3.8.15

ΟΔΟΣ: Δημιουργική ασάφεια


ΟΔΟΣ 12.3.2015 | 779

Η παρατηρούμενη τελευταία όξυνση στην κριτική που ασκείται στην σημερινή δημοτική αρχή του κ. Ανέστη Αγγελή, με πρωτοστάτη τον τέως δήμαρχο κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη, δεν εκπλήσσει κανένα. Ύστερα από σημαντική αδράνεια οι εντάσεις στο δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς μετά από μια περίοδο όχι μήνα, αλλά εξαμήνου του μέλιτος, φαίνεται να επιστρέφουν με τον κ. Εμ. Χατζησυμεωνίδη να πρωτοστατεί σ’ αυτές. Και το ερώτημα είναι, τι μπορεί να άλλαξε και διαφαίνεται μια κλιμάκωση στον «αντιπολιτευτικό» λόγο της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου. Αλλαγή που αποτυπώνεται ήδη και σε ΜΜΕ που διάκεινται φιλικά ή απλά προσδοκούν παλινόρθωση, ή μέρες που έρχονται, πολιτική ανάσταση.

Μιας και ο δήμαρχος Καστοριάς κ. Ανέστης Αγγελής ακόμη βρίσκεται στην αρχή της θητείας του και είναι αρκετά γνωστή από το παρελθόν η μάλλον κακή προσωπική σχέση του με την σπατάλη. Καθώς τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον ίδιο δίνει την εντύπωση «λιτού» και μάλλον παλιομοδίτικου βίου, σε αντίθεση ίσως με την πιο glamοurous και life-style εκδοχή που υποστήριζε η εικόνα π. δημάρχων, η όξυνση στην αντιπαράθεση που φαίνεται να επιδιώκει ο τ. δήμαρχος, ειδικά με αφορμή τρέχοντα διαχειριστικά θέματα, μοιάζει να είναι υπερβολική και βιαστική. Ιδίως που δεν ακούγεται κάτι σημαντικό σε σχέση με τα ζέοντα προβλήματα της καθημερινότητας των δημοτών και κατοίκων.

Όχι μόνο διότι οι διαπιστωτικές καταγγελίες του τ. δημάρχου του στυλ «Αυτή δεν είναι “εν τιμή” πρόταση είναι “εν μισθώ" πρόταση, αυτοί νοιάζονται μόνο για να δίνουν μισθούς στους δημοτικούς συμβούλους τους και όχι μόνο», αποτελούν φραστικά πυροτεχνήματα, απλά "καρφιά", που προκαλούν μάλλον συγκριτικά διλήμματα. Ούτε έγιναν σοβαρές με τον τρόπο που παρουσιάστηκαν από μερίδα του τοπικού τύπου (κυρίως ηλεκτρονικού)μ καθώς μάλλον περισσότερο θόρυβο προκάλεσαν παρά ουσία.

Αλλά και διότι όλοι αντιλαμβάνονται ότι αν υπήρχε να καταγγείλει κάτι συγκεκριμένο και πιο σοβαρό, από το να αρκεστεί σε μια απλή πιρουέτα χωρίς νόημα και περιεχόμενο, ο τ. δήμαρχος, προφανώς θα το έκανε. Και εν πάση περιπτώσει οφείλει να το πράξει, λογοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο στους δημότες Καστοριάς για το είδος και την μεθοδολογία του αντιπολιτευτικού ελέγχου που ασκεί στην πλειοψηφία. Αλλιώς γίνεται πολύ απλά, πολιτικά συνυπεύθυνος.

Εντύπωση έτσι προκαλεί το γεγονός ότι ο κ. Ε. Χατζησυμεωνίδης δεν ανέφερε οτιδήποτε συγκεκριμένο, παράλειψη που αναμφίβολα ερμηνεύεται ως αδυναμία του. Και ως ένδειξη ότι η δραστηριοποίηση του το τελευταίο χρονικό διάστημα –σε μάλλον ακατάλληλο χρόνο- δεν στοχεύει να αναθερμάνει την παρουσία του στον Δήμο Καστοριάς. Αλλά στο ενδεχόμενο να γίνουν και πάλι πρόωρες εκλογές εν όψει των πιθανών δυσκολιών που ήδη αντιμετωπίζει και θα αντιμετωπίσει στην συνέχεια η συγκυβέρνηση ΣυΡιζΑ-ΑνΕλ.

Έτσι, μιας και ο κ. Ε. Χατζησυμεωνίδης, ήταν απόλυτα συναινετικός και ήσυχος το πρώτο εξάμηνο της νέας δημοτικής περιόδου και για όσο χρονικό διάστημα διατηρούσε την προσδοκία να είναι υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, φυσικό είναι με την αντιπαράθεση και τον θόρυβο που προκαλεί, να επιτρέπει την υπόνοια ότι στόχος του είναι σε πρόωρες εκλογές να είναι υποψήφιος βουλευτής με άλλο, πλην της Νέας Δημοκρατίας κόμμα. Δεδομένου ότι τυχόν προϊούσα φθορά του ΣυΡιζΑ σε εκλογικά ποσοστά στην Καστοριά, καθιστά εφικτή την προσδοκία εκλογής βουλευτή από άλλο κόμμα, πχ των ΑνΕλ που χρειάζονται μια τονωτική παρουσία στην Καστοριά.

Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι στον τόπο αυτό οι δημόσιοι άνδρες νοιώθουν πολύ φυσικό να μετακινούνται από τον ένα θώκο στον άλλο και ότι οι εκλογές δεν είναι τίποτε περισσότερο από μια σκυταλοδρομία στην οποία ο ένας παραδίδει την σκυτάλη στον άλλον και όλα αυτά μεταξύ τους. Και στον συγκεκριμένο στίβο, η καταγραφή των γεγονότων αποδεικνύει ότι το τ. δήμαρχος Καστοριάς, ήταν αρκετά ευέλικτος στο θέμα της αφοσίωσής του. Άλλωστε η διαδρομή του από τα χρόνια δημαρχίας Παπουλίδη, έδειξε μεγάλη προσαρμοστικότητα.

Και καθώς ως γνωστό οι Έλληνες έχουν γενικά κοντή και επιλεκτική μνήμη, ο τ. δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, αν και ήταν ο ίδιος που μερικά χρόνια πριν δήλωνε ότι δεν φθάνει η δημαρχιακή αποζημίωση σε κάποιον ούτε να ζήσει, ενώ οι φήμες για σπατάλες σε κάθε επίπεδο και με κάθε αφορμή, ή δικαιολογία νόμιμης και ιδίως νομιμοφανούς δαπάνης και χρέωσης, από δείπνα, απόδειπνα, ταξίδια μέχρι σε τροφές σκύλων, σε διαφημίσεις κ.ο.κ. έδιναν και έπαιρναν, θεώρησε ότι δικαιούται και μπορεί να επανέλθει ως τιμητής της οικονομίας του Δήμου Καστοριάς.

Με την προσοχή του στραμμένη πρωτίστως στην διεκδίκηση βουλευτικού αξιώματος, αλλά και το ψαλίδισμα των φιλοδοξιών των συνεργατών του, είτε αυτοί ενδιαφέρονται να γίνουν υποψήφιοι βουλευτές, είτε υποψήφιοι δήμαρχοι, είτε και τα δύο. Και είναι πλειοψηφία στην μειοψηφία οι φιλόδοξοι που θέλουν να σώσουν τον τόπο.

Πέταξε λοιπόν το γάντι στον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή κατηγορώντας τον, έστω και χωρίς στοιχεία, περίπου άμεσα, για σπατάλες και πελατειακές σχέσεις. Εναπόκειται στον διάδοχό του, αν θα απαντήσει και να μην αγνοήσει την υποχρέωσή του να λογοδοτήσει με στοιχεία. Συγκριτικά και αναλογικά στοιχεία για τα ποσά που διατέθηκαν από την τ. δημοτική αρχή και για να ξεκαθαρίσει ότι σε μια χρονική περίοδο κρίσης, πρωτοφανή και πιεστική, ο κριτικός λόγος πρέπει να διακρίνεται από διάθεση ειλικρίνειας, να είναι απαλλαγμένος από κίνητρα και να εστιάζει στα σημαντικά και ουσιώδη.

Ωστόσο, η ιστορία με το χωριό του Αγίου Βασίλη, που αποτελεί σοβαρό ζήτημα ύφους και ουσίας και η συνέχεια με τα ταξίδια που φαίνεται να ξεκινά ο αντιδήμαρχος Καστοριάς κ. Δημήτρης Πετρόπουλος σε διάφορες εκδηλώσεις, προγράμματα και εκθέσεις τουρισμού, αρχής γενομένης για την προβολή του... τουριστικού προϊόντος της Καστοριάς, καθώς έστω και προκαταβολικά δεν πείθουν για την αποτελεσματικότητά τους, και τραυματίζει την έξωθεν καλή μαρτυρία (και δεν είναι μόνο ο κ. Πετρόπουλος που ξεκίνησε τα ταξίδια, θυμίζοντας την προηγούμενη δημοτική αρχή).

Και ενισχύει την υπόνοια ότι μπορεί να καλλιεργείται μια ψυχολογία συμψηφισμού ευθυνών και εξασφάλιση της σιωπής, ή της… δημιουργικής ασάφειας μέσα από έμμεσες καταγγελίες, αναφορές και αλληλοκατηγορίες.

Τάση, που εξηγεί την έως τώρα παράλειψη του Δήμου Καστοριάς να υλοποιήσει μια κεντρική προεκλογική δέσμευση: Την πραγματοποίηση διαχειριστικού ελέγχου στα πεπραγμένα της περασμένης δημοτικής περιόδου, με την παρέμβαση ορκωτών λογιστών.

Εκτός κι’ αν εκεί, στο δημοτικό μέγαρο, επικρατεί η εντύπωση ότι ο χρόνος σταμάτησε στις 31 Αυγούστου και ότι οι δημότες δεν ανησυχούν.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 779



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ