13.9.21

Το Σκάκι

 
ΟΔΟΣ: εφημερίδα της Καστοριάς | πλατεία Ομονοίας, Καστοριά
Κάποτε, στα χρόνια των προηγούμενων δημαρχιών, φωταγωγείτο ο ναός του Αγίου Ιωάννου Προδρόμου στην πλατεία Ομονοίας. Σήμερα οι προβολείς είναι καμμένοι και κατεστραμμένοι.


“Στη Διαύγεια του δήμου Καστοριάς”



■ Αναρτήθηκε η μισθοδοσία (αποζημίωση) της ειδικής συμβούλου – δημοσιογράφου του κ. Κορεντσίδη και βάσει της οποίας πληρώθηκε για τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο 2020 το ποσόν των 1.804,26 ευρώ καθαρά. Η οποία «επικουρεί το δήμαρχο, παρέχει συμβουλές και ασκεί καθήκοντα επιτελικά σε θέματα επικοινωνίας των οικονομικών, κοινωνικών, τεχνικών, πολιτιστικών και εν γένει όλων των παρεμβάσεων του Δήμου, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται η καλύτερη πληροφόρηση των πολιτών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του γραφείου δημοσίων σχέσεων».

■ Ενημερωθήκαμε ότι, ο δήμος Καστοριάς θα διαθέσει για την τουριστική του προβολή ποσόν των 7.100 ευρώ τα οποία θα πάνε για την εκτύπωση (πάλι!) τουριστικών χαρτών, σε διαφημίσεις σε εφημερίδες  και ηλεκτρονικές σελίδες. Διότι όπως λέει ο δήμος: «Με τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορωνοϊού (Covid-19) και με απώτερο σκοπό την ενίσχυση της εικόνας και του τουριστικού προφίλ της περιοχής, ο Δήμος Καστοριάς προτίθεται στα πλαίσια των ειδικών δράσεών του να προβάλλει την Καστοριά μέσω έντυπων και ηλεκτρονικών καταχωρήσεων σε πανελλήνια Μ.Μ.Ε. ακόμα και εν μέσω την πανδημίας θα πρέπει να υπενθυμίσουμε στο κοινό, πως η Καστοριά ως τουριστικός προορισμός παραμένει υπέροχος και φιλόξενος και είναι έτοιμος να υποδεχθεί τους επισκέπτες μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν. Επίσης κρίνεται αναγκαία η επανεκτύπωση τουριστικών χαρτών στα αγγλικά και τα ελληνικά».
 
■ «Προβληματιστείτε» γιατί... χανόμαστε.
 
■ Όλα τα έχει η Καστοριά, Πολιτιστικό Κέντρο, Αρχιτεκτονική Σχολή, το Ξενία ανακαινισμένο σε φοιτητική εστία, το σπίτι του ποιητή Αθ.Χριστόπουλου είναι μία υπέροχη δημοτική βιβλιοθήκη, ωραίους φωταγωγημένους δρόμους και μας έλειπε μία "σήραγγα" για να μπορούν να επισκέπτονται την Καστοριά οι κάτοικοι της Εορδαίας, διότι μόνο αυτοί μας έλειπαν ως τουρίστες, και να την θαυμάζουν και να ζηλεύουν τους ευτυχισμένους κατοίκους της δηλ. εμάς. Με το μεγάλο έργο την σήραγγα της Κλεισούρας που θα γίνει (έτσι λένε και χαίρονται) λύθηκε και αυτό, το μοναδικό ίσως πρόβλημα που τους... προβλημάτιζε. 

■ Από την πολλή χαρά της για το «μεγαλόπνοο έργο που θα υλοποιηθεί» και αφού ευχαρίστησε όλους τους αρμόδιους (υπουργούς και εταιρείες) η επικεφαλής του «άχρηστου» –όπως είπε ο Μητσοτάκης– πρωθυπουργικού γραφείου στην Θεσσαλονίκη, η κ. Μαρία Αντωνίου, ήρθε και πάλι στην Καστοριά για να μοιράσει αντισηπτικά σε δημόσιες υπηρεσίες (αστυνομία, πυροσβεστική και ΔΕΥΑΚ). Έτσι "κατοχύρωσε" ως "έργο δικό της" και την σήραγγα της Κλεισούρας μετά την αξιοποίηση του Ξενία Καστοριάς, όπως "εξήγγειλε".

■ Η κυρία Αντωνίου τελευταίως έχει ξεχάσει ότι οι Καστοριανοί δεν την ψήφισαν και έχασε στις εθνικές εκλογές.

■ Τελικά, πιο εύκολα δέχθηκε την ήττα του ο Τραμπ, παρά η κυρία Αντωνίου.

■ Φυσικά αυτή η περιβόητη αξιοποίηση του Ξενία θα γίνει μόνο αν λυθεί το "μικρό" πρόβλημα με την «λίστα των μνημονίων» που έχει δεσμεύσει κρατικά ακίνητα. Και εδώ στην Καστοριά δεν είναι και λίγα τα υποθηκευμένα. 

■ Ο βουλευτής και πρώτος τη τάξει στο νομό, ο κ.Τζηκαλάγιας, έμεινε με την πίκρα, και αυτή (η πίκρα) του βγήκε δημοσίως ως καταγγελία ότι για την αργοπορία των καυσόξυλων τα οποία ως "μάννα εξ ουρανού" τα περίμενε από τον Σεπτέμβριο, φταίει το Δασαρχείο Καστοριάς, το οποίο είναι στην Διεύθυνση Δασών στην οποία υπηρετούσε χρόνια η κ. Αντωνίου. Δεν είναι τα καυσόξυλα που μας "καίνε" κ. Τζηκαλάγια. 

■ Επειδή «προβληματίστηκε;» αρκετά και μάλλον δεν άντεξε άλλο να «προβληματίζεται;», εμφανίστηκε μετά από μεγάλο διάστημα και άλλη τόση σιωπή η αρχηγός της μείζονος δημοτικής αντιπολίτευσης η κ. Σπύρου και μίλησε σε ραδιοφωνική εκπομπή. 

■ Κατ’ αρχάς, λυπάται πολύ και ανησυχεί ότι «χανόμαστε» που δεν γίνονται έργα στην Καστοριά από κακούς χειρισμούς των υπεύθυνων (ποιοι είναι άραγε οι υπεύθυνοι;) και αν χάσουμε τα 2,5 δις από την Περιφέρεια για έργα θα «χανόμαστε δις». 

■ Ανησυχεί και θλίβεται για τις απουσίες του δημάρχου από τις συναντήσεις που είχαν με τον πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των περιοχών της Δυτ. Μακεδονίας και Μεγαλόπολης δηλ. της απολιγνιτοποίησης.

«Θέλουμε έναν δήμαρχο παρών» τόνισε η απούσα με αποφασιστικότητα κυρία Σπύρου.

«Δεν γίνεται σ’ αυτόν τον τόπο να διώχνουμε τα Πανεπιστήμια» συνέχισε η κ. Σπύρου και μετά τα έδιωξε η ίδια αφού, μας πληροφόρησε ότι, ψήφισε την μεταστέγαση των λυκείων στην "Αρχιτεκτονική Σχολή"!

■ Επειδή, λέει, προφορικά, ο δήμαρχος τους διαβεβαίωσε στο δημοτικό συμβούλιο ότι… δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν πανεπιστημιακές σχολές στην Καστοριά, όπως και αυτόν τον είχαν πληροφορήσει από την Κοζάνη! 

«Ο μύλος που τα αλέθει όλα». Ένα τόσο σημαντικό ζήτημα "ζωής και θανάτου" για την πόλη της Καστοριάς, "λύθηκε" έτσι,  με τα προφορικά  "μου είπε, σου είπα, μας είπαν". 

■ Το μέλλον αυτής της πόλης είναι λαμπρό: "Μούπε-σούπε η Κοζάνη. Σχολή γιοκ". 

■ Όσον αφορά τις αυξήσεις της  πανάκριβης ΔΕΥΑΚ η κ. Σπύρου δεν συμφωνεί με αυτές ενώ ο κ. Ταμήλιας  μάλλον τις συζητάει. Πέρσι τέτοια εποχή είχε συμφωνήσει ο ίδιος και με την αύξηση 40% στα δημοτικά τέλη. Εμφανίζεται δε στη δημοσιότητα σπάνια και κυρίως  όταν τίθενται "αυξήσεις". Ίσως και να του αρέσει η λέξη και οι μαθητικές πράξεις που βγαίνουν από αυτήν. 

■ Από τις αυξήσεις 40% των δημοτικών τελών που ψήφισε πέρυσι, έκανε πολλούς μήνες να επανέλθει στην δημοσιότητα. Προφανώς ο ελεύθερος χρόνος για τα κοινά δεν επαρκεί, και ίσως θα ήταν καλό να αποσυρθεί και να πάρει τη θέση του κάποιος άλλος από τον συνδυασμό του, που θα έχει περισσότερο χρόνο να συμμετέχει στην πολιτική ζωή του δήμου. 

■ Και κυρίως να μη συμμερίζεται  τις  αυξήσεις των «ώρα για δουλειά», να κάνει έλεγχο στις προσλήψεις  των «ώρα για δουλειά», στις απευθείας αναθέσεις  των «ώρα για δουλειά», στις διαφημίσεις τα περιττά έξοδα  των «ώρα για δουλειά». 

■ Είναι η «τελευταία ευκαιρία», όχι η δική του, αυτή χάθηκε άλλωστε. Αλλά η δική μας. Γιατί δεν πάει άλλο, με τα πανάκριβα δημοτικά τέλη.

■ Το ίδιο ισχύει και για άλλους που τους ψηφίσαμε αλλά είναι άφαντοι δηλ. την δημοτική αντιπολίτευση που είναι και απούσα και σιωπούσα στα σοβαρά θέματα της πόλης. Εκτός και αν όλοι περιμένουν την «ώρα για δουλειά».

■ Η δημοτική αρχή μέσα σε όλον αυτόν τον χαμό από σοβαρά θέματα που αφορούν την Καστοριά καθώς και  τη ψυχολογία της πανδημίας, κάνει ερωτηματολόγιο και προσκαλεί τους πολίτες της –όχι όλους αλλά όσους είναι σε πολιτιστικούς συλλόγους, επιχειρηματίες της εστίασης, των ξενοδοχείων  κλπ– να συμμετέχουν με αυτό για την αναβάθμιση των «ραγκουτσαρίων (ο τόνος στο γιώτα). Ίσως τίποτα δεν «ταράζει» την ψυχική τους γαλήνη εκεί στον δήμο επειδή όλα είναι «καλώς καμωμένα» γι’ αυτούς. 

■ Και γιατί να ταράξει; Αφού το ερωτηματολόγιο των «ραγκουτσαρίων» χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκό πρόγραμμα με τη συμμετοχή γνωστού συλλόγου. Θα είδατε φυσικά και διαφημιστικές καταχωρήσεις σε φιλικούς δημοσιογράφους και μπλογκς με την έγκυρη ενημέρωση της Καστοριάς. 

■ Μιλάμε για 115.654,90 € για το σωματείο και το «πρότζεκτ» του, που περιλαμβάνει εκτός από χορούς, ταξίδια και γλέντια, και το βαρύγδουπο ερωτηματολόγιο των «ραγκουτσαρίων». Ενώ για το Δήμο η χρηματοδότηση είναι της τάξεως των 320.000,00 € όπως είχε ανακοινωθεί πέρυσι, λίγο πριν αναλάβει η νέα δημοτική αρχή.

■ Ποιος είπε ότι δεν υπάρχουν στην Καστοριά, χρυσές κόττες που γεννούν χρυσά αυγά; 

■ Τελευταίως όλοι αναφέρουν ότι για την κατάντια της πόλης φταίνε κάποιοι συγκεκριμένοι, και αυτοί που φταίνε «έχουν ονοματεπώνυμο».

■ Το οξύμωρο είναι ότι έκαναν σχετικές δηλώσεις και αυτοί που διοικούν (!):

■ Ζήσης Τζηκαλάγιας: «Μέχρι τώρα δεν κάνουμε αυτό που πρέπει. Όλοι μας πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Και αυτές, έχουν ονοματεπώνυμο».

■ Ιωάννης Κορεντσίδης: «Έχουν ονοματεπώνυμο οι ευθύνες».

■ Αλλά αφού δεν έχουν ευθύνες οι πιο πάνω, τότε ας δούμε ποιοι έχουν κι άλλοι ονοματεπώνυμο: Δημήτρης Σαββόπουλος αντιπεριφερειάρχης, Ολυμπία Τελιγιορίδου βουλευτής, Μαρία Αντωνίου τ. βουλευτής και νυν επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης. Γεώργιος Κασαπίδης περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρος Καρυπίδης τ. περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Λιάντσης π. νομάρχης, οι βουλευτές Παρασκευή Μπουζάλη (πού την θυμηθήκαμε;), Ανέστης Αγγελής, Γεώργιος Καπαχτσής, Φίλιπππος Πετσάλνικος...

■ Μετρημένοι στα δάχτυλα. Ας δούμε λοιπόν, ποιος ή ποιοι από όλους είναι ο «αδύναμος κρίκος». 

■ Σήμερα, όχι χθες.

 Καληνύχτα  Ελλάδα - Όπου και να ‘σαι.



Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 10 Δεκεμβρίου 2020,  αρ. φύλλου 1058. 
Η συντάκτρια της στήλης επιθυμεί να διατηρεί την ανωνυμία της.

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13/9/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13/9/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος13/9/21

    Βασικά αυτό που είναι απόλυτα σίγουρο
    Στατιστικά... είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα χρειαστεί να θυμηθεί..για δεύτερη φορά...το πώς βαράει ο γύφτος το νταούλι.. έτσι για να μην ξεχνιόμαστε...μας έγινε και απλας...ο τενεκές..με ξένα κόλλυβα .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος13/9/21

    Οικογενειακές Ιστορίες στο Αρχιτεκτονικο Λύκειο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος18/9/21

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος20/9/21

    Μόνιμα [....] ή περιφερόμενος θίασος σκιών κατάντησε το Δημοτικό Συμβούλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ