9.9.21

ΙΩΑΝΝΗ ΣΚΟΡΔΑ: Αγαπητή ΟΔΟΣ

 
Νέα fake προφίλ φανατικών υποστηρικτών του κ. Κορεντσίδη, εμφανίστηκαν και αυτήν την εβδομάδα, υβρίζοντας ανώνυμα την ΟΔΟ, τους φίλους και τους συνεργάτες της. Ακούραστοι, ακόμη και τα Χριστούγεννα οι αθεόφοβοι. Θυμίζουν τους κιτς μάγους με τα δώρα που στήθηκαν μπροστά στο δημαρχείο. Μπορεί να μην κρατούν Σμύρνα. Σίγουρα πάντως, κρατούν Χρυσό και Λιβάνι.

* * *


Αγαπητή ΟΔΟΣ,

Την περασμένη εβδομάδα μέσω της συγκεκριμένης στήλης ["εδώ"] γινόταν επίμονη αναφορά στον αμελή τρόπο αντιμετώπισης από εκκλησιαστικούς παράγοντες της υγειονομικής κρίσης. Και ακόμα περισσότερο εστίαζε, στον ανώτατο –σε τοπικό επίπεδο– κληρικό, που δεν είναι άλλος από τον μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.

Όπως σωστά σημείωσες και εσύ στην υστερόγραφη παρέμβασή σου, δεν είχα ουδεμία γνώση για την κατάσταση της υγείας του και για την διακομιδή του στο 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, όταν μετά από τεστ που υποβλήθηκε προέκυψε αυτό, που στα μάτια των περισσοτέρων φάνταζε πιθανό. Όχι πως θα άλλαζε κάτι στο κείμενο, αλλά για τους τύπους είναι σωστή η συγκεκριμένη διευκρίνιση.

Βρέθηκε λοιπόν θετικός στον κορωνοϊό, με τα υπόλοιπα που συνοδεύουν μια τέτοια είδηση να είναι λίγο πολύ γνωστά. Τόσο για τους συνοσηλευόμενους του ιερείς από την Μητρόπολη Καστοριάς, όσο και για την κατάσταση της υγείας των υπολοίπων κληρικών του Επισκοπείου. Που ναι μεν τέθηκαν σε απομόνωση στα κελιά τους αλλά μόνο για 7 ημέρες αντί για τις 14 ημέρες που ισχύει για όλους τους υπόλοιπους πολίτες, ακόμα και για τα υψηλά κυβερνητικά πρόσωπα που είχαν έρθει σε επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού κατά το πρόσφατο παρελθόν. 

Φαίνεται θα έχουν κάποιο μεταφυσικό χάρισμα, το οποίο τους διασφαλίζει την συρρίκνωση του χρόνου καραντίνας στα επιθυμητά όρια καταστρατηγώντας τις επιστημονικές γνωματεύσεις και στα όσα ισχύουν για τους κοινούς θνητούς. Δύο μέτρα και δύο σταθμά, για ακόμη μια φορά, δημιουργώντας το αίσθημα ύπαρξης δύο κατηγοριών πολιτών. Των κοσμικών και των κληρικών.

Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλείται και απ’ όσα δήλωσε σε συνέντευξη που έσπευσε να παραχωρήσει ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ σε ραδιοφωνικό σταθμό της πόλης, την περασμένη Πέμπτη. Πέρα από την συναισθηματική φόρτιση που του προκάλεσε το ενδιαφέρον του κόσμου αλλά και του πολιτικού προσωπικού του νομού, ο μητροπολίτης αναφέρθηκε σε ορισμένα περιστατικά που έλαβαν χώρα στο Επισκοπείο. Τα οποία σαφώς και έχουν την δική τους ξεχωριστή σημασία.

Όπως γνωστοποίησε, κάποιο από τα μέλη της μητροπολιτικής αδελφότητας, είχε λειτουργήσει σε κάποιο χωριό της Καστοριάς, όπου και κόλλησε τον κορωνοϊό από έναν εκ των συμμετεχόντων κατά την –κεκλεισμένων των θυρών– πραγματοποίηση της θείας λειτουργίας. Ο ίδιος, αν και εμπύρετος τουλάχιστον δύο ημερών, χωρίς κανένα αίσθημα ατομικής ευθύνης, κυκλοφορούσε εντός του Επισκοπείου, λαμβάνοντας μέρος σε όλες τις εκκλησιαστικές δραστηριότητες.

Και αν αυτό φαντάζει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αντικοινωνικής συμπεριφοράς, δεν ξέρω πως θα μπορούσε να δικαιολογηθεί το γεγονός πως ο μητροπολίτης κ. Σεραφείμ αποκάλυψε στην ίδια συνέντευξή του, την πραγματοποίηση γευμάτων από τουλάχιστον δέκα μέλη της μητροπολιτικής αδελφότητας. Μπορεί εν μέσω πανδημίας ο οποιοσδήποτε πολίτης στην Ελλάδα να κάνει τραπεζώματα με την παρουσία ακόμη δέκα ατόμων; Όταν ισχύουν ειδικοί περιορισμοί στον κοινωνικό συγχρωτισμό;

Κι αν κάποιοι συνεχίζουν να το κάνουν, όπου γίνεται γνωστό, θα πρέπει κανονικά να επιβάλλονται οι ανάλογες πειθαρχικές ποινές που προβλέπει η νομοθεσία. Είδες να συμβαίνει κάτι τέτοιο αγαπητή ΟΔΟΣ στην περίπτωση του μητροπολιτικού δείπνου; Απολύτως τίποτα, καμία πειθαρχική διαδικασία. Ως τώρα τουλάχιστον.

Ποιος ξέρει πόσα ακόμα τέτοια πολυπληθή δείπνα έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν και δεν έχουν γίνει γνωστά. Αποτελώντας ακόμη ένα παράδειγμα κοινωνικού διαχωρισμού πολιτών σε δύο κατηγορίες, με την μία σίγουρα να είναι περισσότερη ευνοημένη έναντι της άλλης που προτιμά να τηρεί με ευλάβεια τα υγειονομικά πρωτόκολλα και να μην συνωστίζονται για να δειπνήσουν. 

Επιπλέον αρχίζει να γίνεται ακατανόητη η επιμονή του ίδιου του μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, για το άνοιγμα των εκκλησιών κατά την διάρκεια των εορτών. Προτείνοντας μάλιστα και τον αριθμό των πιστών που πρέπει να βρίσκονται εντός των ναών, αμφισβητώντας ουσιαστικά όσα ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση για το συγκεκριμένο ζήτημα και όσα προέκυψαν μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο. 

Είναι απορίας άξιο, πώς ο μητροπολίτης Καστοριάς, προβαίνει σε τέτοιες επαναστατικές δηλώσεις, όταν ένα από τα πιο στενά άτομα του Επισκοπείου, απέκρυψε επί της ουσίας ορισμένες μέρες από την αδιαθεσία του λόγω κορωνοϊού; Εγγυάται κάποιος ότι δεν θα κυκλοφορεί ανάμεσα στους πιστούς άλλος εμπύρετος κληρικός ή και πιστός; 

Με τέτοιες συμπεριφορές κληρικών, που τις κάνει μάλιστα γνωστές ο ίδιος ο μητροπολίτης, θεωρεί πως δεν κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πιστών; Και ποιος διασφαλίζει στους πιστούς, πως κάποιος άλλος εκ των κληρικών της αδελφότητας της Καστοριάς, δεν θα κάνει το ίδιο;

Πώς μπορεί, ακόμα και τώρα που νοσηλεύεται, να κάνει λόγο για πραγματοποίηση μυστηρίων όπως αυτού της θείας κοινωνίας; Ποιος εξασφαλίζει στους πιστούς, πως δεν θα υπάρξει παρόμοια περίπτωση κληρικού, που θα αποκρύψει την ασθένειά του και θα είναι εκείνος που θα τελεί το συγκεκριμένο μυστήριο;

Ακόμα και να μην μεταδίδεται μέσω της κοινής χρήσης της λαβίδας της θείας κοινωνίας (όπως ο ίδιος πιστεύει κόντρα σε όσα επικαλείται η πλειοψηφία των επιστημόνων), τι τον κάνει να πιστεύει πως δεν θα μεταδοθεί μέσω του αέρα; Ειδικά όταν κατά το συγκεκριμένο μυστήριο, η απόσταση του πιστού από τον κληρικό είναι αρκετά μικρή, όταν μεταλαμβάνει. Εκτός και αν εφαρμόζουν το φαινόμενο της άπνοιας, χρησιμοποιώντας μη ενδεδειγμένες επιστημονικές πρακτικές. Και όλα αυτά εν μέσω πανδημίας, στα τέλη του 2020.

Από την συγκεκριμένη υγειονομική περιπέτεια του μητροπολίτη κ. Σεραφείμ, έχουν προκύψει στους περισσότερους και ορισμένα επιπλέον ερωτήματα. Όπως για παράδειγμα, η επικοινωνία του ίδιου με τον υφυπουργό Άμυνας κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, με τον τελευταίο να προτρέπει τον μητροπολίτη να επιλέξει το 424 ΓΣΝΕ για την νοσηλεία του.

Με ποια ακριβώς αρμοδιότητα έγινε η συγκεκριμένη πολιτική παρέμβαση; Γιατί δεν κάνουν το ίδιο με τους απλούς πολίτες που νοσούν έστω και με ήπια συμπτώματα; 

Μήπως θα ήταν καλό για την υστεροφημία του, ο μητροπολίτης Καστοριάς να εξηγούσε για ποιον λόγο δεν επέλεξε να νοσηλευτεί στο τοπικό νοσοκομείο χωρίς την παρουσία πνευμονολόγου, όπως έκαναν δεκάδες συμπολίτες του από την αρχή της εμφάνισης της πανδημίας. Δεν εμπιστεύεται το ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου Καστοριάς; Ή είναι κάτι άλλο;

Όπως και για το υπερβολικό ενδιαφέρον που έδειξαν πολιτικά πρόσωπα που εκπροσωπούν την Καστοριά ή εκλέγονταν μερικούς μήνες πριν στην Καστοριά. Όπως για παράδειγμα η «παντελονάτη» (σε αντίθεση με αυτούς που δεν φορούν παντελόνια) επικεφαλής του «άχρηστου» πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη κ. Μαρία Αντωνίου. Η οποία παραμέλησε για λίγη ώρα τα καθήκοντά της και επισκέφθηκε στο νοσοκομείο που νοσηλεύεται ο μητροπολίτης και ρωτούσε να μάθει για την εξέλιξη της υγείας του τελευταίου.

Όχι πως δεν έπραξε σωστά. Απεναντίας. Αλλά οι πολίτες στην Καστοριά που την εξέλεγαν επί χρόνια μέσω του βουλευτικού αξιώματος με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, θα περίμεναν να έδειχνε παρόμοιο —αν όχι ίδιο— ενδιαφέρον για σημαντικά ζητήματα που αφορούν την πόλη της Καστοριάς και του νομού κατ’ επέκταση. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει καλύτερη πολιτική συγκυρία στο μέλλον για να προωθηθούν προς επίλυση προβλήματα που ταλανίζουν την “αρχόντισσα” της Δυτικής Μακεδονίας.

Εκτός και αν η ίδια και οι συνεργάτες της προσπαθούν να δώσουν λύσεις πλαγίως, υπογείως ή με όποιον άλλον τρόπο, βγάζοντας από το τέλμα την Καστοριά. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν φαίνεται στον καστοριανό ορίζοντα, ούτε και υπάρχουν σημάδια που να αποδεικνύουν κάτι παρόμοιο. 

Αρκεί να θυμηθεί κανείς, πως μόλις τους περασμένους μήνες η κ. Μαρία Αντωνίου δεν συνόδευσε τον κ. Βορίδη στην Καστοριά για θέματα γουνοποιίας, αλλά στην Σιάτιστα, για να στηρίξουν μάλιστα συγκεκριμένη επιχείρηση με γερή επιχορήγηση, επειδή λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζει έλλειψη ρευστότητας. Λες και οι επιχειρήσεις της Καστοριάς και γενικά οι Καστοριανοί, δεν αντιμετωπίζουν έλλειψη ρευστότητας από τον covid, αλλά μόνο όσο είναι φίλοι και γνωστοί της Νέας Δημοκρατίας στην Κοζάνη.

Μπορεί ορισμένα να γίνονται εντέχνως και να αφήνονται στην τύχη τους, ώστε σε λίγα χρόνια αναλαμβάνοντας και πάλι τις τύχες της περιοχής (όπως για παράδειγμα από την θέση του δημάρχου) να εμφανιστούν στην τοπική κοινωνία σαν άλλοι "αρχοντοσωτήρες". Αδιαφορώντας για την χείριστη κατάσταση που διαμορφώνεται μέρα με την μέρα. Και όταν θα έρθουν αντιμέτωποι με τα τότε προβλήματα, θα κατηγορούν τους προηγούμενους κ.ο.κ.

Σε τέτοιο κλίμα φάνηκε πως πραγματοποιήθηκε και η συνάντηση της κ. Μαρίας Αντωνίου με τον δήμαρχο Καστοριάς κ. Ιωάννη Κορεντσίδη και τον πρόεδρο ΔΕΥΑΚ κ. Πέτρο Τόσκο. Στα μάτια των περισσοτέρων τουλάχιστον. Και όχι άδικα, από την στιγμή που μέσω ενός λιτού δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το γραφείο της κ. Αντωνίου δεν γινόταν αντιληπτό ποιο ήταν το αντικείμενο της συζήτησης πέρα από «χρόνια προβλήματα που απασχολούν την ΔΕΥΑΚ» αλλά και την... «βελτίωση της καθημερινότητας και του επιπέδου ζωής των πολιτών».

Βλέπεις αγαπητή ΟΔΟΣ, οι φιλοδημοτικοί της «ώρας για δουλειά» αναλώνονται στον ανώνυμο και χυδαίο σχολιασμό, ακόμα και σε αθηνοκεντρικά μέσα ενημέρωσης, όπως αυτό του "Πρώτου Θέματος". Στοχεύοντας εσένα και τον υπογράφοντα. 

Γιατί αυτό που απασχολεί τους υπαλλήλους του Σκαπέρδειου Μεγάρου είναι η φίμωση όσων γράφονται σε σένα. Και κορεσμένοι από σύνδρομα καταδίωξής, πιστεύουν πως θα τα καταφέρουν. Και πραγματικά κρίμα τους.

Ιωάννης Σκόρδας
iskord@hotmail.com


Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 17 Δεκεμβρίου 2021, αρ. φύλλου 1059.


12 σχόλια:

  1. Ανώνυμος9/9/21

    Μήπως είναι η Αμαλ...;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος9/9/21

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος9/9/21

      Μπορει και η [....] Αμαλ. Ρωτησε στο δημαρχειο, ισως ξερουν.

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος9/9/21

      Στο Σκαπερδειο ξέρουν μόνο από Ανάλ....

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος10/9/21

    Δεν ξέρω για Αμάλ πάντως οι τοπικοί προύχοντες και προεστοί είναι όλοι για Ανάλ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος11/9/21

    Σε πρόσφατη δήλωση του ο επιχειρηματίας'ηγούμενος'της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ανάφερε πώς ευχαριστεί τον θεό που τον έσωσε....!!!!!
    Υπόψιν ο εν λόγω νοσηλεύθηκε για δυο μήνες στο νοσοκομείο. Τέτοια αχαριστία και παράνοια αξίζουν ένα καλά ακονισμένο ξυράφι και μια παχυά σαπουνάδα......

    Έρρωσθε οι μη ακόλουθοι του Γιαχβέ

    Δημήτριος Αγιασοφίτης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος11/9/21

      Αγιασοφίτη είσαι ψεύτης για ακόμα μια φορά. Ευχαρίστησε τους γιατρούς, εξύψωσε την επιστήμη, δήλωσε πως αν δεν ήταν εμβολιασμένος δεν θα ζούσε και προέτρεψε τον κόσμο να εμβολιαστεί. Και ναι ευχαρίστησε και το Θεό και πολύ καλά έκανε. Αλλά το κόμπλεξ σου σε τυφλώνει και διαβάζεις μόνο ό,τι σε συμφέρει.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος11/9/21

      Καλά εγώ είμαι ότι αποφασίσεις πώς είμαι και δίκην διαφωνίας λέω ψέμματα. Μπορείς να μου απαντήσεις γιατί κατέφυγε σε κοσμικές παροχές και υπηρεσίες και δεν έμενε μπροστά από την αγία τράπεζα να προσεύχεται στον μαραγκό της Ναζαρέτ να τον κάνει καλά...;;!!!

      Έρρωσθε και οι ανώνυμοι βωμολόχοι

      Δημήτριος Αγιασοφίτης

      Διαγραφή
    3. Ανώνυμος11/9/21

      Εγώ στην θέση του θα έκανα μια δοξολογία για τον γιατρό που τον έσωσε και όχι για τον θεό. Γιατί αν ήταν από τον θεό τώρα θα ήταν παρέα με τον Καστορίας.

      Διαγραφή
  4. Ανώνυμος13/9/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος13/9/21

    [....]με όλη τη σημασία της λέξεως... άιντε τώρα να δούμε πως θα απαλλαγεί ο τόπος από αυτούς...
    Γιατί κακά τα ψέματα...αν δοθεί και δεύτερη ευκαιρία... δεν θα μείνει όρθιο τίποτα....από την [....] που τους κατέχει...εν ολίγοις δείκτης [....] υποτονικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ