26.4.22

ΟΔΟΣ: Άτακτη υποχώρηση

 
ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 10.6.2021 | 1083


Ανακάλεσαν τις αποφάσεις που τα ίδια πρόσωπα, με τις ίδιες ή παρεμφερείς ιδιότητες και τις ίδιες πολιτικές και νομικές συμβουλές, όχι μόνο προκάλεσαν και σχημάτισαν, αλλά και παρουσίαζαν ως νόμιμες έγκυρες και συμφέρουσες. 


Ισχυρό σεισμό προκαλεί η τελευταία για το θέμα, απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Μακεδνός α.ε., που σηματοδοτεί άτακτη υποχώρηση και αναδρομική ανάκληση όλων των διαδικασιών της άκυρης και ανυπόστατης —όπως οι ίδιοι αναγνωρίζουν— δικής τους (παράτυπα στημένης από τους ίδιους κατά τους όρους της) διαδικασίας δημοπράτησης για την μίσθωση του λατομείου της δημοτικής επιχείρησης. Μίσθωσης για έως 20+20 και ακόμη παραπάνω χρόνια. 

Ανακάλεσαν τις αποφάσεις που τα ίδια πρόσωπα, με τις ίδιες ή παρεμφερείς ιδιότητες και τις ίδιες πολιτικές και νομικές συμβουλές, όχι μόνο προκάλεσαν και σχημάτισαν, αλλά και παρουσίαζαν ως νόμιμες έγκυρες και συμφέρουσες. 

Με τα δεδομένα αυτά συνεπώς, η τελευταία αυτή απόφαση μπορεί να θεωρηθεί κίνηση τακτικισμού και όχι ουσίας και μεταμέλειας. Ανακάλεσαν τις αποφάσεις για τους τυπικούς λόγους που οι ίδιοι επικαλούνταν για να επιχειρηματολογήσουν υπέρ του κύρους των διαδικασιών. 

Προσπαθούν τώρα, με τις ανακλητικές πρωτοβουλίες τους, να πείσουν την κοινή γνώμη ότι υπηρετείται το συμφέρον του κοινωνικού συνόλου και του Δήμου Καστοριάς, αν και έως προχθές κατηγορούσαν σκαιά όσους ασκούσαν κριτική και αντιδρούσαν. 

Τώρα, προκειμένου να απομείνουν χωρίς αντικείμενο τα ένδικα μέσα που ασκήθηκαν από τους «αντιπάλους» τους, προχώρησαν σε αυτή την πρωτοφανή απόφαση. Κάποιοι ίσως νομίζουν ότι παίζουν σκάκι και αιφνιδιάζουν με κινήσεις ρουά ματ. Με επιχειρηματολογία που δεν ανέδειξε πολιτικές αρετές και αναστήματα, νομίζουν θα παρουσιάσουν το μαύρο, άσπρο. 

Προφανώς οι εντολές ήλθαν «άνωθεν». Όλοι «σούζα» στα κελεύσματα και τις άνωθεν οδηγίες. Χλεύη σε όσους δεν συμμορφώθηκαν «προς τας υποδείξεις». Αυτό είναι το τίμημα της αντίρρησης. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 10.6.2021 | 1083


Χωρίς αμφιβολία η αναγνώριση των λαθών αποτελεί γενναία και κορυφαία πολιτική πράξη. Αλλά αυτό δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο ότι ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση, της ανάκλησης των αποφάσεων για την δημοπρασία, αναδρομικά και εξ αρχής. 

Διότι η γενναιότητα εξαρτάται από τον χρόνο, τους άλλους όρους, το κίνητρο, την μεταμέλεια. Την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών. Και στην υπόθεση του λατομείου, οι πιθανότητες να ισχύει κάτι απ’ όλα αυτά είναι εξαιρετικά περιορισμένες. 

Αλήθεια, ποιος θα πληρώσει στην συγκεκριμένη περίπτωση το «μάρμαρο» και τα… αδρανή; Ποιος ευθύνεται για μια δημοπρασία που απαίτησε τεράστιο οικονομικό κόστος και σε εργατοώρες και διαδικασίες, αλλά και πολιτικό κεφάλαιο; Ποιος και τι στόχευε; 

Αρκεί δηλαδή ένα «συγνώμη λάθος»; Μαγαζάκι του παππού τους να ήταν η υπόθεση του λατομείου και πάλι θα ενδιαφέρονταν να μάθουν ποιος άφησε την πόρτα ξεκλείδωτη. Πόσο μάλλον που υποθήκευαν ένα τεράστιο περιουσιακό στοιχείο της Καστοριάς για περίπου μισό αιώνα! 

Και δεν είναι ξεκάθαρο ότι η ανάκληση αναδεικνύει πολιτική γενναιότητα, όχι απλώς επειδή από την αρχή «έμπαζε» η προκήρυξη της δημοπρασίας, και προπαντός οι όροι της που είναι σκανδαλώδεις και θα έδιναν το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις στον όποιο εκλεκτό της μίσθωσης, ακόμη και να μη πληρώσει το ετήσιο ενοίκιο των έως 240.000 ευρώ, που διατυμπάνιζαν ότι πέτυχαν οι υποστηρικτές και τα πληρωμένα παπαγαλάκια και φερέφωνα.

Αλλά και επειδή είχαν βαλθεί όλοι τους να παρουσιάσουν τους άνθρακες ως θησαυρό. Τέτοια οργάνωση. Με δομές. Με «πλήρη» τεκμηρίωση, πολιτική και νομική κάλυψη επίσης. Και διαφημιστικά παπαγαλάκια τους δυστυχείς «δημοσιογράφους» και… θλιβερούς λειτουργούς της ενημέρωσης να κραδαίνουν τα 240.000 ευρώ. 



Για αυτό τον λόγο και με δεδομένο ότι η ανάκληση των αποφάσεων θα προκαλέσει και διακοπή - κατάργηση της παρέμβασης των αρμόδιων δικαστηρίων, ενώ δεν διατάσσεται ούτε μια προκαταρκτική εξέταση, η απόφαση του Δ.Σ. της Μακεδνός που ανακαλεί τις... δικές του αποφάσεις και δεν περιλαμβάνει έρευνα για απόδοση ευθυνών, μοιάζει με δώρο άδωρο, με εμπαιγμό της κοινής νοημοσύνης και της έννομης τάξης.



Όλα αυτά με ελάχιστες εξαιρέσεις, τις νηφάλιες φωνές που ασκούσαν κριτική, αλλά ταυτόχρονα ανέμεναν από την δικαιοσύνη να αποφανθεί. Και να που προσέρχονται τώρα… «οικειοθελώς» οι ίδιοι και αναγνωρίζουν ότι οι δικές τους αποφάσεις και διαδικασίες, ήταν άκυρες και ανυπόστατες, δηλαδή εντελώς παράνομες και παράτυπες. Καθόσον πρόκειται για παραβιάσεις της αρχικής διαδικασίας, δικαιούται (;) κάποιος να υποθέσει ότι οι ακυρότητες δεν έγιναν τυχαία, και ότι η διαδικασία που ανακλήθηκε αξιοποιήθηκε ως δόλωμα.

Και όλο αυτό το αλαλούμ διαπλοκής, αντιφάσεων, παλινωδιών, το οποίο στα μάτια των υποστηρικτών του κρατικού προστατευτισμού και του καστοριανού λαού που παρακολουθεί άναυδος το πολιτικό θράσος, εκθέτει πολιτικά τους θιασώτες του φιλελευθερισμού, της ανοικτής οικονομίας, του υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς ουσιαστικό λόγο δυστυχώς, είχε σπεύσει αυτόκλητα να καλύψει πολιτικά ο βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας. 

Μοιράζοντας συγχαρητήρια και ευχές, όχι μόνο στον δήμαρχο Καστοριάς ως άλλο Άνταμ Σμιθ για την τόλμη του και τον… φιλελευθερισμό του, αλλά και στα οικονομικά συμφέροντα της πλειοδοσίας που ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας τα χαρακτήρισε «σοβαρά» και «αξιόπιστα». Την ίδια στιγμή που οι ωραίοι, είχαν χρέη στην Μακεδνός την ίδια, και οι όροι ήταν διάτρητοι. 

Και ενώ όλα αυτά αποκαλύφθηκαν εγκαίρως από τους ανταγωνιστές, αλλά και μέλη της μειοψηφίας, κανείς από την πλειοψηφία δεν έσπευσε να υπαναχωρήσει ή να διαχωρίσει εγκαίρως την θέση του και τις προθέσεις του. Παρεμπιπτόντως οι όροι και οι διαδικασίες, είχαν ελεγχθεί νομικά και βρέθηκαν εντάξει. Τώρα τι άλλαξε;

Χρειάστηκε να επιληφθεί η Δικαιοσύνη (να τονισθεί ότι δεν διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα) όπου οι «γνωριμίες» κατά κανόνα και ειδικά σε μικρές κοινωνίες είναι στο επίπεδο της ονείρωξης των φαντασμένων. Ώστε εν όψει δίκης ασφαλιστικών μέτρων που ασκήθηκαν από μεμονωμένους, να σπεύσουν καταϊδρωμένα τα μέλη του Δ.Σ. της Μακεδνός α.ε. να ανακαλέσουν αναδρομικά όλες τις… δικές τους διαδικασίες, όχι μόνο ως άκυρες αλλά και ως… ανυπόστατες.  Και να σφυρίζουν και αδιάφορα. Εκθέτοντας και τους πληρωμένους του Τύπου, που τους συνέχαιραν ως την τελευταία στιγμή και έβαζαν και διλήμματα. 

Ευθύνονται μόνο μερικοί και όχι όλοι; Ό,τι και να συμβαίνει, τουλάχιστον η πολιτική ευθύνη είναι διευρυμένη και αφορά το δημοτικό συμβούλιο Καστοριάς στο σύνολό του, τον ίδιο τον δήμαρχο προσωπικά και έξω απ’ αυτόν ακόμη υψηλότερα πολιτικά κλιμάκια. Τον ίδιο τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας που θα του άξιζε και να δείχνει φρουρός της ελευθερίας και της νομιμότητας. 


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς


Και όλο αυτό το αλαλούμ διαπλοκής, αντιφάσεων, παλινωδιών, το οποίο στα μάτια των υποστηρικτών του κρατικού προστατευτισμού και του καστοριανού λαού που παρακολουθεί άναυδος το πολιτικό θράσος, εκθέτει πολιτικά τους θιασώτες του φιλελευθερισμού, της ανοικτής οικονομίας, του υγιούς ανταγωνισμού, χωρίς ουσιαστικό λόγο δυστυχώς, είχε σπεύσει αυτόκλητα να καλύψει πολιτικά ο βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας.



Όλα αυτά είναι πτυχές που θα έπρεπε να αναλυθούν και να ερευνηθούν. Να δοθούν εξηγήσεις. Διότι αυτό που συνέβη είναι πώς έχουν εκτεθεί σοβαρά και καίρια στα μάτια της κοινής γνώμης. Κάθε δημοπρασία πια, κάθε ανάθεση, κάθε μπίζνα, μπορεί να θεωρείται προκαταβολικά διαβλητή. 

Για αυτό τον λόγο και με δεδομένο ότι η ανάκληση των αποφάσεων θα προκαλέσει και διακοπή - κατάργηση της παρέμβασης των αρμόδιων δικαστηρίων, ενώ δεν διατάσσεται ούτε μια προκαταρκτική εξέταση, η απόφαση του Δ.Σ. της Μακεδνός που ανακαλεί τις… δικές του αποφάσεις και δεν περιλαμβάνει έρευνα για απόδοση ευθυνών, μοιάζει με δώρο άδωρο, με εμπαιγμό της κοινής νοημοσύνης και της έννομης τάξης. 

Τέτοιες μέρες περίπου το 1815, και πιο ειδικά την Κυριακή 18 Ιουνίου 1815, κοντά στο Βατερλώ στο σημερινό Βέλγιο, διεξήχθη η τελευταία μάχη για τον Μεγάλο Ναπολέοντα, τον αυτοκράτορα που έμεινε στην Ιστορία της Ανθρωπότητας, όχι μόνο για τα μεγάλα έργα και επιτεύγματά του, αλλά στο τέλος για την πανωλεθρία του στο πεδίο του Βατερλώ. 

Ο γαλλικός στρατός υπό τον ίδιο τον αυτοκράτορα, ηττήθηκε από τον στρατό του Έβδομου Συνασπισμού, ο οποίος αποτελείτο από συμμαχικές δυνάμεις που είχαν συγκεντρώσει οι Βρετανοί, και από Πρώσσους. Ήταν το αποκορύφωμα της εκστρατείας του Βατερλώ και η τελευταία μάχη του Μεγάλου Ναπολέοντα. Η ήττα του είχε ως αποτέλεσμα το τέλος της εξουσίας του και την εξορία του στη νήσο της Αγίας Ελένης.

Στο σήμερα, έστω κι αν πλησιάζει η επέτειος της μάχης του Βατερλώ, το να συγκρίνεται ο Μέγας Ναπολέων με τα εγχώρια πολιτικά πρόσωπα και το διοικητικό συμβούλιο της Μακεδνός με πολεμικό συμβούλιο, μοιάζει ασεβές, αλλά είναι πρωτίστως ψυχαγωγικό.



Φωτογραφία: Ζαν Ογκύστ Ντομινίκ Ενγκρ (1780-1867) Ο Μέγας Ναπολέων (1769-1821) στον αυτοκρατορικό του θρόνο (λεπτομέρειες). Στρατιωτικό Μουσείο Παρισιού Γαλλίας.

 

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 1083
Σχετικά:


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος26/4/22

    Έχουν χάσει τον ύπνο του τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ο Πρόεδρος του ΔΣ βγήκε μπροστά και ο Γιάνης κρύφτηκε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος26/4/22

    Ότι χειρότερο έκανε η σημερινή Δημοτική Αρχή

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος27/4/22

    Ξεπούλημα ξεπούλημα ξεπούλημα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος29/4/22

    Σουρτα φέρτα όλη μέρα με το Yaris.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος29/4/22

    Μια χαρά του την είπε ο κύριος αντιπολίτευσης του δημάρχου.... Τον στόλισε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ