Αστυνομία, οι δράσεις της και η αμοιβή της
Η πολιτεία για να διατηρήσει την εσωτερική τάξη και ασφάλεια, να κατοχυρώσει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία της, ανέθεσε το έργο αυτό σε δύο κρατικά όργανα, την αστυνομία πόλεων και της χωροφυλακής.Με αυτό τον κοινωνικό θεσμό ο οποίος έλαβε αυτοτελή μορφή κρατικής εξουσίας και τον ειδικό κλάδο διοικήσεως, για να διασφαλιστεί η έννομη τάξη και να επιτυγχάνεται η απρόσκοπτος κοινωνική συμβίωση.
Στην σύγχρονη εποχή, ιδίως όπου αυξήθηκαν καταπληκτικά οι πληθυσμοί των αστικών κέντρων και ο ρυθμός της ζωής έγινε περισσότερο διαταραγμένη, μάλιστα δε οι κοινωνικές συνθήκες πολυπλοκότερες, η αστυνομία έχει επιφορτισθεί πάρα πολλά καθήκοντα. Δεν είναι μόνο καθήκον της να αποβλέπει την τήρηση νόμων και να περιφρουρεί την ζωή, την τιμήν και την περιουσία των πολιτών, αλλά γενικά κάθε παρανομία και κάθε έγκλημα, και να συνεργάζεται με την δικαιοσύνη για την σωστή απονομή της. Όλοι μας βλέπουμε την ευρύτατα δραστηριότητα της αστυνομίας, η οποία πρέπει να είναι πιο πάνω από τον καθημερινό πολύμορφο άνθρωπο για τις απρόβλεπτες πράξεις του.
Λοιπόν αυτό τον θεσμό ο οποίος διασφαλίζει την κοινωνία πρέπει να τον βοηθούμε στο σοβαρό του έργο, κι όχι όπως συμβαίνει εδώ και 50 χρόνια και πλέον να τον υποτιμούμε και να του ρίχνουμε όλες τις αστοχίες μας σκόπιμες και μη στον χωρίς φωνή και ανάπηρο σωματικά να υπερασπισθεί τον εαυτό του, όταν ακόμη του πετάμε τσιμεντογωνίες από ψηλά και χαμηλά, γιατί με την αμεροληψία του νομίζουμε ότι μας αδικεί. Δεν σταματάει το κακό εδώ, απέκτησε ακόμη ένα εμπόδιο στις δράσεις του, αυτό των ΜΜΕ, τα οποία προτρέχουν και επιδικάζουν επιπόλαια, δημιουργώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη με κάποιους παρουσιαστές να επιδίδονται με κατηγορίες χωρίς την προηγουμένως περίσκεψη, και να την δικάζουν για κάθε λογής θέματα.
Με αυτόν τον επιπόλαιο χειρισμό η αστυνομία εμποδίζεται στο έργο της, γιατί δεν επιβραβεύεται το καθημερινό κοπιώδες, αλλά λοιδορείται άσχημα, με αποτέλεσμα να διστάζουν να ολοκληρώνουν τα καθήκοντά τους. Όλοι μας βλέπουμε τις ξένες αστυνομίες του κόσμου να ενεργούν τα νομικά και αναγκαία μέτρα σε κάθε περίπτωση παρανομίας. Καθώς ως γνωστόν, παραβάτης έχει αποκτήσει την μέτρια ως καθόλου αφοβία, ενώ είναι ισάξιος παράνομος με τους ξένους παραβάτες, οι οποίοι τρέμουν στην θέα του αστυνομικού. Όλη αυτή η πιο πάνω τοποθέτησή μας έχει αφορμή τόσο από τα πρόσφατα όσο και τα προηγούμενα περιστατικά γύρω από τις πραγματικές δράσεις της αστυνομίας υπέρ της προστασίας της κοινωνίας μας.
Πρώτον: Γνωστό ποιος διέσωσε την χώρα το 1944 με τα Δεκεμβριανά, όταν προσπάθησαν εσωτερικοί και συνεργαζόμενοι ξένοι να αλλοιώσουν το δημοκρατικό μας πολίτευμα με την και καθίδρυση του ολοκληρωτισμού. Πάρα πολλοί και σημερινοί επιζώντες εμφορούμενοι από την ιδέα του ολοκληρωτισμού που ζουν ανάμεσά μας, αν και απολαμβάνουν τα αγαθά της δημοκρατίας, παραμένουν αμετανόητοι, γιατί η χωροφυλακή, με το άφθονο χυμένο αίμα της, απέτρεψε τα σχέδιά τους, και ξέρουμε πολύ καλά πως συνεχίζουν να διάκεινται απέναντι στην αστυνομία. Υπάρχει όμως θεία δίκη.
Δεύτερον: Το 1964 η αστυνομία υπέστη από την τότε πολιτική ηγεσία της Ένωσης Κέντρου τον χειρότερο εξευτελισμό, γιατί με τον άγνωστη ως τα σήμερα κίνητρα δολοφονία του Λαμπράκη, βουλευτή και συντρόφου, ενώ η πολιτεία τότε είχε στα χέρια της τον υποτιθέμενο δολοφόνο Γκοτζαμάνη, ενέπλεξε την τότε ηγεσία, τον στρατηγό της χωροφυλακής και άλλους κατώτερους αξιωματικούς και οπλίτες σε μια δήθεν οργάνωση ονόματι "Καρφίτσα", και δίκασε το σώμα της χωροφυλακής, χωρίς να δικάσει κι άλλα μέλη της δήθεν παράνομης οργανώσεως, παρά μόνο τον επικεφαλής της τότε αστυνομίας τον Μήτσου. Το αποτέλεσμα από τότε είναι η συχνή αποδοκιμασία της αστυνομίας και κάποιοι να εκστομούν προσωπικές και οικογενειακές ύβρεις και «ου-ού» στον σημερινό αστυνομικό, ο οποίος είναι ο καθημερινός προστάτης μας.
Τρίτον: Περίοδος 1981-1989, σχεδιασμένος διωγμός απερίγραπτος, με δυσμενείς μετακινήσεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της άδολης χωροφυλακής, γιατί οι ξενόφερτοι με το ΠΑΚ (κίνημα) τους αντικατέστησαν με την πολιτική ενδυμασία "Οι πράσινοι φρουροί".
Τέταρτον: Εδώ και ένα μήνα παίζεται ένα σόου πάλι με τα δήθεν κατορθώματα της αστυνομίας. Για τους πολλούς και άσχετους τύπου Κασσελάκη ως στρατιώτης των δέκα ημερών, φαίνεται να αγνοούν ότι απαγορεύεται αυστηρώς και είναι καθήκον του φρουρού, είτε στα σύνορα, είτε σε διάφορες υπηρεσίες, να μετακινείται από την θέση του.
Έτσι, στην υπόθεση της δολοφονημένης από τον πρώην σύζυγό της και ακολουθημένη από τον εραστή της, που ζήτησε προστασία στο αστυνομικό τμήμα, όσον αφορά τον φρουρό, τήρησε το καθήκον του στην σκοπιά, γιατί αν ο δολοφόνος της έμπαινε μέσα στο αστυνομικό τμήμα, θα μπορούσε να σφάξει πέντε ως έξι ανύποπτους χωροφύλακες. Συμπερασματικά λοιπόν, είναι απαλλαγμένος από κάθε κατηγορία, κι όχι ένοχος όπως τον σχολιάζουν οι παρουσιαστές στα πρωϊνάδικα δικαστήρια. Ευχαριστώ για την φιλοξενία.
Με τιμή
Ν. Πρώιος
Νοτιομακεδόνας του Σύριζα
ΥΓ. Με αφορμή τις δηλώσεις του δικηγόρου κ. Καπερνάρου σχετικά με την εκδίκαση την τραγωδίας στο Μάτι και τις επιεικείς ποινές των αρμοδίων φορέων όπως Αστυνομία, Λιμενικού Σώματος, Πυροσβεστικής και λοιπών οργάνων του κράτους που αδράνησαν, αντί να ζητήσει να τιμωρηθούν οι πυρομανείς με αυστηρότατες ποινές, οι οποίοι αφαίρεσαν την ζωή 103 ανθρώπων και αμέτρητους εγκαυματίες, και προκάλεσαν ανυπολόγιστη οικονομική και οικολογική καταστροφή, εστίασαν τις ευθύνες στην Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, ενώ οι αληθινοί υπαίτιοι είναι οι πυρομανείς, που δεν αντιμετωπίζουν αυστηρές ποινές.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Μαΐου 2024, αρ. φύλλου 12267.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.