10.6.11

ΙΩΣΗΦ ΧΑΤΖΗΤΙΜΟΘΕΟΥ: 25 Μαΐου 1980, η Καστοριά κυπελλούχος Ελλάδος

Ούτε στις εκλογές ούτε στην εθνική γιορτή δεν συνέβη αυτό. Για πρώτη φορά στην ιστορία της πόλης στις 9 η ώρα είχαν κλείσει όλα τα καταστήματα και στους δρόμους δεν υπήρχε ψυχή.... Το τεχνικό και γενικό λύκειο έγραφε εξετάσεις το Σάββατο το απόγευμα. Αλλά πολλοί μαθητές έμειναν στη μέση για να μπούνε στις επτά η ώρα στο ειδικό για αυτούς ναυλωθέν πούλμαν για να πάνε στην Αθήνα...'.
Ο λόγος για την 25η Μαΐου του 1980, ακριβώς 30 χρόνια πριν, ημέρα κατά την οποία η Καστοριά γνώρισε αναντίρρητα ανεπανάληπτες στιγμές δόξας, τιμής και περηφάνιας. Ποιος ο λόγος; Μα φυσικά, η κατάκτηση του κυπέλλου Ελλάδος και με τρόπο μάλιστα θριαμβευτικό, καθώς με την επιβλητική τους εμφάνιση τα παλληκάρια της Καστοριάς οδήγησαν τον Ηρακλή του μεγάλου Βασίλη Χατζηπαναγή σε συντριβή με το εμφαντικό 5-2 στον 36ο τελικό του θεσμού.
Σίγουρα, στο μυαλό του κάθε φίλαθλου της Καστοριάς, ακόμα και του πιο αισιόδοξου και απαιτητικού, η κατάκτηση του κυπέλλου έμοιαζε με όνειρο θερινής νυκτός, παρ' όλα αυτά η άσημη, ως την 25η Μαΐου του 1980, Καστοριά κατόρθωσε να σπάσει το κατεστημένο της εποχής και να γίνει η πρώτη επαρχιακή ομάδα στην ιστορία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου, που κατέκτησε επίσημο τίτλο.
Η ''χρυση'' ομάδα της Καστοριάς
την αγωνιστική περίοδο 1979-1980.


Τερματοφύλακες: Νίκος Σαργκάνης, Αθανάσιος (Σάκης) Ερμείδης Στάθης Παρουσιάδης
Αμυντικοί: Λάζαρος Αλεξιάδης, Γιώργος Καπουσούζης, Γιώργος Παράσχος, Γιάννης Σιαπανίδης, Αντώνης Κόπανος, Κώστας Στολτίδης. Μέσοι: Θεόφιλος (Λάκης) Σημαιοφορίδης, Κώστας Αγόρου, Παύλος Σιάντσης, Χρήστος Παπαδόπουλος, Αθανάσιος Αναγνώστου, Γρηγόρης Παπαβασιλείου, Θωμάς Λιόλιος. Επιθετικοί: Ανδρέας Βοϊτσίδης, Αργύρης Παπαβασιλείου, Γιάννης Δίντσικος, Δημήτρης (Τάκης) Τσιρώνης, Κώστας Χουνουζίδης, Κώστας Μπάκης. Προπονητής ο Σάββας Βασιλειάδης.

28 Νοεμβρίου 1979: Η Καστοριά μετά από παράταση νίκησε με 1-0 τον Εθνικό στο στάδιο Καραισκάκη και τον απέκλεισε. Σκόρερ ήταν στο 114’ ο Μπεργελές. Σ’ αυτόν τον αγώνα καλύτερη απόδοση είχαν ο Ερμείδης, ο Αλεξιάδης και ο Αγόρου.
Χαρακτηριστικό αυτού του παιχνιδιού ήταν η ενέργεια του προπονητή του Εθνικού να επισκεφτεί τα αποδυτήρια της Καστοριάς και να "τριφτεί" πάνω στον Ερμείδη. Όταν έκπληκτος ο τερματοφύλακας μας τον ρώτησε τι κάνει, εκείνος του απάντησε "Προσπαθώ να κολλήσω λίγη τύχη".
6 Φεβρουαρίοου 1980: Στην Καστοριά με ευκολία κερδίζει την Καβάλα με 2-0 και προκρίνεται στην γ’ φάση. Σκόρερς ο Μπάκης στο 17΄και ο Ρήγας στο 61’. Κόπηκαν 1.701 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 331.988 δραχμές.
20 Φερβρουαρίου 1980: Η Καστοριά νίκησε τον Ολυμπιακό Λουτρακίου με 1-5. Σκόρερς ο Τσιρώνης ( 28 πέναλτυ, 44’. 57’ πέναλτι), ο Κόπανος (60΄) και ο Παπαβασιλείου στο 88’.
5 Μαρτίου 1980: (1ος προημιτελικός αγώνας) Στην Καστοριά κερδίζει με 1-0 την Λαρισα.Σκορερ ο Τσιρώνης στο 73'. Κόπηκαν 3.683 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 790.000 δρχ. Οι χίλιοι περίπου οπαδοί ήταν Λαρισαίοι.
28 Μαρτίου 1980: (δεύτερος προημιτελικός αγώνας). Η Καστοριά απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Λάρισα και εξασφάλισε την πρόκριση .Το τέρμα της Καστοριάς πέτυχε στο 17' ο Δίντσικος.
7 Μαϊου 1980: (πρώτος ημιτελικός αγώνας) Επεβλήθη με ευκολία επί του Μακεδονικού με 2-0 στην Καστοριά. Τα τέρματα σημείωσαν ο Σημαιοφορίδης(37' από αράουτ) και ο Τσιρώνης(84'). Κόπηκαν 2.381 εισιτήρια και εισπράχθηκαν 548.100 δρχ
14 Μαΐου 1980: (2ος ημιτελικός αγώνας) Στην Θεσσαλονίκη νίκησε 2-1 τον Μακεδονικό. Εισιτήρια 7.500, Εισπράξεις 1.300.000 δρχ. Μετά τη λήξη του αγώνα ο προπονητής της Καστοριάς κ. Σάββας Βασιλειάδης δήλωσε:
"Μέσα σ' αυτά τα 180 λεπτά έπρεπε μία ομάδα από τις δύο Καστοριά ή Μακεδονικός να προκριθεί. Αλλά προκρίθηκε η Καστοριά και είμαστε ευτυχείς για αυτό το πράγμα. Για πρώτη φορά η Καστοριά πάει στον τελικό και νομίζω ότι αυτό το γεγονός θα γραφτεί με χρυσά γράμματα στην ιστορία αυτής της ακριτικής πόλεως. Είμαι και εγώ ευτυχής που είμαι μέσα σε αυτό το κομμάτι , μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους που συνέδραμαν στην προσπάθεια μας αυτή για να φθάσουμε στον τελικό. Όσο για τον αγώνα, παίξαμε πιο έξυπνα στο πρώτο ημίχρονο και σκοπός μας ήταν να πετύχουμε πρώτοι τέρμα και το πετύχαμε. Μετά από αυτό ήταν αδύνατο ο Μακεδονικός να ανατρέψει αυτό το αποτέλεσμα. Στο δεύτερο ημίχρονο και ιδίως στο τελευταίο 20λεπτο χάλασε το παιχνίδι, αλλά ίσως για αυτό φταίει το ίδιο το ποδόσφαιρο, γιατί η ομάδα μου μετά από το πέναλτι έχασε λίγο από την αγωνιστικότητα της. Άξιοι συγχαρητηρίων οι παίκτες μας που ακόμη και σε αυτό το εκτός έδρας παιχνίδι κατόρθωσαν να κερδίσουν τον Μακεδονικό".

Την ώρα που η Καστοριά ξεκινούσε για την Ν.Φιλαδέλφεια, έβλεπε κανείς στα πρόσωπα των παικτών και των παραγόντων μια σκληρή έκφραση που δεν μπορούσε να πει ότι αντιπροσώπευε την απόλυτη αισιοδοξία. Με συγκρατημένη ,λοιπόν, αισιοδοξία έφθασε η Καστοριά στο γήπεδο που γνώρισε μια πραγματική αποθέωση απο τις 4000 οπαδών της, που με κάθε μέσο ήρθαν από την ακριτική πόλη και τα γύρω χωριά καθώς και από τους μετανάστες της Δ. Γερμανίας. Ακόμη και τότε οι παίκτες έλεγαν για τον τελικό που θα άρχιζε σε λίγο ''θα δούμε'',ενώ ο ακούραστος έφορος κ. Bλάχος εμψυχώνοντας πρώτα τον εαυτό του καθησύχαζε και τους υπόλοιπους... ''Αφού το είπε ο Σάββας θα το πάρουμε το κύπελλο!''
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι ο αρχηγός της Καστοριάς, Γιώργος Παράσχος σε δηλώσεις του πριν το παιχνίδι τόνιζε ότι μετά την πρόκριση του Ηρακλή το παιχνίδι θα είναι ''φίφτι-φίφτι'' και ότι ''θα γίνει ένας αγώνας επί ίσοις όροις και μπορούμε και πρέπει να παίξουμε βάσει των δυνατοτήτων μας''.
Στην Αθήνα ταξίδεψαν 18 παίκτες της Καστοριάς εκτός δηλαδή των Σιάντση, Λιόλου, Παρουσιάδη και Αναγνώστου.Όπως είχε γίνει γνωστό το πριμ για κάθε παίκτη της Καστοριάς σε περίπτωση κατακτήσεως του κυπέλλου θα είναι 100.000 δραχμές. Αρχηγός της αποστολής είναι ο κ.Κώστας Βλάχος. Η ποδοσφαιρική ομάδα της Καστοριάς θα έλθει στην Αθήνα την Τετάρτη και θα καταλύσει σε ξενοδοχείο της Κηφισιάς. Την Πέμπτη και την Παρασκευή οι ποδοσφαιριστές της μακεδονικής ομάδας θα προπονηθούν υπό το φώς των προβολέων στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Με τσάρτερ θα έλθουν στην Αθήνα για την παρακολούθηση του τελικού καστοριανοί γουναράδες που διαμένουν στην Φραγκφούρτη. Αυτό δήλωσε στον κ. Γκόνο ο πρόεδρος των γουναράδων της Φραγκφούρτης κ.Τάκης Εμμανουηλίδης.

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ (36ος)
Αθήνα, Γήπεδο Νέας Φιλαδέλφειας
Κυριακή 25 Μαΐου 1980
Καστοριά - Ηρακλής 5-2 (ημίχρονο: 1-1)
Σκόρερς: Παπαδόπουλος (40' αυτογκόλ), Δίντσικος (49' κεφαλιά), Τσιρώνης (69' σουτ, 87' σουτ, 90' + 2' πέναλτυ) - Καλαμπάκας (14' πέναλτυ), Μαυροδουλάκης (80' κεφαλιά) Αποβολή: 54' Μιχαηλίδης. Διαιτητής: Βασίλης Βουράκης (Πειραιάς). Επόπτες: Δέδες, Βασάρας. Εισιτήρια: 9.741. Τηλεοπτική μετάδοση: ΕΡΤ, Γιάννης Διακογιάννης.

Το πρώτο επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έδωσε κιόλας τις πρώτες συγκινήσεις στους Έλληνες φιλάθλους. Η Καστοριά, σαν μια άλλη Γουεστ Χαμ έδωσε στην Ηρακλή να καταλάβει ότι οι παίκτες μιλάνε στα γήπεδα και όχι στα χαρτιά με δηλώσεις.'' Άξια-άξια η Καστοριά'' ανεφώνησαν οι φίλαθλοι μετά τη δραματική μάχη της Ν. Φιλαδέλφειας.
Ακόμη και οι πικραμένοι οπαδοί του Ηρακλή, των οποίων η παρουσία υπήρξε συγκλονιστική στο γήπεδο της ΑΕΚ, χειροκρότησαν τους παίκτες της Καστοριάς όταν πέρασαν από μπροστά τους για να τους χαιρετίσουν, χειροκρότημα που αποτέλεσε το επιστέγασμα της θριαμβευτικής εμφάνισης της ακριτικής ομάδας η οποία μπροστά στη φήμη των παικτών του αντιπάλου της δεν λιποψύχησε αλλά απεναντίας, ορθώνοντας το πελώριο ανάστημα της και μετά από ένα θεαματικό και με χίλιες συγκινήσεις παιχνίδι έγραψε την πιο λαμπρή σελίδα της ιστορίας της.
Ότι και να γράψει κανείς για την Καστοριά δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Ήταν ένα τέλειο συγκρότημα το οποίο ξάφνιασε όχι μόνο τους φιλάθλους της, αλλά και ολόκληρο το πανελλήνιο. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς από την ακριτική ομάδα; Την άριστη φυσική κατάσταση; Το σύστηα με το οποίο διέλυσε στην κυριολεξία τον Ηρακλή; Σ' όλους τους χώρους υπήρχαν παίκτες , οι οποίοι κινούνταν σαν μηχανές.Χιλιόμετρα πολλά έτρεξαν τόσο οι μέσοι όσο και οι επιθετικοί.Άχνιζαν οι στολές τους στο τέλος από ιδρώτα.
Αναμφισβήτητα σούπερ σταρ της Καστοριάς αναδείχτηκε ο αριστερός εξτρέμ Τσιρώνης. Αυτός ο παίκτης όχι μόνο σημείωσε τρία γκολ, αλλά και ήταν ο καθοδηγητής της επιθετικής γραμμής. Με τη βοήθεια των συμπαικτών του άνοιγε όπως ήθελε την άμυνα του Ηρακλή. Στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα, με τις ολοκληρωμένες του ενέργειες οδήγησε την ομάδα του στην κατάκτηση του σπουδαίοτερου τροπαίου της σύγχρονης ιστορίας της.
Κοντά στον διεισδυτικό Τσιρώνη ήταν ο κεντρικός μπακ Σημαιοφορίδης. Χαλύβδινα πνευμόνια, όργωσε στην κυριολεξία τον αγωνιστικό χώρο.Στα αράουτ πρώτος, κοψίματα πρώτος, στα μπασίματα πρώτος, σ' όλα πρώτος! Στο 40' με το αράουτ που χτύπησε από τα αριστερά άνοιξε το δρόμο για τη μεγάλη και πανάξια νίκη της Καστοριάς!
Κοντά στους παραπάνω δύο παίκτες χωρίς να υποτιμήσουμε την προσφορά των υπολοίπων , η οποία υπήρξε συγκινητική και συγκλονιστική καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, θα πρέπει να να δώσουμε το χέρι στον τεχνικό οδηγό Σάββα Βασιλειάδη ο οποίος έβαλε τα γυαλιά στον συνάδελφο του κ. Καραπατή.
Ο κ. Βασιλειάδης έστησε την ομάδα του όπως θα την έστηνε ο μεγαλύτερος τεχνικός του κόσμου. Εκ των προτέρων γνώριζε με ποια χαρτιά θα άνοιγε τον Ηρακλή.Τον αντίπαλο του παρακολούθησε σε τρία ματς και έβγαλε το συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να τον αντιμετωπίσει με το ίδιο σύστημα, με την ίδια οργάνωση, με την ίδια οργάνωση. Δεν έπεσε καθόλου έξω. Μπλόκο ο Ηρακλής, μπλόκο και η Καστοριά!
Εν τω μεταξύ οι μπάλες της Καστοριάς περνούσαν όλες μπροστά, ενώ του Ηρακλή σταματούσαν στο κέντρο χωρίς να έχουν ουσία και εξαίτιας της άσχημης απόδοσης των χαφ Ξανθόπουλου και Παπαιωάννου. Ακόμη ο κ. Βασιλειάδης κέρδισε κατά κράτος τον συνάδελφο του στον τομέα της ανάπτυξης του παιχνιδιού.Ο Ηρακλής προσπαθούσε να φτάσει μπροστά στο Σαργκάνη με πολλές μπαλιές, ενώ οι της Καστοριάς με δύο ή το πολύ τρεις μπαλιές ήταν μέσα στην καρδιά της άμυνας του Ηρακλή. Σε γενικές γραμμές, το κύπελλο πήγε στην ασύγγριτα καλύτερη Καστοριά, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις και τις μάχες σ' όλα τα μήκη και τα πλάτη του αγωνιστικού χώρου. Εκμεταλλεύτηκε θαυμάσια τoν κενό χώρο, δημιούργησε ευκαιρίες και οι παίκτες της έτρεξαν με πάθος και προγραμματισμό για την κατάκτηση του κυπέλλου.

***

Στις 10.30 έφθασε με την υπ' αριθμόν 823 πτήση Αθήνα- Καστοριά στο αεροδρόμιο του Άργους Ορεστικού η αποστολή της Καστοριάς. Οι χιλιάδες των φιλάθλων που τους περίμεναν ήταν κάτι το φανταστικό. Κανένας από τους επιβαίνοντες παράγοντες ή ποδοσφαιριστές δεν μπορούσε καν να το φανταστεί. Οι κάτοικοι της Καστοριάς και του Άργους Ορεστικού εγκατέλειψαν την πόλη και πήγαν στην υποδοχή.
Με έξαλλο τρόποπροσπαθούσαν να πλησιάσουν τους θριαμβευτές για να τους αγκαλιάσουν ,να τους φιλήσουν ή για να αρπάξουν στα χέρια τους ένα από τα δύο κύπελλα. Οι ποδοσφαιριστές έγιναν αντικείμενο λατρείας και αγάπης. Υπολογίζεται ότι τέσσερις με πέντε χιλιάδες κόσμου παραβρέθηκε στην υποδοχή της αποστολής της ομάδας. Σε λίγο άρχισε η θριαμβευτική πορεία με εκατοντάδες αυτοκίνητα τα οποία πέρασαν πρώτα από το Ά.Ορεστικό και εν συνεχεία έκαναν τον γύρο της Καστοριάς κάνοντας τη διαδρομή Γράμμου-11ης Νοεμβρίου- πλ.Δαβάκη-Μητροπόλεως-πλ.Ομονοίας, Βαλαλά, Αγ.Μηνά, Αγ. Θεολόγων και Μ. Αλεξάνδρου, μετά πάλι 11ης Νοεμβρίου και εν συνεχεία Ορεστείων πλατεία Βαν Φλιτ και Καραβαγγέλη.
Μπροστά στο ξενοδοχείο ''Καστοριά'' οι τολμηροί κ.κ. Βασίλειος Παπουλίδης, Βασίλειος Βοϊτσής, Θέμης Δημητριάδης και Φώτιος Σάρρας μπήκαν με μια βάρκα και βούτηξαν το μεγάλο κύπελλο στα νερά της λίμνης! Την ώρα εκείνη πάνω από εκατό άτομα φώναζαν ''Το Μπουτσέλι στη λίμνη!''. Στο μεγαλύτερο διάστημα της θριαμβευτικής αυτής διαδρομής μπροστά πήγαιναν τα νταούλια και τα κλαίσα. Μικροί και μεγάλοι ντυμένοι με τα χρώματα της Καστοριάς τραγουδούσαν και χόρευαν πίνοντας.
Λόγω της υποδοχής η πόλη ερήμωσε και -πρωτοφανές για τα δεδομένα της Καστοριάς- οι βιοτέχνες και τα εργοστάσια γούνας έκλεισαν όπως έκλεισαν και τα καταστήματα και το ΚΤΕΛ. Και άνοιγαν δειλά-δειλά τα καταστήματα όταν περνούσε από μπροστά το βαρύτιμο τρόπαιο. Συγκινητική στιγμή κατά την πορεία της διαδρομής από πολλά μπαλκόνια νέες και γριές έριχναν στους κυπελλούχους ως επί το πλείστον κόκκινα τριαντάφυλλα και φώναζαν ''Άξιοι, άξιοι μπράβο μπράβο και του χρόνου!''. Πολλά ήταν τα δακρυσμένα μάτια, τέτοιες άλλωστε στιγμές όπως μας είπε ο κ. Κράγιας ''Δεν ξαναγνώρισε η πολης μας. Είναι τιμής και δόξα στους θριαμβευτές''.
...Η πορεία του κυπέλλου μέσα στους δρόμους της Καστοριάς έφτασε στο εθνικό στάδιο και εκεί μικροί και μεγάλοι έκαναν με το κύπελλο στα χέρια τον γύρο του θριάμβου, γονάτιζαν κάτω στη γη και φιλούσαν το κύπελλο. Αυτό κράτησε για δυόμισι ώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ