1.9.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΑ ΓΝΩΣΤΗ η πάγια τακτική της εφημερίδας να παρέχει ελεύθερο βήμα έκφρασης και σύγκρουσης των απόψεων, ακόμη και σε επιστολές ανωνύμων. Στην φιλοσοφία της ΟΔΟΥ είναι να παρεμβαίνει στα κείμενα των αναγνωστών, είτε αυτά δημοσιεύονται επώνυμα είτε όχι, μόνο στο απολύτως αναγκαίο μέτρο, δηλαδή για την αποφυγή υβριστικών ή άλλων ουσιαστικών προσβολών σε βάρος προσώπων. Καθ’ ότι για την ΟΔΟ, στις πράξεις και παραλείψεις πρέπει να εστιάζεται η κριτική και όχι στην καθ’ εαυτή προσωπικότητα για την κρίση της οποίας απαιτούνται αναγωγές σε άλλες επιστήμες, όπως στην ψυχολογία και σε υποθέσεις.

Έτσι, από τις δύο επιστολές που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο και προέρχονται από ανώνυμους, σε ό,τι αφορά την επιστολή που αφορά την καταγγελία για τις βάρβαρες συνήθειες κυνοκτονίας (δηλητηρίασης με φόλα ή μαρτυρικού θανάτου από αυτοκίνητα) παρά τον αιχμηρό, ενίοτε δε και κάπως περισσότερο απ’ ότι πρέπει καταγγελτικό λόγο της επιστολής αυτής η ΟΔΟΣ προτίμησε να τον παρουσιάσει ανέπαφο. Πρωτίστως διότι φαίνεται ότι ανήκει σε φιλόζωο, που απλά εξέφρασε με τις διαμαρτυρίες του και ένα σαφές είδος εκνευρισμού. Για την ΟΔΟ όμως είναι προτιμότερος ο εκνευρισμένος φιλόζωος από τον ψυχρό, ψύχραιμο και κυνικό φονιά αθώων ζώων, που καταστρώνει μάλιστα ολόκληρο σχέδιο δηλητηρίασης. Άλλωστε ο εκνευρισμός δεν απευθύνεται σε κανένα προσωπικά, αλλά κατακρίνει πράξεις και νοοτροπίες.

Στην δεύτερη όμως ανώνυμη επιστολή, παρά το γεγονός ότι είναι ολοφάνερη η αγωνία του επιστολογράφου για το μέλλον της λίμνης, υπήρχαν σαφείς προσωπικές αιχμές για συγκεκριμένα πρόσωπα που κατά την κρίση της ΟΔΟΥ παραβίαζαν ειδικά το μέτρο του ανώνυμου γραπτού λόγου. Γι’ αυτό τον λόγο, επιχειρήθηκε προσαρμογή της φρασεολογίας με τέτοιο τρόπο ώστε και να μην χάνεται το επί της ουσίας κριτικό πνεύμα και να μην προβάλλονται προσβλητικές αναφορές που στόχευσαν σε δευτερεύουσες για την ουσία ιδιότητες των κρινόμενων.


1η επιστολή

ΦΤΑΝΕΙ…

Πάλι κρούσμα φόλας, τώρα στην περιοχή του ΙΚΑ! Καθόλου πρωτότυπο στην…σύγχρονη τριτοκοσμική πόλη μας, που έχει γίνει περίγελος σε πάρα πολλούς τομείς, πόσο μάλλον να υστερήσουμε σε κάτι που αποδεικνύει ότι πάντα έχουμε την πρωτιά και αυτό στην μεταμφιεσμένη κουτοπονηριά μας. Πόσες καραμέλες καταπίνει αυτή η πόλη και πόσο μας αξίζουν!!!! Δεν θα επεκταθώ όμως στην αθλιότητα που έχει περιπέσει η πόλη μας και τους λόγους, αλλά στο πόσο άθλιοι είμαστε εμείς, οι κάτοικοι της για να αντέχουμε όλη αυτή την αθλιότητα.

Δεν δέχομαι να ενοχλούμαι μόνον όταν σκοτώνουν το κατοικίδιο μου, απαιτώ να ενοχλούμαι για όλα τα τετράποδα πλάσματα, κατοικίδια και αδέσποτα.
Το να φτάσουν στο σημείο να σκοτώσουν σκυλί δεμένο στην αυλή του αφεντικού του, φτάνει στα όρια της τρομοκρατίας πλέον και πρέπει με κάποιο τρόπο να σταματήσει.
Τον ίδιο αποτροπιασμό νιώθω για τους βιαστές, παιδεραστές, δολοφόνους κλπ., είναι η ίδια κατηγορία υπανθρώπων που τα βάζουν με ανυπεράσπιστα πλάσματα. Δεν τους φταίει τίποτα άλλο, πέρα από τον ελαττωματικό εαυτό τους.

Δεν μπορώ σε καμία περίπτωση να ονομάσω αυτά τα δίποδα ανθρώπους και φυσικά δεν μου επιτρέπεται να τους ονομάσω όπως θα ήθελα και τους αρμόζει, λόγω δημοσίευσης. Όμως θα ήθελα να ξέρω αν αυτά τα δίποδα είχαν/έχουν οικογένεια! Σίγουρα είναι από αυτούς τους τελειωμένους που υποκριτικά παριστάνουν τους σπουδαίους- και έχουμε καμπόσους από αυτούς-που τα κόβουν χοντρά σε παρέες πόσο μάγκες είναι και στην ουσία δεν έχουν ζήσει τίποτα περισσότερο από το συνοικιακό μπουρδέλο που πληρώνουν για να νιώσουν άνδρες ή τον καθημερινό συμβιβασμό που ζουν από τα γεννοφάσκια τους ή όταν συνειδητοποιούν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου κλπ. κλπ., γιατί σίγουρα το κόμπλεξ τους είναι αυτό που τους οδηγεί να σκοτώνουν ανυπεράσπιστα πλάσματα.

Στην θλιβερή πραγματικότητα που ζουν, τα ζώα τους ενοχλούν μόνο; Είναι τόσο τέλεια ή καθαρή η πόλη μας, που τα αδέσποτα την μολύνουν; Έχουν λύσει όλα τους τα προβλήματα; ΄Η είναι ο μόνος τρόπος να ξεφύγουν από το τίποτα τους και να νιώσουν ότι ορίζουν κάτι, επειδή στην ζωή τους, τους μειώνει το αφεντικό, τους κερατώνει η/ο αναλόγως γυναίκα/άνδρας τους κλπ. κλπ.;
Φυσικά και έχει θηλυκά δίποδα, πολύ περισσότερο υστερικά από τα αρσενικά δίποδα, που στην θέα σκυλιών, γατών, περιστεριών και σε ότι άλλο δεν παραπέμπει στο δίποδο είδος τους-έχω την βεβαιότητα ότι έχουν βαθύ ρατσισμό για οτιδήποτε διαφορετικό από τις ίδιες- , αντιδρούν σαν να τις έχουν ρίξει οξύ.

Πόσο στερημένοι και αξιολύπητοι είναι όλοι αυτοί, και αυτό, γιατί δεν γνώρισαν την αγάπη και ούτε πραγματοποίησαν έστω και ένα όνειρο τους! Όλα όσα έχουν στερηθεί τους βγαίνουν σε απωθημένα, και ξεσπούν δεξιά-αριστερά, όπου τους δοθεί ευκαιρία, κατηγορώντας μετά τους ζωόφιλους σε γεροντοκόρες ή αδερφές!
Και αν έχουν σκύλο θα τον έχουν για επίδειξη, άλλωστε έχουμε κάτι σχετικό στην πόλη μας, που ασχολείται με…καλλιστεία σκύλων, δηλαδή οξύμωρες καταστάσεις. Και όταν τα βαριόμαστε, τα παρατάμε και πάμε για νέα…μοντέλα…Δεν θα υπήρχαν αδέσποτα, αν υπήρχαν υπεύθυνοι και ευσυνείδητοι ιδιοκτήτες, που να αγαπούν αυτά τα ζώα συντροφιάς, που ζητούν μόνο χάδια και φαγητό, τίποτα άλλο και είναι τα μόνα πλάσματα που δέχονται τον άνθρωπο όπως είναι, χωρίς ανταλλάγματα!

Αυτό το είδος ατόμων δεν αγαπήθηκαν και δεν αγάπησαν ποτέ, γι’ αυτό δεν τους περισσεύει αγάπη. Πέρα από τα ανέκδοτα που λένε σε παρέες και δεν γελάει κανείς, τα φοβερά κατορθώματα τους που είναι όλα στη σφαίρα της φαντασίας τους, είναι τόσο άδειοι όσο ένας άχρηστος άδειος τενεκές, που απλά κάνει θόρυβο! Αλλά για αυτούς αυτά είναι ψιλά γράμματα...Αυτά τα δίποδα είναι από τεφάλ, δεν τους αγγίζει τίποτα. Θα συνεχίσουν, γιατί είναι αήττητοι, όπως κάθε ηλίθιος που νομίζει ότι είναι έξυπνος. Τους εύχομαι τα χειρότερα και να συνεχίσουν να είναι το ίδιο αποτυχημένοι, γιατί δεν είναι τόσο έξυπνοι ώστε να ξεγελούν και τον εαυτό τους!

Ζητώ λοιπόν από τον Δήμο Καστοριάς να αναλάβει την ευθύνη και πρόνοια τους-των ζώων εννοώ-, με όποιο τρόπο μπορεί, υπάρχει Νομοθεσία που κατοχυρώνει τα δικαιώματα των ζώων, μπορούν να ζητήσουν οικονομική βοήθεια και να σταματήσει αυτή η υστερία κατά των αδέσποτων και μη, ώστε να μην μπορεί ο κάθε κομπλεξικός να ξεσπάει την διαστροφή του με φόλα
Παρακαλώ κ. διευθυντά, να δημοσιεύσετε μέρος του νόμου 3170/2003 προς ενημέρωση της νομαρχίας, του δήμου και των δημοτών, και ελπίζω στις θετικές ενέργειες από μέρους του δήμου και της νομαρχίας, για να μπορέσουμε να ανεβούμε μια βαθμίδα στον πολιτισμό. Δεν μας αρκεί ο κάθε Κότσιρας ή οποιοδήποτε άλλου είδους πανηγύρι, θέλουμε υποδομή και ουσία σε όλα τα επίπεδα για να αποκτήσει ποιότητα η καθημερινότητα του ταλαίπωρου δημότη/ψηφοφόρου...

Ένας αγανακτισμένος και ταλαίπωρος ψηφοφόρος, που σε κάθε εκλογές, οποιασδήποτε βαθμίδας τον πρήζουν στις αερολογίες…Φτάνει!


Νόμος 3170
άρθρο 7
Περισυλλογή Αδέσποτων Σκύλων
1.
Αρμόδιοι για την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων είναι οι δήμοι και οι κοινότητες. Η περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων μπορεί να πραγματοποιείται και από ζωοφιλικά σωματεία, εφόσον διαθέτουν την απαραίτητη υποδομή, σε συνεργασία με τον αρμόδιο δήμο ή κοινότητα. Οι δήμοι και οι κοινότητες συγκροτούν τα συνεργεία περισυλλογής από άτομα τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία σε θέματα που αφορούν στην αιχμαλωσία των ζώων και κατέχουν τις τεχνικές χειρισμού τους. Κατά την αιχμαλωσία και την περισυλλογή των αδέσποτων σκύλων απαγορεύεται η κακομεταχείρισή τους.
2.
Τα συνεργεία περισυλλογής καθοδηγούνται στο έργο τους και ελέγχονται από κτηνίατρο, ο οποίος ορίζεται από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της αρμόδιας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
3.
α. Οι σκύλοι που περισυλλέγονται οδηγούνται στα καταφύγια αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που ιδρύονται και λειτουργούν από τους δήμους, τις κοινότητες και τα ζωοφιλικά σωματεία σε ιδιόκτητους ή μη χώρους.
β. Με κοινή απόφαση των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας ίδρυσης και λειτουργίας των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με το Ν. 604/1977 και το Π.Δ. 463/1978. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται οι όροι για την εναρμόνιση των καταφυγίων που ήδη λειτουργούν με τους όρους του νόμου αυτού.
7.
Με απόφαση του υπουργού Γεωργίας ρυθμίζονται τα θέματα σχετικά με τον τρόπο, τη διαδικασία και το όργανο που είναι αρμόδιο για τη σήμανση και την καταγραφή των αδέσποτων σκύλων που περισυλλέγονται, τη δημιουργία δικτύου ενημέρωσης των πολιτών για τα ζώα που διατίθενται προς φιλοξενία, την παράδοσή τους στο νέο ιδιοκτήτη κ.λπ., κ.λπ...
8.
Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης και Γεωργίας παρέχεται οικονομική ενίσχυση στους φορείς που αναφέρονται στην παράγραφο 3α για την ίδρυση και τη λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Με την ίδια απόφαση καθορίζονται ο φορέας που επιχορηγείται, ο σκοπός, το ύψος, η διαδικασία και οι προϋποθέσεις καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης και κάθε άλλο σχετικό θέμα.



1η επιστολή

Κύριε διευθυντά,

Από την ΟΔΟ μάθαμε για την συγκρότηση μιας άτυπης επιτροπής πολιτών που θα διαχειρίζεται τα προβλήματα της λίμνης μας και πρόεδρος της επιτροπής διορίσθηκε, ή αυτοανακηρύχθηκε ή ορίσθηκε ή εκλέχθηκε συμπολίτης που τα προσόντα του δεν ξεπερνούν κατά την γνώμη μου τις ανάγκες της επιχείρησής του. Όμως κατά την γνώμη των αρχόντων, θα μπορέσει να καθαρίσει τη λίμνη ώστε να είναι καθαρή και ισοπεδωμένη ώστε να μην αντραλιάζονται οι βαρκάρηδες!
Αν φυσικά συμβεί κάτι κακό, οι ευθύνες ασφαλώς θα ζητηθούν, από τον άτυπο πρόεδρο!
Το ότι περιτριγυρίσθηκε ο κος πρόεδρος από μια εικοσαριά επιστημόνων δεν με κάνει εντύπωση γιατί μερικοί, εκτός από τις εντυπώσεις δεν βλέπουν την ουσία των πραγμάτων, ούτε την αξιοπρέπεια, ούτε το επιστημονικό κύρος του καθενός τους και έτσι το καταβαθρώνουν. Είναι όμως υπεύθυνοι των επιλογών τους γιατί είναι σίγουρο ότι δέχθηκαν να εκτεθούν έναντι προσεχών παροχών και ανόδου των στη πολιτική-δημοτική κονίστρα.

Πάντα έτσι γίνεται γιατί χωρίς ανταλλάγματα κανένας δεν παραχωρεί το ονομά του, τα προσόντα του και την αξιοπρέπειά του ή τέλος, το πτυχίο του για να ανεβεί σε άλλο επίπεδο ενώ κατεβαίνει τα σκαλιά κάτωθεν του καθαριστηρίου.
Η αναξιοκρατική αυτή κατάσταση κάνει να ερωτήσουμε εάν υπάρχουν ή όχι άλλοι πιο κατάλληλοι και χάθηκαν οι ειδικοί (πραγματικοί) να επανδρώσουν την επιτροπή αυτή και απ' ό,τι ξέρουμε υπάρχουν και προϋπάρχουν πολλοί Καστοριανοί και μη, σοβαροί επιστήμονες(καθηγητές πανεπιστημίων κτλ) οι οποίοι έδειξαν στο παρελθόν ότι μπορούν να προσφέρουν και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να σωθεί η λίμνη μας, αλλά σκοπός των αρχόντων (εδώ και δεκαετίες) δεν είναι να σωθεί η λίμνη, αλλά να διατηρηθεί ο κίνδυνος της καταστροφής, ώστε μερικοί να νέμονται το κίνδυνο ότι η λίμνη μπορεί να γίνει (που είναι πιθανόν) όπως έγινε της Κορώνειας.

Ακολούθως ο νέος πρόεδρος, συνεκάλεσε την επιτροπή του, σε χώρο που του παραχώρησε ο δήμος και συνεδρίασαν για να αξιολογήσουν! τις προϋπάρχουσες μελέτες καθηγητών πανεπιστημίων, και ας μην ξεχνάμε ότι και στο παρελθόν έχουν τα ίδια πρόσωπα προβεί σε ανάλογες κρίσεις και φαίνεται πως η γνώμη τους είχε προεξάρχουσα θέση! Επομένως έχουν πείρα κρίσεως και καθηγητών πανεπιστημίων έστω και αν δεν διαθέτουν το 1/10 των προσόντων των!, αλλά όταν περισσεύει το θράσος όλα δικαιολογούνται. Εξ άλλου ας μην ξεχνάμε ότι κάποιοι απ’ αυτούς ήταν και υποψήφιοι δήμαρχοι Καστοριάς και επομένως ξέρουν! πολύ καλά τα προβλήματά της.

Πέραν αυτών μάθαμε ότι ετοιμάζεται διημερίδα για την λίμνη, όπου φυσικά θα πρωτοστατήσουν τα 21 μέλη της επιτροπής υπό την καθοδήγηση του προέδρου και δεν ξέρω ποιους άλλους θα καλέσουν αλλά είναι αναγκαίο να κληθούν αυτοί που πήραν εκατομμύρια για να κάνουν τη μελέτη της διάσωσης της λίμνης να μας πουν τα αποτελέσματα των ερευνών τους, την εφαρμογή των οδηγιών (αν εφαρμόσθηκαν) μέχρι τώρα τι διαπίστωσαν στο διάστημα που μεσολάβησε, αν εξεπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους (που πηγάζουν από τη συμφωνία (δήμου-ομάδος ερευνητών). Φοβούμαι ότι αμφότεροι οι πληρώσαντες και οι εισπράξαντες θα αποφύγουν μια τέτοια συνάντηση διότι θα αποδειχθούν σωστά και πραγματικά αυτά που περιγράφω παραπάνω για τους σκοπούς των επιτροπών. Βέβαια το όφελος δεν προκύπτει αμέσως και όπως στη προηγούμενη προκήρυξη, έτσι και τώρα η ανταμοιβή του προέδρου θα εισπραχθεί στο μέλλον όταν θα υλοποιηθεί ο θεσμός του φορέα διαχείρισης της λίμνης που εκκρεμεί στο υπουργείο. Τα παιδιά έχουν υπομονή!

Με σεβασμό στη δημοσιογραφία,
ένας Καστοριανός από τα παλιά.

[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 31.7.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ