20.1.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Περί πανεπιστημίου

Κύριε Διευθυντά,

Οι προσπάθειες για την αναζήτηση στέγης για το «Πανεπιστήμιο» της Καστοριάς σκιαγραφεί κατά τον πιο ρεαλιστικό τρόπο τη θλιβερή εικόνα που παρουσιάζουν τα υποκατάστατα Πανεπιστημιακών Σχολών που έχουν κατακλύσει τη χώρα και έχουν υποβαθμίσει το επίπεδο της μόρφωσης και κυρίως της Παιδείας. Συγχρόνως έχουν ευνουχίσει το υγιές αισθητήριο της κοινωνίας η οποία με την προσδοκία οικονομικών οφελιών τα διεκδικεί και τα δέχεται με ενθουσιασμό και με την υποστήριξη όλων των τοπικών παραγόντων οι οποίοι αμιλλώνται να δείξουν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση τους. Το φαινόμενο των ελληνικών πόλεων που θεωρούν ότι ένα Πανεπιστήμιο είναι περίπου σαν ένα Εφετείο ή μια εφορία αρχαιοτήτων και θέλουν να το αποκτήσουν προκαλεί θλίψη διότι φανερώνει κοινωνική αφέλεια και λαϊκισμό.
Τα Πανεπιστήμια εξυπηρετούν ευρύτερες περιοχές εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων και πρέπει να έχουν ορισμένη κτιριακή υποδομή και εξοπλισμό αξίας πολλών εκατομμυρίων.

Στην Καστοριά φαίνεται ξεκάθαρα πόσο γυμνός είναι ο βασιλιάς στα επαρχιακά Πανεπιστήμια διότι ενώ υπάρχει αγωνία που υποθάλπουν τα ΜΜΕ που θα βολευθούν τα διοικητικά γραφεία του Πανεπιστημίου δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ούτε σχετικά κονδύλια για αμφιθέατρα με όλα τα σύγχρονα οπτικοαουστικά μέσα, εργαστήρια με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια με επαρκή αριθμό ατομικών υπολογιστών, εστιατόριο για τους φοιτητές που πρέπει να έχουν ένα φτηνό και υγιεινό γεύμα και κυρίως να μην χάνουν χρόνο απομακρυνόμενοι από το χώρο των σπουδών τους, χώροι για τα γραφεία και τη γραμματειακή υποστήριξη του διδακτικού προσωπικού, για να μη αναφερθώ στις αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις για τους φοιτητές που πρέπει να έχει κάθε πραγματικό Πανεπιστήμιο.

Η περίπτωση της Καστοριάς παρατηρείται σ’ όλη την Ελλάδα και έχει αναδείξει μια κοινωνία σε παρακμή η οποία κλίνει τα μάτια και δέχεται μια εκπαιδευτική μιζέρια που όλοι γνωρίζουν ότι θα υπονομεύσει το μέλλον της Χώρας. Η υπόθεση έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις και το σύστημα έχει εδραιωθεί πανελληνίως στηριζόμενο σε ισχυρά τοπικά οικονομικά συμφέροντα που δεν είναι εύκολο να ανατραπεί.
Υπάρχει όμως μια λύση η οποία αποτελεί συγχρόνως ιδανικό εκπαιδευτικό πρότυπο. Η δημιουργία σε γεωγραφικά στρατηγικά σημεία και έξω από αστικά κέντρα μιας Πανεπιστημιούπολης. Στη Δυτική Μακεδονία η περιοχή έξω από την Κοζάνη αποτελεί ένα τέτοιο σημείο διότι συνδέεται με άριστο οδικό δίκτυο με τις πρωτεύουσες των γειτονικών νομών (Γρεβενά, Καστοριά, Φλώρινα, Έδεσσα, Βέροια).

Πανεπιστημιούπολη όμως μεγάλης πνοής και άρτιου σχεδιασμού που θα αποτελεί διεθνές πρότυπο προς μίμηση και πνευματικό φάρο που θα ακτινοβολεί στις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Με πλήρεις, σύγχρονες και άνετες εκπαιδευτικές, συνεδριακές, αθλητικές, ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις φοιτητικές εστίες και πρόβλεψη και για τη στέγαση του εκπαιδευτικού και διοικητικού προσωπικού. Σε ένα μαθησιακό, πνευματικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον αυτής της μορφής οι φοιτητές εκτός από τη μόρφωση και την κατάρτιση που θα αποκτούν θα έχουν οι ίδιοι και η κοινωνία ένα μεγάλο κέρδος. Θα διανύουν μια ωραία φοιτητική ζωή η οποία θα διαμορφώνει ανάλογη μελλοντική στάση ζωής και συμπεριφορά και δε θα κατασπαταλάται στα καφέ και τα μπαράκια.

Η εξαγγελία ενός τέτοιου σχεδίου από την κεντρική εξουσία ή έστω η πρόταση και υποστήριξη του από την αντιπολίτευση δεν αναμένεται λόγω του πολιτικού κόστους που ευνουχίζει κάθε πολιτική πρωτοβουλία.
Οι τοπικοί όμως άρχοντες, νομάρχες, βουλευτές, δήμαρχοι και τα τοπικά ΜΜΕ αν μπορούσαν να κάνουν μια υπέρβαση και αγνοήσουν το προσωπικό τους πολιτικό κόστος, που θα είναι μικρό γιατί θα διαχέεται σε όλους, και κάνουν μια πολιτισμική επανάσταση ζητώντας την ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού συγκροτήματος αυτής της μορφής, μπορεί να δημιουργήσουν ελπίδα πραγματοποίησής του. Ένας αγώνας γι’ αυτόν τον σκοπό αξίζει τον κόπο, διότι η κοινωνία του μέλλοντος και η ευημερία των εθνών και των ατόμων θα εξαρτάται από τη γνώση. Την πολύπλευρη, πολυμερή και άπλετη γνώση.

Με τιμή
Καθηγητής Μ.Λ. Μπατρίνος
.


Η ΟΔΟΣ ευχαριστεί ιδιαίτερα τον επιφανή καθηγητή κ. Μενέλαο Μπατρίνο, που κατάγεται από την Καστοριά και απολαμβάνει λαμπρής πανεπιστημιακής σταδιοδρομίας στην Αθήνα.

Ασφαλώς οι απόψεις του συμβάλλουν σημαντικά στον δημόσιο, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο και προβληματισμό που διεξάγονται τα τελευταία 3 χρόνια τουλάχιστον σε σχέση με την υπό ίδρυση πανεπιστημιακή σχολή στην Καστοριά, τόσο λόγω του ειλικρινούς ενδιαφέροντός του για το παρόν και το μέλλον της ιδιαίτερης πατρίδας του, όσο και επειδή ο κ. Μπατρίνος, ως πανεπιστημιακός καθηγητής γνωρίζει από πρώτο χέρι, τα εγγενή προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα καθώς και τις ανάγκες αλλά και τις προοπτικές της.

Η λύση που προτείνει ο κ. Μ Μπατρίνος θα έμοιαζε ακόμη περισσότερο σπουδαία στην εφαρμογή της, αν υπήρχε ένα πλήρες στρατηγικό «πιλοτικό» σχέδιο υλοποίησής του στην περιοχή που υποδεικνύει, ή αν υπήρχε κάποιο ακαδημαϊκό προηγούμενο που να μπορούσε να αποτελέσει το μέτρο σύγκρισης.

Όμως η λύση αυτή, μοιάζει με συλλογικό χορό και προαπαιτεί την συμφωνία και την σύμπραξη και των άλλων, πλην της Καστοριάς, νομών της Δυτικής Μακεδονίας. Παρεμπιπτόντως όμως, περιμένοντας το συγχρονισμό και των τεσσάρων νομών για τα θέματα της Δ. Μακεδονίας, έχει παρατηρηθεί ότι η Καστοριά, μένει συνεχώς πίσω. Σχεδόν στάσιμη, την στιγμή που οι γειτονικοί νομοί, ιδίως Κοζάνης και Γρεβενών πραγματοποιούν άλματα αφού πρώτα εξασφαλίσουν την εκάστοτε κυβερνητική πρόνοια.

Για το θέμα της σχολής στην Καστοριά, προφανώς κανείς δεν θέλει μια προβληματική σχολή, κανείς δεν θέλει μια λύση που θα προκαλέσει προβλήματα τα οποία θα την υπονομεύσουν. Η αρτιότητα και η βιωσιμότητά της δεν μπορεί παρά να προκύψουν μέσα από την αλληλοτροφοδοτούμενη σχέση υποδομών και επιπέδου σπουδών.

Για την ΟΔΟ, όπως και για καθένα που δεν είναι βαθύς γνώστης των ενδο-πανεπιστημιακών προβληματισμών, το Εφετείο ή η Εφορεία Αρχαιοτήτων δεν είναι καθόλου κατώτερα έργα απ’ ότι μια πανεπιστημιακή Σχολή. Αντίθετα τέτοιου είδους πρωτοβουλίες αποτελούν κινητήριους μοχλούς κοινωνικής και πνευματικής ανάπτυξης. Που πάντως για την Καστοριά, ολοένα και θα αργούν να έλθουν, αν δεν υποστηριχθούν τα ώριμα τοπικά αιτήματα.

Και δεν θα γίνουν ποτέ, όσο η Καστοριά παρακολουθεί άπραγη, την κατά τα άλλα άξια επαίνων ανάπτυξη των γειτονικών νομών. Η οποία παρεμπιπτόντως γίνεται στο όνομα και εις δόξαν της περιφερειακής προόδου.


.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ