1.2.08

ΙΩΑΝΝΑΣ ΛΟΥΛΑΚΗ: Χάριν της φιλαναγνωσίας

Έκθεση βιβλίου, παιδικού και εφηβικού διοργανώνει το Ε.ΚΕ.ΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου) στο κλεινόν άστυ στις αρχές του άλλου μήνα. (Συνειρμός: «Η παιδική και νεανική λογοτεχνία, το μαγικό ραβδί της Εκπαίδευσης», ο τίτλος διημερίδας στο Άργος Ορεστικό το Μάιο του 2001. Συνδιοργανωτές: Δημοτική Βιβλιοθήκη Άργους Ορεστικού και Κύκλος Παιδικού Βιβλίου…)

Το υπουργείο Παιδείας (γραφείο σχολικών βιβλιοθηκών) απευθύνθηκε στις 500 (ανά την Ελλάδα) σχολικές βιβλιοθήκες δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να εκπροσωπηθούν με ό,τι υλικό έχουν συγκεντρώσει κατά τα 8 χρόνια λειτουργίας του θεσμού τής σχολικής βιβλιοθήκης και κυρίως, λέει, δημιουργίες μαθητών και δραστηριότητες-προσπάθειες προώθησης της φιλαναγνωσίας…

Συγκεντρώσαμε λοιπόν αυτές τις μέρες στη βιβλιοθήκη του 1ου γυμνασίου Καστοριάς ό,τι αξιόλογο εκτιμήσαμε ότι έχουμε. (Η ΟΔΟΣ είχε φιλοξενήσει το 2004 το πρόγραμμά μας-έρευνα «Από την τηλεόραση στο βιβλίο». Όπως επίσης έχει σε CD τις 2 ραδιοφωνικές εκπομπές μας στο ράδιο-Καστοριά το 2006, με τίτλο «Η λογοτεχνία στο ραδιόφωνο», όπου σε συζήτηση με μαθητές μας παρουσιάζαμε αγαπημένους συγγραφείς και βιβλία. Έχει ακόμα αναδημοσιεύσει από τη σχολική εφημερίδα μας Κουμπελί-τύπος βιβλιοπαρουσιάσεις των παιδιών μας)

Διαβάζοντας λοιπόν το άρθρο της Σόνιας Ευθυμιάδου «Γιατί η ανάγνωση είναι γένους θηλυκού. Και ακαταμάχητου», αποφάσισα, δεν άντεξα στον πειρασμό Σόνια, να στείλω στην ΟΔΟ κάποια από τα σκίτσα αλλά και απόψεις-μηνύματα για το βιβλίο τα οποία αξιοποιούμε στη βιβλιοθήκη μας ποικιλοτρόπως και που αυτές τις μέρες τα ετοιμάζουμε με άλλο υλικό για την έκθεση βιβλίου στην Αθήνα. Νομίζω ότι τα σκίτσα αυτά …λένε ό,τι λέει το κομμάτι από το άρθρο του Ηλία Καφάογλου, που η αγαπητή Σόνια πολύ καλά σκέφτηκε «να το μοιραστεί μαζί μας»:
«Το ερώτημα λοιπόν είναι: Γιατί διαβάζουμε…»

Προτείνω, όσοι αναγνώστες της ΟΔΟΥ συν-κινούνται με τέτοια, να δώσουν με το δικό τους τρόπο, με τα δικά τους λόγια και χρώματα ό,τι λένε τα σκίτσα (κάτι που κάνουν οι μαθητές αλλά και κάποιοι καθηγητές του σχολείου μας κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, μέρα αφιερωμένη παγκοσμίως στο παιδικό βιβλίο)

Θα περιμένουμε λοιπόν, όσους καταφέραμε να …παρασύρουμε, στη βιβλιοθήκη μας, όπου μπορείτε να πάρετε σε φωτοτυπία το κάθε σκίτσο χωριστά σε μεγέθυνση. Αλλά και σκίτσα σχολιασμένα από μαθητές και ό,τι άλλο θελήσετε από το χώρο μας…

Η ηλεκτρονική μας διεύθυνση για τους λάτρεις της τεχνολογίας που προτιμούν να στείλουν τα μηνύματά τους δι’ αυτής της …οδού
library@1gym.kastor-kas.sch.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ