9.3.15

ΟΔΟΣ: 11/11


Nicolas Sperling: Γυναικεία αστική ενδυμασία από την Καστοριά 1930, The American College of Greece.


* * *
Εν ονόματι του Βασιλέως των Ελλήνων Γεωργίου του Α΄, καταλαμβάνω την πόλιν Καστορίαν, διακηρύττων καθ' Υψηλήν εντολήν της Βασιλικής Αυτού Υψηλότητος του Διαδόχου Γενικού Αρχηγού των εν Μακεδονία Στρατευμάτων, ότι οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους θέλουσιν ισχύει από σήμερον και διά την επαρχίαν Καστορίας ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Από την σήμερον, μέχρι νεωτέρας διαταγής, θέλει ισχύει ο Στρατιωτικός Νόμος καθ' όλην την επαρχίαν. 
Εγένετο εν Καστορία τη 11η Νοεμβρίου 1912
Ο Διοικητής Ιππικού
Ιωάννης Άρτης

* * *

ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ των 102 ετών ελεύθερου βίου γιορτάζει στις 11 Νοεμβρίου η Καστοριά. Η τοπική εορτή που συμπίπτει με τον εορτασμό του πολιούχου Αγίου Μηνά, για την χρονική σύμπτωση της γιορτής με την επέτειο της απελευθέρωσης, δίνει την ευχέρεια απολογισμών και συναγωγής συμπερασμάτων για τα όσα πέτυχε ή απέτυχε η πόλη μέσα στον τελευταίο αιώνα.

Η υποβάθμιση της πόλης, η οπισθοδρόμηση των δομών της τηρουμένων των αναλογιών ακόμη και σε σύγκριση με τα μέσα του 20ου αιώνα, και η γενικευμένη χορηγία της αποτυχίας και της απραξίας, είναι πλευρές από την υπόθεση του προβλήματος της πόλης της Καστοριάς που την καθιστούν προς το παρόν συνώνυμη με την ανυποληψία και την αποτυχία.

Σήμερα η Καστοριά και οι αρχές της, όπως και οι δημότες και κάτοικοί της, είναι αντιμέτωποι με τα προβλήματα στην χειρότερη μορφή και έντασή τους. Οι προοπτικές που διαγράφονται δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικές. Ωστόσο όπως αναμένεται, και στις φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, οι πανηγυρικοί θα παρουσιάσουν μια εικονική και παραμορφωμένη εικόνα που για μια ακόμη φορά θα αποτελέσει το χάπι. Ιδίως για όσους ψάχνουν αλλού τους ψεκασμούς.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 6 Νοεμβρίου 2014, αρ. φύλλου 763

3 σχόλια:

  1. Απλός πολίτης9/3/15

    Αν και τα περιγράφετε κάπως "μαύρα κι άραχνα", μάλλον έχετε δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος9/3/15

    Πλέον, τέτοιες στολές σπάνια βλέπουμε στις παραδοσιακές εκδηλώσεις της Καστοριάς. Οι "ντόπιες" εξοστράκισαν τις Καστοριανές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κωστίκας9/3/15

    "οι νόμοι του Ελληνικού Κράτους θέλουσιν ισχύει από σήμερον και διά την επαρχίαν Καστορίας ανεξαρτήτως θρησκεύματος"

    προχωρημένοι οι πρόγονοι !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ