30.3.15

Πρόσωπα 2014: Φίλιππος Πετσάλνικος [4]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2014 | 8.1.2015 | 770

Ο νέος ανένδοτος

και μια άλλη αλλαγή


Συχνά λέγεται ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Κανείς όμως δεν θα ανέμενε, ότι μπορεί και να συνέβαινε αυτό στην περίπτωση του κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.

Ο οποίος θεωρούνταν από τους περισσότερους, ακόμη και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, ως πολιτικός ευφυής και αρκετά μετρημένος.

Τουλάχιστον τόσο, ώστε μετά από τριάντα –και βάλε- χρόνια παρουσίας του στο τοπικό ΠαΣοΚ, είναι πολύ έμπειρος για να διαισθάνεται πότε και πώς πρέπει και μπορεί να αποφεύγει τις κακοτοπιές.

Κι’ όμως ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, επανέρχεται. Ύστερα από περίπου δύο χρόνια πολιτικής αποστρατείας-παραίτησής του και μετά από μια ταραγμένη περίοδο στην οποία μόλις και μετά βίας απέφυγε δημόσιες αντιδράσεις σε βάρος του.

Οι όσες ευθύνες του εν τω μεταξύ, πέρασαν σε δευτερεύουσα θέση στην καθημερινότητα και ο κόσμος, σε ένα τόπο που γνωρίζει να ξεχνάει, έπαψε να νοιάζεται γι’ αυτές.

Η επιστροφή του, ξεκίνησε από την επανεμφάνισή του στην Καστοριά σε ρόλους αμέριμνου βετεράνου. Παράλληλα δείχνει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ακατανόητη προσπάθεια του τέως πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Παπανδρέου –αν δεν την προκάλεσε κιόλας ο ίδιος– να επανέλθει και ο ίδιος δυναμικά στα πολιτικά πράγματα της χώρας. Και μάλιστα ύστερα από 2 χρόνια ταξιδιών και διαλέξεων ανά την υφήλιο, ως αλεξιπτωτιστής, πληγώνοντας το σημερινό ΠαΣοΚ.

Και ενορχηστρώνοντας-μετέχοντας σε μια ιδιοκτησιακής αντίληψης και αισθητικής, παλαιοκομματική εκστρατεία διαβολής του συγκυβερνητικού κόμματος και του προέδρου του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο οποίος (Ε. Βενιζέλος), η ιστορία θα αποδείξει εάν επωμίστηκε όλη την δυσανάλογη ευθύνη συμμετοχής σε αντιδημοφιλή μέτρα για την σωτηρία του τόπου, στο πλαίσιο της πνευματικής και εθνικής μεγαλοφυΐας του. Και όχι για την οποιαδήποτε λόξα.

Έτσι, η προβεβλημένη επανεμφάνιση του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου στο ιδρυτικό στάδιο ενός κόμματος, που κατά πάσα πιθανότητα θα ονομαστεί «αλλαγή», φάνηκε σε πολλούς για γέλια και για κλάματα.

Και τροφοδότησε σχόλια ειρωνείας για την Καστοριά και για το κάποτε πολιτικό της, που δεν μοιάζει να αντιλαμβάνεται ούτε τα περιθώρια ή τα όρια των άλλων, ούτε τα δικά του. Που δεν μπορεί να αρκεστεί στα όσα πέτυχε ή απλά απέτυχε στα 30 χρόνια πολιτικής σταδιοδρομίας του.

Τα ίδια είχαν προκληθεί και με την συνέντευξη που παραχώρησε και προπαντός τα όσα είπε μέσα στο 2014 σε δύο δημοσιογράφους της κρατικής ΝΕΡΙΤ, από το είδος εκείνων των λειτουργών της ενημέρωσης για τους οποίους το Καστρί συμβολίζει ό,τι για άλλους το ανάκτορο.

Αλλά το αποκορύφωμα ήλθε με δυο πολύ πρόσφατα γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Καστοριά και την Κοζάνη. Η παρουσία του στην ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου σε ξενοδοχείο στην Καστοριά, την ίδια στιγμή που η πολιτική κίνηση του Γεωργίου Παπανδρέου στην οποία ο ίδιος μετέχει, υπονομεύει το ΠαΣοΚ, που για τον ίδιο, το στενό και όχι μόνο πολιτικό περιβάλλον του και τους ομοϊδεάτες του, ήταν καλό και εξασφάλιζε πακτωλούς επιτυχίας και όχι μόνο, αποκλειστικά όταν οι ίδιοι το διαφέντευαν.

Αλλά και την παρουσίας του στις πρώτες θέσεις στην… ενθουσιώδη σύναξη της προεδρικής φρουράς (σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας) της δυναστείας των Παπανδρέου στα… Κοίλα Κοζάνης. Απ’ όπου διακηρύχθηκε ο νέος ανένδοτος και μια άλλη αλλαγή.

Και για κάποιους προφανής εξαλλαγή, την οποία ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος δεν έχει πια την διορατικότητα να αντιληφθεί, μιας και ο ίδιος συμμετέχει σ’ αυτή. Και την οποία, ίσως προκληθεί να συνειδητοποιήσει, πολύ αργά.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 770

16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/3/15

    Έχετε και παράπονο που έφθασε ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και μάλιστα από τους πιο επιτυχημένους ομολογουμένως;
    Ούτε στον ύπνο της η Καστοριά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος30/3/15

    Ό,τι και να λέτε, το όνομα του Φίλιππου Πετσάλνικου θα γραφεί στην Ιστορία με χρυσά γράμματα και όχι με μελανά σαν κάποιους άλλους, ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε, αλλά για την ώρα είναι μες τη φυλακή ή γυρίσαν σπίτια τους ανυπόληπτοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος30/3/15

    Γεια σου Φίλιππα κι ας τους να λένε!
    Ξεχνάνε γρήγορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κολλητήρι30/3/15

    Τι τα θέλετε - τι τα γυρεύετε ...
    Ο παλιός είναι αλλιώς !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βασίλειος30/3/15

    Φυσικά και είναι θεμιτή η άσκηση κριτικής και μάλιστα στα πλαίσια ενός δημοκρατικού δημόσιου διαλόγου. Γι' αυτό περιμένω πολλά και ποικίλα σχόλια.
    Ο κ. Φ. Πετσάλνικος έχει μακρά διαδρομή στον πολιτικό στίβο (με σοβαρότητα και αίσθημα ευθύνης) και οπωσδήποτε δεν επαρκούν οι πρόσφατες περιστασιακές κινήσεις, ώστε να συναγάγουμε ασφαλές συμπέρασμα.
    Οψόμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος30/3/15

    Ξέρει ο Φίλιππος τι κάνει ...
    Βρίσκει τον Ναθαναήλ !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άσχετο!30/3/15

    Το… «ξεναγό» (!!!) έκανε ο κ. Πετσάλνικος προχθές στους πολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν την ξενάγηση του «Ινστιτούτου Α. Ραδηνής» για την Εβραϊκή Κοινότητα Καστοριάς. Μάλιστα σε μiα στιγμή καθώς ερμήνευσε την ιστορία με το δικό του τρόπο, λέγοντας ότι η «χριστιανική θρησκεία δημιουργώντας την εικόνα των εβραίων που καταδίκασαν τον Ιησού, δημιούργησαν μία εικόνα του εχθρού απέναντι στους ορθοδόξους (!!)». Τότε ο ξεναγός (μπράβο του!!!) αντέδρασε στους ισχυρισμούς Πετσάλνικου και του απήντησε ότι δεν υπήρχε τέτοιο κλίμα αντισιωνισμού στην Καστοριά, και αυτό είναι ιστορικά καταγεγραμμένο και δε χωρεί αμφιβολία. Ο κ. Πετσάλνικος, διέκοψε τον ξεναγό με παρατεταμένο χέρι, και είπε: «Εντάξει, εντάξει μη βιάζεσαι τώρα, και εγώ φανατικός Καστοριανός είμαι»!!!!!!!!
    Ουπς!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Άσχετος!30/3/15

    Τώρα πώς ένας Μαυροβινός έγινε Καστοριανός και μάλιστα φανατικός, είναι απορίας άξιο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος30/3/15

    Έτσι μπράβο βρε ΟΔΟΣ ! Όχι μόνο όπερα.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κ.Χ.30/3/15

    Αγαπητή "ΟΔΟΣ"
    γράφετε "Κιʼ όμως ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, επανέρχεται."

    Κι όμως στην πραγματικότητα δεν αποστασιοποιήθηκε ποτέ και μάλιστα δηλώνοντας ότι αποσύρεται από τον πολιτικό βίο.
    Κατά τη γνώμη μου, κινείται ανάλογα με τις εξελίξεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Το σωστό να λέγεται30/3/15

    Σιγά και τι πειράζει που έκανε τελευταία αυτά που γράφετε;
    Αυτός βγήκε με το κεφάλι ψηλά από τη Βουλή!
    Μη ξεχνάμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος30/3/15

    Και από τα σαλόνια πέσαμε στα αλώνια... και τις ξεναγήσεις....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πάρε το μπούλο!30/3/15

    Όντως η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα. Το είδαμε μετά την κυκλοφορία των Προσώπων της Χρονιάς. Στις εκλογές της 25ης Γενάρη 2015 με το περίφημο ΚΙΔΗΣΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος30/3/15

    Ο κ. Πετσάλνικος ήταν με την σύζυγό του στην ξενάγηση για τους Εβραίους, που από ό,τι γνωρίζω είναι ιδιοκτήτρια εβραϊκού νεοκλασικού (νομίζω της Μπέρυ Ναχμία?) στην περιοχή της Κουμπελίδικης. Σύμπτωση το ενδιαφέρον?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος30/3/15

    Ο κυριος αυτος, με τους τιτλους κ τα αξιωματα, [………], τελικα τί εκανε για την Καστορια; Να ξαναθυμηθουμε τις κατα συρροη χαμενες μαχες για ΤΑ ΠΑΝΤΑ του νομου του; Στον καιρο της παντοδυναμιας του, αποδειχθηκε πολιτικα μικρος και πολιτικα ασημαντος για τον τοπο του.... Τωρα, πώς καποιοι αισθανονται περηφανοι που ενας Καστοριανος ανεβηκε ψηλα! αυτο ειναι αλλουνου παπα Ευαγγελιο.. εεεε συγνωμη [………]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ανώνυμος30/3/15

    Αναρωτιέμαι αν έχει επίγνωση ο κ. Πετσάλνικος, για το κατάντημα της χώρας, και της Καστοριάς; Αυτός και το κόμμα του (συγγνώμη πρώην κόμμα του καθότι ΚΗΔΙΣΟ σήμερα) κυβέρνησαν τόσα χρόνια, και το αποτέλεσμα το βλέπουμε σήμερα. Έρημη η Καστοριά, τριτοκοσμική. Όπως και η χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ