8.8.15

ΟΔΟΣ: Παρατεταμένη αυτοχειρία


ΟΔΟΣ 19.3.2015 | 780

Τα τελευταία χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, στην Καστοριά όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, σκοταδισμός και νέα δεισιδαιμονία αναδεικνύονται σε προβλήματα που σχετίζονται με την συγκυρία. Έτσι αν και οι «αποκαλύψεις» που είναι συνέπειά τους, δεν θα έπρεπε λογικά να επηρεάζουν όσο στο παρελθόν, αλλά αντίθετα να συσπειρώνουν και να εμπνέουν σθεναρές αντιδράσεις, οι «βόμβες» δεν σταμάτησαν ακόμη να εντυπωσιάζουν. Μερικές φορές προκαλούν πάταγο. Μέσα σε όλα αυτά, οι δηλώσεις υψηλών δημοτικών αξιωματούχων στην Καστοριά, που περιγράφουν με μελανά χρώματα τα στοιχεία του Δήμου Καστοριάς και κυρίως όλα όσα οι δημότες ζουν σαν καθημερινότητά τους, από χρόνια τώρα.

Στα Ιωάννινα, η αυτοκτονία του νεαρού σπουδαστή από την Κρήτη, είναι ένα από τα γεγονότα που σχετίζονται με τον νέο σκοταδισμό. Όπως και μερικές από τις οργίλες αντιδράσεις που προκλήθηκαν, είτε προς την μια, είτε προς την άλλη κατεύθυνση. Σαν κι’ αυτή «Ισόβια και "κόλαση" για τα κ[…..]παιδα που ευθύνονται....» που αποδίδεται στην κ. Ολυμπία Τεληγιορίδου, υποψήφια βουλευτή του ΣυΡιζΑ στην Καστοριά στις τελευταίες εκλογές. Δήλωση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Όπως πάλι πρόσφατα, η αναφορά εντύπου πανελλήνιας κυκλοφορίας που απευθύνεται σε αναγνωστικό κοινό ειδικών απαιτήσεων και χειρισμού ότι, ο ήδη Άγιος Παϊσιος, είχε -άγνωστο πότε και πώς- προφητεύσει τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη. Έμμεσα και φωτογραφικά βέβαια, όπως γράφουν τα διάφορα (και καστοριανά) blogs που αναφέρουν ότι ο Άγιος, είχε προβλέψει πώς «Ένας ψηλός άνδρας θα σώσει την Ελλάδα» εννοώντας βεβαίως, τον υπουργό.

Έτσι, αν και ο σημερινός υπουργός Οικονομικών δεν είναι ακριβώς ψηλός, αλλά μέτριου αναστήματος, τις τελευταίες ημέρες οι σχετικοί πανέλληνες, ταυτοποίησαν με βεβαιότητα την «προφητεία» στο πρόσωπο του διάσημου πια και ως celebrity υπουργού. Ακόμη αποφάνθηκαν έτσι ότι θα σώσει την Ελλάδα επιβεβαιώνοντας το ρητό, ακόμη δεν τον είδαμε, Γιάν(ν)η τον εβγάλαμε. Μπορεί να διαβάζεται υπερβολικό, αλλά στην πραγματικότητα, η σχέση μεταξύ της τραγικής αυτοκτονίας Γιακουμάκη και της προφητείας Βαρουφάκη, αποτελούν τις δυο όψεις του ίδιου νομίσματος. Πίσω από το οποίο, οχυρώνεται η Καστοριά και βολεύονται οι αδυναμίες της.

Η διάχυτη σε πολλούς πια πεποίθηση ότι τα προβλήματα τα προκαλούν οι άλλοι, κυρίως με τους… αεροψεκασμούς είναι ακόμη μια πτυχή. Όπως και ότι εξυφαίνεται μια διεθνής σκοτεινή συνωμοσία που στόχο έχει τον αφανισμό του ελληνισμού και της Ελλάδας. Τίποτε από όλα αυτά δεν είναι κάτι το εντελώς νέο. Καθώς η ανάλυση της ιστορίας αποδεικνύει ότι από δεκαετίες, αν όχι από αιώνες συντηρείται η πεποίθηση του ανάδελφου έθνους και του περιούσιου λαού. Ώστε η πραγματική έκπληξη προκαλείται κυρίως από το γεγονός ότι αν και στον 21ο αιώνα έχουν περιοριστεί τρομακτικά οι εσωτερικές αντιστάσεις του ελληνικού λαού, ο οποίος είναι έτοιμος να υιοθετήσει οτιδήποτε τον αποθεώνει, τον απαλλάσσει, τον αποκαθιστά.

Το κακό είναι ότι στην Καστοριά όλα αυτά ενεργούν διαλυτικά και μοιρολατρικά. Βάλσαμο στην απραξία. Γιατί η Καστοριά αρκείται να επιρρίπτει τις ευθύνες της κατάντιας της, στους άλλους και τους αεροψεκασμούς. Και κρατάει ομπρέλα στους ψεκασμούς και την βροχή, ακόμη και στο ψιλόβροχο επιδοτήσεων για δημοτικά και δημόσια έργα. Μια κατάσταση παρατεταμένης αυτοχειρίας κυριαρχεί στον τόπο με αποτέλεσμα να οξύνεται η κρίση και να εντυπωσιάζει το γεγονός ότι η νέα δημοτική αρχή εκπέμπει SOS, αν και θα ήταν προτιμότερο να εμπνέει λύσεις. Ποιες θα είναι και πού θα τις βρει; Όπου και οι άλλοι (δήμοι).

Πρακτικά δηλαδή, έστω κι’ αν ο τόπος ξεμπέρδεψε με τους «κακούς», έφυγαν οι κληθέντες Μερκελιστές, έπεσε ο Δακής και ξέφυγε ο Σαββόπουλος, ενώ η Αντωνίου πέρασε στο περιθώριο, και στα πράγματα ήλθαν σε μια πολιτικά παράδοξη συμμαχία οι super πατριώτες και οι ultra δίκαιοι, απορίας άξιο είναι, γιατί στην Καστοριά, κανείς δεν αναζητεί τα αίτια της στασιμότητας.

Πίσω από τις γενικεύσεις και τις δικαιολογίες, οχυρώνονται όλες οι αδυναμίες της τοπικής κοινωνίας και χάρη στα διαλυτικά φαινόμενα της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτρέπεται κάθε τάση συσπείρωσης γύρω από μια κοινή αλήθεια, μια κοινωνική συνείδηση και μια επείγουσα ανάγκη. Ούτε τίθενται στόχοι ή φιλοδοξίες.

Την ίδια ώρα που για παράδειγμα άλλες πόλεις, έστω και μέσα από την κρίση προσπαθούν να επιβιώσουν, ίσως και να εκμεταλλευτούν τις περιστάσεις προς όφελός τους, ενισχύοντας τις δυνάμεις και αποδυναμώνοντας τις αδυναμίες τους. Για να επανέλθει η σκέψη στα παραδείγματα, στην Κοζάνη, εντυπωσιάζει τον περαστικό και επισκέπτη όχι μόνο η έντονη δραστηριότητα σε δημοτικά έργα τα τελευταία χρόνια της βαθιάς κρίσης, αλλά και το πρόσφατο γεγονός ότι από μήνες τώρα, έχει αποκλειστεί η μεγάλη κεντρική πλατεία στο δημαρχείο της Κοζάνης, κοντά στο «ρολόϊ» ώστε δεν είναι πια ορατή η διαδικασία ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και ανανέωσής της. Αντίστοιχα μεγάλα και πιο μικρά έργα συναντά κανείς φυσικά οπουδήποτε όπως στην Θεσσαλονίκη στο κέντρο της οποίας και στις δυο πλευρές της Εγνατίας καταβάλλεται μια μεγάλη προσπάθεια. Υπάρχουν πηγές και κρουνοί ευρώ αλλού, ή εδώ οι εκάστοτε είναι δημιουργικά αμέριμνοι;

Όλα αυτά αποδεικνύουν επίσης ότι οι μεγάλες πόλεις της περιοχής διοικούνται από ανθρώπους που δεν υποστέλλουν την προσπάθεια. Από εκλεγμένους που έχουν αντιληφθεί ότι οι πόλεις τους, δεν έχουν κανένα παρόν ή μέλλον, αν δεν έχουν ένα κέντρο. Η Κοζάνη το δικό της, η Βέροια το ίδιο, η Θεσσαλονίκη ακόμη περισσότερο. Ακόμη και στα Ιωάννινα που οι πανεπιστημιακές σχολές βρίσκονται έξω από την πόλη, όπως και στην Κοζάνη, το κέντρο της πόλης εξακολουθεί να ορίζεται από την ιστορία, τον αστικό πυρήνα.

Και αυτό είναι κάτι που αφήνει προς το παρόν εντελώς ασυγκίνητους και αμετανόητους όσους διοίκησαν την Καστοριά, από οποιαδήποτε θέση. Αρνούνται να συνειδητοποιήσουν ότι πόλεις σαν τις πιο πάνω, αν και αναπτύχθηκαν και επεκτάθηκαν, δεν είχαν την αφελή ιδέα να εγκαταλείψουν το κέντρο της. Οι εικόνες στο παλιό κέντρο και στις επεκτάσεις του στην Καστοριά, τώρα που ο χειμώνας αρχίζει να υποχωρεί και το φως είναι ακόμη πιο αποκαλυπτικό, είναι ανεπανάληπτες, δραματικές, στα όρια της καταστροφής. Μάλιστα πρέπει να θεωρείται πολύ πιθανό, ότι η μεγάλη κρίση της Καστοριάς και το θέμα της ανεργίας και της ανέχειας, οφείλονται και σ’ αυτό το γεγονός. Χωρίς κέντρο πόλης, παραλύουν αποδυναμώνονται και χαλαρώνουν οι δεσμοί.

Ώστε οι προφητείες και κάθε άλλου οσίου, ενάρετου γέροντα, αν ήταν να έχουν προβλέψει κάτι και για την Καστοριά, να έχουν ακόμη μια πρακτική αποστολή. Αν είχαν να πουν κάτι και γι’ αυτόν τον τόπο, θα ήταν καλύτερο οι στοχαστές και αναλυτές των λόγων και των προφητειών, να το αποκαλύψουν από τώρα. Μήπως όμως μέχρι τότε, μπορούν -όσοι διοικούν αυτόν τον τόπο- να πάρουν λίγο πιο σοβαρά την δουλειά τους;

Φωτογραφία: Αποκομμένο χέρι από άγαλμα εφήβου, από το ναυάγιο των Αντικυθήρων (ανακαλύφθηκε το 1900, το ναυάγιο υπολογίζεται ότι συνέβη μεταξύ 87 και 63 π.Χ. τα αρχαιολογικά ευρήματα που εντοπίστηκαν προέρχονται από την περίοδο ανάμεσα στον 4ο έως τον 1ο αιώνα π.Χ.)

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 19 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 780


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ