16.2.08

Zeitgeist (Μία αιρετική αμερικανική ματιά)



.
Σύμφωνα με τους δημιουργούς του film:

«To Zeitgeist δημιουργήθηκε ως μια μη κερδοσκοπική κινηματογραφική έκφραση, με σκοπό να εμπνεύσει τους ανθρώπους να κοιτάξουν τον κόσμο από μια πιο κριτική σκοπιά και να αντιληφθούν πως πολύ συχνά τα πράγματα δεν είναι όπως νομίζει το μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού πως είναι. Οι πληροφορίες στο Zeitgeist επιβεβαιώθηκαν μετά από μακρά περίοδο έρευνας και η υποενότητα Source στο site αυτό αναφέρει τις κυριότερες πηγές που χρησιμοποιήθηκαν / αναφέρθηκαν. Τώρα, είναι σημαντικό να πούμε πως υπάρχει η τάση απλά να απορρίπτουμε πράγματα που δεν καταλαβαίνουμε, χωρίς να κάνουμε την απαραίτητη έρευνα.
Για παράδειγμα, κάποιες από τις πληροφορίες στο Μέρος Ι και στο Μέρος ΙΙΙ, συγκεκριμένα, δεν προήλθαν απλά ψάχνοντας στο διαδύκτιο. Πρέπει κάποιος να σκάψει βαθύτερα. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που ψάχνουν για τον Ώρο (Horus) ή την Federal Reserve Bank στο Internet, αντλούν τα συμπεράσματα τους από πολύ γενικές και τετριμμένες πηγές. Οι on line εγκυκλοπαίδιες ή ακόμα και οι συνηθισμένες εγκυκλοπαίδιες συχνά δεν περιέχουν τις πληροφορίες που αναφέρονται στο Zeitgeist. Παρόλα αυτά, αν κάποιος αφιερώσει το χρόνο που χρειάζεται και μελετήσει τις πηγές, θα βρεί πως ό,τι παρουσιάζεται βασίζεται πάνω σε στοιχειοθετημένες αποδείξεις.
Με τα παραπάνω στο νου, ελπίζω πως οι θεατές δε θα λάβουν αυτό που θα δουν ως την αλήθεια, αλλά θα ψάξουν και θα σκεφτούν για τον εαυτό τους, γιατί η αλήθεια δεν λέγεται… κατανοείται».
.

Η επίσημη παρουσίαση της ταινίας προγραμματίζεται να γίνει στις 15 Μαρτίου 2008.
.
To Zeitgeist είναι μία γερμανική λέξη / φιλοσοφικός όρος που καθιερώθηκε από τον Hegel, και σημαίνει: “το πνεύμα της εποχής”, δηλ. σε μία πιο ελεύθερη προσέγγιση θα μπορούσε να ορισθεί ως η επικρατούσα κοινωνικοπολιτισμική αντίληψη που επηρεάζει το παρόν και βέβαια καθορίζει τις τύχες του μέλλοντος.
.
Η ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ (ΕΔΩ) .
.
http://zeitgeistmovie.com/

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ 21.2.2008]

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος17/2/08

    Στο πρώτο μέρος (για τη θρησκεία) η ταινία υπερβάλει, και μάλιστα μας κάνει να υποπτευτούμε "δάκτυλους"....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος17/2/08

    Pote oi dikoi mas dimosiografoi tha arxisoyn na elegxoun tin kybernisi, to sistima kai tous papades mas, opos kanoyn oi dimoiografoi stin Amerikoi? Mono antiamerikanika sinthimata eimaste. Kata ta alla, olous edo, apo Trapezites, Politikous mexri Despotades, toys exoume sto apirovlito.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18/2/08

    Katapliktiko dokimanter. Leei alithies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος18/2/08

    "conspiracy theory" magkes

    anousio.mises alitheies kai polles anakriveies.
    Gia tin ekpomph tou Hardavela kalo einai.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/2/08

    Στις 15 Μαρτίου 2008 θα λάβουν χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο εκδηλώσεις υπό τον τίτλο ZEITGEIST DAY.
    Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής έχουν προγραμματιστεί:
    ΑΘΗΝΑ: National and Capodistrian University of Athens
    ΙΩΑΝΝΙΝΑ Thimomeno Portraito , Kapodistiriou 20 Ioannina
    TIME:20:00
    ΑΙΓΑΛΕΩ(ΑΘΗΝΑ): Kafedra ,Spyridonos 28 - Egaleo
    TIME:20:00

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος19/2/08

    Το Κέντρο Ελληνικής Γούνας θα κόψει την βασιλόπιτα του αύριο Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου στο κέντρο "Καταφύγιο" στο Άργος Ορεστικό. Ελάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος20/2/08

    Όταν σου μιλούσα για Ησίοδο και Θεογονία με αποκαλούσες "Δωδεκαθεϊστή", όταν σου μιλούσα για αμερικανικό χτύπημα στους πύργους με αποκαλούσες "αντιαμερικανό"... Ίσως αυτήν η ταινία σε βοηθήσει να δεις τον κόσμο με τα δικά μου μάτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος20/2/08

    Molis ida ti tenia monoroufi kai eimai sokarismenos gia afta poy leei. Xefiga telios.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος21/2/08

    Οι γνωστές υπερβολές των Αμερικανών και οι εμμονές τους για συνωμοσίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ