7.1.08

ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΜΠΑΓΓΟΥ: Κατά παραγγελίαν

Όλα τα ξεκίνησε το τρανό παιδί που ήταν γιος μεγάλου πατέρα.

Υποψιάστηκε, όμως, καθώς μεγάλωνε το δικό του παιδί, ότι η μεγαλοσύνη δεν κληρονομιέται. Είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων.

-Μην ήταν η αγευσία του νερού, που έπινε η μάνα του όταν τον λίκνιζε στην μήτρα της, υπεύθυνη, ή η σφυγμική αιμάτωση της κεφαλής απ’ τον ομφάλιο λώρο, ή μήπως τα τραγούδια της γιαγιάς που τον νανούριζαν, ή όλα αυτά μαζί που έκαναν το τρανό παιδί μεγάλον άνδρα;

-Θυμότανε τη γύφτισσα, τη Μαργαρώ, που ‘κανε γαλανό παιδί με μελαψό το δέρμα και τα μαλλιά ξανθά. Η ίδια υπολόγισε πως το παιδί φτιάχτηκεν έτσι, γιατί είχε δυό φωτογραφίες κολλημένες στο μπαούλο: η πρώτη ήταν της Αλίκης Βουγιουκλάκη κι άλλη του άντρα της, του Πέτρου. Αυτές οι δυό ενώθηκαν και προέκυψε της κόρης της η φάτσα.

Ποιόν, άραγε, εκοίταζε του Μεγάλου η συμβία όταν συνέλαβαν τον γιο τους, το Γρηγοράκη; Του έμαθαν να περπατά καμαρωτά, να λέει πως εργάζεται για το καλό των άλλων. Και είναι αλήθεια ότι το προσπαθούσε.
- Αληθινότερο, όμως, είναι ότι, όταν άνοιγε το στόμα του, ασύνταχτες βγαίνανε οι λέξεις και σαν τσαλακωμένες. Ενώ ο Λάκης μας, του γείτονα ο γιος, με «μικρό» πατέρα και κολίγα αγγόνι σαν άνοιγε τα χέρια του τον κόσμο μάζευε όλον.

-Τι συνδυάστηκεν όμορφα και ξεζαλνάει, σήμερα, τον κόσμο ετούτο ο Λάκης ακόμα είναι άγνωστο και είθε άγνωστο να μείνει, για να μη τολμήσει να σκεφτεί κανείς ότι ο Άνθρωπος συντίθεται κατά παραγγελίαν.
.
Ουρανία Μπάγγου
(εκ Βογατσικού Καστοριάς)
,
ξεζαλνάω: ξεζαλίζω
.

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος19/1/08

    Τα συγχαρητήριά μου για το κείμενο, το οποίο ομολογουμένως είναι εξαίρετο. Μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ