14.2.22

ΟΔΟΣ: Βυζαντινά


ΟΔΟΣ εφημερίδα της Καστοριάς
ΟΔΟΣ 13.5.2021 | 1079


Φωτογραφίζονται επιδεικτικά να...προσεύχονται σεμνά στα διακεκριμένα θεωρεία τους. Και μοιράζουν μετά τα πειστήρια της ισχύος και δόξας τους, αλλά και της πίστης τους σε ΜΜΕ και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Περιφέροντας το καντάρι της αυτοπροβολής τους... Στις μέρες μας εκτός από τους θεσμοθετημένους αξιωματούχους, προσγειώθηκε στις θέσεις της Αριστοκρατίας, και η κυρία Μαρία Αντωνίου. Που δεν εκπροσωπεί κανένα θεσμό και κανένα αξίωμα. 



ΕΚΤΟΣ "ελέγχου" ή καλύτερα στο δικό της "σύμπαν" μοιάζει να βρίσκεται η κατάσταση στην Καστοριά και η ίδια η Καστοριά. Ακόμη και σε ζητήματα για τα οποία δεν θα έπρεπε να υπάρχει κανένα θέμα. 

ΝΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ας πούμε η ιστορία της στο 2021 και αυτοί που την κυβερνούν να ενεργούν εκσυγχρονιστικά. 

ΝΕΟΙ σχετικά ακόμη άνθρωποι οι εκλεγμένοι της Καστοριάς, θα περίμενε φυσιολογικά κάποιος να είναι κομιστές αν μη τι άλλο, ακόμη πιο νέων ιδεών και συνηθειών. 

ΝΑ "ΣΠΑΝΕ" το πρωτόκολλο και καμμιά φορά. Ιδιαιτέρως σε θέματα όπου τα κόμματα και οι ιδεολογίες συγκρούονται παραδοσιακά. 

ΟΠΩΣ στις σχέσεις εκκλησίας-πολιτείας. Να κρατούν αποστάσεις. Να μην επιδεικνύουν το θρησκευτικό τους φρόνημα. Να είναι διακριτικοί, "σεμνοί και ταπεινοί", όπως συμβούλευε ο... τέως πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. 

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ να εκκλησιάζονται –εφ' όσον το επιθυμούν– ιδιωτικά, διακριτικά. Χωρίς πομπές. Ακόμη και "χαμένοι" μέσα στους υπόλοιπους. 

ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΕΡΟΝΤΑΙ ιδιωτικά, στις ιδιωτικές τους στιγμές και να μη καταχρώνται τις ευκαιρίες που τους παρέχει η συγκυριακή ανάδειξή τους σε κάποιο αξίωμα. 

ΑΝΤ’ ΑΥΤΩΝ, οι αξιωματούχοι και εκλεγμένοι της Καστοριάς διαγκωνίζονται στην προσωπική και φωτογραφική προβολή. Ποιος θα κρύψει τον άλλο στην φωτό, ποιος θα τον σκεπάσει, ποιος θα επικρατήσει. Ακόμη και στα στασίδια των «επισήμων» των ναών.

ΩΣ ΓΝΩΣΤΟ η διαρρύθμιση των ναών από τα χρόνια του βυζαντίου κι’ όλας, περιλάμβανε και στασίδια–ημιθρόνους. Για αυτοκράτορες, βασιλείς, στρατηγούς επίσημους. Και η παράδοση αυτή έφθασε στις μέρες μας. 

ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ οι εκλεγμένοι, απέφευγαν συστηματικά αυτή την διάκριση. Ακόμη και στην Καστοριά. Προτιμούσαν να κάθονται κάπου κοντά στον λαό, το «κοινό», τους «κοσμικούς».

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ αυτές, και μετά το Πάσχα, η Καστοριά απέδειξε ότι έκανε ακόμη ένα άλμα προς τα πίσω. 

ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του... ΣυΡιζΑ (της ανεξιθρησκείας κλπ), ο δήμαρχος Καστοριάς κ.ο.κ. εναγωνίως επιζητούν το στασίδι της... Αριστοκρατίας, της ισχύος, της διάκρισης και της επίδειξης. 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΙ επιδεικτικά να... προσεύχονται σεμνά στα διακεκριμένα θεωρεία τους. Και μοιράζουν μετά τα πειστήρια της ισχύος και δόξας τους, αλλά και της πίστης τους σε ΜΜΕ και πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΝΤΑΣ το καντάρι της αυτοπροβολής τους. Κάνοντας και εμμέσως την καζούρα μαζί με την φιγούρα τους; 

ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ότι απλώς εκπροσωπούν το αξίωμά τους και όχι το σαρκίο τους. Και θα μπορεί να τους ανταπαντήσει κάποιος ότι τα ίδια λέγανε και οι Φαρισαίοι. 

ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ εκτός από τους θεσμοθετημένους αξιωματούχους, προσγειώθηκε στις θέσεις της Αριστοκρατίας, και η κυρία Μαρία Αντωνίου. Που δεν εκπροσωπεί κανένα θεσμό και κανένα αξίωμα. 

ΥΠΕΥΘΥΝΗ, απλώς υπεύθυνη –με ό,τι αυτό σημαίνει– του άχρηστου πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη είναι. Με ποια ιδιότητα; 

ΙΔΙΟΤΗΤΑ του αποσπασμένου δημοσίου υπαλλήλου, του μετακλητού; Του μετατεθέντος; –Σίγουρα κάτι απ’ όλα αυτά. 

ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν είναι αντ’ αυτού –του πρωθυπουργού εννοείται. Ούτε αντί του γραφείου του εξωχότατου πρωθυπουργού.

ΚΙ ΟΜΩΣ, αν και θα μπορούσε να κάνει την διαφορά, ακόμη και η ίδια που δεν κατέχει ούτε εκπροσωπεί θεσμό ή αξίωμα, που απέτυχε να εκλεγεί στις τελευταίες εκλογές, τρέχει να προλάβει να καπαρώσει το διακεκριμένο στασίδι. 

ΟΥΤΕ για μια πρώτη θέση σε πίστα δεν θα έκαναν έτσι, αν είχαν συναίσθηση των αρνητικών προτύπων που ενσαρκώνουν. 

ΜΕ ΤΙΣ ΣΕΜΝΕΣ συμπεριφορές τους. Νέοι, ακόμη άνθρωποι εννοείται. Το 2021.

Δημοσιεύθηκε στην ΟΔΟ στις 13 Μαΐου 2021, αρ. φύλλου 1079.


16 σχόλια:

  1. Ανώνυμος14/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος14/2/22

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος14/2/22

    Να είμαστε ευχαριστημένοι που την έβαλαν σε ένα άχρηστο γραφείο, σκεφτείται τι θα γινόταν άν την έβαζαν σε ένα χρήσιμο. Θα το αχρήστευε και αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος14/2/22

    Απίστευτη η κυρία. ΕΧΑΣΕ τις εκλογές και δε το βάζει κάτω. Στο σβέρκο μας κάθισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/2/22

      Νομίζει πως θα επανεκλεγει... Είναι αστείο...

      Διαγραφή
  5. Ανώνυμος14/2/22

    Ορθόδοξα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/22

      Λάθος!
      Πουτινικές νεο-ορθόδοξες νοοτροπίες!!!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος14/2/22

      Μπράβο η Μαρία μας βγήκε και πουτινική. Ένα βήμα πρίν γίνει σταλινική.
      Αν και τα αλάνια του Βαρδάρη θα χρησιμοποιούσαν μία παρόμοια λέξη.

      Διαγραφή
  6. Αθανασία του Αιγάλεω14/2/22

    Μόλις έπαιξε το σίριαλ στο MEGA βγάζουν τα αντικείμενα του Παίσιου στο σεργιάνι για να γεμίσουν τα παγκάρια τους... Έλεος!
    https://www.ekklisiaonline.gr/nea/agios-pesios-gia-proskynima-i-magkoura-o-skoufos-ke-to-kaskol-tou-agiou/?fbclid=IwAR2q5H2Kunq4Wkg6wh0AHLF1Y0n0n_x4e6pAgpLfTr4K_xOWjOBCnFjEdyU

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος14/2/22

    Η εστίαση Καστοριάς Τετάρτη απόγευμα διαμαρτυρία για το ρεύμα....Γιάννη, Δέσποινα, Ζήση και Μαρία ελάτε για ψήφους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος14/2/22

    Εεεμμ κι εσύ ευλογημένε έχεις δαιμόνια. Δεν είσαι σεβαστικός καθόλου για την θρησκεία του θεανθρώπου. Για έλα ευλογημένε να σου διαβάσω μία ευχή να ξαλαφρώσεις....ααα και πού είσαι τέκνον μου μην ξεχάσεις να ρίξης στα θυλάκια σου και τίποτα ψιλά πρίν έρθεις διότι η εκκλησία μας έχει έξοδα....δεν είδες κάθε τρείς και λίγο ο Άγιος Καστορίας( δέσποτα ευλογείτε..) μετακίνησεις μια από δώ μια από κεί και αρχιερατικούς και επισκέψεις και φωτογραφίες και κεράσματα και..ξέρεις τι έξοδα έχουν αυτά; Πάντωε εάν δεν βολεύεσαι με τα ψιλά μπορείς να ζητήσεις του Ντάσκα.
    Έχει αυτός.....νερό τρεχούμενο

    Ημίαιμος Πρίγκηψ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ανώνυμος14/2/22

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος15/2/22

      Ετσι είναι παιδιά, το ποιμενικά καθήκοντα στα ακριτικά και έρημα χωριά μας δημιουργούν έξοδα. Κάθε σέλφι [....]

      Διαγραφή
  9. Ανώνυμος16/2/22

    Τι επαρχία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος6/3/22

    Η πρώην και ο νυν ορισμός του "εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα"

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η ΟΔΟΣ σας ευχαριστεί για την συμμετοχή σας στον διάλογο.Το σχόλιό σας θα αποθηκευτεί προσωρινά και θα είναι ορατό στο ιστολόγιο, μετά την έγκριση της ΟΔΟΥ.

ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ