8.7.08

ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ έγραψαν

Κύριε διευθυντά,

Επιθυμώ να αναφέρω το ακόλουθο περιστατικό: στις 3 Ιουνίου 2008 και ώρα 18:30 υπάλληλος της δημοτικής τουριστικής επιχείρησης μαζί με τον σύζυγο νυν δημοτικής συμβούλου καταδίωκαν το μοναδικό ζευγάρι κύκνων της βορείου παραλίας, ο πρώτος επιβαίνων σε βάρκα και ο δεύτερος ρίπτοντας πέτρες από τον κυματοθραύστη του λιμένος της εν λόγω παραλίας.

Ο λόγος της καταδίωξης του μοναδικού και, κατά γενική ομολογία, υπέροχου ζευγαριού κύκνων που αυτή την εποχή προσπαθούν να μεγαλώσουν μικρά στην φωλιά, ήταν η προσπάθεια να εγκαταστήσουν νεογέννητα παπιά υπό την καθοδήγηση τέως αντιδημάρχου.

Και ερωτώ: από πού αντλούν δικαίωμα αυτοί οι κύριοι και αποφάσισαν να εξαφανίσουν τους αρχοντικούς κύκνους που ονομάτισαν ολόκληρη λεωφόρο και στόλισαν τη λίμνη; Και προτείνω: τα περιβαλλοντολογικά μας θέματα να τα χειρίζονται ειδικοί (μάλλον υπερειδικοί) που γνωρίζουν τι εστί νερό, αέρας, γη και έμβια όντα.

Οι εξοργιστικές αυθαιρεσίες πρέπει να σταματήσουν. Ο κόσμος ήδη άλλαξε και τρέχει σωρεύοντας ορμή, η Καστοριά δεν πρέπει να εμμένει στην επαρχιώτικη και ανοργάνωτη εσωστρέφειά της.

Η λίμνη Ορεστιάς πρέπει να εμπλουτιστεί με τους αρχοντόκυκνους υψηλής συμβολικής και αισθητικής αξίας που παραδόξως εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σαν διαφημιστικό τουριστικό θέλγητρο από τον δήμο και την νομαρχία ενώ ουσιαστικά καταδιώκονται ή απουσιάζουν. Οι χήνες και τα παπιά είναι ένα μάλλον πενιχρό υποκατάστατο. Βέβαια για να ξαναδούμε ικανό πληθυσμό αρχοντόκυκνων πρέπει να εγκαταστήσουμε φερέγγυες οργανωτικές δομές φροντίδας και ελέγχου της λίμνης μας.

Ελπίζω η επισυναπτόμενη φωτογραφία-κάτω της «Καθημερινής» να δείχνει τί εννοώ.



Με φιλικούς χαιρετισμούς
Μαλεγκάνος Κ. Αργύρης
Οικονομική Μηχανική -Διεθνής Πολιτική & Διπλωματία




Το ταξίδι ενός κύκνου στο Αμβούργο είναι πάντα καλά προσχεδιασμένο. Κάθε χρόνο τέτοιο καιρό (σ.σ.εννοεί αργά το φθινόπωρο) οι εργάτες του δήμου του Αμβούργου μαζεύουν τους κύκνους στο ποτάμι. Τους τοποθετούν σε βάρκες και σιγά-σιγά τους μεταφέρουν σε σημεία ειδικά φτιαγμένα ώστε να μπορέσουν να ξεχειμωνιάσουν με ασφάλεια και ζεστασιά. Σε σημεία που είναι σίγουρο ότι δεν θα πιάσουν πάγο κατά την διάρκεια του βαρύ γερμανικού χειμώνα. Κοίτα να δεις ζωοφιλία... Και φανταστείτε ότι αυτό γίνεται κάθε χρόνια από το 1674.
Η Καθημερινή



[δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 12.6.2008]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ