ΟΔΟΣ 2.4.2015 | 782 |
Η πρόσφατη δημόσια παραδοχή του δημάρχου Καστοριάς κ. Ανέστη Αγγελή ότι η Καστοριά είναι, ή μοιάζει τέλος πάντων σε μια βομβαρδισμένη πόλη, συνιστά ένα δράμα και ταυτόχρονα μια βάση. Ένα έναυσμα αφού η ειλικρίνεια θα μπορούσε να αποτελέσει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία.
Μια αφορμή, όχι αποκλειστικά για την καταγραφή πολιτικών ευθυνών σε προκατόχους δημάρχους ως την προηγούμενη δημοτική αρχή του κ. Εμμανουήλ Χατζησυμεωνίδη, αρχής γενομένης από την τρίτη θητεία του κ. Δημητρίου Παπουλίδη. Ο οποίος ωστόσο είναι ο μοναδικός τέως δήμαρχος που άντεχε να αρκείται σε όσα είχαν γίνει μέχρι τότε από τον ίδιο, αλλά και τον προκάτοχό του κ. Ανδρέα Οικονομίδη. Με την διαφορά ότι η αντοχή των υποδομών που είχαν παραδοθεί, είναι ολοφάνερο ότι εξαντλούνται πλέον.
Έτσι η συζήτηση οφείλει να περιστραφεί γύρω από το δέον γενέσθαι σε μια βομβαρδισμένη πόλη. Διότι η Καστοριά, όσο και αν αρνούνται τις ευθύνες τους οι προκάτοχοι, οι οποίοι παρουσιάζουν και επικαλούνται στοιχεία «επιτυχίας» λογιστικής ή προγραμματικής τάξης και οικοκυρικής, είναι πράγματι περίπου βομβαρδισμένη. Η ΟΔΟΣ, με τον ίδιο ή άλλο ταυτόσημο όρο περιγράφει την ίδια κατάσταση εδώ και αρκετά χρόνια, σε ώτα μη ακουόντων. Και σε εθελοτυφλούντες.
Ωστόσο, σαν παλαίμαχος του πολιτικού προσκηνίου, ο κ. Ανέστης Αγγελής θα γνωρίζει καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο, ότι οι διαπιστώσεις και οι περιγραφές, τα επιφωνήματα δυσαρέσκειας και οι εκπλήξεις, δεν υποκαθιστούν τις πράξεις. Καθώς ύστερα από την τρέχουσα θητεία, δεν φαίνεται να διεκδικεί το 2019 μια επανεκλογή του, και συνεπώς οι ενέργειές του δεν διακατέχονται από άγχη μικροπολιτικής σκοπιμότητας, ο ίδιος μπορεί, και αν δεν μπορεί, οφείλει να προσπαθήσει να κάνει την διαφορά.
Να συμπεριφερθεί σαν δήμαρχος μιας βομβαρδισμένης πόλης μετά από εκεχειρία. Και τι θα έκανε ένας δήμαρχος μιας τέτοιας πόλης;
Ο δήμαρχος Καστοριάς στο «βομβαρδισμένο» Πνευματικό Κέντρο της πόλης. |
Μα τι άλλο από το να καταγράψει τις ζημίες και τις καταστροφές. Να ταξινομήσει τις προτεραιότητες και τις ανάγκες, ανάλογα με τον επείγοντα χαρακτήρα τους. Να συμβιβασθεί με ορισμένες απώλειες ή αναδιατάξεις. Να εξασφαλίσει πρώτα-πρώτα τα αναγκαία και τα άμεσα. Και κατ’ ανάγκη, να αφήσει προσωρινά τουλάχιστον τα μεγάλα και τα μεγαλόπνοα. Να γίνει ρεαλιστής με πράξεις, και όχι με λιτότητα έργων.
Γι’ αυτά, ένας δήμαρχος μιας μικρής πόλης όπως η Καστοριά, δεν μπορεί να έχει για παράδειγμά του ούτε την Βηρυτό μετά την λήξη του εμφυλίου, ούτε τα Δωδεκάνησα στην Ιταλοκρατία ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς μεσοπολέμου. Ούτε πολύ περισσότερο την εντελώς νωπή «αυτοκρατορική» ανοικοδόμηση των Σκοπίων, που μετατρέπονται σε κακή απομίμηση Las Vegas με όλα αυτά τα φαραωνικά κτήρια και τους ανδριάντες. Σε όλα αυτά τα παραδείγματα είχαν προηγηθεί μια καταστροφή, ή μια απάτη, και ακολούθησε ένας καταιγισμός αστικών εξωραϊσμών, εκ βάθρων ανοικοδόμησης. Πλην όμως, οι συνθήκες για την Καστοριά σε κλίμακες και πρακτικές ανάγκες είναι εντελώς διαφορετικές.
Η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα μιας πρωτοφανούς χρεωκοπίας, και οι πόροι καθώς και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας είναι τόσο περιορισμένες πια, ώστε θα χρειαστούν πολλά χρόνια ώστε να βρεθεί κάποιος σε θέση να ασχοληθεί με τα μεγαλόπνοα και τα εμβληματικά έργα. Που προϋποθέτουν μελέτες επί μελετών, deals και συμφωνίες πολιτικής και οικονομικής σημειολογίας.
Συνεπώς το νοικοκύρεμα της Καστοριάς στο καθημερινό της αντίκρισμα και μάλιστα με σαφείς προτεραιότητες, με πρώτη την πόλη των πολιτών, της καθημερινότητας, της πρόσβασης σε υπηρεσίες και δευτερευόντως στην πόλη των τουριστών, ώστε να μπορεί να γίνει η πόλη πρακτικά ανεκτή και βιώσιμη, με πολλές μικρής και μεσαίας κλίμακας παρεμβάσεις, μπορεί και πρέπει να είναι στις άμεσες ενέργειες της σημερινής διοίκησης του Δήμου.
Πεζοδρόμια και δρόμοι, πλατείες και δημοτικός φωτισμός, καθαριότητα του αστικού χώρου και επίβλεψη της δημοτικής νομιμότητας, προστασία του περιβάλλοντος και πολιτισμός (στον οποίο δεν περιλαμβάνεται αναγκαία η πολιτιστική απλά οπισθοδρομική ή ακόμη και πλαστή επιδρομή της παράδοσης), πρέπει να τεθούν στις άμεσες παρεμβάσεις του Δήμου Καστοριάς. Σε δράσεις που έπρεπε να έχουν γίνει χθες.
Με μια χωροταξική σχεδίαση που να ξεκινά από τα πιο κεντρικά κατά το δυνατό σημεία της πόλης και να επεκτείνεται, θα πρέπει να αρχίσει η προσπάθεια για επανίδρυση της αστικής συνείδησης. Στις υποδομές πρέπει να προστεθούν το ταχύτερο δυνατό και οι προσπάθειες για την σωτηρία και την ανακαίνιση της αίθουσας εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου. Ειδικά στην περίπτωση αυτή καλά θα πράξει η δημοτική αρχή, να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν, να διαβιβάσει τον φάκελο αρμοδίως για έρευνα τυχόν ευθυνών σε όσους άφησαν στο έρμαιο της καταστροφής και της λεηλασίας τις υποδομές αυτού του μεγέθους. Πρέπει κάποια στιγμή να τεθεί φραγμός στην ασυδοσία και την πεποίθηση του άφρακτου αμπελώνα.
Η εντύπωση ότι ο Δήμος Καστοριάς και η πόλη της Καστοριάς είναι το αντικείμενο μιας ανώνυμης εταιρείας, και ότι η εκλογή νέου δημοτικού συμβουλίου προκαλεί την απαλλαγή πραγματικών ευθυνών –όχι βεβαίως αποκλειστικά πολιτικών- που έχουν ευρύτερες προεκτάσεις και συνέπειες, πρέπει να δώσει την θέση της σε μια ευνομούμενη αντίληψη.
Όπως ολόκληρη η Ελλάδα, έτσι και η Καστοριά, πληρώνει πανάκριβα και βαριά το τίμημα μιας αχαλίνωτης περιόδου 2-3 δεκαετιών, συναλλαγής, αδιαφορίας, ανικανότητας και παρασιτισμού, τις ευθύνες της οποίας πρέπει κάποιοι να αναλάβουν. Και πολύ περισσότερο τις ατυχίες και τις τύχες της οποίας, κάποιοι άλλοι και εν προκειμένω οι της σημερινής δημοτικής αρχής του κ. Ανέστη Αγγελή, οφείλουν να αντιμετωπίσουν. Καθώς ίσως να είναι η πρώτη φορά που κανείς τους δεν θα μπορεί να ισχυριστεί, δεν ήξερα, δεν γνώριζα.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 2 Απριλίου 2015, αρ. φύλλου 782
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.