Ο δήμος Ωραιοκάστρου τιμά την σπουδαία ζωγράφο, Όλγα Σταυρίδου, που έζησε και παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής της δραστηριότητας στο Μελισσοχώρι. Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Παντελής Τσακίρης, ανακοίνωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να επικυρώσει την πρόταση του συλλόγου Διδασκόντων του 5ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου να προστεθεί η προσωνυμία «Όλγα Σταυρίδου» στην ονομασία της σχολικής μονάδας.
Η ανακοίνωση έγινε στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Μαθητές/μαθήτριες εν δράσει 2023-24» που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο. «Θεωρώ εξαιρετική την πρωτοβουλία του συλλόγου Διδασκόντων, εμείς στο δημοτικό συμβούλιο επικυρώσαμε την απόφασή σας, ως οφείλαμε άλλωστε, και πιστεύω πως κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση βάζουμε τον τόπο εκεί που του αξίζει. Το Μελισσοχώρι έχει σπουδαία ιστορία και θέλουμε να την διατηρήσουμε ζωντανή και να την αναδείξουμε», τόνισε ο κ. Τσακίρης.
Ο σύζυγος της Όλγας Σταυρίδου, Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ήταν παρών στην εκδήλωση και απευθυνόμενος στο κοινό, ευχαρίστησε τον σύλλογο για τη γενναία, όπως την χαρακτήρισε, απόφαση και μίλησε συνοπτικά για την προσφορά και την προσωπικότητα της ζωγράφου. «Υπάρχει ένας προφητικός λόγος του Ντοστογιέφσκι, ότι ''η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο''. Η Όλγα Σταυρίδου με φοβερή αφοσίωση επί 30 χρόνια, εδώ στο Μελισσοχώρι, κατάφερε να προσεγγίσει αυτή την ομορφιά και να την εκδηλώσει, να την εκφράσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της. Αποτελεί ένα σύγχρονο πρότυπο, γιατί στρεφόμενη στην ομορφιά που θα σώσει τον κόσμο, μας βοηθά να αποφεύγουμε τη βία που μας κατακλύζει από παντού», σημείωσε ο κ. Κοσματόπουλος.
![]() |
"Καστοριά" της Όλγας Σταυρίδου |
■ Η Όλγα Σταυρίδου γεννήθηκε στις Σέρρες. Ο πατέρας της διατηρούσε τυπογραφείο και η μητέρα της ήταν δασκάλα. Αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών το 1971 με δασκάλους της τον Νίκο Νικολάου και τον Γιάννη Μόραλη. Η μετάβασή της στην Καστοριά το 1977, μετά την γνωριμία της με τον συγγραφέα Αλέξανδρο Κοσματόπουλο, τον οποίο νυμφεύτηκε το 1978, έδωσε νέα ώθηση και πνοή στη δημιουργικότητά της, διαμορφώνοντας και την προσωπική της έκφραση. Μετά από πενταετή διαμονή στην Καστοριά, την οποία απεικόνισε σε πλήθος έργων, μετακόμισαν με τον σύζυγό της στο Μελισσοχώρι Θεσσαλονίκης.
■ Μια σπουδαία έκδοση* που αποτυπώνει με τον καλύτερη τρόπο μια διαδρομή ζωής κι ένα έργο. Αυτό της Όλγας Σταυρίδου. Ζωγράφου ιδιότυπης με μοναδικό βλέμμα που εδώ και πολύν καιρό έχει αφήσει τα εργαλεία της Τέχνης της ζώντας -η μοίρα τόφερε- στη σιωπή... Σύντροφος του συγγραφέα Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, της "εδωρήθη"μια σχετικά μακρόχρονη παραμονή στην πιό ποιητική ίσως πόλη της βόρειας Ελλάδας: της Καστοριάς. Με τη σιωπηλή της λίμνη, την απαράμιλη ομίχλη της, τη σέπιες των δέντρων που φυλλοροούν, τους αγγέλους που παραστέκουν την άλλοτε καστροπολιτεία, τις ευθυτενείς λεύκες, τα παραπετάσματα από καλαμιώνες,τις μνήμες από την αρχοντιά του παρελθόντος, τις ζοφερές μνήμες των σπαραγμών και του αίματος, τη βυζαντινή θύμιση και τις εκκλησιές της.
Η παραμονή τους στην Καστοριά γέννησε αποτελέσματα θαυμαστά. Έργα κατά βάση εξπρεσιονιστικά, αφαιρετικά, μεταφυσικά, με εμβάθυνση στην ουσία των πραγμάτων. Ομολογώ πως παρόμοια Καστοριά δεν είχα ξαναντικρίσει (ας με συγχωρέσει ακόμα κι η ψυχούλα του εργατικού, γηγενούς και συνεπέστατου Βασίλη Παπαντίνα!).
Σε άλλους τόπους κι άλλους καιρούς η Όλγα Σταυρίδου θα είχε ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης της πόλεως κι επίσημη ζωγράφος της. Αλλά ποτέ δεν είναι αργά... Απολαύστε, χαρείτε, αισθανθείτε, ριγήστε σ' αυτή τη μικρή διαδρομή στην Καστοριά που μας κατέλειπε η Όλγα...
Νώντας Τσίγκας
Ιανουάριος 2014
* Το 340 σελίδων πολυτελές λεύκωμα (κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη) επιμελήθηκαν ο ζωγράφος-γραφίστας Αλέξης Βερούκας κι ο συγγραφέας Αλεξανδρος Κοσματόπουλος. Μικρά αποσπάσματα απο το έργο του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου "Τα δυό φορέματα" που... πρωτογράφτηκαν στην Καστοριά, καθώς και κείμενα-ποιήματα των Τάσου Λειβαδίτη, Νίκου Καρούζου, Ζωής Καρέλη, Ηλία Παπαμόσχου, Ζήση Οικονόμου, Θανάση Γεωργιάδη, Β.Π. Πάσχου, Κώστα Σιμόπουλου, Νίκου Παναγιωτόπουλου κ.α. καθώς και φωτογραφικό υλικό κοσμούν το καλαίσθητο βιβλίο.
■ Στις 13 Ιουνίου 2015 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΠΕ Καστοριάς, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο έργο της ζωγράφου Όλγας Σταυρίδου, η οποία έζησε και δημιούργησε πολλά χρόνια στην Καστοριά, με τον σύζυγό της συγγραφέα-εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Κοσματόπουλο. Το αφιέρωμα ήταν και ένα μνημόσυνο στην ζωγράφο, καθότι λίγες ημέρες πριν, στις 1.6.2015 η Όλγα Σταυρίδου απεβίωσε. Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο “Ά.Ραδηνή” και το ΚΠΕ, μίλησαν οι κ.κ. Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, Ηλίας Παπαμόσχος και Νώντας Τσίγκας.
Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουλίου 2024, αρ. φύλλου 1232.
Επιλογή σχετικών αναρτήσεων:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.