2.5.25

ΟΔΟΣ: Επετειακά

 
ODOS efimerida tis Kastorias
ΟΔΟΣ 4.7.2024 | 1232

Δύο περίπου χρόνια από τις αρχές Ιουλίου, πίσω στο 2022 όταν κατά την παρουσίαση του Σχεδίου Δράσης για τον Τουρισμό και την Οπτική Ταυτότητα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας ο τότε υπουργός Τουρισμού κ. Βασίλειος Κικίλιας από την... ύπαιθρο της περιοχής της περιοχής Μαυριώτισσας στην Καστοριά, δίπλα από την λίμνη, παρουσία του τότε βουλευτή Καστοριάς με τη Νέα Δημοκρατία και άλλων παραγόντων αλλά και της κ. Μαρίας Αντωνίου, που εκπροσωπούσε... το γραφείο του πρωθυπουργού στην Θεσσαλονίκη, παρουσία και του τότε περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γεωργίου Κασαπίδη, αναρωτιόταν το περίφημο «Ποιο Κόμο; Η λίμνη Καστοριάς», προαναγγέλλοντας την
προβολή της Καστοριάς στο εξωτερικό και τονίζοντας ότι «Η Καστοριά είναι ένας ευλογημένος τόπος. Είναι η “Βυζαντινή αρχόντισσα” και έτσι θα την προβάλουμε στο εξωτερικό. Βλέπω στη λεκάνη της Μεσογείου και στη Νότια Ευρώπη να διαφημίζεται η εύκολη πρόσβαση αεροπορικώς στο Μιλάνο και οδικώς στη λίμνη του Κόμο. Ποια λίμνη του Κόμο; Αεροπορικώς στη Θεσσαλονίκη, οδικώς στην Καστοριά και στη λίμνη της Καστοριάς. Θα το πούμε παντού, σε όλη την Ευρώπη», τόνισε τότε σε υπερφίαλο και χαρακτηριστικό τόνο ο τότε υπουργός, της ίδιας κυβέρνησης, που βεβαίως σήμερα έχει απαλλαγεί από τα σχετικά καθήκοντα. Και στα νέα του βέβαια, με τόσες πυρκαγιές, δεν θα αισθάνεται και τόσο χαρούμενος.

Σήμερα επίσης, δύο ολόκληρα χρόνια αργότερα, αυτό που έχει συμβεί είναι η Καστοριά, όπως και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ευρύτερα, να φθίνουν και να φθείρονται ακόμη περισσότερο, ενώ όπως δείχνουν τα στοιχεία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας βρίσκεται στην πιο χαμηλή θέση στον τομέα του τουρισμού σε όλα τα μεγέθη. Πανελλαδικά διαθέτει τις λιγότερες κλίνες υποδέχεται ελάχιστους τουρίστες -πληρότητα έως 16% ετησίως, και παρουσιάζει εισπράξεις που απέχουν σχεδόν κατά 2/3 από την προτελευταία θέση δηλαδή, 49εκ. έναντι 125 εκ. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Επιπλέον, οι τουρίστες που επισκέπτονται την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σημειώνουν τις λιγότερες διανυκτερεύσεις με μέση διάρκεια παραμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα μόλις 2 ημέρες Όσον αφορά τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, αυτή αντιστοιχεί σε 50 ευρώ.

Με αυτά ως δεδομένα σε πολύ πρόσφατη και επί του πιεστηρίου τηλεοπτική της αναφορά, η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας δηλαδή η κ. Πολυτίμη Φαρμάκη, χωρίς ειδικότερες αναφορές στην Καστοριά, που αντικειμενικά θα έπρεπε να είναι η έδρα κάθε τέτοιας προσπάθειας, χαρακτήρισε τον τουρισμό για την Δυτική Μακεδονία, ως την «βαριά βιομηχανία» της Περιφέρειας! Προκαλώντας χαμόγελα αλλά και συνειρμούς όχι μόνο για τον κόσμο, αλλά και για την στοχοθεσία της ουτοπίας στο επίπεδο του μη εφικτού, του ανέφικτου. 

Βεβαίως στο πρώτο ακόμη εξάμηνο της θητείας της η νέα Αρχή της Περιφέρειας υπό τον Γεώργιο Αμανατίδη είναι κάπως νωρίς να χρεώνεται με πολιτικό κόστος και δικαιούται να ζητεί χρόνο για να κριθεί για το έργο της. Ωστόσο, η χρήση υπερβολών, στην πολιτική συνήθως παραπέμπει σε...δαπάνες και κονδύλια που αφιερώνονται για μελέτες, προβολές, ταξίδια  και άλλα συναφή χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς περιεχόμενο. Ίσως είναι στο τέλος και τα μόνο που δεν είναι όνειρα θερινής νυκτός. 


Φωτογραφία: Ιούλιος 2022, αγναντεύοντας το..."Κόμο".


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 4 Ιουλίου 2024, αρ. φύλλου 1232.

Σχετικά:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ