28.7.08

ΟΔΟΣ: Μνήμες με άρωμα Μπέργκμαν

Συμβαίνει κάτι παράξενο σ’ αυτό το χώρο, μετά από απουσία εβδομάδων, μηνών, οσμίζομαι πάλι τη διαπεραστική μυρωδιά της γούνας κι εκείνη τη βαριά των σκυλιών, κει που ‘λεγα πως χάθηκαν για πάντα, επιστρέφουν• είναι τότε που είμαι μόνο μνήμη, είναι τότε που είμαι σαν ένα ζώο λυπημένο, γιατί μόνο απ’ τον άλλο κόσμο φυσάει.

Ηλίας Παπαμόσχος

Σαν όαση στο άνυδρο πολιτιστικά περιβάλλον του φετινού καλοκαιριού της Καστοριάς την επόμενη Πέμπτη 3 Ιουλίου, παρουσιάζεται στο κοινό από τον πολιτιστικό και περιβαλλοντικό σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» το αποτέλεσμα της πειραματικής προσπάθειας για την θεατρική απόδοση τεσσάρων διηγημάτων του καστοριανού συγγραφέα Ηλία Παπαμόσχου.

Ο Ηλίας Παπαμόσχος, ξεκίνησε να παρουσιάζει τα διηγήματά του μέσα από τις στήλες της ΟΔΟΥ. Πριν καλά-καλά ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος (που αποτέλεσε και σημαντικό μέρος της πρώτης εκδοτικής συλλογής του) ο συγγραφέας είχε ήδη διακριθεί σε πανελλήνιο επίπεδο, συγκεντρώνοντας πάνω του το ενδιαφέρον των κριτικών και της λογοτεχνικής κοινότητας για το ιδιαίτερο, αλλά οπωσδήποτε θαυμάσιο ρεαλιστικό και μεταφυσικό ταυτόχρονο, λογοτεχνικό υπόβαθρο του γραπτού του λόγου.

Οι ιστορίες του, αντλήθηκαν όλες από προσωπικά βιώματα, την οικογενειακή γνώση, τις παιδικές και εφηβικές αναμνήσεις του συγγραφέα. Τα διηγήματά του αρδεύονται από τη λίμνη της Καστοριάς, από τοπία και ανθρώπους της γενέτειρας. Ο συγγραφέας αναπαλαιώνει το γενέθλιο τόπο, αναβιώνει τους οικείους του και βηματίζει μαζί τους μέσα σε νεκραναστημένα σκηνικά. Τα κείμενά του, δεν βουλιάζουν στη βαρυθυμία, αντιθέτως, η γραφή του διαποτίζεται από γλυκύτητα, από ήπια θλίψη, από τον πόνο του νοσταλγού που οραματίζεται την επιστροφή, συνειδητοποιώντας το ατελέσφορο αυτού του ονειροπολήματος. Τα βιβλία του εκδόθηκαν και κυκλοφόρησαν από τον εκδοτικό οίκο «Κέδρο» και η φήμη καθώς και η αξιοσύνη του, διαδόθηκαν σε όλη την Ελλάδα.

Τώρα, με την προσπάθεια θεατρικής απόδοσης του Η. Παπαμόσχου, από τις δεκαέξι ιστορίες της δεύτερης συλλογής («Του χρόνου κυνήγια») και τις δεκαπέντε της πρώτης («Καλό ταξίδι κούκλα μου...»), επιλέχτηκαν τα: «Ναούμ» «Περιστέρα» και «Καλό ταξίδι κούκλα μου» (από το πρώτο βιβλίο) και το «Μάτια μου» από το δεύτερο, και στο πλαίσιο μιας πρωτότυπης σύνθεσης και συνδυασμού τους, επιχειρείται η σημαντική θεατρική προσπάθεια, που θα αποτελέσει όπως αναμένεται, σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συλλόγου, εμβόλιμα σε όλη την δράση θα χρησιμοποιηθούν και αποσπάσματα από όλα τα διηγήματα, άμεσα συνδεμένα με την ανθρωπογεωγραφία του τόπου.

Η παράσταση την οποία σκηνοθετεί η κ. Σοφία Καρακάντζα (η ίδια σκηνοθέτησε πέρυσι για την «Μύηση» την επιτυχημένη «Η σιωπηλή συνομωσία της σαρδέλας»), ερμηνεύει η κ. Ελένη Τσαδήλα, με μουσική του κ. Ιωάννη Ζορπίδη, animation κ. Α. Αριστοτέλους και άλλων συντελεστών, θα είναι μια διαδρομή μνήμης, του αφηγητή-πρωταγωνιστή κατά την οποία θα ανακαλούνται γεγονότα – πρόσωπα - καταστάσεις. Mνήμες με άρωμα Mπέργκμαν, έτσι χαρακτηρίστηκε το συγγραφικό έργο του Ηλία Παπαμόσχου.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 26 Ιουνίου 2008

Σχετικά κείμενα:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ