28.9.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Εδώ κι ένα χρόνο, η κυβέρνηση ανήγγειλε τον περιορισμό των δήμων και κοινοτήτων, σύμφωνα με την καθιέρωση του «Καποδίστρια 2». Με την ίδια απόφαση περιορίζονται και οι νομαρχίες από 54 σε 16 και με αυτήν την ανατροπή δημιουργείται ένα νέο Διοικητικό πεδίο. Και όπως αναγράφεται, οι τέσσερις νομοί της Δυτικής Μακεδονίας (Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας) θα γίνουμε μία νομαρχία. Και με τον σχεδιασμό αυτόν άρχισαν οι διαβουλεύσεις, συνελεύσεις σε διάφορα περιφερειακά διαμερίσματα, σε επίπεδο των υφισταμένων νομαρχιών και δήμων οι σχετικές συζητήσεις για την εμφάνιση δήμων και νομαρχιών στη νέα αυτή πραγματικότητα. Ο νομός μας σήμερα έχει δώδεκα δήμους και οι σχετικές συνελεύσεις της τοπικής ΚΕΔΚΕ γύρω από το θέμα αυτό φαίνεται πως καταλήγουν στους τρεις ή δύο δήμους, Καστοριάς και Άργους Ορεστικού. Παρακολουθώ το θέμα και με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπω πως οι διαφωνίες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες.

Όλα τα παραπάνω σχεδιάζονται από τους φορείς αυτούς, αλλά σαν κάτοικοι της περιοχής αυτής νομίζω πως έχουμε δικαίωμα να εκφράσουμε κι εμείς την άποψή μας και αδιάφορο αν ακουστούμε ευχάριστα ή κυρίως δυσάρεστα. Αγαπητοί μας αναγνώστες, εμείς θα πούμε τη γνώμη μας, γιατί όπως αντιλαμβανόμαστε, σύμφωνα μ’ αυτά που θα συμβούν, η άποψή μας είναι να γίνει ένας δήμος όλος ο νομός με την ονομασία Καστοριά, για να μπορέσουμε να σταθούμε ενωμένοι σ’ αυτή τη φάση, που θα περάσουμε μπροστά σε μια Νομαρχία με έδρα την Κοζάνη, γιατί θα συνεχιστεί και πάλι η σχετική απομόνωση από τα προβλήματα, που μέχρι τώρα δεν περπατούν για το νομό μας. Ένα μόνο απλό παράδειγμα: Ξεκινάς από Θεσσαλονίκη για Καστοριά και συναντάς μόνο μια πινακίδα με την ένδειξη Καστοριά, μόνο έξω απ’ τη Νεάπολη. Αυτό το παρακολουθώ χρόνια, γίνεται εσκεμμένη παραγκώνιση στα προβλήματά μας όλα τα χρόνια. Γι’ αυτό ήλθε η ώρα να φανούμε, αν είμαστε έξυπνοι και με διάθεση να βοηθήσουμε τον τόπο μας στο άγνωστο μέλλον αυτής της καινούριας μονίμου πια καταστάσεως, με ότι καλά ή κακά θα επιφέρει.

Η νέα «αρκούδα» (νομαρχία) που βγαίνει στο δρόμο μας, δεν αντιμετωπίζεται πια με δύο δήμους ή τρεις. Μας δίδεται η ευκαιρία να ενώσουμε όλες τις πνευματικές και παραγωγικές δυνάμεις στη νέα πρόκληση. Σας θέτω ευθέως το ερώτημα: Πιστεύετε πως θα πετύχει μόνος του ο δήμος Άργους Ορεστικού την επίλυση των προβλημάτων του; Το ίδιο και ο δήμος Καστοριάς ή ένας άλλος τρίτος δήμος; Σας το προεξοφλώ και το πιστεύω απολύτως: Τίποτε, όταν θα βγει γυμνός από το νομό ολόκληρο. Πέρασε η εποχή κάποιων δημάρχων, ας το πούμε επιτυχημένων, εν συγκρίσει με άλλους, λόγω κυρίως της εύνοιας και κομματικής τοποθετήσεως. Τώρα τα πράγματα αλλάζουν και η εύνοια του νομάρχη Καστοριάς δεν υπάρχει και ορθώνεται η «αρκούδα» της πολιτείας στην Κοζάνη.

Οι νέοι δήμαρχοι θα είναι παρανυχίδες και χωρίς καμιά σοβαρή στήριξη για διεκδίκηση, όσο κι αν δεν το πιστεύουν τώρα. Ναι κύριοι: Ως εδώ ήταν ο ρόλος σας, κάποιος και σεβαστός. Τώρα επιβάλλεται να προστεθείτε σε ένα μόνο άρμα με ερπύστριες που θα τραντάζει τη γη. Και σας προσφέρεται η νέα θέση του μοναδικού δημάρχου, όπου μπορείτε να δείχνετε τις αρετές σας, ενώ σαν πρόσωπα μικρής κοινωνίας χάνεστε οριστικά και αλίμονο στα χωριά που θα προστεθούν γύρω σας. Δεν θα μετράνε πια ούτε οι πόλεις των δέκα χιλιάδων, ούτε οι κωμοπόλεις, ούτε οι ιστορικές ονομασίες. Δημιουργείται ένας γίγαντας μπροστά μας, που μόνο ενωμένοι θα μπορέσουμε να τον παλέψουμε. Και εδώ έχετε όλη την ευκαιρία να δείξετε ποιοι είσαστε για το καλό του τόπου, το μελλοντικό, το μόνιμο. Ας μη γελιόμαστε και ελπίζουμε όπως παλιά σε κάποια προηγούμενη επιτυχία. Εδώ πλέον ο νομός ολόκληρος σε μια μόνο Διοίκηση θα κρατηθεί στο ύψος των περιστάσεων, γιατί δεν θα έχει εσωτερικές διοικητικές προοπτικές και διεκδικήσεις διφορούμενες και απαλλαγμένος από την εσωτερική κακούργα φαγωμάρα που ζούμε τώρα θα νικήσουμε και θα προσφέρουμε, τόσο στα στενά διοικητικά, όσο, πολύ περισσότερο, στο ευρύτερο νομαρχιακό πεδίο.

Εδώ θα αναφερθώ μόνο σε ένα πρόβλημα. Στην εταιρεία «Λάρκο». Πως βρήκε το νομό διαιρημένο και μας πέρασε γενεές δεκατέσσερις και χάθηκε τόσο αυτό το μετάλλευμα, όσο και άλλα που αγόρασε με τον ίδιο τρόπο τα δικαιώματα. Δεν υπάρχει καμιά ελπίδα για δεύτερο Δήμο έξω απ’ αυτόν που θα καλύπτει όλο το νομό. Δεν θα είναι δήμος Καστοριάς (πόλεως), αλλά νομού Καστοριάς. Πώς θα λειτουργήσει ένας δεύτερος δήμος στο δυτικό τμήμα του νομού, όταν από τα όρια της Νεαπόλεως Κοζάνης έως τον Γράμμο δεν υπάρχει ούτε ένα χωριό πάνω από εκατό (100) κατοίκους;

Ερωτώ: Πώς θα διεκδικήσει αυτός ο δήμος τα δίκαιά του; Δεν υπάρχει ελπίδα, ούτε η παραμικρή. Ήρθε η ώρα να ενωθούμε, η μοναδική φορά για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά αυτό το κράτος που δημιουργείται πάλι από κάτω. Όταν ακούμε δήμος Μονάχου, δήμος Λονδίνου, Παρισιού, Βερολίνου. Εμείς τι είμαστε; Σουφλιέκια για ξύλινα παιχνίδια; Οι εποχές το ξαναλέω, των κάποιων προσώπων πέθαναν, η ομαδική, η ενιαία προσπάθεια θα λύσει τα προβλήματα. Ας γίνουμε για πρώτη φορά το μοναδικό παράδειγμα ομοψυχίας, ομόνοιας, για το καλό των παιδιών μας και του τόπου, που θα χρειάζεται αυτό το πνεύμα. Και μη νομίζετε πως οι αποστάσεις πια παίζουν κανένα ρόλο. Πέντε ως δέκα χιλιόμετρα απέχει η Καστοριά από το σημερινό δημαρχείο. Με μια νέα κτηριακή υποδομή, με ένα νέο δημαρχείο ψηλά στη Φούρκα όλος ο νομός γίνεται ένα χωριό. Αυτή είναι η περιοχή μας. Είναι ένα χωριό μπροστά στη νέα νομαρχία Κοζάνης. Γι’ αυτό αγαπητοί μου (σημερινοί άρχοντες και κάθε άλλος σκεπτόμενος με τα διοικητικά) είσαστε πολύ λίγοι μπροστά στο νέο καθεστώς. Περιορίστε τις επιδιώξεις σας, τις φιλοδοξίες και προτάξατε το γενικό συμφέρον του ενιαίου Νομού.

Η ισχύς εν τη ενώσει. Είναι η ιστορικότερη στιγμή για το μέλλον του τόπου μας και η ευθύνη σας για το καλό ή το κακό μεγάλη. Σταματήστε κάθε άλλη σκέψη. Είμαστε όλοι ίδιοι, Αργείτες, Γερμανιώτες, Κορεστιώτες, Διποταμιώτες κ.λ.π. Ο κίνδυνος να χωριστούμε για πάντα και να χαθούμε είναι πολύ κοντά. Η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή. Τώρα χρειάζονται όλα τα μυαλά (αργείτικα, καστοριανά, μεσοποταμιώτικα). Μόνο ενωμένα θα επιβιώσουν με κοινούς στόχους. Κινδυνεύει ο νομός να χαθεί ο μισός αν δεν γίνει η ένωση. Ας το βάλουμε βαθιά μέσα στο μυαλό μας όλοι οι κάτοικοι του Νομού, να αντιδράσουμε στον πολυτεμαχισμό. Τι περιμένει ο Γέρμας απ’ το Άργος; Που θα ζήσει δυο ή ως πέντε χρόνια σαν δήμος; Ποια η ισχύς του δήμου Μεσοποταμίας; Καμιά. Η λύσις: Ο μοναδικός δήμος όλου του νομού. Δεν θέλω να χαθώ από κάθε νέα απερισκεψία και ελαφρά τη καρδία συναισθηματική στιγμή. Θέλω να ζήσει και να προοδεύσει ο τόπος και το πιστεύω ότι μόνο ένας Δήμος θα μας σώσει. Θέλω να σας προλάβω από το τελευταίο θανατηφόρο λάθος. Όποιος θέλει συζήτηση, τον προσκαλώ να συζητήσουμε, τόσο στα κανάλια, όσο και κατ’ ιδίαν. Κλείνω εδώ αυτή μου την εισήγηση και εύχομαι καλά μυαλά και συνεννοημένα.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με εκτίμηση.
Νίκος Πρώϊος

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18.9.2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ