18.2.14

ΟΔΟΣ: Πολλαπλασιάζοντας την προσβολή


ΟΔΟΣ 24.10.2013 | 712

Kαι οι πιο αυστηροί στις κρίσεις τους δημότες, μένουν άναυδοι από την παράλειψη του Δήμου Καστοριάς, δηλαδή της αντιδημαρχίας Πολιτισμού να δώσει εξηγήσεις, όπως οφείλει, για την ακύρωση των δύο συνεχόμενων αναμεταδόσεων από την Μητροπολιτική Όπερα της Νέας Υόρκης, στις 26 Οκτωβρίου και 9 Νοεμβρίου με το πρόσχημα των εορταστικών εκδηλώσεων.

Παρά το γεγονός ότι ήδη από 21 Οκτωβρίου, 18 δημότες υπέγραψαν κείμενο διαμαρτυρίας με το οποίο ζητούσαν εξηγήσεις και το κείμενο αυτό που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο μέσα σε ελάχιστες ώρες συνυπέγραψαν περισσότερα από 100 επιπλέον πρόσωπα, ως την στιγμή που το σημερινό φύλλο όδευε στο τυπογραφείο, η αντιδήμαρχος Καστοριάς τήρησε σιωπή ιχθύος. Πολλαπλασιάζοντας την προσβολή σε βάρος πολλών δεκάδων πολιτών που δεν της ζήτησαν ούτε δανεικά ούτε χάρη. Ούτε άλλες εξυπηρετήσεις, παρά μόνο εξηγήσεις και όχι παιδαριώδεις δικαιολογίες.

Με την φημολογούμενη -δεν είναι επιβεβαιωμένη- πληροφορία ότι η αντιδήμαρχος Καστοριάς δεν μπορεί να τοποθετηθεί λόγω απουσίας της στην Αθήνα, καταβλήθηκε προσπάθεια να σκεπαστούν οι ευθύνες μιας απόφασης που προκαλεί κατάπληξη, και απορίες για τον πραγματικό λόγο.

Η αρμόδια αντιδήμαρχος δεν καταδέχτηκε να τοποθετηθεί ούτε στην σαφή πρόκληση που της απηύθυνε ο Καστοριανός συγγραφέας κ. Ηλίας Παπαμόσχος, ο οποίος τόσο με συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό, όσο και με γραπτά υπομνήματά του στον τηλεοπτικό όμιλο Αντέννα (δημοσιεύονται στην 19η σελίδα), προσπάθησε να πληροφορηθεί την πραγματικότητα.

Οι αντιδράσεις δικαιολογούνται απόλυτα. Όσο οι ακυρώσεις μένουν με τις σαθρές αρχικές δικαιολογίες, είναι ενέργειες όχι μόνο αυταρχικές αλλά σημειολογικά δεν διαφέρουν με την πυρά βιβλίων και με πράξη λογοκρισίας.

Αυτοί ασφαλώς θα είναι και οι λόγοι, που το κείμενο διαμαρτυρίας, στο internet, υπογράφεται από σημαντικές προσωπικότητες του λόγου και των γραμμάτων από την Αθήνα αλλά και τρίτους από την υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και Καστοριανούς του εξωτερικού.

Η πραγματικότητα που ευθύνεται για την ακύρωση γίνεται ακόμη πιο θολή, από την στιγμή που η ίδια αντιδημαρχία, παρά την απουσία της κ. Γεωργοσοπούλου-Μισκία στην Αθήνα, όπως αναφέρθηκε, βρήκε τρόπο να εκδώσει στο ίδιο χρονικό διάστημα δελτία τύπου που περί άλλων τυρβάζουν.

Τα πράγματα θόλωσαν ακόμη περισσότερο και οι φημολογίες έγιναν πιο γλαφυρές, όταν η αντιδήμαρχος που έλειπε στην Αθήνα όπως φημολογήθηκε, φρόντισε μέσω διαρροών της επιλογής και προφανώς της επιρροής της (;), να «εξηγήσει» χωρίς να φαίνεται η ίδια, ότι για την ακύρωση της 26ης Οκτωβρίου, την ευθύνη έχει ο Αντέννα, και ότι τα πράγματα οδηγήθηκαν εκεί λόγω δήθεν περιορισμένης ανταπόκρισης του κοινού στην πρεμιέρα, ενώ κάτι τέτοιο δεν είναι αλήθεια.

Εκδηλώσεις και πρωτοβουλίες της ίδιας αντιδημάρχου, καθώς και άλλων διοργανωτών τις περισσότερες φορές ελκύουν ακόμη πιο λίγους ενδιαφερόμενους, ωστόσο κανείς δεν διανοήθηκε να τις καρατομήσει. Και ότι στις 9 Νοεμβρίου δεν υπάρχει ακύρωση, διότι η παράσταση της Tosca θα μεταδοθεί μαγνητοσκοπημένη μερικές ημέρες μετά. Αστεία πράγματα και μεταχείριση δημοτών σαν να είναι παιδιά.

Οι φήμες αυτές που εφ’ όσον βρίσκονται σε αντίφαση με το… τελεσίγραφο που έδωσε στην δημοσιότητα ο Δήμος Καστοριάς, και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει επίσημη απάντηση του Δήμου, ισοδυναμεί με παραπληροφόρηση.

Ο Δήμος Καστοριάς μοιάζει να εκτίθεται ακόμη περισσότερο με την εξέλιξη αυτή της κατάστασης και την προσβλητική σιωπή. Η οποία θα απηχεί προφανώς την περί πολιτισμού αντίληψη που κάνει δυστυχώς πράξη με μια πολύ κακή, για τον Δήμο, αφορμή. Ένα αληθινό μελόδραμα.



1 σχόλιο:

  1. Athena18/2/14

    Ο πανδαμάτωρ χρόνος...
    Νόημα είχαν αυτά τα κείμενα τότε που γράφτηκαν. Ασφαλώς συνέβαλαν στη σχετική συγγνώμη της Αντιδημάρχου, για την οποίαν μάλιστα η κυρία ανακηρύχθηκε "Πρόσωπο" στην "ΟΔΟ".
    Τώρα πια, τα ξαναδιαβάζουμε χάριν της Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ