13.8.15

Λόγος & Αντίλογος





Δύο υπομνήσεις 

1. Γράφηκε σε άρθρο για τον κ. «Γιάνη» Βαρουφάκη: αντί να συνεισφέρει αριθμούς, για να κλείσει η διαπραγμάτευση…, δίνει… διαλέξεις «περί δίκαιης κοινωνίας» και προσθέτει ο υποφαινόμενος: Η μνεία τούτη θυμίζει τον μεγάλο, ανεκδιήγητο ΓΑΠ, με τις επιστημονικοφανείς και οικονομικοφανείς διαλέξεις του στο Texas, Los Angeles, N.York, London, Cuba, Sri Lanka και αλλού.-

2. Από μιά διατύπωση άρθρου σε εφημερίδα: «Πώς μας αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι;». Δεν ανέχομαι, ανέκαθεν να νιώθουμε μειονεξία…, λες και ενδομύχως ομολογούμε ή ότι επιθυμούμε (φεύ! του ανυποστάτου τούτου), να μή είμαστε Ευρωπαίοι…, ασυνειδήτως νιώθουμε… Βαλκάνιοι, ή … Ανατολίτες; Έπρεπε λοιπόν ο αρθρογράφος να γράψει : πώς μας βλέπουν εμάς τους Έλληνες οι άλλοι Ευρωπαίοι; γιατί, ιστορικά, γεωγραφικά, πολιτισμικά, και λόγω ΕΟΚ (από χρόνια) και Ε.Ε. (ενωμένης Ευρώπης) είμαστε Ευρωπαίοι! Και η ΕΛΛΑΣ είναι Ευρώπη (αφού της έδωσε και το όνομα!) • 23 Μαρτίου • Εγγύς η μεγάλη επέτειος του Έθνους, η 25η Μαρτίου 1821. (Σχετικό με τα παραπάνω) Ας θυμηθούμε τα λόγια – διαμάντια του στρατηγού Μακρυγιάννη, ας τ’ ακούσουν και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης, για να συνειδητοποιήσουν… έτι περαιτέρω, τί πήραν, και πώς συμπεριφέρονται προς το έθνος το Ελληνικό (ν)! «Οι πρόγονοί μας (απαριθμεί: Λυκούργος, Πλάτων,… και άλλοι) και οι επίλοιποι πατέρες γενικώς της ανθρωπότης κόπιαζαν και βασανίζονταν νύχτα και ημέρα μ’ αρετή, με ʻλικρίνειαν, με καθαρόν ενθουσιασμόν, να φωτίσουνε την ανθρωπότη και να την αναστήσουν, νάχη αρετή και φώτα, γενναιότητα και πατριωτισμόν… Αυτείνοι δεν τήραγαν να θησαυρίσουνε μάταια και προσωρινά, τήραγαν να φωτίσουν τον κόσμο με φώτα παντοτινά. Έντυναν τους ανθρώπους με αρετή… και γένονταν δάσκαλοι της αλήθειας. Κάνουν και οι μαθηταί τους οι Ευρωπαίοι την ανταμοιβήν εις τους απογόνους εμάς – γύμναση της κακίας και παραλυσίας. Τέτοια αρετή έχουν, τέτοια φώτα μας δίνουν. Μια χούφτα απόγονοι εκείνων των παλαιών Ελλήνων χωρίς ντουφέκια και πολεμοφόδια και τ’ άλλα αναγκαία του πολέμου ξεσκεπάσαμεν την μάσκαρα του Γκράν Σινιόρε, του Σουλτάνου, οπούχε εις το πρόσωπόν του κι έσκιαζε εσέναν τον μεγάλον Ευρωπαίγον…

 Θεόφραστος ο νεώτερος 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Μαρτίου 2015, αρ. φύλλου 781



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ