19.4.22

Πρόσωπα 2021 [1]


ΟΔΟΣ Πρόσωπα | Καλλίνικος
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108


Μητροπολίτης Καστοριάς

Καλλίνικος 

εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Καστοριά


Ούτε η εκκλησία μετατρέπεται σε κράτος, ούτε το κράτος γίνεται εκκλησία. Ο άνθρωπος δεν αναζητά από την εκκλησία αυτό που θα έπρεπε να αναζητήσει από το κράτος. Ούτε αναζητά από το κράτος αυτό που θα έπρεπε να αναζητά από την εκκλησία. 
Ναυπάκτου Ιερόθεος 
13.11.2021 Καστοριά

[+] Η ανάδειξη του μητροπολίτη Καστοριάς κ. Καλλινίκου στην πρώτη σειρά των προσώπων του 2021 για την Καστοριά εκ μέρους των αναγνωστών και φίλων, μπορεί να θεωρηθεί απολύτως αναμενόμενη. Άλλωστε είναι όλα ακόμη αρκετά νωπά: Στις 8 Οκτωβρίου 2021 εξελέγη μητροπολίτης, χειροτονήθηκε επίσκοπος στις 10 Οκτωβρίου και ενθρονίστηκε στην πόλη στις 13 Νοεμβρίου 2021. Το γεγονός ότι η Καστοριά από τον Δεκέμβριο του 2020 και για το μεγαλύτερο διάστημα του 2021 δεν είχε κανονικό μητροπολίτη (αλλά τοποτηρητή) καθώς ο μακαριστός Σεραφείμ είχε χάσει την ζωή του από κορωνοϊό, συνδυάζεται εκ των πραγμάτων με το κατ’ εξοχήν έτος της πανδημίας και για την Καστοριά. Και την περίοδο αναμονής, εδώ πίσω στην Καστοριά, για τον αντικαταστάτη του εκλιπόντος Σεραφείμ. 

Δεν είναι απλά ότι ο μητροπολίτης είναι για κάθε τόπο ένα σημαντικό πρόσωπο στην ιεράρχηση και στους συμβολισμούς, όπως στο σχετικό πρωτόκολλο. Που είναι κάπως αναχρονιστικό βέβαια, καθώς υποτάσσεται στην ιστορία και όχι στην πολιτεία. Αλλά αυτό είναι ένα διαφορετικό θέμα. Είναι επιπλέον το ότι ειδικά στην Καστοριά, η διαδρομή του μακαριστού Σεραφείμ όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορίας του, άφησαν ένα ιδιαίτερο περιβάλλον. Ειδικά τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια με την ανάδειξή του σε πόλο τοπικής υπερκόσμιας εξουσίας, την αναγόρευσή του σε ηγέτη κοινό για όλους τους εκλεγμένους. Με τις σχέσεις του με τα διαπλεκόμενα μέσα μαζικής ενημέρωσης, όπως και την αμφιλεγόμενη στάση του στην διάρκεια της μεγάλης οικονομικής κρίσης, κατά την οποία πάντως παρουσίασε σημαντικό φιλανθρωπικό έργο διευρύνοντας την αποδοχή του. Αλλά και στο τέλος η στάση με το ζήτημα του κορωνοϊού και προπαντός ο άδικος χαμός του σε τόσο νεαρή ηλικία, άφησαν στην Καστοριά ένα μεγάλο κρατήρα. Ένα κενό. Και ήλθε σ’ αυτό το κενό ο νέος μητροπολίτης, ως διάδοχος του Σεραφείμ, αλλά και πολλών μορφών της τοπικής Εκκλησίας.

Ασφαλώς και δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμη συμπεράσματα. Προσηνής και ήπιων τόνων δεν κρύβει τις παιδαγωγικές σπουδές του. Δείχνει ευαίσθητος και καλών προθέσεων, όπως και την αγωνία αλλά και την περιέργειά του για την Καστοριά. Θα περίμενε κάποιος από τον ίδιο, εν όψει και του γεγονότος ότι ο θάνατος του Σεραφείμ από κορωνοϊό οφείλεται και στο γεγονός ότι πολιτικοί της Καστοριάς και ο ίδιος πέρα από τα εύκολα λόγια, δεν έδειχναν έμπρακτα το καλό παράδειγμα για την χρήση προστατευτικών μέτρων, να μην κάνει τα ίδια λάθη. Και σ’ αυτό τον τομέα, ο δρόμος που διανύει είναι μακρύς. 



ΟΔΟΣ Πρόσωπα | Καλλίνικος
ΟΔΟΣ 30.12.2021 | 1108



Οι ελπίδες πάντως που ενσαρκώνει είναι ακόμη μεγάλες. Καθώς είναι γεννημένος το 1966 στην Έδεσσα (με καταγωγή πατέρα από Κεφαλονιά) πριν σπουδάσει θεολογία και λάβει το πτυχίο το 2000, είχε ήδη πτυχίο παιδαγωγικής ακαδημίας από το 1986, δείχνει να πραγματοποιεί γοργά βήματα γνωριμίας και προσαρμογής, χωρίς να είναι ξεκάθαρο εάν αυτά τα βήματα είναι και σταθερά. 

Πολλά πράγματα δεν μπορεί να γνωρίζει κάποιος ακόμη ή να συμπεράνει για τον νέο μητροπολίτη και η υπόδειξή του από τους φίλους της ΟΔΟΥ μάλλον σχετίζεται με το γεγονός καθ’ εαυτό. Καθώς βρέθηκε στο πλευρό του μητροπολίτη Ναυπακτίας Ιεροθέου (φωτογραφία), μόνο έμμεσα μπορούν να αντληθούν εκτιμήσεις για την πραγματική προσωπικότητα τού νέου μητροπολίτη Καστοριάς. 

Ο μειλίχιος, απλός, σύγχρονος, έξοχα ευγενής και βαθύτατα ουσιώδης θεολογικός αλλά και φιλοσοφικός λόγος τού καθοδηγητή του, επιτρέπουν την αισιοδοξία. Πόσο μάλλον αν σκεφθεί κάποιος ότι ακριβώς δίπλα στην Ναύπακτο, μητροπολίτης είναι ο Αιτωλίας Κοσμάς, αρνητής του κορωνοϊού, κήρυκας του αντιεμβολιαστικού κινήματος που χαροπαλεύει ήδη σε προνομιακή νοσηλεία στον Ευαγγελισμό των Αθηνών, έχοντας ήδη πάρει στον λαιμό του την αδελφή του. Και ίσως και άλλους για τους οποίους δεν θα μάθουμε ποτέ. 

Διαθέτει δηλαδή ο νέος μητροπολίτης Καστοριάς τις προσλαμβάνουσες παραστάσεις και επιρροές να κάνει την διαφορά, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή για την Καστοριά, αρχίζοντας από το '21.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 30 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1108.


21 σχόλια:

  1. Ανώνυμος20/4/22

    Άξιος! Άξιος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος20/4/22

    Νº 2 στην λίστα των selfies μετά τον Ζήση και μπροστά από την Ολυμπία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος22/4/22

    Διορισμένος.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25/4/22

    Χριστός ανέστη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος26/4/22

    Ἀληθῶς ἀνέστη ὁ Κύριος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος26/4/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
  6. Ανώνυμος26/4/22

    Αφού λοιπόν ο Μητροπολίτης υπέβαλε σε μικρά παιδιά γραπτές ερωτήσεις σχετικά με τον ίδιο, με σκοπό να τον γνωρίσουν, ας συνεχίσουμε κι εμείς αυτό το παιχνίδι των ερωτήσεων, για να γνωρίσει κι εκείνος εμάς, τα μεγάλα παιδιά. Εξάλλου, ο ίδιος δήλωσε ότι θέλει να μας ακούσει.
    Οι ερωτήσεις θα είναι στον τύπο των Εξετάσεων σε όλα τα μαθήματα. Δεν πειράζει να βιώσει και ο δεσπότης ό,τι περνούν κάθε τόσο οι υποψήφιοι. Βεβαίως, ο ίδιος πέρασε πολλές Εξετάσεις μέχρι τώρα, αλλά ποτέ σ’ αυτόν τον κόσμο δεν ξεμπερδεύει κανείς. Είναι γνωστό ότι ήλθε διακονήσαι και ου διακονηθήναι.
    Τις απαντήσεις έχει το χρόνο να τις δώσει ο Σεβασμιότατος κατόπιν σχετικής μελέτης, μέχρι τερμάτων αιώνος, και μάλιστα όχι τόσο γραπτά όσο έμπρακτα.
    Το Διαγώνισμα θα σταλεί αποσπασματικά με το όνομα του μαθήματος κάθε φορά. Όπου γράφονται οι λέξεις “Καστοριά” και “Καστοριανοί” εννοούνται οι περιοχές και οι κάτοικοι όλης της Μητροπολιτικής Περιφερείας.
    Όλα γράφονται με ειλικρινή συμπάθεια και τίποτε δεν έχει τη σκοπιμότητα να θίξει πρόσωπα και υπολήψεις ή να σπιλώσει τη μνήμη όσων δεν είναι πια μαζί μας. Ούτε καμία διάθεση για διακωμώδηση ιερών και οσίων του Γένους. Απλώς, στο πνεύμα των Ημερών, δεν μας λείπει η ευθυμία και η καλή προαίρεση. Ούτε πιστεύω ότι οι Ιεράρχες μας έχουν χάσει την αίσθηση του χιούμορ. Τίμιοι με τα ανθρώπινα.
    Δεν χρειάζεται άγχος. Τα θέματα είναι όλα SOS, δεν υπάρχουν παγίδες. Σκονάκια δεν επιτρέπονται. Η αναζήτηση σε πηγές και η συνομιλία με συμμαθητές θεμιτές.
    Κανονικά, το ίδιο ερωτηματολόγιο (με κάποιες μικροαλλαγές όσον αφορά ιδίως στις τοπικές αναφορές) θα ήταν καλό να είχαν την ετοιμότητα ή την προθυμία να το απαντήσουν έχοντας στο νου το δικό τους ποίμνιο και οι άλλοι Μητροπολίτες ανά την επικράτειαν.
    Όσο για την ταυτότητά μου, προφανώς δεν έχει καμία σημασία να δημοσιευθεί.
    Το περιεχόμενο έχει σημασία, αν μπορεί να πει κάτι… Και πάνω απ’ όλα η σχέση.
    Γι’ αυτό, παρακαλώ για το σεβασμό σας στη διατήρηση της ανωνυμίας μου.
    Μισόλογα και κουτσομπολιά δεν μας πρέπουν.
    Βάζετε καλόν λογισμό, όπως έλεγε και ο Άγιος Παΐσιος.

    Συνοδοιπόρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος26/4/22

    ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΥ

    ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ
    1. Τι σημαίνει το ότι η Καστοριά ανήκει στις Νέες Χώρες ;
    2. Τα παιδιά του Ζεβεδαίου ποια είχαν μητέρα ;
    3. Να δοθεί ο ορισμός των λέξεων “ομηρεία” και “συναλληλία”, τις οποίες ακούσαμε από τον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο.
    4. Ποιοι εξαγόρευσαν τις ακόλουθες φράσεις, πού, πότε και γιατί ;
    “Ἄνδρες ἦσαν οἱ νομοθετοῦντες, διὰ τοῦτο κατὰ γυναικῶν ἡ νομοθεσία”
    «Βαβαί, οἷαι παρὰ χριστιανοῖς γυναῖκες εἰσίν!»
    Κρίνετε σκόπιμο να ενημερωθούν σχετικά τα σύγχρονα Κέντρα Συμβουλευτικής Γυναικών ;
    5. Κληρικοί και λαϊκοί προσφωνούν και αποκαλούν έναν Μητροπολίτη Σεβασμιότατο. Πώς πρέπει να προσφωνούν και να αποκαλούν έναν λαϊκό που έχει πτυχίο ΑΕΙ και αντίστοιχα έναν Αρχιμανδρίτη;
    5. Πότε λέγεται και ποια είναι η σημασία της φράσης “Ἐν εἰρήνῃ προέλθωμεν” ;

    ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
    1. Να μεταφραστεί στα νέα ελληνικά ο Ύμνος :
    Δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, τὸν ἐκ βρέφους ὡς ξένον ξενωθέντα ἐν κόσμῳ·
    δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ὃν ὁμόφυλοι μισοῦντες θανατοῦσιν ὡς ξένον·
    δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ὃν ξενίζομαι βλέπειν τοῦ θανάτου τὸ ξένον·
    δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ὅστις οἶδεν ξενίζειν τοὺς πτωχούς τε καὶ ξένους·
    δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ὃν Ἑβραῖοι τῷ φθόνῳ ἀπεξένωσαν κόσμῳ·
    δός μοι τοῦτον τὸν ξένον, ἵνα κρύψω ἐν τάφῳ,
    ὃς ὡς ξένος οὐκ ἔχει τὴν κεφαλὴν ποῦ κλίνῃ·
    δός μοι τοῦτον τὸν ξένον,
    ὃν ἡ Μήτηρ καθορῶσα νεκρωθέντα ἐβόα·
    Ὦ Υἱὲ καὶ Θεέ μου, εἰ καὶ τὰ σπλάγχνα τιτρώσκομαι
    καὶ καρδίαν σπαράττομαι, νεκρόν σε καθορῶσα,
    ἀλλὰ τῇ σῇ ἀναστάσει θαρροῦσα μεγαλύνω.
    2. Τα παρακάτω ονόματα πώς είναι σωστό να τα εκφωνεί ο Ιερέας κατά το Βάπτισμα;
    Αικατερίνη ή Αικατερίνα; Φίλιππος ή Φίλιππας; Χαραλάμπης ή Χαράλαμπος; Χριστόφορος ή Χριστοφόρος;
    3. Στο Γ του Ακαθίστου Ύμνου, στο ημιστίχιο “Χαίρε, … δεομένων πίστις”, η λέξη σιγή χρειάζεται τελικό σίγμα ή είναι τυπογραφικό λάθος; Μήπως χρειάζεται απλώς περισπωμένη και υπογεγραμμένη;
    Η απάντηση να αιτιολογηθεί σύμφωνα με τη σύνταξη και τη σημασία του συγκεκριμένου ρήματος “δέομαι”, του οποίου και η μετοχή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26/4/22

    ΛΑΤΙΝΙΚΑ
    1. Να μεταφραστεί στα λατινικά η φράση : Ειρήνη υμίν!
    2. Να μεταφραστεί στα ελληνικά η φράση : Dimitte nobis debita nostra, sicut et nos dimittimus debitoribus nostris.
    3. Με καθεμία από τις παρακάτω στερεότυπες εκφράσεις να σχηματιστεί πρόταση στη νεοελληνική, στην οποία θα είναι προφανής η σημασία της λατινικής :
    tabula rasa, casus belli, mea culpa, a priori, sui generis, de profundis, veto.

    ΙΣΤΟΡΙΑ
    1. Τι γράφει για την Καστοριά ο Ιστορικός Προκόπιος ;
    2. Τι ήταν το κίνημα του Πανσλαβισμού και ποιες επιπτώσεις είχε στην περιοχή μας ;
    3. Να γράψετε τουλάχιστον πέντε γραμμές για τον βίο και την προσφορά στην Καστοριά των εξής ιστορικών προσωπικοτήτων : Μανολάκης ο Καστοριανός, Ιωάννης και Παναγιώτης Εμμανουήλ, Ιωάννης Παπαρέσκας, Παναγιώτης Παπαναούμ, Βασίλειος Μαλεγκάνος, Λεωνίδας Παπάζογλου, Σαράντης Τσεμάνης, Ιφιγένεια Διδασκάλου, Αναστάσιος Πηχιών, Βασίλειος και Νικόλαος Δόικος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Φίλιππος Πετσάλνικος.
    4. Ποιοι είναι οι Ευεργέτες της Καστοριάς και τι κληροδότημα άφησε ο καθένας ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/4/22

      Εε όχι και ιστορική προσωπικότητα ο Πετσάλνικος.......ήμαρτον. Έχουν χάσει οι λέξεις το νόημα τους!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/4/22

      Καλά χάθηκε κάθε αξιοπιστία στο σχόλιο με τον Πετσάλνικο:
      https://www.youtube.com/watch?v=RwARX3XQkuQ&t=4s

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος27/4/22


      Ιστορικές προσωπικότητες οι Βασίλειος Μαλεγκάνος, Λεωνίδας Παπάζογλου, Σαράντης Τσεμάνης, Νικόλαος Δόικος, Γιώργος Χουρμουζιάδης, Φίλιππος Πετσάλνικος;;;

      Διαγραφή
    4. Ανώνυμος27/4/22

      Ευτυχώς που ο Ζήσης και η Μαρία είναι εν ζωή, αλλιώς .......

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος26/4/22

    ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
    1. Γιατί ο Αθανάσιος Χριστόπουλος θεωρείται πρόδρομος της Νεοελληνικής Ποίησης ;
    2. Να αναφέρετε πέντε Καστοριανούς ποιητές / Καστοριανές ποιήτριες ή πεζογράφους και από ένα έργο τους.
    3. Τιμήθηκε Καστοριανός με κρατικό βραβείο Λογοτεχνίας ;

    ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ
    Να δοθεί σύντομος ορισμός των λέξεων : στόφα, μπέτσκα μ’, σταματούρα, κάκω, ματσκάλια, καρκανιέμαι, μαμπέτι, σ[ι]ανιάζω, ούλτσα, τσ[ι]ούτσ[ι]ανος, μπαρμπάλας, καναγκιουρίσιος, τσ[ι]ούπω, κουπαντζούρκα, μουκαετιά.

    ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ
    1. Ποιους λένε οι Καστοριανοί “Σιούρδους” ;
    2. Ποιες εθνότητες κατοικούσαν στην Καστοριά έως την απελευθέρωσή της ;
    3. Σε ποιες περιοχές εγκαταστάθηκαν Μικρασιάτες και Πόντιοι και πότε;
    4. Πού υπάρχουν καταυλισμοί Ρομά ;
    5. Πόσος ήταν ο πληθυσμός του νομού Καστοριάς το 1992 και πόσος είναι το 2022 ;
    6. Πόσοι νέοι και νέες ηλικίας 18 - 35 χρονώ έφυγαν από την Καστοριά και μένουν στο εξωτερικό ή σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, για να βγάλουν το ψωμί τους ; (στα χρόνια από το 2010 έως σήμερα)
    7. Ποιοι και ποιες με καταγωγή από την Καστοριά δίδαξαν/διδάσκουν σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια ή εργάστηκαν/εργάζονται σε παγκοσμίου κύρους επιστημονικά κέντρα;
    8. Πόσους ανθρώπους γνωρίζετε από τα εξής επαγγελματικά συνάφια ;
    Γουνεργάτες, ψαράδες, οδοκαθαριστές και καθαρίστριες, ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς, τσαγκάρηδες, σερβιτόρους, ράφτες και μοδίστρες, κουρείς και κομμώτριες, οικοδόμους και ελαιοχρωματιστές, αγρότες, εργάτες, φοιτητές.
    9. Ποιο φαινόμενο ονομάζεται κληρικαλισμός ; Είναι αποδεκτό από την Εκκλησία μας ;

    ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ
    1. Πότε χρησιμοποιούνται η παροιμίες ;
    “Τα δικά μας είναι σύκα και πατιένται, των αλλωνών είναι καρύδια και βροντάν”
    “Όχι, νύφη μ’ , όπως ήξερες, μα πώς εδώ τα βρήκες”
    2. Τι είναι το πρεμεντί ;
    3. Τι γνωρίζετε για τα Καστοριανά Καρναβάλια; (σύγκριση: παρελθόν/παρόν)
    4. Τι είναι η “Ρουσούλαινα” ;
    5. Τί είναι στο τοπικό εδεσματολόγιο το καθένα από τα παρακάτω ;
    Γαρούφα, αρμιά, γριβάδι, σαρμάδες, πλατίκες, μακάλο, μπάτζος, τούρνα, γίγαντες, σάλιαροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος26/4/22

    ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

    ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
    Σημείωση : Όποιος Μητροπολίτης μπορεί να λύσει το παρακάτω πρόβλημα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, πάει κατευθείαν για βραβείο σε Μαθηματική Ολυμπιάδα.

    Να λυθεί η εξίσωση :
    Σε ποιες ενέργειες έχει ιερό χρέος να προβεί ο Επίσκοπος, για να αποκατασταθεί η διασαλευθείσα εκκλησιαστική ζωή των πιστών, οι οποίοι μέσα στων παθών τους τον τάραχον στερούνται το Μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως, αφού ο Πνευματικός τους απομακρύνθηκε εκών-άκων (πάνω στην κακιά την ώρα δηλαδή) και ούτε έχει αποβιώσει ούτε έχει κηρυχθεί εκτός Εκκλησίας και οι ίδιοι ευσυνείδητα δεν τον απορρίπτουν;

    ΦΥΣΙΚΗ
    1. Ποια είναι η επιστημονική ονομασία αυτού το οποίο εσφαλμένα συνηθίζεται να λέγεται “σωματίδιο του Θεού” ;
    2. Πώς ορίζεται η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή;

    ΧΗΜΕΙΑ
    1. Πόσα συστατικά χρειάζονται, για να παρασκευασθεί το Άγιο Μύρο; Αναφέρετε τουλάχιστον πέντε.
    2. Ποιο είναι το επιστημονικό όνομα της κιμωλίας ;
    3. Πώς ονομάζουμε στην καθομιλουμένη το ακετυλοσαλικυλικό οξύ και ποιες είναι οι παρενέργειες αν το πάρουμε με άδειο στομάχι ;

    ΒΙΟΛΟΓΙΑ
    Όπως ανακοινώθηκε και παγκοσμίως μέσω του διαδικτύου, η περιοχή μας έχει λύκους και τσομπανόσκυλα.
    Τι προτείνετε για την αρμονική συμβίωση ανθρώπων και λύκων, ώστε να μη διαταράσσεται το οικοσύστημα ;

    ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ – ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

    1. Ποιο είναι το όνομα της λίμνης της Καστοριάς ;
    2. Ποια είναι τα “μαρτυρικά χωριά” της Καστοριάς ;
    3. Πού είναι το Τσαρσί ;
    4. Πού είναι οι Αρρένες ;
    5. Σε ποια μέρη της Καστοριάς κήρυξε ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός ;
    6. Ποια οθωμανικά κτίσματα υπάρχουν μέχρι σήμερα στην Καστοριά ;
    7. Πού’ν’τα, πού’ν’τα τα εβραίικα τα σπίτια ;
    8. Έχει η πόλη της Καστοριάς Ιερό Ναό για τον Άγιο Μηνά ;
    9. Κάτω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Καστοριά υπάρχει πάρκινγκ; Ναι ή όχι και γιατί;
    10. Πού βρίσκεται ο τάφος του αγαπημένου Καθηγητή μας Γιώργου Πατρώνου ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ανώνυμος26/4/22

    ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
    1. Βρίσκεστε σε μια συντροφιά νέων οι οποίοι μεταξύ άλλων χρησιμοποιούν και τις παρακάτω λέξεις. Πώς θα προτείνατε να τις λένε στη νεοελληνική ;
    γκλόμπαλ, κλισέ, μπάτζετ, μπούλινγκ, πρεστίζ, σελέμπριτυ, γκλάμουρ, πρότζεκτ, φόλοουερ, ινφλουένσερ, τρέντυ, κόνσεπτ, μουντ, άουτφιτ
    2. Υποδέχεσθε στο Επισκοπείο ομάδα προσκυνητών από το εξωτερικό, οι οποίοι δεν μιλούν ελληνικά. Σε μια ευρωπαϊκή γλώσσα της επιλογής σας, τι θα τους λέγατε, για να τους καλωσορίσετε ;

    ΜΟΥΣΙΚΗ
    1. Ποια Μουσικά Σχολεία, Ωδεία και Μουσικές Σχολές λειτουργούν σήμερα στο νομό Καστοριάς;
    2. Ποιες Χορωδίες δραστηριοποιούνται στον τόπο μας ;
    3. Πόσοι συνολικά και ποιοι είναι κατ’ Αναλόγιον οι Ιεροψάλτες της Ι. Μητροπόλεως Καστορίας ;
    4. Να γράψετε το Απολυτίκιον της Οσίας Σοφίας της εν Κλεισούρα Καστορίας ασκησάσης.
    (εάν ψαλεί κιόλας, θα προστεθεί στην τελική βαθμολογία)

    ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ
    1. Με ποιας Σχολής την τεχνοτροπία είναι αγιογραφημένες οι περισσότερες εκκλησίες της Καστοριάς;
    2. Να αναφέρετε τουλάχιστον τρία ονόματα Καστοριανών ζωγράφων.
    3. Τι γνωρίζετε για το έργο του Νικόλαου Πιστικού;

    ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
    Α. ΘΕΩΡΙΑ
    1. Έβγαλε η Καστοριά Ολυμπιονίκες ;
    2. Για ποια αθλήματα υπάρχουν Σύλλογοι στο νομό και ποιοι ;
    Β. ΑΣΚΗΣΕΙΣ
    1. Βάδην : σε νότια και βόρεια παραλία εναλλάξ, καθημερινά μετά τον Εσπερινό.
    2. Ορειβασία : σε Τσούκα, Αετό και όποιο άλλο ορεινό Μοναστήρι ή Εκκλησάκι (πρόγραμμα κατά βούλησιν)
    3. Κωπηλασία : ανυπερθέτως συναντήσεις με τους ναυταθλητικούς Συλλόγους, γιατί εδώ πάνω ξέρουμε τι θα πει να τραβάς κουπί, δεν είμαστε άειντε-άειντε…

    ΟΙΚΙΑΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    1. Πώς φτιάχνουμε της Πασχαλιάς το τσουρέκι ;
    2. Στους πόσους βαθμούς πλένονται τα μάλλινα ;
    3. Πώς μπαλώνουμε ένα ρούχο, π.χ. ράσο ;
    4. Πώς κάνουμε στο σπίτι μας ανακύκλωση ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ανώνυμος26/4/22

    1. Στο εξώφυλλο να γράψετε το εξεταζόμενο μάθημα. Στο εσώφυλλο πάνω-πάνω να συμπληρώσετε τα ατομικά σας στοιχεία. Στην αρχή των απαντήσεών σας να γράψετε πάνω-πάνω την ημερομηνία και το εξεταζόμενο μάθημα. Να μην αντιγράψετε τα θέματα στο τετράδιο και να μη γράψετε πουθενά στις απαντήσεις σας το όνομά σας.
    2. Να γράψετε το ονοματεπώνυμό σας στο πάνω μέρος των φωτοαντιγράφων, αμέσως μόλις σας παραδοθούν. Τυχόν σημειώσεις σας πάνω στα θέματα δεν θα βαθμολογηθούν σε καμία περίπτωση. Κατά την αποχώρησή σας, να παραδώσετε μαζί με το τετράδιο και τα φωτοαντίγραφα.
    3. Να απαντήσετε στο τετράδιό σας σε όλα τα θέματα μόνο με μπλε ή μόνο με μαύρο στυλό με μελάνι που δεν σβήνει.
    4. Κάθε απάντηση τεκμηριωμένη είναι αποδεκτή.
    5. Διάρκεια εξέτασης: μια ζωή
    6. Χρόνος δυνατής αποχώρησης: ένας Θεός ξέρει

    ΣΑΣ ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ KΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
    ΤΕΛΟΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος27/4/22

      Τι είναι πάλι τούτο;

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος27/4/22

      Πές το κάτι σαν κουλτουριάρικο με έντονη ναρκισσιστική και ψωνισμένη διάθεση. Να 'χάμε να λέμε να 'χάμε να πούμε......

      Διαγραφή
  13. Ανώνυμος27/4/22

    Ιεροψάλτες και απολυτίκια της Οσίας Σοφίας. Από μουσική εκπαίδευση καλά πάμε.
    Οι Τζίμηδες αφρίζουν στους τάφους από την οργή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ανώνυμος27/4/22

    Σιούρδους. Ξέχασαν τους κελέσηδες και τους Γκαρουφιάρηδες

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ