4.4.15

ΟΔΟΣ: Πρόσωπα 2014


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2014 | 8.1.2015 | 770


Το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα



Τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την Καστοριά, το 2014, παρά το γεγονός ότι στην… δωδεκάμηνη (ούτε λεπτό της ώρας παραπάνω) διάρκειά του, αν όχι καταιγισμός, πληθώρα πάντως αυτοδιοκητικών κυρίως πολιτικών εξελίξεων που ανέτρεψαν δεδομένα και προκάλεσαν νέα, χαρακτηρίζεται από μια πρωτοφανή ένδεια.

Η ένδεια αυτή είναι προφανές αποτέλεσμα της κρίσης, ή κορυφαίο σύμπτωμά της. Ωστόσο με αφορμή άλλα συμβάντα στην διάρκεια του 2014, διάχυτη συχνά ήταν η αίσθηση ότι κάτι άλλαζε. Μπορεί δηλαδή με την ένδεια να ισχύει και στην περίπτωση της Καστοριάς η παρατήρηση, ότι κατά κανόνα το πιο βαθύ σκοτάδι είναι λίγο πριν το ξημέρωμα. Και αυτό είναι κάτι που απομένει να επαληθευτεί από τις ίδιες τις εξελίξεις, ειδικά μέσα στο 2015.

Είναι όμως άξιο παρατήρησης και προσοχής το γεγονός ότι η Καστοριά, παρά τις καταιγιστικές αυτοδιοικητικές εξελίξεις, μέσα στο 2014 θύμιζε λειτουργίες στο pause, ενός μηχανισμού που θα έπρεπε να είναι ζωντανός και δραστήριος.

Γεγονός είναι πάντως ότι με αφορμή τις εκλογές σε δήμους και περιφέρειες, η όποια κινητικότητα, τοποθετείται χρονικά στο τελευταίο τετράμηνο, όπως όλα αυτά αποτυπώνονται στα πρόσωπα του 2014 που επιλέχθηκαν από τους αναγνώστες της ΟΔΟΥ.

Το ενδεχόμενο η πανελλήνια πολιτική πραγματικότητα να είναι ένας σοβαρός λόγος για την οποία η τοπική ζωή απορροφήθηκε στα κεντρικά πράγματα, ίσως να είναι μια από τις αιτίες. Οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων με τις ψηφοφορίες της βουλής για την εκλογή του επόμενου προέδρου της Δημοκρατίας, είναι αρκετές για να πείσουν ότι όντως όπως παντού στην υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και εδώ ο τοπικός πληθυσμός με κομμένη την ανάσα, παρακολουθεί ή και συνδιαμορφώνει παθητικά τις εξελίξεις. Και δόθηκε έτσι στην ασημαντότητα, πριν ελάχιστων εξαιρέσεων η ευκαιρία να καθορίζει τις εξελίξεις για ένα ολόκληρο χρόνο. Με προοπτική παράτασης.


ΟΔΟΣ Πρόσωπα 2014

Όταν γράφονταν αυτό το πρωτοσέλιδο και για πρακτικούς λόγους οδηγούνταν νωρίτερα στο τυπογραφείο το επετειακό αυτό φύλλο, δεν είχε ακόμη καταστεί απολύτως σαφές αν τελικά οι ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, απέβαιναν άκαρπες. Και εάν ο τόπος οδηγούνταν στις κάλπες μέσα στον Ιανουάριο ή τις αρχές Φεβρουαρίου. Τις ημέρες που θα κυκλοφορήσει το επετειακό φύλλο της ΟΔΟΥ, οι εξελίξεις θα είναι εδώ.

Ωστόσο για την ώρα με αφορμή τις «καταγγελίες» των ΑνΕλ για απόπειρες χρηματισμού βουλευτών, στον πραγματικό χρόνο δηλαδή, όλα έπειθαν, αλλά όχι απλά, ότι η ένδεια, η απραξία, η αδιαφορία είναι λόγοι για τους οποίους το παλιό πολιτικό σύστημα, μέσα από την τεράστια κρίση και παρά τις ευθύνες του γι’ αυτό, ίσως και να βγει εξαγνισμένο, αναβαπτισμένο. Διότι αν είναι έτσι όπως δείχνουν αυτοί που υπόσχονται ότι θα μας σώσουν, να λείπει.

Έπειθαν ακόμη, ότι είχαν μάλλον δίκιο, όσοι πίστευαν ότι (τους) ψεκάζουν. Πράγματι φέρονταν σαν ψεκασμένοι και κακώς όλοι οι υπόλοιποι νομίζαμε ότι δεν γίνονται ψεκασμοί και τους αμφισβητούσαμε τους ανθρώπους. Αφού ένοιωθαν έτσι, κάποιο δίκιο θα είχαν. Είχε μάλιστα δημιουργηθεί η υπόνοια, ότι τις τύχες της Ελλάδος είχαν στα χέρια τους κατά ένα μέρος ο Λάκης Λαζόπουλος και ο Παύλος Χαϊκάλης, με ένα ποταμό φαιδροτήτων δηλαδή οι δέκα μικροί Μήτσοι.

Τις ίδιες ώρες, η σοβαρή οικονομική κρίση που έπληττε την Ρωσία, την υποτιθέμενη «φίλη» του ελληνισμού, μια τεράστια χώρα που ζει στο μεσαιωνικό μισοσκόταδο της παλαιοημερολογήτικης ρωσικής… και δήθεν καταφύγιο της Ελλάδας, αποδείκνυε ότι η χώρα αυτή, όπως αντίστοιχα και η Τουρκία στήριζε το είδωλο της δήθεν οικονομικής της ευμάρειας και της δήθεν ακμής της σε σαθρά θεμέλια. Την διαφθορά, την μαφία, την διαπλοκή. Και ότι η Ελλάδα, είχε πολλούς λόγους να στηρίζει τις επιλογές της, να ανήκει στην Δύση. Την οποία συνδημιούργησε.

Πόσο σχετίζονται άραγε όλα αυτά με το γεγονός της ολικής επαναφοράς του κ. Ανέστη Αγγελή στα πολιτικά πράγματα -αυτή την φορά ως δήμαρχος Καστοριάς- με την εκλογή στην θέση του αντιπεριφερειάρχη του κ. Σωτήρη Αδαμόπουλου, προσώπου που 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του μοιάζει να συμμετέχει περισσότερο στον αποχρωματισμό της πολιτικής παρά στον σχηματισμό λύσεων, στην επαναφορά φάρσα του κ. Φιλίππου Πετσάλνικου με εμφανίσεις και κινήσεις πολιτικής παρωδίας, στο πλευρό του τ. πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου, κανείς δεν μπορεί πραγματικά να γνωρίζει.

Ωστόσο η αυθόρμητη επιλογή τους από τους φίλους και αναγνώστες της ΟΔΟΥ είναι ενδεικτική της παθογένειας και της παθητικότητας του τόπου. Οι αναγνώστες της εφημερίδας, ψηφίζοντας αυτή την φορά λιγότερο μαζικά ή πρόθυμα, ίσως να ενήργησαν έτσι επειδή δεν γνώριζαν αν είναι διακριτή η διαφορά των δέκα μικρών Μήτσων.


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 8 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 770

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ