7.5.14

Τέχνη της σιωπής | τέχνη της λύτρωσης




ΟΛΓΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ: Λεύκωμα ζωγραφικής

Εκδότης «Πατάκης». Ημ. έκδοσης: 14/01/2014
Αριθμός σελίδων 342. Διαστάσεις 28x25. Βάρος: 1,897 kgr
Επιμέλεια: Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, Αλέξανδρος Βερούκας
ISBN13 9789601655208


Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, το πολύ αξιόλογο λεύκωμα της Όλγας Σταυρίδου με εικαστικές δημιουργίες της που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την έμπνευση που άντλησε, την πνευματικότητα που άγγιξε και τα βιώματα ένοιωσε κατά την παραμονή της στην πόλη της Καστοριάς, στην οποία έζησε αρκετά χρόνια με τον σύντροφό της συγγραφέα – καθηγητή Αλέξανδρο Κοσματόπουλο.

Στο λεύκωμα που αποτυπώνει με τον καλύτερο τρόπο την πλούσια εικαστική διαδρομή της και το υψηλό ταλέντο της, συμπεριλαμβάνονται και αποσπάσματα από το έργο ορόσημο για την Καστοριά «Τα δύο φορέματα» του Αλέξανδρου Κοσματόπουλου, που εμπνεύστηκε και έγραψε κατά την παραμονή του στην Καστοριά στα τέλη της δεκαετίας του ’70 αρχές του ’80.  Οι δύο σύντροφοι, έζησαν και βίωσαν την πόλη ως συγκοινωνούντα δοχεία, ο ένας με τον χρωστήρα, κι ο άλλος με το μολύβι, κοντά στο νερό της λίμνης, «κλειστή σαν μήτρα», πηγή ζωής, έμπνευσης, ανάτασης και λύτρωσης.






Κείμενα-ποιήματα (όπως και ένα δημοτικό τραγούδι της Καστοριάς) παρουσιάζονται επίσης των Ηλία Παπαμόσχου, Τάσου Λειβαδίτη, Ζωής Καρέλη,  Νίκου Καρούζου, Νίκου Παναγιωτόπουλου, Γρηγόριου Ναζιανζηνού, Κ. Γ. Καρυωτάκη, Ζήση Οικονόμου, Θανάση Γεωργιάδη, Β.Π. Πάσχου,  Κώστα Σιμόπουλου, κά.

Κάθε πίνακας της ΄Ολγας Σταυρίδου αποτελεί καρπό επίπονης και μακροχρόνιας εργασίας, χωρίς παραχωρήσεις σε ευκολίες. Οι εικαστικές συναντήσεις της με άλλους ζωγράφους στάθηκαν γι’ αυτήν απλώς αφορμές, προκειμένου να  πλησιάσει περισσότερο και να εκφράσει πληρέστερα την ζωγραφική της ματιά, η οποία ολοκληρωνόταν μαζί με τον πίνακα. Το σχέδιο υπηρετεί το χρώμα, και η συμπλοκή των χρωμάτων καταλήγει πέταγμα προς το επέκεινα, ένας ατελεύτητος μεταφυσικός χορός.




* * *

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΛΩΣΕΙ η Όλγα Σταυρίδου την τέχνη του χρωστήρα της στον καμβά, πρέπει το δωμάτιο στο οποίο εργάζεται να φωτίζεται άπλετα από το φως του ήλιου. Ωστόσο η εν ροή πινελιά της δεν παρασύρεται από τα ψιμύθια του αισθητού φωτός. Χρησιμοποιώντας μικρές ποσότητες χρωματικής ύλης, δίνει υπόσταση εικαστική σε συνθέσεις που φαίνονται απηωρημένες.

Οι πλούσιες χρωματικές κλίμακες της βλάστησης, τα σπίτια και οι τοποθεσίες που αποτελούν προεκτάσεις του κυρίαρχου φυτικού βασιλείου, υποδηλώνουν εργόχειρο κεντήματος, ενώ οι λύσεις στο γέμισμα των επιφανειών και η χρωματική τους ισορροπία, χωρίς την ελάχιστη "φανταιζίστικη" ή κραυγαλέα υπερτίμηση των επί μέρους στοιχείων, αποκαλύπτουν τη γνησιότητα του αισθήματος. Κόσμος ακέραιος, που πρέπει να ονειρεύεται κανείς με μάτια ανοιχτά για να μπορέσει να ταξιδέψει. Εξ αυτού συνάγεται και ο παραμυθητικός χαρακτήρας του έργου της Όλγας Σταυρίδου που υπερβαίνει τον ρεαλισμό της αμεσότητας, υπακούοντας σε μια πειθαρχία που δεν αφίσταται των απαιτήσεων της κεντητικής.




Ασφαλώς, η παραμονή της επί πενταετία στην Καστοριά έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην όλη ζωγραφική της εξέλιξη. Η χρωματική και σχεδιαστική ενότητα των διαφόρων φάσεων της ζωγραφικής της έγκειται στη ροή των εν αφυπνίσει ονείρων, που της επιτρέπει να γίνει μέρος της ψυχής του τόπου όπου εγκαταβιεί, και που προσφέρει το έδαφος για να πραγματωθούν καλλιτεχνικά. Προσπάθεια της ζωγράφου να ψαύσει κατά το δυνατόν τη μορφή του πραγματικού, πειθαρχώντας στο ρυθμό των ονείρων που γεννιούνται από τον ζωντανό στη συνείδησή της πυρήνα του παραμυθιού.

Η κίνησή της θέτει το πρόβλημα της αναζήτησης της μορφής, πέρα από τη δεξιοτεχνία της σχεδιάσεως του έργου και της ευρηματικότητας των ιδεών. Στην τελευταία φάση της δουλειάς της εντάσσεται μια σειρά από εντάφιες προσωπίδες του Φαγιούμ, σαν μια προσπάθεια ευρέσεως ενός άφθαρτου προσώπου πέρα από τον θάνατο. Η προσπάθεια τούτη της ζωγράφου επιβεβαιώνει, αν μη τι άλλο, ότι η ζωγραφική ουσιαστικά παραμένει μια τέχνη της σιωπής.

(Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, από την παρουσίαση της έκδοσης)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 23 Ιανουαρίου 2014, αρ. φύλλου 724


Update 5.6.2015


Το Σάββατο 13 Ιουνίου στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΠΕ Καστοριάς, θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στο έργο της ζωγράφου Όλγας Σταυρίδου, η οποία έζησε και δημιούργησε πολλά χρόνια στην Καστοριά, με τον σύζυγό της συγγραφέα-εκπαιδευτικό Αλέξανδρο Κοσματόπουλο. Το αφιέρωμα θα είναι και ένα μνημόσυνο στην ζωγράφο, καθότι την περασμένη Δευτέρα 1.6. 2015 η Όλγα Σταυρίδου απεβίωσε. Στην εκδήλωση, που διοργανώνει το Ινστιτούτο έρευνας και διαχείρισης πολιτιστικής κληρονομιάς “Ά.Ραδηνή” και το ΚΠΕ, θα μιλήσουν οι κ.κ. Αλέξανδρος Κοσματόπουλος, Ηλίας Παπαμόσχος και Νώντας Τσίγκας.


1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος11/6/15

    Συγκλονιστικό ότι το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί λίγες μόλις ημέρες μετά την εκδημία της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ