19.1.08

ΟΔΟΣ: κάτι ξένο, κρύο, διαπλεκόμενο και ακάθαρτο

Εκδικάζεται προς το τέλος του μήνα (την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 18:00) στο Εκλογοδικείο, η ένσταση του τ. βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Ανέστη Αγγελή κατά του κύρους της εκλογής της νυν βουλευτού κ. Β. Μπουζάλη. Από το αποτέλεσμά της, θα κριθεί αν υπάρχει περίπτωση να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο ο κ. Ανέστης Αγγελής, ή αν θα αποστρατευθεί οριστικά και δια βίου.

Διότι κανείς δεν πιστεύει πραγματικά πως στην περίπτωση που απορριφθεί η ένστασή του, ο κ. Ανέστης Αγγελής θα είναι οποτεδήποτε πια στο μέλλον υποψήφιος βουλευτής. Ίσως για κάτι άλλο (υποψήφιος), σίγουρα όμως, όχι πια, για βουλευτής.

Αμέσως μετά την επίσημη ανακήρυξη των εκλογικών αποτελεσμάτων, ο κ. Ανέστης Αγγελής προχώρησε σε δύο διαδοχικές κινήσεις. Πρώτα στην επανακαταμέτρηση των σταυρών προτιμήσεως. Αμέσως μετά, αφού προφανώς η νέα καταμέτρηση δεν ανέτρεψε το αποτέλεσμα, ο κ. Ανέστης Αγγελής προσέφυγε στο Εκλογοδικείο κατά της εκλογής της νέας βουλευτού, επικαλούμενος κώλυμα στην υποψηφιότητά της, και συγκεκριμένα πρόβλημα εκλογιμότητας επειδή διετέλεσε εντεταλμένη σύμβουλος των ΕΛΤΑ και δεν παραιτήθηκε εμπρόθεσμα, σύμφωνα με την άποψη του κ. Αγγελή.

Sτο αντίπαλο στρατόπεδο, πάντοτε στο επίπεδο του νομού Καστοριάς, η πρόσφατη σύγκρουση του κ. Φιλίπππου Πετσάλνικου, βουλευτή του ΠαΣοΚ που είναι από τους πιο στενούς συνεργάτες του προέδρου κ. Γεωργίου Παπανδρέου, με την κα Κατερίνα Κράγια (κυρίως), γραμματέα της ΝΕ του κόμματος στην Καστοριά, η οποία υποστήριξε ανοικτά τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο στις εσωκομματικές διαδικασίες της 11ης Νοεμβρίου, αν γινόταν παλιότερα, θα έμοιαζε με την πτώση μετεωρίτη ή με διέλευση οδοστρωτήρα. Τώρα πια παρά τον κρότο της, πέρασε στην ειδησεογραφία και την τοπική ιστορία σαφώς πιο ανώδυνα. Σχεδόν στα παραλειπόμενα.

Όχι ότι δεν έχει την σημασία της η συνοπτική διαδικασία που ακολουθήθηκε. Αλλά συνολικά ήταν σαν τις περιπτώσεις που δεν δίνει κανείς πια και τόση σημασία. Έστω κι αν η άνωθεν επέμβαση οδήγησε την κα Κ. Κράγια εκτός οργάνων, έστω κι’ αν καθαιρέθηκε με… δημοκρατικές διαδικασίες, που θυμίζουν τους ανατολικο-ευρωπαϊκούς παραδείσους της ψυχροπολεμικής περιόδου.

Ίσως διότι, παρά την καθαίρεση, όλοι αναγνωρίζουν κατά βάθος, ότι ο σπόρος της ανυπακοής θα βλαστήσει.

Πάντως και στις δυο περιπτώσεις των μεγάλων κομμάτων στην Καστοριά, κυρίαρχη είναι η εντύπωση, ότι το «παλιό» φορώντας τις πανοπλίες που διαθέτει το καθένα του, επιτίθεται στα νέα ρεύματα που εκδηλώνονται. Χωρίς να σημαίνει εκ των προτέρων ότι αυτά τα νέα ρεύματα έρχονται από το μέλλον. Διότι μερικές φορές προέρχονται κι’ αυτά από τα πολύ παλιά. Σε κάθε περίπτωση, απώτερος σκοπός όλων είναι η ανατροπή της δύναμης που κρύβει η νομοτέλεια του χρόνου, ο έλεγχος των κομματικών οργανώσεων και η εξασφάλιση της βουλευτικής ηγεμονίας.

Στην μια περίπτωση ο κ. Ανέστης Αγγελής και στην άλλη ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος να έχουν στραφεί ο καθένας τους, -συμπτωματικά μάλιστα και οι δυο άνδρες- σε βάρος δυο γυναικών, που η κάθε μια με τον τρόπο της, προκάλεσαν εσωκομματικές ανατροπές και ανακατατάξεις. Πιο πολλές βεβαίως η κα Κατερίνα Κράγια που πέρασε στο κομματικό πάνθεον επειδή δεν «εσυμμορφώθη προς τας υποδείξεις», και σαφώς λιγότερες η κα Βίβιαν Μπουζάλη για την οποία διάχυτη είναι η εντύπωση ότι η εκλογική επικράτησή της υποστηρίχθηκε ποικιλοτρόπως από εσωκομματικούς μηχανισμούς. Και από την χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων προβολής και επιρροής της κοινής γνώμης.

Αυτό το σκηνικό υποχρεώνει σε στασιμότητα το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην Καστοριά, τόσο σε εσωκομματικό όσο και σε δημόσιο επίπεδο. Και κάνει την πολιτική να μοιάζει στα μάτια των νέων που αποθαρρύνονται σαν κάτι ξένο, κρύο, διαπλεκόμενο και ακάθαρτο. Φιλοδοξία χωρίς μέτρο, χρήμα, πιέσεις, εκβιασμοί, εξαγορές και εσχάτως απόπειρες, είναι τα μηνύματα που εκπέμπονται στους πολίτες και ιδίως στους νέους. Με αποτέλεσμα την γήρανση του στόλου των πολιτικών στελεχών στα κόμματα. Όχι βεβαίως αποκλειστικά ηλικιακά, αλλά σε επίπεδο νοοτροπίας.

Βεβαίως η εκσυγχρονίστρια (για τους όρους του ΠαΣοΚ) κα Κατερίνα Κράγια που αποτελεί το πιο πρόσφατο θύμα της ανελέητης πολιτικής γκιλοτίνας, δεν εκλέχτηκε βουλευτής, ούτε καν ήταν υποψήφια για ένα τέτοιο αξίωμα. Και είναι μάλλον πιθανό ότι δεν ενδιαφέρεται κιόλας να γίνει. Άγνωστοι είναι οι προσωπικοί στόχοι της -αν έχει- που να εξηγούν την ανάμειξή της στα κομματικά πράγματα του ΠαΣοΚ καθώς και τα κίνητρά της. Διότι ο ρομαντισμός (αν είναι αυτός το κίνητρο) ήταν κι’ αυτός κάποτε ένα σαφές ρεύμα που ήλθε και παρήλθε. Άλλωστε, και ο νυν (και αεί;) βουλευτής του ΠαΣοΚ στην Καστοριά, δεν μπορεί, θα ήτανε κάποτε κι΄ αυτός ρομαντικός. Πριν πειστεί οριστικά για την πολιτική μοναδικότητα και την αντοχή του στο διαχρονικό ΠαΣοΚ, και μέσω αυτού σε ολόκληρο τον νομό Καστοριάς. Κυβερνώντας «αριστερούς», «κεντρώους», μα και «δεξιούς» της. Είναι σίγουρο όμως ότι (η κα Κράγια) είχε την «ασέβεια» να μπει στο στόχαστρο, τουλάχιστον από τότε που συνειδητοποίησε, ότι θα μπορούσε πια, να λέει την δική της γνώμη.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, η παρουσία της νέας βουλευτή κα Βίβιαν Μπουζάλη στα ύπατα αξιώματα της Νέας Δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο, μπορεί να μην έχει πολλά κοινά σημεία με όσα διαδραματίζονται στο ΠαΣοΚ, όμως είναι σίγουρο ότι ως outsider προκάλεσε σημαντικές ανακατατάξεις στο συγκυριακό κομματικό τοπίο που είχε διαμορφωθεί και βόλευε τους πολιτικούς στόχους του κ. Ανέστη Αγγελή. Μέχρι που έγινε δυσάρεστος στον κάποτε βουλευτή Καστοριάς κ. Κ. Σημαιοφορίδη.

Στην περίπτωσή της (κ. Β. Μπουζάλη) μάλιστα, πρέπει να παρατηρηθεί ότι 4 μόλις μήνες μετά τις εκλογές, ο πρώτος που μοιάζει να επείγεται να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών που καλλιέργησε και των υποσχέσεων που αφειδώς παρείχε προεκλογικά, είναι η ίδια. Διότι πως αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί η ευκολία με την οποία προσδίδεται βάρος βουλευτικού έργου με κοινωνική και πολιτική σημασία, η είδηση για την φωτογραφία της χριστουγεννιάτικης ευχετήριας κάρτας που επέλεξε, ή το γεγονός ότι η φωτογραφία της Καστοριάς προστέθηκε (;) στην επίσημη διαφημιστική τουριστική εκστρατεία.

Τέσσερις μόλις μήνες μετά τις εκλογές και έχει προσαρμοστεί, σαν να έτοιμη από παλιά, στους μονότονους σαββατιανούς τηλεοπτικούς μονολόγους.
Για να μας πείθει, κι’ η ίδια, όπως και κάθε συνεπής βουλευτής, νυν, τέως, ή επόμενος, ότι μαζί μπορούμε. Αρκεί να περνάμε εμείς καλά.

Κι’ αυτοί καλλίτερα.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος27/1/08

    Αν ο κ. Αγγελής είχε κερδίσει την έδρα, έστω και με μία ψήφο διαφορά, ούτε καν θα έθιγε το ζήτημα του "ασυμβιβάστου" της κ. Μπουζάλη. Μία ακόμη απόδειξη πόσο νοιάζονται οι πολιτικοί μας για τη θεσμική θωράκιση της δημοκρατίας μας...
    Μην χάσει την εξουσία...
    Πιο θλιβερές όμως ήταν οι δηλώσεις του τέως βουλευτή μετά την εκλογική ήττα.
    Έφταιξαν οι πάντες, τα διαπλεκόμενα, οι κομματικοί βαρόνοι, τα ΜΜΕ, η προπαγάνδα της κ. Μπουζάλη, ενδεχομένως ο καστοριανός λαός, ο μόνο που δεν φάνηκε να έφταιξε ήταν ο ίδιος ο κ. Αγγελής! Ούτε ένα ίχνος αυτοκριτικής!
    Όσο για την κ. Μπουζάλη, αυτή δυστυχώς "καβάλησε το καλάμι" πριν ακόμη να εκλεγεί, και αν δεν "προσγειωθεί" το συντομότερο, στις επερχόμενες εκλογές, που δεν θα αργήσουν, θα ψάχνεται...
    Η εποχή των "ισοβίων" και "ελέω Θεού" μονίμων βουλευτών του Ν. Καστοριάς τελειώνει...
    Είθε να το αντιληφθεί σύντομα και ο έτερος των ισοβίων, ο κ. Πετσάλνικος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος27/1/08

    Αν η ένσταση του κ. Αγγελή δεν γίνει αποδεκτή, θα τα βάλει και με την Δικαιοσύνη μετά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος29/1/08

    Η ένσταση που κατέθεσε ο κ. Αγγελής σε βάρος της κ. Μπουζάλη ίσως είναι το τελευταίο μεγάλο πολιτικό του λάθος, το οποίο διέπραξε στην πολιτική του καριέρα... Διότι η κίνησή του φανέρωσε περίσσευμα [...............] συγχρόνως όμως και [................].
    Και εξηγώ: όταν άρχισε η προεκλογική περίοδος, 16 Αυγούστου 2007, ο κ. Αγγελής έκανε τα "αδύνατα δυνατά" αρχικώς για να "κόψει" από το ψηφοδέλτιο της Ν.Δ. την κ. Μπουζάλη, στη συνέχεια δε προωθώντας ως αντίπαλο "δέαρ" της κ. Μπουζάλη τον σχεδόν συνομήλικο της κ. Ιορδάνη Μιχαηλίδη, επίσης [............] από ιδρύματα του εξωτερικού... Ήλπιζε ο κ. Αγγελής ότι θα κατόρθωνε με αυτά τα δεδομένα, σε συνδυασμό και με την ισχυρή υποψηφιότητα του κ. Ζήση Τζηκαλάγια μέσα στην πόλη της Καστοριάς και στον Δήμο Ίωνος Δραγούμη, να επανεκλεγεί έστω και με διαφορά μιάς ψήφου... Όμως έπεσε έξω... Είχε ξεχάσει μεταξύ των άλλων ότι ο κ. Σημαιοφορίδης είχε πει στην Γιάννα Λούσιου (flash Tv): "ο Αγγελής θα με έχει απέναντί του"..
    Η κ. Μπουζάλη αξιοποίησε προς δικό της όφελος τα παραπάνω δεδομένα και έκανε μία ανατροπή, που για μερικούς έφτασε να θεωρηθεί "έκπληξη"...
    Και όταν συνέβησαν όλα αυτά...και αφού είδε ο κ. Αγγελής ότι οι σταυροί μετρήθησαν σωστά... θυμήθηκε ξαφνικά το Σύνταγμα της χώρας...αυτό που υποτίθεται ότι το υπηρετούσε μέρα νύχτα επί οκτώ ολόκληρα χρόνια στη Βουλή των Ελλήνων...χωρίς όμως να είχε μέχρι τότε προσέξει τις διατάξεις περί κωλυμάτων και ασυμβιβάστων...θυμήθηκε λοιπόν ότι υπάρχει "σανίδα σωτηρίας"...η προσφυγή στο εκλογοδικείο!
    Και μόνο το γεγονός αυτό, ότι δηλαδή επικαλέστηκε ο κ. Αγγελής την νομιμότητα και συνταγματικότητα, όταν είδε ότι θίχθηκε το προσωπικό του συμφέρον, αποτελεί το κορυφαίο πολιτικό σφάλμα στην πέρα για πέρα ασήμαντη πολιτική του σταδιοδρομία.
    Διότι, αν ήταν [................] ευθύς ο κ. Αγγελής, θα έπρεπε, μόλις επελέγη η κ. Μπουζάλη ως υποψήφια Βουλευτής της Ν.Δ., να απευθυνόταν κατ' αρχήν στο κόμμα του και στη συνέχεια στη δικαιοσύνη και να καταγγείλει το "ασυμβίβαστο" της υποψηφιότητάς της! Δεν το έπραξε όμως! Δεν προστάτευσε ούτε το κόμμα του ούτε την νομιμότηα! Διότι πίστευε ότι θα την κέρδιζε την κ. Μπουζάλη στις εκλογές!
    Μόλις έχασε, τότε θυμήθηκε Σύνταγμα και Νόμους! Διότι το διακύβευμα δεν είναι το Σύνταγμα κια οι Νόμοι, αλλά η ακόρεστη δίψα για εξουσία και η μη παραδοχή της ήττας...
    Και το χειρότερο από όλα για τον κ. Αγγελή, αλλά και για τον τόπο, είναι το αποτέλεσμα του Εκλογοδικείου: αν δεν γίνει δεκτή η ένσταση του κ. Αγγελή είναι φανερό ότι θα κλείσει την προσωπική πολιτική του ιστορία με μία ακόμη αποτυχία... Αν από την άλλη γίνει δεκτή η ένστασή του και κερδίσει τη βουλευτική έδρα, τότε εξασφαλίζει μετά βεβαιότητος την εκλογή της κ. Μπουζάλη στις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν συντομότατα... Διότι, καλώς ή κακώς η κ. Μπουζάλη υπήρξε η "εκλεκτή" των ψηφοφόρων της Ν.Δ. στις εκλογές που πέρασαν...Και οι οποίοι γνώριζαν πολύ καλά την έμμισθη ιδιότητά της στα Ε.Λ.Τ.Α. Δεν το είχε κρύψει ποτέ η κ. Μπουζάλη...
    Η ένσταση του κ. Αγγελή δεν στρέφεται τόσο εναντίον της κ. Μπουζάλη όσο εναντίον των ψηφοφόρων και εκλογέων του νομού, που αυτήν θέλησαν ως Βουλευτή της περιοχής. Αυτομάτως, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο δικαστικής ήττας, η κ. Μπουζάλη θα εμφανιστεί ως "αδικημένη", θύμα της εκδικητικότητας του κ. Αγγελή, στοιχεία που θα την κάνουν συμπαθή σε ακόμη μεγαλύτερη μερίδα φίλων της Ν.Δ. Η ήττα στο εκλογοδικείο της προαναγγέλει βέβαιο προβάδισμα στις επόμενες εθνικές εκλογές.
    Αν βέβαια δικαιωθεί η κ. Μπουζάλη στο Εκλογοδικείο, τα πράγματα "σκουραίνουν" γι' αυτήν. Θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να καταλάβει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, για να αντιμετωπίζει με τόση ελαφρότητα το ρόλο του Βουλευτή, ο οποίος απαιτεί ρεαλιστικές υποσχέσεις, έμπρακτες κινήσεις και συνέπεια...
    Τα προβλήματα του τόπου και οι απαιτήσεις των καιρών είναι τόσο μεγάλες, που είναι αδύνατο για έναν (μία) υπεύθυνο βουλευτή να κάνει πως δεν γνωρίζει ή δεν ασχολείται.. Ειδάλλως θα πάψει να τον (την) "γνωρίζει" και ο κόσμος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ