1.2.08

ΟΔΟΣ: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς: κάτι κινείται.

Η περίπτωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς, σε σχέση με τις αποδόσεις των δημοτικών δραστηριοτήτων, είναι από αυτές που σίγουρα παρουσιάζουν αξιοσημείωτο ενδιαφέρον. Από τις πρώτες κινήσεις της υπεύθυνης δημοτικής συμβούλου που από την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής του κ. Ιωάννη Τσαμίση ορίστηκε να είναι η σύμβουλος της πλειοψηφίας κ. Ειρήνη Γεωργοσοπούλου - Μισκία, φάνηκε ότι στις προθέσεις της ήταν ο εμπλουτισμός των δραστηριοτήτων της. Με σκοπό να πάψει να είναι απλώς ένα στατικό δανειστήριο - αναγνωστήριο βιβλίων, αναπτύχθηκαν με ικανοποιητικούς ρυθμούς πολύπλευρες δραστηριότητες, ώστε να εκσυγχρονιστεί η λειτουργία της βιβλιοθήκης στα σημερινά δεδομένα με την έκρηξη των επιτευγμάτων της τεχνολογίας και να ανταποκριθεί στις ανάγκες των σημερινών νέων, αλλά και να επεκταθεί σε δράσεις γενικότερης πνευματικής καλλιέργειας, μόρφωσης και παιδείας που απευθύνθηκαν σε ευρύτερο κοινό. Είναι η πρώτη φορά, ύστερα από πολλές δεκαετίες, που είναι σαφές ότι κάτι κινείται ολοένα και πιο αισθητά στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, προσφέροντας παρηγορητικό αναπλήρωμα στην δημοτική πνευματική αδράνεια και απονεύρωση.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

-Πρόσφατα, στα πλαίσια του επιχειρησιακού προγράμματος «Κοινωνία της πληροφορίας» του 3ου Κοινοτικού Πλασίου Στήριξης, εντάχθηκε η δημιουργία και λειτουργία Δημόσιου Κέντρου Πληροφόρησης στην Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς, το οποίο έχει σαν στόχο την δημιουργία περιβάλλοντος το οποίο θα βοηθήσει το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους και τις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις στην εξοικείωσή τους με τις νέες τεχνολογίες και γενικότερα με την κοινωνία της πληροφορίας, την «δια βίου εκπαίδευση», και στην εκπαίδευση άντλησης πληροφοριών από κάθε μέσο, στην δημιουργία και εκπαίδευση χρηστών στις ευρύτερες υπηρεσίες βιβλιοθηκών, στην σύνδεση της τοπικής κοινωνίας με τα ηλεκτρονικά κέντρα πληροφόρησης, καθώς και στην αύξηση της χρήσης της βιβλιοθήκης και των υπηρεσιών πληροφόρησης.

Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης έχει αναπτυχθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο της βιβλιοθήκης και προσφέρει τέσσερεις θέσεις πολυμεσικών ηλεκτρονικών υπολογιστών και δύο για άτομα με ειδικές ανάγκες, δωρεάν σύνδεση στο ίντερνετ, ικανοποιητικό αριθμό εκπαιδευτικών και επιμορφωτικών cd-rom και dvd, δυνατότητα πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς καταλόγους βιβλιοθηκών και σε πολλές άλλες χρήσιμες βάσεις δεδομένων, ελληνικές και διεθνής.
Το Δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς αποτελεί τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προσφέρει στο κοινό την δυνατότητα ελεύθερης πρόσβασης στο διαδίκτυο και μέσω αυτού την προσέγγιση πλήθους πληροφοριών και βάσεων δεδομένων.

-Στο πλαίσιο του μορφωτικού και πολιτιστικού ρόλου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς, τον περασμένο Μάρτιο πραγματοποίησε επίσκεψη στο ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας, για την παράσταση του Αριστοφάνη «Οι Όρνιθες», ειδικά διασκευασμένη για παιδιά. Δόθηκε έτσι η δυνατότητα σε πολλά παιδιά της Καστοριάς και χρήστες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, να παρακολουθήσουν μία θεατρική παράσταση αξιώσεων.

-Η Δημοτική Βιβλιοθήκη παρουσίασε το βιβλίο του καθηγητή φυσικής κ. Ναούμ Γκόσδα «Δομή και λειτουργία του σύμπαντος» σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς την περασμένη Άνοιξη. Επρόκειτο για το έκτο κατά σειρά βιβλίο που έχει συγγράψει ο καστοριανός φυσικός, που αναφέρεται στην θεωρία του «ψηφιδωτού όντος». Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο καθηγητής «η θεωρία είναι εντυπωσιακή κατά το ότι απλοποιεί πάρα πολύ το μέγα αυτό μυστήριο που υπάρχει μπροστά από τον άνθρωπο: το σύμπαν, καταλήγει ότι αυτή η τεράστια πολυπλοκότητα που έχει ολόκληρο το σύμπαν δεν είναι τίποτε άλλο παρά μία μόνο πραγματικότητα. Η πραγματικότητα του δυναμικού χώρου, ο οποίος περιέχει δυνάμεις και τις οφείλει αυτές στην δομή του».
Η θεωρία του κ. Ν. Γκόσδα, προσπαθεί να αποδείξει διάφορα φαινόμενα και νόμους τα οποία δεν έχουν αποδειχθεί μέχρι σήμερα στην φυσική. Οι απόψεις του έχουν δημοσιευθεί σε ξένα περιοδικά, ενώ ο ίδιος λαμβάνει μέρος σε πανελλήνια και διεθνή συνέδρια φυσικής. Το βιβλίο στο κοινό, παρουσίασε στις 18 Μαρτίου 2007 ο καθηγητής ιατρικής ΑΠΘ κ. Χ.ρυσόστομος Τζημάκας.

-Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καστοριάς στην προσπάθειά της να φέρει πιο κοντά τους αναγνώστες της στην βιβλιοθήκη και να γνωρίσουν αξιόλογους συγγραφείς, πραγματοποίησε στις 27 Απριλίου 2007 εκδήλωση γνωριμίας με την συγγραφέα Ελένη Χωρεάνθη, ενώ στις 4 Μαΐου στο χώρο του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς πραγματοποίησε εκδήλωση με την συγγραφέα παιδικών βιβλίων κ. Τούλα Τίγκα, καθώς και έκθεση βιβλίου με συμμετοχή των βιβλιοπωλείων της Καστοριάς και παρουσιάστηκε ένα εκπαιδευτικό δρώμενο από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης του Δήμου Καστοριάς. Τέλος στις 16 Μαΐου 2007 η συγγραφέας Ελένη Δικαίου επισκέφθηκε την βιβλιοθήκη με αφορμή το βιβλίο της «Μου μαθαίνετε να χαμογελάω, σας παρακαλώ», το οποίο συμπυκνώνει τις αναζητήσεις της, τον τρόπο που βλέπει τους νέους, αλλά και την πρότασή της για το πώς μπορούν να σταθούν και ν’ αντιμετωπίσουν την ζωή και το μέλλον τους. Το βιβλίο αυτό αγαπήθηκε και διαβάστηκε τόσο πολύ, που θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικό βιβλία για νέους, που εκδόθηκαν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα.

-Στις 11 Ιουνίου 2007 πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Οι φοβίες των παιδιών». Η ημερίδα έγινε στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς με ομιλίες της συγγραφέως-εικονογράφου κ. Λιάνας Δενεζάκη και της πάιδοψυχολόγου κ. Α. Ρήμου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε δρώμενο εικαστικού χαρακτήρα με την συγγραφέα και τα παιδιά, δραματοποίηση ενός έργου της Δανεζάκη από τα παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Δήμου Καστοριάς, έκθεση και δραστηριότητες ζωγραφικής και εκπαιδευτικό παιχνίδι.

-Στις 5 Σεπτεμβρίου 2007 στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς πραγματοποίησε εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση του προγράμματος «Ανάπτυξη γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας» με εισηγητή το στέλεχος της διαχειριστικής αρχής του ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας κ. Χρήστου Καραντίνου.

-Στις 3 Νοεμβρίου 2007 στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Ευρωπαϊκό έτος ίσων ευκαιριών για όλους –Η θέση της γυναίκας στην εργασία και την κοινωνία». Στην επιτυχημένη εκδήλωση παρέστησαν: η αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής της Ν.Δ. κα Κράτσα Ρόδη, η κα Α. Βαβουγιού, επιστημονική συνεργάτης και εκπρόσωπος της ευρωβουλευτή ΠαΣοΚ κας Ε. Τζαμπάζη, η κα Σ. Καλαντίδου, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης ΚΚΕ, η κα Α. Πασχαλίδου, βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης ΣΥΡΙΖΑ, η κα Β. Μπουζάλη, βουλευτής Ν.Δ. Καστοριάς, η κα Π. Σουρμαΐδου, αντιπρόεδρος του κέντρου «Εργάνη», η κα Ά. Νανοπούλου, πρόεδρος του εποπτικού συμβουίου ΚΕΔΚΕ, αντιπρόεδρος της πανελλήνιας επιτροπής Ισότητας κ.ά. Όλες με τις εισηγήσεις τους αναφέρθηκαν στην παρουσίαση της γυναίκας στην εργασία και στην κοινωνία, στις στρατηγικές και πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίες έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

-Μόλις την περασμένη Κυριακή στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου Καστοριάς, έγινε η παρουσίαση του δίτομου βιβλίου του κ. Μελά Γιαννιώτη με τίτλο «Αλειφούσης της Πόλεως» (διασωζόμενη αρχαιομακεδονική επιγραφή στην μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σισανίου Δυτ. Μακεδονίας).

-Τέλος, οι δύο Ομάδες Ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καστοριάς (συντονιστές στην μία ομάδα είναι ο συγγραφέας κ. Ηλίας Παπαμόσχος, και στην άλλη η υπεύθυνη της βιβλιοθήκης κ. Κατερίνα Νικολάου) συμπλήρωσαν έναν χρόνο επιτυχημένης πορείας.
Είναι σαφές ότι κάτι κινείται ολοένα και πιο αισθητά στον χώρο της Δημοτικής Βιβιλιοθήκης.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 24.1.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ