14.6.16

Μαθιουδάκη

Επαναφέρεται σήμερα η εξέταση της υπόθεσης του κτηρίου του στρατώνα Μαθιουδάκη

μαθιουδάκη καστοριά
ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ σήμερα Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016 στις 15:30 στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), η εξέταση της υπόθεσης του κτηρίου του στρατώνα Μαθιουδάκη.
Αφού προηγουμένως και μετά από κοπιώδη προσπάθεια που καταβλήθηκε από το Σωματείο «Σπασμένο Ρόδι» και την Ελένη Τσαδήλα, με την συμπαράσταση ικανών νομικών χειρισμών και πλειάδας συμπολιτών, είχε εξαφανισθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο σύνολό της, ως πολλαπλώς άκυρη η πρώτη απόφαση του ίδιου ΚΣΝΜ. Με την οποία το μνημείο δεν είχε κηρυχθεί διατηρητέο. Υπενθυμίζεται ότι ο νομικός χειρισμός έγινε από τον δικηγόρο κ. Ιωάννη Καραβιδά (Καστοριά) σε συνεργασία με τον δικηγόρο Αθηνών (καταγόμενο από την Καστοριά) κ. Βασίλειο Τσιφλικιώτη.

Σήμερα λόγω αναπομπής της υπόθεσης οι ενδιαφερόμενοι για την σωτηρία του μνημείου φορείς αναμένεται να εκπροσωπηθούν από τον επίσης καταγόμενο από την Καστοριά δικηγόρο Αθηνών κ. Παντελή Τάρες, ο οποίος αφιλοκερδώς ανέλαβε την υπόθεση παρουσίασης των λόγων που επιτάσσουν την σωτηρία του μνημείου και την υποβολή υπομνήματος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι με εξαίρεση τον αντιδήμαρχο Καστοριάς κ. Λεωνίδα  Παπαδημητρίου, στον Δήμο Καστοριάς δεν μοιάζει να εκδηλώνεται κάποια διάθεση καθαρής θέσης και υποστήριξης της προσπάθειας, παρά το γεγονός ότι αυτή την φορά ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Θ. Καρυπίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σ. Αδαμόπουλος, αλλά και η βουλευτής του κυβερνητικού κόμματος κ. Ολ. Τεληγιωρίδου, διάκεινται θετικά.

Φυσικά αναμένεται να εκδηλωθούν επίγειες και όχι μόνο, πιέσεις πάσης φύσεως για ένα ζήτημα που αφορά την Ελληνική Αστυνομία εμμέσως μόνο, αλλά αυτή την φορά ελπίζεται ότι για την λήψη της σχετικής απόφασης θα συνεκτιμηθούν μόνο τα πραγματικά δεδομένα του μνημείου και όχι η προοπτική ανέγερσης αστυνομικού μεγάρου που είναι μεν σοβαρό ζήτημα σημαντικής προτεραιότητας, που ωστόσο δεν αφορά τον μνημειακό και ιστορικό χαρακτήρα του κτηρίου. Δεν αργεί επομένως η στιγμή που ύστερα από τα τόσα στάδια της υπόθεσης, όλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με ιστορικές στιγμές και ευθύνες, χωρίς δικαιολογίες και χωρίς αμφιταλαντεύσεις.

* * * 

Η εισήγηση του κ. Ρωμύλου Μαντζουρα η οποία θα κατατεθεί σήμερα στις 15:30 έχει ως εξής:

Αθήνα, 18.2.2016

Αξιότιμα μέλη του Κ.Σ.Ν.Μ., έχουν περάσει τρία και πλέον χρόνια από την πρώτη φόρα που απευθυνθήκαμε σε Σας μεταφέροντας την άποψη μας για το  κτήριο του στρατώνα. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Κατόπιν απευθυνθήκαμε στο ΣτΕ, το οποίο εξέδωσε μακροσκελή απόφαση και επέστρεψε το θέμα σε Σας.

Στο διάστημα αυτό όμως, οι φωνές υπέρ της διατήρησης του παλιού Στρατώνα έχουν πληθύνει εντός και εκτός Καστοριάς. Πέρα από την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας και τη Διεύθυνση Νεότερης και Σύγχρονης Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Καρυπίδης, τον Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς κ. Αδαμόπουλο, τον πολιτιστικό σύλλογο «Σπασμένο Ρόδι» την ΜΚΟ «Μύησης», και την Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς, υπέρ της διατήρησης έχουν ταχτεί μέχρι και αυτήν την ώρα επίσης ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, η Ένωση Έκτακτων Ελλήνων Αρχαιολόγων καθώς και πρώην και εν ενεργεία Βουλευτές του Ελληνικού και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μαζί με αυτούς τάχθηκε όμως και πλήθος πολιτών της Καστοριάς μέσω της συλλογής υπογραφών, αλλά και της προσφυγής στο ΣτΕ, μετά από πρωτοβουλία της αείμνηστης Ελένης Τσαδήλα. Στη δε προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ, ήταν οι ίδιοι οι πολίτες που κατέβαλαν το υψηλό χρηματικό αντίτιμο της εκδίκασης, παρότι είχαν και έχουν σοβαρότερα οικονομικά προβλήματα να αντιμετωπίσουν.
Μετά την προηγούμενη αρνητική απόφασή Σας (29.3.2013), πλειάδα επιφανών προσωπικοτήτων της Καστοριάς τάχθηκε δημόσια υπέρ της διατήρησης του Στρατώνα, όπως Πανεπιστημιακοί που έλκουν την καταγωγή τους από τη Καστοριά, καθώς και άνθρωποι των Γραμμάτων με βραβευμένο συγγραφικό έργο.

Μάλιστα, ο Καθηγητής της Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ κ. Π. Τσολάκης πραγματοποίησε διαλέξεις στην Καστοριά και τη Θεσσαλονίκη για τον παλιό στρατώνα επιχειρηματολογώντας υπέρ της διατήρησης του, αναφέροντας μάλιστα επιπλέον, ότι η προηγούμενη μελέτη προέβλεπε την ισοπέδωση του λόφο του στρατοπέδου και την κοπή του συνόλου των πεύκων που υπάρχουν εκεί.
Εν ολίγοις η σωτηρία του παλιού στρατώνα και η πρόταση για ανέγερση του νέου μεγάρου της Αστυνομίας σε διπλανό χώρο, κατάφερε να συσπειρώσει πλήθος ανθρώπων πέρα και πάνω από συντεχνιακές ή πολιτικές σκοπιμότητες και αυτό είναι κάτι πρωτοφανές για την Καστοριά.

Πρόσφατα μάλιστα (18.01.16) η Κυβερνητική Βουλευτής, παρουσία και της Βουλευτού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, του Αντιπεριφεριάρχη Καστοριάς και του Δημάρχου, δήλωνε στους Αστυνομικούς της πόλης: «…Οι σκέψεις που υπάρχουν είναι ότι το κτήριο θα κατασκευαστεί στο χώρο του στρατοπέδου Μαθιουδάκη. Το επίμαχο  κτήριο του στρατώνα δεν θα γκρεμιστεί, όμως δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το αν θα γίνει κάποια αλλαγή της μελέτης έτσι ώστε να γίνει η ανακαίνιση του για να στεγάσει κάποιες από τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, τους επόμενους μήνες αυτό θa έχει τελειώσει…».

Αυτά που ανακοινώθηκαν στους Αστυνομικούς τρία χρόνια μετά την πρώτη συζήτηση είναι αυτά που οι πολίτες υποστήριζαν εξ αρχής: Ότι δηλαδή και το πέτρινο  κτήριο μπορεί να σωθεί και Αστυνομικό Μέγαρο να ανεγερθεί. Οι ίδιοι, μάλιστα, ευαισθητοποιημένοι πολίτες βρήκαν απέναντι τους, σε αυτό τον μακρύ και επίμονο αγώνα τους, πολλούς αιρετούς εκπροσώπους της περιοχής μας, που, δυστυχώς, δεν έδειξαν τις ευαισθησίες που θα έπρεπε να είχαν δείξει, όχι μόνο θεσμικά αλλά και ατομικά, ως άνθρωποι που ασχολούνται με τα κοινά.

Αν τώρα, στην τρίτη φορά που θα ασχοληθείτε με την κήρυξη ή μη του πέτρινου στρατώνα ως διατηρητέου αποφασίσετε την διατήρηση του, υπάρχουν πολλές λύσεις που βέβαια θα απασχολήσουν άλλους ανθρώπους και όργανα αποφάσεων.

Μπορούμε όμως να πούμε πως εφόσον το στρατόπεδο παραμείνει για χρήση από την Αστυνομία, μια λύση όπως αυτή της παλιάς Σχολής Χωροφυλακής στο Γουδί της Αθήνας, είναι απολύτως ενδεδειγμένη. Την γνωρίζετε σαφώς και εσείς αλλά και οι «ταγοί» της πόλης μας που σίγουρα την έχουν επισκεφτεί καθώς εκεί στεγάζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων. Οπότε γνωρίζουν πως ένας παλιός αναπαλαιωμένος στρατώνας μπορεί και υπηρεσίες της Αστυνομίας να στεγάσει αλλά και ο περιβάλλον χώρος να μετατραπεί σε πάρκο ανοιχτό προς το κοινό, όπως ακριβώς έγινε εκεί. Αν πάλι το Αστυνομικό Μέγαρο ανεγερθεί κάπου μέσα στο χώρο του Στρατοπέδου, τότε ο παλιός στρατώνας πρέπει να παραχωρηθεί στη Περιφέρεια ή στον Δήμο. Υπάρχουν αξιόλογες δημοσιευμένες προτάσεις για την αξιοποίηση του και σίγουρα άνθρωποι στη Περιφέρεια και στο Δήμο που θέλουν τη διατήρηση του Στρατώνα θα κινηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Αξιότιμα μέλη του K.Σ.Ν.Μ. οι πολίτες της Καστοριάς έδειξαν ευαισθησία, διορατικότητα και αποφασιστικότητα στο ζήτημα αυτό. Ευελπιστούμε πως μαζί με την πρόταση του ΣτΕ, θα λάβετε υπόψιν Σας και την άποψη των πολιτών, κηρύσσοντας τον ιστορικό στρατώνα ως διατηρητέο μνημείο.

Με τιμή
Ρωμύλος Μαντζούρας 
(εκπροσωπώντας ευαισθητοποιημένους πολίτες και συλλόγους της Καστοριάς) 
-Πολιτιστικός Σύλλογος «Σπασμένο Ρόδι», ΜΚΟ «Μύησης», Κινηματογραφική Λέσχη Καστοριάς

(Επισυνάπτω μερικές ιστοσελίδες που αφορούν το θέμα, την δημοσιότητά του και τεκμηριώνουν τις αναφορές τις επιστολής)


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 18 Φεβρουαρίου 2016, αρ. φύλλου 823

2 σχόλια:

 1. Ανώνυμος15/6/16

  Τελικά ούτε ρουθούνι δεν άνοιξε για το θέμα. Ούτε μια δημόσια συγνώμη των αρχιερέων της κατεδάφισης. Όσο για τα ΜΜΕ που υποστήριζαν την ισοπέδωση, τσιμουδιά. Μόνο συνεντεύξεις με αυτοανακηρυγμένους προέδρους ακαδημιών. Εύγε

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Ανώνυμος16/6/16

  @1
  Δεν πειράζει. Φτάνει που σώθηκε το μνημείο. Ό,τι σχόλιο και να λέμε εμείς επίκαιρο, τελικά ο καθένας γράφει τη δική του ιστορία. Αν μάλιστα τη γράφει σε συνεργασία με εκλεκτούς ανθρώπους, όπως η αείμνηστη Ελένη Τσαδήλα, τότε και η Ιστορία (με κεφαλαίο) δεν τον ξεχνά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ