμένα χρόνια του Μακεδονικού Αγώνα, όπως εικόνες Μακεδονομάχων και σκηνές της καθημερινής ζωής, βγαίνουν σε δημοπρασία», έγραψε μεταξύ άλλων η "Καθημερινή" στις 21 Φεβρουαρίου 2024. Την ίδια περίοδο πολλές εφημερίδες και ιστολόγια των Αθηνών, αναφέρθηκαν με αγωνία για την πορεία της δημοπρασίας και την κατάληξη των φωτογραφιών Παπάζογλου. Εκείνη την εποχή, δήμαρχος Καστοριάς και αντιδήμαρχος Πολιτισμού, επέστρεφαν από τους χορούς της Βουλγαρίας (φωτογραφία πιο κάτω). Σιγή μέχρι σήμερα επί του θέματος, από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πολιτισμού και κάθε αρμόδιο.


Η Καστοριά για να ξανά-αναπτυχθεί χρειάζεται πρώτα απ ‘όλα να καλλιεργηθεί πολιτιστικά και πολιτισμικά στο εσωτερικό της. Και όταν γίνεται μια τέτοια αναφορά, δεν πρέπει να λησμονείται η ανυπαρξία πνευματικού κέντρου εδώ και πολλά χρόνια. 


ΑΠΟ ΤΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ της πρώτης θητείας του δημοτικού συνδυασμού "Ώρα για δουλειά" με επικεφαλής τον κ. Ι. Κορεντσίδη, μεγάλη βαρύτητα δόθηκε στο κομμάτι του τουρισμού. Και μαζί με αυτήν, δαπανήθηκαν αρκετές χιλιάδες ευρώ προς αυτόν τον σκοπό. Είτε ακολουθώντας την πεπατημένη πρακτική προηγούμενων δημοτικών αρχών διαθέτοντας ως τα μεγέθη της σπατάλης, δημόσιο χρήμα (αγοράζοντας κυρίως τηλεοπτικό χρόνο) με αποκορύφωμα την χειμερινή περίοδο και δη κατά το τριήμερο του καστοριανού καρναβαλιού.

Με σκοπό βεβαίως-βεβαίως την προσέλκυση επισκεπτών έστω και την ύστατη στιγμή. Η εντύπωση δε που έδιναν (και συνεχίζουν να δίνουν) όσοι από τους αιρετούς φιλοξενούνταν στους τηλεοπτικούς δέκτες ήταν κατά την άποψή μου, κάτι παραπάνω από αποκαρδιωτική. Όπως αυτή προέκυπτε μέσω των δηλώσεών τους και την εντύπωση απεγνωσμένης παράκλησης για λίγους τουρίστες. Που κατά τα άλλα, αν και εφόσον έπειθαν ορισμένους από τους τηλεθεατές, εκείνοι θα βίωναν κάτι το... πρωτόγνωρο και μοναδικό.

Μάλιστα, η ολιγοήμερη παρουσία των επισκεπτών λίγο αργότερα της αποχώρησής τους, «εργαλειοποιούνταν» από τα στελέχη της δημοτικής αρχής για εσωκαστρική κατανάλωση μέσω των αρκετών φιλοδημοτικών ΜΜΕ. Τα οποία αν δεν αναδημοσίευαν τα δημοτικά δελτία τύπου μέσω των οποίων αυτοσαρκαζόταν η δημοτική αρχή για τα αποτελέσματα των ασκούμενων τουριστικών πολιτικών, αναλάμβαναν ρόλο τα συγκεκριμένα μέσω διθυραμβικών σχολίων λιγοστών γραμμών.

Ακόμα και την στιγμή που οι περισσότεροι δημότες διαπίστωναν κάτι το τελείως διαφορετικό από αυτό που προσπαθούσαν να πλασάρουν ως "τουριστική άνθηση". Άσε δε, που η πλειοψηφία των συμπράξεων δημοτικής αρχής και ορισμένων ΜΜΕ όλων των μορφών, γινόταν με όρους επιβολής και επιβουλίας. Κυρίως μέσω των τοπικών ιστοσελίδων "ενημέρωσης". 

Και όποιος τολμούσε να αμφισβητήσει τον ακμάζοντα τουρισμό της πόλης, τότε αναλάμβαναν δράση τα φιλοδημοτικά προφίλ και τα γνωστά τρολς. Υπήρξαν βέβαια και αρκετές περιπτώσεις δημοτών οι οποίοι αποκλείστηκαν από τους επίσημους δημοτικούς λογαριασμούς σε γνωστή πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης επειδή «τόλμησαν» να εκφράσουν την άποψη τους κόσμια αλλά δυστυχώς για εκείνους ήταν αντίθετη στα όσα υποστήριζε η δημοτική αρχή. Πάντα κατά την γνώμη μου φυσικά – ευτυχώς που επιτρέπεται ακόμη. 

Με την πάροδο των ετών και κυρίως στο δεύτερο μισό της πρώτης θητείας της "Ώρας για δουλειά" επινοήθηκαν, νέοι τρόποι άφθονης διάθεσης, δηλαδή σπατάλης, δημοτικών χρημάτων που θα συνέβαλαν προς τον τουριστικό "καλπασμό" της πόλης. Μέσω αφίξεων δεκάδων αρθρογράφων σε τουριστικά sites με σκοπό και πάλι την διαφήμιση της ήδη πολυδιαφημισμένης Καστοριάς. 

Με το αζημίωτο φυσικά. Καθώς τα έξοδα μετακίνησης, γευμάτων και διαμονής τα αναλάμβανε εξ ολοκλήρου ο Δήμος Καστοριάς τα οποία μάλιστα, δεν ήταν καθόλου ευκαταφρόνητα. Αρκεί να αναζητήσει κανείς τις συγκεκριμένες δημοτικές δαπάνες στην Διαύγεια και θα αποκτήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα.

Εν συνεχεία ακολουθήθηκε από την δημοτική αρχή, μια επιπλέον τακτική. Η συμμετοχή της σε διάφορες εκθέσεις τουρισμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Με σκοπό φυσικά την διαφήμιση της τουριστικής Καστροκομοπολιτείας και όσων αυτή μπορεί να προσφέρει (;) στους υποψήφιους επισκέπτες. Βέβαια, στο όνομα του "χτισίματος τουριστικού brandname" για την πόλη της Καστοριάς, δεν πρέπει να λησμονηθεί το πολυσυζητημένο logo με το πεσμένο ανάσκελα "Κ" και όσα χρήματα δαπανήθηκαν για αυτό.

Όπως επίσης και διάφορες υπερβολές που έχουν ειπωθεί από επίσημα χείλη περί… «δεύτερης Κωνσταντινούπολης» προς ανάδειξη του πλούσιου βυζαντινού της παρελθόντος. Αλλά και πολλούς άλλους καθ’ υπερβολήν μπακαλιάρους (πέρα της λίμνης Κόμο) οι οποίοι για την οικονομία της συζήτησης κρίνεται σκόπιμο να μην αναφερθούν.

Απλά θα πρέπει να γνωρίζουν όσοι διαχειρίζονται τις τύχες της Καστοριάς (και του τουρισμού της) πως κάθε επίκληση υπερβολής, φέρνει συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα από τα επιθυμητά, κυρίως στο κοινό που απευθύνονται. Υποβαθμίζοντας ταυτόχρονα τον αστικό πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο. «Εκτός και αν αυτός είναι ο τελικός σκοπός τους» υποστήριξαν ορισμένοι κακεντρεχείς από τους οποίους σαφώς και διαχωρίζω την θέση μου.



Χορεύοντας μπροστά από το κατάστημα αφορολόγητων ειδών του Προμαχώνα, στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, καθ’ οδόν για τα "Σούρβα" Βουλγαρίας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ιωάννης Κορεντσίδης μαζί με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ευάγγελο Εγγλέζο. 


Μηδαμινά αντανακλαστικά επέδειξε η δημοτική αρχή για την διάσωση των φωτογραφιών ντοκουμέντων του Λεωνίδα Παπάζογλου, ενώ η πόλη της Καστοριάς έχει ανάγκη από τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες. Και όχι από την επίσημη εκπροσώπησή της σε Σούρβα, Μούρβα και Τακαμούρα. Ούτε από event τσιπουρογευσίας.


* * *

Όλα αυτά φυσικά αναφέρθηκαν με αφορμή ακόμη μια παρουσία σε τουριστική έκθεση. Αυτήν την φορά στην Κύπρο. Τα αποτελέσματα της οποίας φυσικά και ήταν θετικά (πώς θα μπορούσαν να μην είναι;) σύμφωνα με όσα έσπευσαν να δηλώσουν τα δημοτικά στελέχη που πλαισίωσαν το επιτελείο που επισκέφτηκε την συγκεκριμένη έκθεση. «Μάλλον θα πρέπει να εφοδιαστούμε με ικανές ποσότητες χαλλουμιού και άλλων κυπριακών εδεσμάτων για να ικανοποιήσουμε τις ορδές των Κυπρίων τουριστών» σημείωσαν σκωπτκά ορισμένοι με τους οποίους όπως φαντάζομαι θα συμφωνούν και οι εμπλεκόμενοι.

Η Καστοριά για να ξανά-αναπτυχθεί χρειάζεται πρώτα απ‘ όλα να καλλιεργηθεί πολιτιστικά και πολιτισμικά στο εσωτερικό της. Και όταν γίνεται μια τέτοια αναφορά, δεν πρέπει να λησμονείται η ανυπαρξία πνευματικού κέντρου εδώ και πολλά χρόνια αλλά και η αναγγελία οικοδόμησής του από τον νυν δήμαρχο Καστοριάς κ. Κορεντσίδη. Όπως επίσης και τα μηδαμινά αντανακλαστικά που επέδειξε η δημοτική αρχή για την διάσωση του φωτογραφικού υλικού του Λεωνίδα Παπάζογλου.

Που κάποιους μήνες μετά την δημοσιοποίηση της συγκεκριμένης υπόθεσης, δεν υπάρχει η παραμικρή ενημέρωση σε ποιο στάδιο βρίσκεται. Εκτός και αν η συγκεκριμένη υπόθεση δεν θεωρείται πως εντάσσεται στα πλαίσια διάσωσης της τοπικής κληρονομιάς και καταλήξει τελικά στα χέρια ανθρώπων. Που κανείς δεν θα μπορεί να προβλέψει τον τρόπο με τον οποίο αυτό το υλικό θα χρησιμοποιηθεί στο μέλλον. Ενδεχομένως ακόμη και προπαγανδιστικά. Ή για παράδειγμα αν τελικά καταλήξει όπως συμβαίνει αρκετές φορές στο παρελθόν σε κάποια εκκλησία ή μονή. Και που σε αυτήν την περίπτωση, τα αποτελέσματα δεν είναι πολύ ενθαρρυντικά όσο αφορά την ασφαλή διατήρησή τους.

Η πόλη της Καστοριάς λοιπόν, δείχνει να έχει ανάγκη από τέτοιου είδους δράσεις και πρωτοβουλίες. Και όχι από την επίσημη εκπροσώπησή της σε Σούρβα, Μούρβα και Τακαμούρα. Ούτε φαίνεται να έχει άμεση ανάγκη προσέλκυσης επισκεπτών με αφορμή κάποιο event τσιπουρογευσίας που διοργανώνουν για τον χαβαλέ τους (εκείνοι αυτοπροσδιορίζονται ως χαβαλετζήδες, δεν αναφέρεται αυθαίρετα) πολλοί από τους τοπικούς ερασιτέχνες οινοαποστάξεων. Και μάλιστα αυτό το γεγονός να διαφημίζεται από την Αντιδημαρχία Τουρισμού και Πολιτισμού ως το μείζον τουριστικό κίνητρο μέσω της κρατικής τηλεόρασης.


*  *  *
«Με ένα σφηνάκι τσίπουρο το πρωί περνάνε όλα. Έχουμε την χαρά να διοργανώνουμε στην πανέμορφη Καστοριά μας, το 6ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γευσιγνωσίας Τσίπουρου, ο Δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με τους Χαβαλέδες Ερασιτέχνες Τσιπουροπαραγωγούς Καστοριανούς, θα κάτσουμε όλη μέρα σήμερα και αύριο, γιατί το τσίπουρο ενώνει». 
Ε. Εγγλέζος
αντιδήμαρχος Πολιτισμού Καστοριάς στην ΕΡΤ3, 16.3.2024

*  *  *


Και μιας που ο λόγος έγινε για την υπόθεση δημοπρασίας του φωτογραφικού υλικού του Λεωνίδα Παπάζογλου και τις άγνωστες πτυχές γύρω από την συγκεκριμένη υπόθεση που παραμένει αρκετά σοβαρή, άραγε, η βουλευτής Καστοριάς κυρία Μαρία Αντωνίου έπραξε τα δέοντα πολιτικά ώστε να διασωθεί το συγκεκριμένο υλικό; Πόσο δε, έκανε τις απαραίτητες πολιτικές προσπάθειες ώστε να διασφαλιστεί με οποιονδήποτε τρόπο η παραμονή του στην πόλη της Καστοριάς; «Χαμπάρι ο Τρύφωνας» σημείωσαν πολλοί εκ των αγωνιωδών πολιτών από τους οποίους δεν θα μπορούσα παρά να συμφωνήσω μαζί τους.

Τέτοιου είδους ζητήματα, εκ του μη αποτελέσματος, φαίνεται πως είναι δευτερευούσης σημασίας για την ίδια. Ιδίως τώρα –με την πολιτική έννοια του χρόνου– που η ίδια και το κόμμα της βρέθηκαν πολιτικά εκτεθειμένοι σχετικά με το ζήτημα της ίδρυσης της Σχολής Αστυφυλάκων στο κτήριο της ΕΔηΚα. Ζήτημα που προέκυψε όπως ενημερώθηκε το τοπικό ακροατήριο, όχι από την ίδια που φέρει το μέγιστο αξίωμα στον νομό ως όφειλε να πράξει και να διεκδικεί για τον τόπο της. Αλλά από τον δημοτικό σύμβουλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης προερχόμενο από τον συνδυασμό «Αλλαγή με στρατηγική» κ. Θωμά Αναστασίου.

Ο οποίος κατά την τοποθέτησή του σε δημοτικό συμβούλιο προηγούμενων ημερών, έθεσε προς συζήτηση το συγκεκριμένο ζήτημα όπως αυτό προέκυψε μετά από επαφές του ίδιου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδη. Και οποιοσδήποτε μπορεί να αντιληφθεί το μέγεθος του πολιτικού πλήγματος που δέχτηκε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντωνίου από έναν δημοτικό σύμβουλο και παλαιό πολιτευτή του ΠαΣοΚ, μέσα από την διαμορφωθείσα κατάσταση. 

«Επειδή οι ημέρες και τα βουλευτικά έργα της κυρίας Αντωνίου είναι λίγο-πολύ γνωστά όσο αφορά την εμπλοκή της στην τότε ίδρυση της Αρχιτεκτονικής Σχολής στην Καστοριά και την ατυχή κατάληξή της, μήπως θα ήταν καλύτερο να αποστασιοποιηθεί από την συγκεκριμένη προοπτική ίδρυσης μιας νέας σχολής στην Καστοριά;» διερωτήθηκαν ορισμένοι από τους οποίους σαφώς και δεν θα διαχώριζα την θέση μου. 

Καθώς στην περίπτωση που καταγραφεί ακόμη μία αποτυχία ίδρυσης σχολής στο πολιτικό της ενεργητικό, τότε μπορεί να κάνει λόγο κανείς για μοναδικό καταγεγραμμένο αρνητικό ρεκόρ. Και εδώ που τα λέμε, καθόλου μπράβο (της). Πάντα κατά την γνώμη μου φυσικά – ευτυχώς που επιτρέπεται ακόμη. 

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Μαΐου 2024, αρ. φύλλου 1223.


Σχετικά: 


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/2/25

    "Με ένα σφηνάκι τσίπουρο ΤΟ ΠΡΩΙ (!!!!!!!!) περνάνε όλα", είπε.....
    .......ξεπέρασε και τους Ρώσους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/2/25

      Ας προσέχει το συκώτι του, όποιος το λέει αυτό!!!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος28/2/25

    "θα κάτσουμε όλη μέρα σήμερα και αύριο," είπε ο άχρηστος κανακαρης. Ωραία, του κόβουμε τον μισθό για τέσσερις μέρες του πότη. Δύο που τα πίνει και άλλες δύο για να ξεμεθυσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος28/2/25

    Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρωτάθλημα χασισογνωσιας για πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος28/2/25

    Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πρωτάθλημα χασισογνωσιας για πότε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ