30.4.21

«Έτσι έπρεπε να είναι η Μεγάλη Παρασκευή»



Πάρσιφαλ σε άδεια αίθουσα


Με τον Jonas Kaufmann να ερμηνεύει τον ομώνυμο ρόλο της όπερας του Βάγκνερ, τον Ludovic Tézier ως Αμφόρτας (ο κυβερνήτης του βασιλείου του Δισκοπότηρου) και την Elina Garanča στο ντεμπούτο της ως Κούντρυ (η γυναίκα που χλεύασε τον Χριστό όταν ανέβαινε τον Γολγοθά και καταδικάστηκε να περιπλανιέται αιώνια), η Κρατική Όπερα της Βιέννης ανέβασε πρόσφατα στις 11 Απριλίου 2021, στην άδεια αίθουσα του μεγάρου της, την νέα παραγωγή του Πάρσιφαλ του Βάγκνερ, υπό την διεύθυνση του Philippe Jordan και σκηνοθεσία Kirill Serebrennikov (του ρώσσου καλλιτεχνικού διευθυντή του "Κέντρου Γκόγκολ" -κριτικού κατά του Πούτιν- που το 2017 συνελήφθη για υποψία απάτης και βρισκόταν μέχρι πρόσφατα σε κατ’ οίκον περιορισμό. Κάποιοι κριτικοί θεώρησαν ότι χρησιμοποίησε τον Πάρσιφαλ -και δεν τον ανέδειξε- για να ξαναζήσει τη σύλληψή του). 




Ο Georg Zeppenfeld, ερμηνεύει τον Γκούρνεμαντς, τον βετεράνο ιππότη του Δισκοπότηρου, ο Wolfgang Koch τον μάγο Κλίνγκσορ και ο Stefan Cerny τον Τίτουρελ, τον πατέρα του Αμφόρτας. O Nikolay Sidorenko ερμηνεύει τον δεύτερο -σύμφωνα με τον σκηνοθέτη- νεότερο Πάρσιφαλ. 

Σε αυτοβιογραφία του ο Βάγκνερ αναφέρει ότι εμπνεύστηκε τον Πάρσιφαλ το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, τον Απρίλιο του 1857:

«... την Μεγάλη Παρασκευή ξύπνησα και βρήκα τον ήλιο να λάμπει έντονα για πρώτη φορά σ' αυτό το σπίτι: ο μικρός κήπος ήταν φωτεινός με το πράσινό του, τα πουλιά τραγουδούσαν, και επιτέλους μπορούσα να καθίσω στην οροφή και να απολαύσω την πολυπόθητη ειρήνη με το μήνυμα της υπόσχεσης. 

»Γεμάτος από αυτό το συναίσθημα, ξαφνικά θυμήθηκα ότι η μέρα ήταν Μεγάλη Παρασκευή και επανέφερα στο νου μου τη σημαντικότητα που υποτίθεται ότι είχε αυτός ο οιωνός όταν διάβαζα το "Parzival" του Βόλφραμ φον Έσενμπαχ.

»Από την παραμονή μου στο Μαρίενμπαντ, όπου εμπνεύστηκα τους "Αρχιτραγουδιστές" και τον "Λόενγκριν", δεν ασχολήθηκα ποτέ ξανά μ' εκείνο το ποίημα.

»Τώρα οι ευγενείς του δυνατότητες με χτύπησαν με συντριπτική δύναμη, και από τις σκέψεις μου για τη Μεγάλη Παρασκευή συνέλαβα γρήγορα ένα ολόκληρο δράμα, από το οποίο με γρήγορες πινελιές έκανα ένα σκετς, διαιρώντας το σε τρεις πράξεις».

Ωστόσο, όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο συνθέτης στη δεύτερη σύζυγό του, την Κόζιμα Βάγκνερ, η ανωτέρω περιγραφή είχε αρκετή δόση ποιητικής αδείας αφού ομολόγησε ότι η μέρα δεν ήταν Μεγάλη Παρασκευή και ότι απλά η ευχάριστη ατμόσφαιρα της φύσης τον έκανε να σκεφτεί ότι «έτσι έπρεπε να είναι η Μεγάλη Παρασκευή».




Η παράσταση μαγνητοσκοπημένη από τον Michael Beyer στις 11 Απριλίου 2021, θα είναι διαθέσιμη έως τις 17 Ιουλίου 2021.

Σχετικά για την υπόθεση: "εδώ". Συνέντευξη με τον διευθυντή της όπερας, τον διευθυντή της ορχήστρας και τον σκηνοθέτη: "εδώ". Συνέντευξη του Jonas Kaufmann: "εδώ". Συνέντευξη της Elina Garanča: "εδώ".

10 σχόλια:

  1. Ανώνυμος30/4/21

    Στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας, αυτή τη στιγμή (21:35) γίνεται πάρτι με δεκάδες νεαρούς. Αστυνομία δεν υπάρχει;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος30/4/21

      Η Αστυνομία μετά τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη άλλαξε στάση.... Ο Κυριάκος δε θέλει να τσαλακωθει κι άλλο η εικόνα της κυβέρνησης... Φτάνουν τα σκάνδαλα ΛιγναδοΜενιων...

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος30/4/21

      Γι' αυτό πάμε από το κακό στο χειρότερο....

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος30/4/21

    Η Αστυνομία μόνο στις εκκλησίες πηγαίνει για να δείτε αν τηρούνται τα μέτρα. Δυστυχώς τέτοιες πολιτικές εντολές έχουν από τους ανώτερους τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος1/5/21

      Τέτοιες πολιτικές εντολές έχουν από τη Νέα Δημοκρατία, του Τζηκαλαγια, Σαββόπουλου, Κασαπιδη, Κοτεντσιδη, Αντωνίου... που φωτογραφίζονται ξανά και ξανά στα στασιδια.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος1/5/21

      Μην γραφεις βλακειες,ειναι δυνατο να τα πιστευεις αυτα;

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος2/5/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος2/5/21

      Βρε o μπαγάσας o [....] είναι αντίχριστος και δεν τον πήραμε χαμπάρι.

      Διαγραφή
    5. Ανώνυμος2/5/21

      Μπορείτε να γεμίσετε το κενό [....] με οποιοδήποτε όνομα από τα άνωθεν αναφερόμενα

      Διαγραφή
  3. Ανώνυμος1/5/21

    Αφασική κοινωνία με αφασικούς κατοίκους και δεν λέω πολίτες γιατί δεν είναι......

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ